Investeerders

Indexbeleggen

Wanneer je belegt in aandelen (en/of obligaties) kun je dit zelf doen, maar je kunt ook beleggen in een beleggingsfonds. Als je fonds een bepaalde index volgt heet dat indexbeleggen. Een index bestaat uit een groot aantal beleggingen, waardoor je met één transactie een grote spreiding in je portefeuille aanbrengt.

Inhoud:

Let op: indexbeleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is indexbeleggen?

indexbeleggen via een fondsVeel beleggingsfondsen beleggen actief: ze kiezen zelf aandelen waarvan ze denken dat die het beste presteren. Met de juiste kennis kunnen experts veel inschatten, maar de tijd die ze erin steken kost ook geld.

Bij indexbeleggen koopt het fonds alle aandelen (of een goede mix) van een bepaalde index, zonder te kijken naar de prestaties. Het doel is niet om beter te presteren dan de beurs, maar om hetzelfde rendement te halen als de index.

Beleggers die in een index beleggen zoeken spreiding tegen lage kosten.

Lange termijn-beleggen tegen lage kosten

Indexbeleggen klinkt misschien saai maar dat is juist de bedoeling. Veel beleggers die in een index beleggen weten zelfs niet eens welke aandelen ze daarmee kopen. Ze zijn niet op zoek naar de best presterende bedrijven, maar willen vooral lage kosten. Door kosten van adviseurs en transacties te beperken kun je ook een hoger rendement behalen.

Een belangrijk kenmerk van indexbeleggen is dat het draait om de lange termijn. De portefeuille wordt eigenlijk alleen aangepast als de samenstelling van de index wijzigt, maximaal een paar keer per jaar. Over het algemeen belegt een indexfonds in aandelen, maar je kunt ook via ETF’s beleggen in een index van obligaties (staats- of bedrijfsleningen), vastgoed of grondstoffen.

Waarin verschillen indexfondsen van elkaar?

Er zijn verschillende soorten indexen waarin je kunt investeren. Naast de keuze tussen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen zijn er (grote) verschillen in de manier waarop de indexen zijn samengesteld. Sommige fondsen richten zich op een specifiek deel van de markt, andere fondsen hebben een breed gespreide index.

Zo kun je kiezen voor een fonds dat belegt in een index van de 25 grootste aandelen op de Amerikaanse effectenbeurs, terwijl je bij een beleggingsfonds dat de Amerikaanse S&P 500 volgt belegt in de vijfhonderd grootste bedrijven. Ga je liever voor nog grotere spreiding, dan zou je je kunnen aansluiten bij een fonds van het Amerikaanse Vanguard dat belegt in zo’n drieduizend bedrijven wereldwijd.

Er zijn veel verschillende indexfondsen waarin je kunt beleggen.

Beleggingsfondsen kopen

Indexfondsen kun je niet kopen via een index zelf maar via online brokers (beleggingsplatform). Drie populaire brokers zijn:

DEGIRO

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland. Lage transactiekosten, geen vaste kosten en veel gebruikersgemak. Winnaar IEX Gouden Stier 2025. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 100+ soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 51% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Scalable Capital

Beleg via deze Europese broker in aandelen, ETF's en crypto. Transacties in iShares ETF's en beleggingsplannen zijn gratis, andere transacties kosten 0,99 euro. Met Prime+ (4,99 per maand) is elke transactie vanaf 250 euro gratis. Onbelegd vermogen levert 2,25% verwacht rendement op.

Het verschil tussen ETF-beleggen en indexbeleggen

beleggen in een aex-indexDe termen indexbeleggen en ETF-beleggen worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel de twee een vergelijkbare werkwijze hebben, zijn er verschillen.

Aanbieders van ETF’s bieden een verhandelbare belegging op basis van een index. Dat kan een bestaande index zijn, maar ook een zelf ontworpen index op basis van vooraf bepaalde criteria. Zo kun je via ETF’s beleggen in specifieke sectoren of kenmerken. Denk aan een ETF op basis van aandelen die een hoog dividend geven, of juist een zeer duurzaam karakter hebben.

Andere verschillen zijn dat je in een ETF de gehele beursdag kan handelen en bij een indexfonds slechts eens per dag. Ook wordt de waarde anders bepaald. Bij een ETF bepaalt de bied- of laatkoers de prijs, bij een indexfonds wordt de aan- en verkoopprijs vastgesteld op basis van de marktwaarde van de beleggingen. Zie ook onze pagina over ETF-beleggen.

De voordelen

voor- en nadelen voor beleggersEen groot voordeel van indexbeleggen is dat je automatisch zorgt voor een spreiding in je portefeuille. Slecht presterende aandelen worden op deze manier opgevangen door aandelen die het wel goed doen. Uiteraard presteert het ene beleggingsfonds beter dan het andere fonds, maar gemiddeld genomen is het vanwege de grote spreiding een relatief veilige investering.

Een andere reden om te kiezen voor indexbeleggen zit in de lagere kosten. Omdat een indexfonds passief belegt, voert het veel minder transacties uit dan actief beheerde beleggingsfondsen. Ook heb je geen fondsmanager nodig die de markt analyseert. Bovendien weet je vooraf in welke aandelen het fonds belegt, omdat de index openbaar is.

De nadelen van beleggen in een index

Hoewel indexbeleggen meestal minder risicovol is dan actief de markt proberen te verslaan, is er geen enkele garantie dat de belegging in waarde toeneemt. Je belegging beweegt mee met de index en kunnen dus ook waarde verliezen. Een ander mogelijk nadeel is dat je nooit beter presteert dan de markt. Daardoor vinden mensen indexbeleggen vaak saai. Je weet vooraf al dat je rendement niet hoger is dan de benchmark.