Beleggingsrekening openen

Ga je voor het eerst een beleggingsrekening openen? Er zijn grote verschillen tussen online brokers als DEGIRO, Saxo Bank of eToro en een effectenrekening bij je eigen bank. Zowel in kosten, aanbod als gebruikersgemak. Investeerders.nl selecteert de beste rekeningen voor mensen die zelf willen beleggen.

Inhoud:

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.

Wat is een beleggingsrekening?

beleggingsrekening openen: degiro, saxo bank of toch easybroker?Zo’n rekening, ook wel effectenrekening of beleggersrekening genoemd, houdt al je beleggingen bij. Om aandelen, etf’s of andere beleggingsproducten te kunnen kopen heb je dus eerst een beleggingsrekening nodig.

De meeste mensen openen de rekening bij de bank waarop ze ook hun andere bankzaken regelen. Er zijn ook online platforms die gespecialiseerd zijn in beleggen. Over het algemeen zijn de tarieven hier lager en het aanbod en het gebruikersgemak vaak vergelijkbaar of zelfs beter. Het nadeel is dan wel dat je dan een nieuw platform moet leren kennen.

Onze top-3 online brokers

Enkele platforms waarmee je eenvoudig een beleggingsrekening kunt openen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Zie voor meer mogelijkheden ons online brokers-overzicht.
AEX koers via DEGIRO

Waarop zijn deze brokers geselecteerd?

Bij onze vergelijking hebben wij gekeken naar de kosten, het aanbod en het gebruikersgemak. Daarbij kijken we vooral naar de mobiele oplossing waarbij we zowel de handel zelf als het inzicht in nieuws-, koers- of beleggingsinformatie hebben getest van de mobiele apps.

Bovenstaande brokers kwamen bij ons als beste uit de vergelijking. Deze platforms bieden een goede beleggingsrekening waarmee je eenvoudig kunt starten met beleggen. Zowel met het kopen van Nederlandse of Amerikaanse aandelen of etf’s waarmee je direct in de hele AEX, S&P500 of Nasdaq belegt.

De eerste keer kunnen die apps wel wat overweldigend zijn. Met ons overzicht richten we ons op beleggers die niet schrikken van een scherm vol cijfers en die zich even willen inlezen. Zo moet je bijvoorbeeld vooraf leren wat de verschillen zijn tussen een limiet- en een marktorder, voordat je kunt starten.

Ook moet je bekend zijn met de Engelse taal. Ben jij dat niet? Bux Zero mikt als broker op een jonge doelgroep die eenvoud zoekt. Het ontdekken van beleggingen werkt via makkelijke menu’s en alles gaat in simpel Nederlands.

Easybroker desktop dashboard

Een vergelijking van de kosten

De verschillen in kosten tussen brokers en banken lijken klein maar doordat deze procentueel over je vermogen zijn kunnen deze wel oplopen. Afhankelijk van je beleggingen kan een beleggingsrekening bij een bank daardoor op jaarbasis honderden euro’s duurder zijn dan die van de goedkoopste brokers.

Kosten DEGIRO en Easybroker: bij deze beleggingsrekeningen betaal je (vooral) lage transactietarieven en geen vaste tarieven. Voor Nederlandse aandelen betaal je 3 euro per transactie. Bij DEGIRO 2 euro voor Amerikaanse aandelen. Voor opties betaal je 1,50 euro/dollar bij Easybroker. Bij DEGIRO (meestal) 0,75 euro. Er zijn meer kosten belangrijk en doordat DEGIRO met een kernselectie werkt en een complexe kostenstructuur heeft is het vergelijken lastig, maar ze zijn meestal goedkoper dan directe concurrenten.

eToro: rekent geen vaste kosten en adverteert ook dat het zonder transactiekosten werkt. Wel rekent het omwisselkosten en werkt het platform alleen in dollars. Als je alleen in Amerikaanse aandelen of etf’s handelt is dit een zeer goedkoop platform. Bij Europese aandelen zijn de kosten van deze broker hoger. Verder betaal je hier 5 dollar per opname en 10 euro per maand als je 12 maanden niet bent ingelogd.

Saxo Bank: bij het Green-pakket, in combinatie met het Saxo Investor-platform, betaal je maandelijks: 3,50 euro per maand en 0,01 procent van je portefeuillewaarde. Daarnaast betaal je transactietarieven. Voor Euronext-aandelen 8 euro (0,15 procent van de transactiewaarde: 8 – 150 euro) en Amerikaanse aandelen: vanaf 5 dollar (0,15 procent van de transactiewaarde: 5 – 150 dollar). Etf’s: vanaf 6 euro (0,10 procent van de transactiewaarde: 6 – 150 euro). Door deze hogere kosten valt Saxo Bank buiten onze top-3.

