Indexbeleggen

Wanneer je gaat beleggen in aandelen (en/of obligaties) kun je dit zelfstandig doen of via een beleggingsfonds. Maak je gebruik van een fonds dat een bepaalde index volgt, dan wordt dit indexbeleggen genoemd. Een index bestaat uit tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen, waardoor je met één transactie een grote spreiding in je portefeuille kunt aanbrengen.

Inhoud:

Let op: ook indexbeleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is indexbeleggen?

indexbeleggen via een fondsVeel beleggingsfondsen beleggen op een actieve manier: door de beste aandelen te selecteren, wordt geprobeerd om het beste resultaat uit de markt te behalen.

Bij indexbeleggen koopt het fonds alle aandelen (of een representatieve selectie) van een bepaalde index, ongeacht de prestaties daarvan. Het doel van een index-beleggingsfonds is dan ook niet om de beurs te verslaan maar om hetzelfde rendement te behalen als de beursindex.

Beleggers die indexbeleggen willen een langere termijn beleggen met voldoende spreiding en tegen lage kosten.

Lange termijn-beleggen tegen lage kosten

Dat klinkt misschien saai maar dat is juist de bedoeling. Veel beleggers die in index-beleggingsfondsen beleggen weten zelfs niet eens welke aandelen ze daarmee kopen. Ze zijn niet op zoek naar de best presterende bedrijven, maar willen vooral lage kosten. Door de kosten van adviseurs, transactie- of handelskosten allemaal tot een minimum te beperken kun je ook een hoger rendement behalen.

Een belangrijk kenmerk van indexbeleggen is dat het draait om de lange termijn. De portefeuille wordt eigenlijk alleen aangepast als de samenstelling van de index wijzigt, wat doorgaans slechts enkele keren per jaar is. Over het algemeen belegt een indexfonds in aandelen, maar het is ook mogelijk om – via ETF’s – te beleggen in een index van obligaties (staats- of bedrijfsleningen), vastgoed of grondstoffen.

Beleggingsfondsen kopen

Indexfondsen kun je niet kopen via een index zelf maar koop je via online brokers (beleggingsplatform). Drie populaire brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Het verschil tussen ETF-beleggen en indexbeleggen

beleggen in een aex-indexDe termen indexbeleggen en ETF-beleggen worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel de twee een vergelijkbare werkwijze hebben, is er wel een belangrijk verschil.

Aanbieders van ETF’s bieden een verhandelbare belegging op basis van een index. Dat kan een bestaande index zijn, maar ook een zelf ontworpen index op basis van vooraf bepaalde criteria. Zo kun je via ETF’s beleggen in specifieke sectoren of kenmerken. Denk aan een ETF op basis van aandelen die een hoog dividend geven, of juist een zeer duurzaam karakter hebben.

Andere verschillen zijn dat je in een ETF de gehele beursdag kan handelen en bij een indexfonds slechts eens per dag. Ook wordt de waarde anders bepaald. Bij een ETF bepaalt de bied- of laatkoers de prijs, bij een indexfonds wordt de aan- en verkoopprijs vastgesteld op basis van de marktwaarde van de beleggingen. Zie ook onze pagina over ETF-beleggen.

Waarin verschillen indexfondsen van elkaar?

Er zijn verschillende soorten indexen waarin je kunt investeren. Naast de keuze tussen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen zijn er (grote) verschillen in de manier waarop de indexen zijn samengesteld. Sommige fondsen richten zich op een specifiek deel van de markt, andere fondsen hebben een breed gespreide index.

Zo kun je kiezen voor een fonds dat belegt in een index van de 25 grootste aandelen op de Amerikaanse effectenbeurs, terwijl je bij een beleggingsfonds dat de Amerikaanse S&P 500 volgt belegt in de vijfhonderd grootste bedrijven. Ga je liever voor nog grotere spreiding, dan zou je je kunnen aansluiten bij een fonds van het Amerikaanse Vanguard dat belegt in zo’n drieduizend bedrijven wereldwijd.

Er zijn veel verschillende indexfondsen waarin je kunt beleggen.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

voor- en nadelen voor beleggersEen groot voordeel van indexbeleggen is dat je automatisch zorgt voor een spreiding in je portefeuille. Slecht presterende aandelen worden op deze manier opgevangen door aandelen die het wel goed doen. Uiteraard presteert het ene beleggingsfonds beter dan het andere fonds, maar gemiddeld genomen is het vanwege de grote spreiding een relatief veilige investering.

Een andere reden om te kiezen voor indexbeleggen zit in de lagere kosten. Omdat een indexfonds passief belegt, voert het veel minder transacties uit dan actief beheerde beleggingsfondsen. Ook heb je geen fondsmanager nodig die de markt analyseert. Bovendien weet je vooraf in welke aandelen het fonds belegt, aangezien het een bepaalde index volgt die openbaar is.

Wat zijn de nadelen van beleggen in een index?

Hoewel indexbeleggen in de regel minder risicovol is dan actief de markt proberen te verslaan, is er geen enkele garantie dat de belegging in waarde toeneemt. Je belegging beweegt mee met de index en kunnen dus ook minder waard worden.

Een ander mogelijk nadeel is dat je nooit beter presteert dan de markt, simpelweg omdat de uitschieters de minder presterende aandelen moeten opvangen. Daarnaast vinden sommige investeerders indexbeleggen saai, aangezien je van tevoren al weet dat je nooit meer rendement haalt dan de benchmark.