menu

Investeren in crowdfunding

Door te investeren in crowdfunding financier je jonge snelgroeiende bedrijven. Deze zoeken investeerders, zoals jij. Online kun je direct kennismaken met lopende projecten en desgewenst bepalen hoe en waar jij je geld in crowdfunding wilt investeren.

Inhoud:

Investeren in crowdfunding

investeren in crowdfundingVermogende particulieren beleggen al jaren. Vooral in grote, oudere bedrijven op de beurs. Via crowdfunding investeer je vooral in jonge bedrijven uit het mkb. Hiervoor zijn er diverse platformen opgericht waarbij ondernemers met een financieringsbehoefte worden gekoppeld aan investeerders.

Dat klinkt formeler dan het is want bij de meeste crowdfunding-sites zijn de investeerders gewoon mensen zoals jij. Natuurlijk moet je het geld wel kunnen missen. De mensen die in crowdfunding investeren zijn dus veelal particulieren met voldoende spaargeld, die graag een hoger rendement willen behalen dan wat ze op hun spaargeld bij de bank krijgen. Drie platformen waar je in projecten kunt investeren:

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar is momenteel het platform dat het meeste geld via crowdfunding heeft opgehaald in Nederland. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning.

Mintos.com

MintosDurf je ook over landsgrenzen te kijken? Mintos is gericht op p2p-lenen en heeft halverwege 2020 is al 5 miljard via het platform gefinancierd met een gemiddeld rendement voor investeerders van ruim 12%. Er zijn geen servicekosten en Mintos.com biedt enkele handige tools zoals een Auto Invest-functie en een Secondary Market.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

In crowdfunding investeren is meer dan alleen rendement

Voor de investeerder is om te beginnen het rendement belangrijk. Die kan aardig verschillen! Zo biedt Funding Circle, een internationaal platform, soms meer dan tien procent rente. Dat klinkt lekker! Maar daar staat wel tegenover dat ruim 2% van de projecten een of meer aflossingen niet (op tijd) overmaakt en sommige bedrijven halen de eindstreep niet. Daarnaast rekent het platform zelf ook 1% kosten.

Het gemiddelde rendement bij dit platform komt daarmee niet veel hoger dan 6% uit. Dat rendement is misschien fors lager dan waar je oorspronkelijk op hoopte. Toch hoort deze bij de absolute top. Gemiddeld gezien is het netto rendement meestal niet veel hoger dan 4-5%. Vergeleken met andere manieren om te investeren, is dat eigenlijk helemaal niet bijzonder hoog. Aan de andere kant is de instap bij crowdfunding gemakkelijk en kun je zelf kiezen welke campagne je wel of juist niet wilt steunen.

Crowdfunding biedt kansen om sociaal te investeren

sociaal investeren in crowdfundingFunding Circle is een vrij zakelijk internationaal platform. Mensen die hier in crowdfunding beleggen doen dat om het rendement. Het gaat meer om de cijfers dan om de emotie. Bij andere platformen is het vaak andersom.

Op Oneplanetcrowd of Lendahand kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse sociale en duurzame investeringen. Mensen die daar in crowdfunding investeren doen dat vaak om een andere reden dan om het geld. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om nieuwe duurzame startups te ontdekken of voelen zich betrokken bij bepaalde projecten. Soms zijn het zelfs ware ambassadeurs! Dan is het rendement leuk, maar niet doorslaggevend. Ze investeren omdat ze het verhaal erachter willen steunen.

Op Lendahand.com staan vooral verzoeken voor microkredieten vanuit ontwikkelingslanden. Het rendement is hier naar eigen zeggen 3-4% maar het maatschappelijke aspect maakt dit voor veel investeerders ruimschoots goed. Daarnaast zijn er sites die juist nieuwe technologische startups willen aanbieden, algemene starters willen helpen of de eigen regio of branche onder de aandacht willen brengen. Het kan dus lonen om vooraf wat onderzoek te doen naar de verschillende sites.

Soorten crowdfunding

Als je begint met investeren in crowdfunding zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Allereerst zijn er grofweg drie verschillende vormen van crowdfunding. Bij de eerste vorm doneer jij het geld, zoals op Kickstarter.com het geval is. Vaak krijg je er wel iets voor terug maar juridisch gezien is dat vooral om je te bedanken voor je donatie dan dat je werkelijk een aankoop doet. Belangrijk om te weten als je er vooral aan begint vanwege het rendement want daar krijg je je geld dus niet meer terug.

De tweede optie is crowdlending: het investeren in leningen. Het bedrijf (of zelfs via peer-to-peer) leent het geld van jou en jij krijgt tijdens de looptijd een vooraf besproken rente terug. In 2016 lag het rendement hierop zo rond de vijf procent. De derde optie is equity-crowdfunding, wat samengevat betekent dat je aandelen van het bedrijf koopt.

Het verschil met een lening is dat je rendement meestal afhankelijk is van de winst en waardestijging van het aandeel. Vooraf worden wel indicaties genoemd, maar die zijn dus verre van zeker. Gemiddeld gezien levert deze vorm van crowdfunding meestal net wat meer op dan het uitlenen van geld maar hier zijn de risico’s ook groter.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.