Bux Zero: Voor marktorders en limietorders op Europese aandelen betaal je €1,99 per transactie. Voor transacties in Amerikaanse aandelen betaal je 0,99 euro transactiekosten. Daarmee is Bux Zero relatief goedkoop.

ING: bij een beleggingsrekening bij ING betaal je jaarlijks kosten afhankelijk van de waarde van je beleggingen. Tot 100.000 zijn deze 20 euro plus 0,24% per jaar. Transactiekosten Bij ING zijn 1 euro + 0,1 procent. Bij een transactie van 5.000 euro betaal je hier dus 6 euro.

Rabobank: vaste kosten per kwartaal 0,06% met een minimum van 5 euro. De transactiekosten zijn 5,50 tot 7,50 per transactie.

Als je maandelijks aandelen of etf’s wilt bijkopen, maar verder weinig handelt, dan wil je vooral een platform dat geen vaste kosten rekent. Over het algemeen zijn DEGIRO en Easybroker goedkoop, wat wij belangrijk vinden bij onze aanbeveling.

eToro dashboard op de desktop

Verschillen in het aanbod

De meeste beleggers die een beleggingsrekening openen starten eerst met Nederlandse aandelen. Bijvoorbeeld door het kopen van aandelen van ASML, ING of KPN. Ook Amerikaanse aandelen zoals Tesla, Microsoft of Amazon zijn populair. Deze producten kun je bij vrijwel elke broker kopen.

Goedkope brokers zijn meestal populair bij beleggers die veel in opties handelen. Verder verschillen de brokers met minder populaire aandelen. Bijvoorbeeld nieuwe of onbekende aandelen of etf’s op buitenlandse beursen. Ook hierbij zijn DEGIRO en Easybroker vaak verder dan andere platforms.

In Nederland is DEGIRO marktleider. De meeste beleggers kiezen ervoor, mede door de lage tarieven en het brede aanbod. Ook op Investeerders.nl is DEGIRO het voorkeursplatform voor mensen die overwegen om een beleggingsrekening te openen.

Nadelen van DEGIRO en Easybroker

Redenen voor beleggers om soms toch te kiezen voor een andere broker, dan een beleggingsrekening van DEGIRO, eToro of Easybroker:

  • Fractioneel beleggen: wil je een vast bedrag per maand beleggen? Bijvoorbeeld 100 euro per maand in ASML en 50 euro per maand in Tesla? Bij DEGIRO en Easybroker moet je hele aandelen kopen waardoor dit niet kan. Trade Republic  en Bux Zero bieden beide fractioneel beleggen tegen lage tarieven.
  • Beleggen in crypto: wil je naast aandelen crypto kopen? Bij eToro kun je ook in zo’n 40 crypto’s investeren. Al kun je hiervoor ook een losse crypto-rekening openen bij Bitvavo, Coinbase of Finst.
  • Spaarrente: sommige platforms geven rente op saldo dat niet is belegd. Het tegoed dat je op een platform plaatst. Deze rente kan flink oplopen. Bij Bux Zero is dit 2,75 procent. Bij Freedom24 is dit zelfs 3,89 procent over euro-tegoed en (maximaal) 8,76 procent op je tegoed in Amerikaanse dollars.
  • Beleggen voor je kind: bij DEGIRO kun je niet (meer) beleggen voor je kinderen. Dit is bij Saxo Bank wel nog mogelijk.
  • Inzicht in de handel van andere beleggers: bij DEGIRO kun je niet zien hoe andere beleggers handelen. eToro is hierin gespecialiseerd. Hierbij kun je niet alleen zien wat andere beleggers doen, maar deze zelfs volgen en de beleggingsstrategie kopiëren.
  • Stabiliteit: DEGIRO heeft een prettig en overzichtelijk platform, als het werkt. Bij storingen bestaat dit vaak uit specifieke info. Meestal kun je dan wel in je dashboard of zelfs handelen, maar bijvoorbeeld rond de dagwinst of het meest populaire aandeel van de dag mist het regelmatig bepaalde data.
  • Hulpmiddelen en advies: waar andere platforms allerlei kennisbanken, uitlegvideo’s en webinars bieden moet je bij DEGIRO jezelf op de hoogte houden. Zo informeerde het beleggers zelfs pas toen producten van Robeco niet-beursgenoteerd werden, toen het tijdelijk al niet verhandelbaar meer was.
Aandelen kopen en verkopen
Overzicht van aandelen op DEGIRO