Lendahand

Indexbeleggen

Wanneer je gaat beleggen in aandelen (en/of obligaties) kun je dit zelfstandig doen of via een beleggingsfonds. Maak je gebruik van een fonds dat een bepaalde index volgt, dan wordt dit indexbeleggen genoemd. Een index bestaat uit tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen, waardoor je met één transactie een grote spreiding in je portefeuille kunt aanbrengen.

Inhoud:

Wat is indexbeleggen?

indexbeleggenVeel fondsen beleggen op een actieve manier: door de beste aandelen te selecteren, wordt geprobeerd om het beste resultaat uit de markt te behalen. Bij indexbeleggen koopt het fonds – zoals een bank of andere vermogensbeheerder – juist alle aandelen (of een representatieve selectie) van een bepaalde index. Het doel van een indexfonds is dan ook niet om de beurs te verslaan maar om hetzelfde rendement te behalen als de beursindex.

Een ander belangrijk kenmerk van indexbeleggen is dat het draait om de lange termijn. De portefeuille wordt eigenlijk alleen aangepast als de samenstelling van de index wijzigt, wat doorgaans slechts enkele keren per jaar is. Over het algemeen belegt een indexfonds in aandelen, maar het is ook mogelijk om – via ETF’s – te beleggen in obligaties (staats- of bedrijfsleningen), vastgoed of grondstoffen.

Let op: ook indexbeleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Indexfondsen kopen

Indexfondsen kun je niet kopen via een index zelf maar koop je via een broker (beleggingsplatform). Drie populaire brokers zijn:

Binck Bank

Binck BankOnline broker waar je zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Binck is sinds haar oprichting in 2000 al meer dan tien keer uitgeroepen tot broker van het jaar. Ga naar Binck.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen of zelf geld overmaken om te beleggen. Je kiest de aandelen en obligaties niet zelf maar belegt geld in een beleggingsfonds dat een index volgt.

InDelta

InDeltaInDelta betekent wereldwijd, gespreid beleggen in gelijk-gewogen indexfondsen. Het biedt 9 fondsen, samengesteld uit 50 aandelen die elk 2 procent van het fonds omvatten, die samen het leeuwendeel van het beleggingsuniversum vertegenwoordigen. Volg een specifieke categorie, regio of financiële markt. Investeren kan al vanaf 1 euro.

Wat is het verschil tussen indexbeleggen en ETF beleggen?

De termen indexbeleggen en ETF beleggen worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel de twee een vergelijkbare werkwijze hebben, is er wel een belangrijk verschil. Aanbieders van ETF’s bieden een verhandelbare belegging op basis van een index. Dat kan een bestaande index zijn, maar ook een zelf ontworpen index op basis van vooraf bepaalde criteria. Zo kun je via ETF’s beleggen in specifieke sectoren of kenmerken. Denk aan een ETF op basis van aandelen die een hoog dividend geven, of juist een zeer duurzaam karakter hebben.

Andere verschillen zijn dat je in een ETF de gehele beursdag kan handelen en bij een indexfonds slechts eens per dag. Ook wordt de waarde anders bepaald. Bij een ETF bepaalt de bied- of laatkoers de prijs, bij een indexfonds wordt de aan- en verkoopprijs vastgesteld op basis van de marktwaarde van de beleggingen. Zie ook onze pagina over ETF-beleggen.

Waarin verschillen indexfondsen van elkaar?

Er zijn verschillende soorten indexen waarin je kunt investeren. Naast de keuze tussen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen zijn er (grote) verschillen in de manier waarop de indexen zijn samengesteld. Sommige indexfondsen richten zich op een specifiek deel van de markt, andere fondsen hebben een breed gespreide index.

Zo kun je kiezen voor een indexfonds dat belegt in de 25 grootste aandelen op de Amerikaanse effectenbeurs, terwijl je bij het Amerikaanse fonds S&P 500 investeert in de vijfhonderd grootste bedrijven. Ga je liever voor nog grotere spreiding, dan zou je je kunnen aansluiten bij een fonds van het Amerikaanse Vanguard dat belegt in zo’n drieduizend bedrijven wereldwijd.

Er zijn veel verschillende indexfondsen waarin je kunt beleggen.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Een groot voordeel van indexbeleggen is dat je automatisch zorgt voor een spreiding in je portefeuille. Slecht presterende aandelen worden op deze manier opgevangen door aandelen die het wel goed doen. Uiteraard presteert het ene indexfonds beter dan het andere fonds, maar gemiddeld genomen is het vanwege de grote spreiding een relatief veilige investering.

Een andere reden om te kiezen voor indexbeleggen zit in de lagere kosten. Omdat een indexfonds passief belegt, voert het veel minder transacties uit dan actief beheerde beleggingsfondsen. Ook heb je geen fondsmanager nodig die de markt analyseert. Bovendien weet je precies in welke aandelen het fonds belegt, aangezien het een bepaalde index volgt die openbaar is.

Wat zijn de nadelen van indexbeleggen?

Hoewel indexbeleggen in de regel minder risicovol is dan actief de markt proberen te verslaan, is er geen enkele garantie dat de index zal stijgen. Je belegging beweegt mee met de index en kunnen dus ook minder waard worden. Een ander mogelijk nadeel is dat je nooit beter kunt presteren dan de markt, simpelweg omdat de uitschieters de minder presterende aandelen moeten opvangen. Daarnaast vinden sommige investeerders indexbeleggen saai, aangezien je van tevoren al weet dat je nooit meer rendement haalt dan de benchmark.