Geld laten beleggen

In plaats van zelf beleggen door bijvoorbeeld aandelen te kopen, kun je ook je geld te laten beleggen. Dit heet ook wel beheerd beleggen of vermogensbeheer. Jij regelt de inleg, een ervaren vermogensbeheerder handelt volgens jouw wensen. Hoe werkt dit en wat levert beheerd beleggen gemiddeld zoal op?

Inhoud:

Waarom geld laten beleggen?

geld laten beleggenAls je gaat beginnen met beleggen kom je er al snel achter dat onderbouwd en verantwoord beleggen al snel tijdrovend is, doordat er er veel manieren zijn om te beleggen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen of obligaties kopen van Nederlandse bedrijven, maar ook het buitenland biedt veel kansen.

Misschien vind je het wel lastig om een juiste manier te kiezen of wil je juist niet te veel actief bezig zijn met het investeren. Dan kun je ook je vermogen laten beleggen door experts van een vermogensbeheerder of een bank. Steeds meer online platforms bieden ook beheerd beleggen aan.

Let op: ook beheerd beleggen brengt risicoā€™s met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Hoe werkt vermogensbeheer?

Geld laten beleggen wordt ook wel vermogensbeheer genoemd. Je laat je belegd vermogen dan beheren door een gespecialiseerde instelling, zoals een vermogensbeheerder. Dit kan een persoon zijn, maar tegenwoordig kun je ook steeds vaker online je belegde vermogen laten beheren door een broker.

Een vermogensbeheerder kiest beleggingen die bij jouw doelen en vermogen passen.

Een vermogensbeheerder wil eerst je financiƫle situatie, gewenste inleg en je beleggingsdoel weten. Daarna maakt de beheerder een beleggingsprofiel voor je aan, wat bepaalt hoeveel risico je kunt of wilt lopen. Vaak maakt de instelling ook meteen een beleggingsrekening op jouw naam. De vermogensbeheerder kiest vervolgens beleggingen die bij jouw doelen en vermogen passen en koopt en verkoopt ze voor jou.

Geautomatiseerd geld beleggen

geautomatiseerd beleggenMet online vermogensbeheer kun je automatisch je geld laten beleggen volgens een zelfgekozen profiel. Het beheer gaat dan via de bank of een broker.

Er zijn brokers waar je een account aanmaakt, waarna de broker zelf beursgenoteerde aandelen voor je koopt en verkoopt.Ā Net als bij andere opties van vermogensbeheer stel je vooraf een defensief, offensief of neutraal profiel vast. Deze profielen zijn gekoppeld aan bepaalde fondsen of portefeuilles van de beheerder.

Als je bijvoorbeeld kiest voor een defensief profiel dan beleggen experts voor jou in staatsleningen, obligaties of stabiele aandelen die dividend uitkeren. Bij een offensief profiel beleg je sneller in aandelen van groeiende bedrijven of ondernemingen uit opkomende markten. Aangezien er verschillende soorten aandelen en obligaties in deze fondsen zitten is je risico automatisch gespreid.

Bij een persoonlijke vermogensbeheerder is de minimale inleg vaak groot, wat vooral interessant is voor mensen die al een vermogen opgebouwd hebben. Als je begint met vermogen opbouwen, kan online vermogensbeheer een uitkomst zijn.

online beleggen

Voordelen en nadelen

Beheerd beleggen heeft meerdere voordelen. Zo heb je minder voorkennis nodig als je niet zelf kiest waarin je gaat beleggen. Je kunt vertrouwen op de kennis van de vermogensbeheerder. Al kun je ook hiermee je inleg verliezen, want in verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Verder kost beleggen je minder tijd omdat de beheerder je portefeuille in de gaten houdt. Vaak kun je vooraf je wensen aangeven. Een vermogensbeheerder belegt vervolgens op basis van jouw profiel een door jou bepaald spaardoel.

Platforms maken online vermogensbeheer toegankelijker.

Sommige investeerders ervaren de kosten van beheerd beleggen als een nadeel. Door het volume zijn transactiekosten lager, maar je betaalt hierbij ook voor de experts zelf en die maken het vaak duurder dan wanneer je zelf beleggingsproducten koopt en langere tijd vasthoudt.

experts beleggen jouw vermogen

Inleg en kosten

Je kunt starten met een eenmalig bedrag, maar periodiek inleggen, bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, is hierbij meer gebruikelijk. Als je zelf belegd kun je bij veel brokers al terecht vanaf 1 euro, maar voor beheerd beleggen geldt er meestal een instapdrempel.

Dat kan 50 euro zijn, 100 euro maar ook 10.000 euro. Bij banken of online brokers bepaal je meestal zelf hoeveel geld je wilt inleggen. Als je wilt werken met een persoonlijke vermogensbeheerder is er vaak wel een hogere inleg vereist. Instapdrempels vanaf zo’n 50.000 tot 250.000 euro zijn hierbij niet ongebruikelijk.

Bij platforms betaal je jaarlijks de beheerkosten.

beheerkosten

Je betaalt aan een platform een vaste vergoeding per jaar, de beheerkosten. Aanbieders rekenen een vaste vergoeding per jaar, de zogenaamde beheerkosten. Dit is vaak een percentage van het belegde bedrag, zoals 1 procent.

Als je laat beleggen in fondsen rekenen sommige platforms ook nog bijkomende fondskosten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beheerd beleggen zijn:

Hoeveel vermogen moet je hebben voor vermogensbeheer?

Sommige grote vermogensbeheerders werken met een stevige minimuminleg. Soms van 100.000 euro of meer. Maar ook met een maandelijkse inleg van 100 euro of meer kun je bij veel online brokers al aansluiten bij fondsen of beleggingsprofielen waarbij jouw vermogen automatisch is gespreid over verschillende beleggingen.

Hoe begin ik met beheerd beleggen?

Als je er voorzichtig mee wilt beginnen kun je eerst eens starten met enkele populaire ETF’s of beleggen in beleggingsfondsen die vervolgens voor jou in aandelen en andere beleggingen handelen.

Wat levert beleggen op?

Het rendement van beleggen hangt af van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. De financiƫle markten zijn onvoorspelbaar en altijd in beweging. Ook hebben de kosten van een fonds of broker invloed. In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en je kunt met beleggen ook je inleg verliezen.