OPC NK

In crowdfunding investeren

Door geld te investeren in crowdfunding-projecten financier je mkb-bedrijven. Ondernemers kunnen zo een financiering ophalen in ruil voor een aantrekkelijk rendement. Online kun je direct lopende projecten vinden en bepalen hoe en waar jij je geld in crowdfunding wilt investeren.

Inhoud:

In crowdfunding investeren

geld in crowdfunding investeren Via crowdfunding investeer je vooral in jonge bedrijven uit het mkb. Als een onderneming te weinig onderpand heeft voor een financiering zijn de mogelijkheden bij een bank beperkt. Hiervoor zijn er diverse platformen opgericht waar ondernemers financiering ophalen met behulp van (particuliere) investeerders.

Let op: investeren via crowdfunding gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bij de meeste crowdfunding-sites zijn de investeerders gewoon mensen zoals jij. Natuurlijk moet je het geld wel kunnen missen. De mensen die in crowdfunding investeren zijn dus veelal particulieren met voldoende spaargeld, die op de financiering graag een hoger rendement willen behalen dan wat ze op hun spaarrekening bij de bank krijgen.

Investeren in zakelijke projecten

Drie nieuwe of bijzondere crowdfunding-projecten die volgens Crowdfundmarkt.nl nu een financiering nodig hebben zijn:

Platforms voor investeerders

Ondernemers van bovenstaande projecten willen nu een financiering ophalen bij investeerders. Als je momenteel nog aan het oriënteren bent kun je ook eerst eens de platforms zelf vergelijken. Drie platforms die regelmatig interessante crowdfunding-projecten hebben om in te investeren zijn:

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het heeft meer dan 2.000 projecten gefinancierd voor bedragen t/m €2.500.000 per project (mkb- en vastgoedondernemingen). Investeerders hebben direct inzicht in hun portefeuille en ontwikkeling rendement. Geldvoorelkaar.nl beschikt over een vergunning van de AFM en heeft diverse awards verkregen voor haar dienstverlening.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 10 jaar bijna 300 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 88 miljoen euro. Biedt ook converteerbare- en obligatieleningen aan.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

een onderneming steunen met een investering

Rendement op crowdfunding-investeringen

Voor de investeerder is om te beginnen het rendement van een project vaak belangrijk. Bij crowdfunding kan dat aardig verschillen! Zo zijn er campagnes te vinden met meer dan tien procent rente. Dat klinkt lekker! Maar daar staat soms tegenover dat een deel van die projecten een of meer aflossingen niet (op tijd) overmaakt en sommige bedrijven halen de eindstreep niet. Daarnaast rekenen platforms soms zelf ook kosten aan investeerders.

Bij vastgoed is het bruto-rendement lager maar zijn de risico’s van het project meestal ook beperkt. En als het tijdens de looptijd misgaat, is er onderpand. Door de zekerheden van een vastgoed-financiering lopen investeerders minder kans om de inleg te verliezen, maar dat is vaak terug te zien in het rentepercentage. Het gemiddelde rendement daarop komt niet veel hoger dan vijf procent. Dat rendement is misschien fors lager dan waar je oorspronkelijk op hoopte. Vergeleken met andere manieren om te investeren, is het misschien ook helemaal niet bijzonder hoog.

Aan de andere kant is de instap bij crowdfunding gemakkelijk. De minimale investering is meestal beperkt. Je helpt (lokale) mkb-ondernemers en zelf kiezen welke campagne je wel of juist niet wilt steunen.

Door in crowdfunding te investeren verdien je geld en steun je (lokale?) mkb-ondernemers.

Beleggen of sociaal investeren?

sociaal investeren in crowdfundingSommige investeerders die in crowdfunding beleggen doen dat puur om het rendement. Het gaat meer om de cijfers dan om de emotie. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Op Oneplanetcrowd of Lendahand kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse sociale en duurzame investeringen. Mensen die daar in crowdfunding-projecten investeren doen dat vaak om een andere reden dan om het financiële resultaat. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om nieuwe duurzame startups te ontdekken of voelen zich betrokken bij bepaalde duurzame projecten. Soms worden het zelfs ware ambassadeurs van een onderneming! Dan is financieel rendement zeker welkom, maar niet doorslaggevend. Ze investeren omdat ze het verhaal erachter willen steunen.

Crowdfunding kan een aantrekkelijk rendement bieden, maar soms investeren mensen om andere redenen.

Bij platforms als Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar tellen beide aspecten mee. Het rendement op een lening moet goed zijn en het platform doet vooraf een stevige intake. Maar het verhaal moet ook wel betrouwbaar klinken en een bepaalde gunfactor hebben. Daarnaast zijn er sites die juist nieuwe technologische startups willen aanbieden, algemene starters willen helpen of de eigen regio of branche bij investeerders onder de aandacht willen brengen. Het kan dus lonen om vooraf wat onderzoek te doen naar de verschillende sites.

Verschillende soorten crowdfunding

verschillende manieren om via crowdfunding in bedrijven te investerenVoordat je investeert in crowdfunding-projecten zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Allereerst zijn er grofweg drie verschillende vormen van crowdfunding. Bij de eerste vorm doneer jij het geld, zoals op Kickstarter.com het geval is. Vaak krijg je er wel iets voor terug maar juridisch gezien is dat meer om je te bedanken voor je donatie dan dat je werkelijk een aankoop doet. Daar krijg je je geld dus niet meer terug.

De tweede optie is crowdlending: het investeren in leningen van bestaande bedrijven. Het bedrijf (of zelfs via peer-to-peer) leent het geld van jou en jij krijgt tijdens de looptijd een vooraf besproken rente terug. In 2021 lag het gemiddelde rendement voor investeerders op zo’n lening zo rond de vijf procent. De derde optie is equity-crowdfunding, wat samengevat betekent dat je aandelen koopt van een onderneming.

Het verschil met een lening is dat je rendement meestal afhankelijk is van de winst en waardestijging van het aandeel. Vooraf worden wel indicaties genoemd, maar die zijn dus verre van zeker. Gemiddeld gezien levert equity crowdfunding meestal net wat meer op dan het uitlenen van geld maar zijn de risico’s veel groter.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

In crowdfunding investeren - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp