Lendahand

In crowdfunding investeren

Door te investeren in crowdfunding financier je jonge snelgroeiende bedrijven. Deze zoeken investeerders, zoals jij. Online kun je direct kennismaken met lopende projecten en desgewenst bepalen hoe en waar jij je geld in crowdfunding wilt investeren.

Inhoud:

In crowdfunding investeren

investeren in crowdfundingVia crowdfunding investeer je vooral in jonge bedrijven uit het mkb. Als deze te weinig onderpand hebben voor een financiering zijn de mogelijkheden bij een bank beperkt. Hiervoor zijn er diverse platformen opgericht waarbij ondernemers met een financieringsbehoefte worden gekoppeld aan (particuliere) investeerders.

Let op: investeren in crowdfunding gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Dat klinkt formeler dan het is want bij de meeste crowdfunding-sites zijn de investeerders gewoon mensen zoals jij. Natuurlijk moet je het geld wel kunnen missen. De mensen die in crowdfunding investeren zijn dus veelal particulieren met voldoende spaargeld, die graag een hoger rendement willen behalen dan wat ze op hun spaargeld bij de bank krijgen. Drie platformen waar je in projecten kunt investeren:

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar was lange tijd het platform dat het meeste geld via crowdfunding-projecten had opgehaald in Nederland. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning.

Mintos.com

MintosDurf je ook over landsgrenzen te kijken? Mintos is gericht op p2p-lenen en heeft halverwege 2020 is al 5 miljard via het platform gefinancierd met een gemiddeld rendement voor investeerders van ruim 12%. Er zijn geen servicekosten en Mintos.com biedt enkele handige tools zoals een Auto Invest-functie en een Secondary Market.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

In crowdfunding investeren is meer dan alleen rendement

Voor de investeerder is om te beginnen het rendement van een project belangrijk. Die kan aardig verschillen! Zo zijn er campagnes te vinden met meer dan tien procent rente. Dat klinkt lekker! Maar daar staat soms tegenover dat een deel van die projecten een of meer aflossingen niet (op tijd) overmaakt en sommige bedrijven halen de eindstreep niet. Daarnaast rekenen platforms zelf ook kosten.

Bij vastgoed is het bruto-rendement lager maar zijn de risico’s van het project meestal ook beperkt. En als het misgaat, is er onderpand. Hierdoor loop je minder kans om je geld te verliezen. Het gemiddelde rendement komt daarmee niet veel hoger dan vijf procent. Dat rendement is misschien fors lager dan waar je oorspronkelijk op hoopte. Vergeleken met andere manieren om te investeren, is het misschien ook helemaal niet bijzonder hoog.

Aan de andere kant is de instap bij crowdfunding gemakkelijk. De minimale investering is meestal beperkt. Je kunt lokale mkb-ondernemers steunen en zelf kiezen welke campagne je wel of juist niet wilt steunen.

Door in crowdfunding te investeren verdien je geld en steun je (lokale?) mkb-ondernemers.

Crowdfunding: beleggen of sociaal investeren?

sociaal investeren in crowdfundingInternationaal gezien is Funding Circle, dat ook een tijdje in Nederland actief was, een vrij zakelijk internationaal platform. Mensen die hier in crowdfunding beleggen doen dat om het rendement. Het gaat meer om de cijfers dan om de emotie. Bij andere platformen is het vaak andersom.

Op Oneplanetcrowd of Lendahand kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse sociale en duurzame investeringen. Mensen die daar in crowdfunding investeren doen dat vaak om een andere reden dan om het geld. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om nieuwe duurzame startups te ontdekken of voelen zich betrokken bij bepaalde projecten. Soms zijn het zelfs ware ambassadeurs! Dan is het rendement leuk, maar niet doorslaggevend. Ze investeren omdat ze het verhaal erachter willen steunen.

Bij platforms als Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar tellen beide aspecten mee. Het rendement moet goed zijn en het platform doet vooraf een stevige intake. Maar het verhaal moet ook wel betrouwbaar klinken en een bepaalde gunfactor hebben. Daarnaast zijn er sites die juist nieuwe technologische startups willen aanbieden, algemene starters willen helpen of de eigen regio of branche onder de aandacht willen brengen. Het kan dus lonen om vooraf wat onderzoek te doen naar de verschillende sites.

Soorten crowdfunding

verschillende manieren om via crowdfunding in bedrijven te investerenAls je begint met investeren in crowdfunding zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Allereerst zijn er grofweg drie verschillende vormen van crowdfunding. Bij de eerste vorm doneer jij het geld, zoals op Kickstarter.com het geval is. Vaak krijg je er wel iets voor terug maar juridisch gezien is dat vooral om je te bedanken voor je donatie dan dat je werkelijk een aankoop doet. Belangrijk om te weten als je er vooral aan begint vanwege het rendement want daar krijg je je geld dus niet meer terug.

De tweede optie is crowdlending: het investeren in leningen van bestaande bedrijven. Het bedrijf (of zelfs via peer-to-peer) leent het geld van jou en jij krijgt tijdens de looptijd een vooraf besproken rente terug. In 2019 lag het rendement hierop zo rond de vijf procent. De derde optie is equity-crowdfunding, wat samengevat betekent dat je aandelen van het bedrijf koopt.

Het verschil met een lening is dat je rendement meestal afhankelijk is van de winst en waardestijging van het aandeel. Vooraf worden wel indicaties genoemd, maar die zijn dus verre van zeker. Gemiddeld gezien levert deze vorm van crowdfunding meestal net wat meer op dan het uitlenen van geld maar hier zijn de risico’s ook groter.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

In crowdfunding investeren - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp