In crowdfunding investeren

Door geld te investeren in crowdfunding-projecten financier je mkb-bedrijven. Ondernemers kunnen zo een financiering ophalen in ruil voor een aantrekkelijk rendement. Online kun je direct lopende projecten vinden en bepalen hoe en waar jij je geld in crowdfunding wilt investeren.

Inhoud:

Investeren in crowdfunding

geld in crowdfunding investeren Via crowdfunding investeer je vooral in jonge bedrijven uit het mkb. Als een onderneming te weinig onderpand heeft voor een financiering zijn de mogelijkheden bij een bank beperkt.

Hiervoor zijn er diverse platformen opgericht. In Nederland staan deze onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Dankzij particuliere investeerders halen ondernemers hiermee elk jaar voor honderden miljoenen aan financiering op.

Let op: beleggen in crowdfunding gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bij de meeste crowdfunding-sites zijn de investeerders gewoon mensen zoals jij. Natuurlijk moet je het geld wel kunnen missen. De mensen die in crowdfunding investeren zijn dus veelal particulieren met voldoende spaargeld die hierop een hoger rendement willen behalen dan wat ze nu op hun spaarrekening krijgen.

Investeren in zakelijke projecten

Drie nieuwe of bijzondere crowdfunding-projecten die volgens Crowdfundmarkt.nl nu een financiering nodig hebben zijn:

Platforms voor investeerders

Ondernemers van bovenstaande projecten willen nu een financiering ophalen bij investeerders. Als je momenteel nog aan het oriënteren bent kun je ook eerst eens de platforms zelf vergelijken. Drie Nederlandse platforms die regelmatig interessante projecten hebben om in te investeren zijn:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.400 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 580 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

een onderneming steunen met een investering

Rendement op crowdfunding-investeringen

Voor de investeerder is het rendement van een project vaak belangrijk. Bij crowdfunding kan dat aardig verschillen. Zo zijn er campagnes te vinden met meer dan tien procent rente. Dat klinkt lekker, maar een hoger rendement betekent meestal ook een hoger risico dat een deel van die projecten een of meer aflossingen niet (op tijd) overmaakt en soms halen bedrijven de eindstreep niet.

Bij vastgoed is het bruto-rendement lager, maar zijn de risico’s van het project meestal ook beperkt. Als het tijdens de looptijd misgaat, is er onderpand. Door de zekerheden van een vastgoed-financiering lopen investeerders minder kans om inleg te verliezen, maar dat is vaak terug te zien in het rentepercentage.

De zekerheden van vastgoed hebben invloed op de rente.

investeerder krijgt rente

Ook rekenen platforms zelf kosten aan investeerders. Het gemiddelde rendement voor belasting komt daardoor niet veel hoger dan zo’n vijf procent. Vergeleken met andere manieren om te investeren, is het rendement op crowdfunding voor beleggers eigenlijk niet bijzonder hoog.

Aan de andere kant kun je met jouw investering in deze leningen (lokale) mkb-ondernemers echt helpen met een volgende stap. Je kunt zelf kiezen welke campagne je wel of juist niet wilt steunen. Door de rentebetalingen kun je er een relatief stabiel passief inkomen genereren. De minimale investering is meestal laag en de instap bij crowdfunding is gemakkelijk.

Door in crowdfunding te investeren verdien je geld en met jouw investering steun je (lokale?) mkb-ondernemers.

Beleggen of sociaal investeren?

sociaal investeren in crowdfundingSommige investeerders die in crowdfunding beleggen doen dat puur om het rendement. Het gaat meer om de cijfers dan om de emotie. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Op Oneplanetcrowd of Lendahand kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse sociale en duurzame investeringen. Mensen die daar in crowdfunding-projecten investeren doen dat vaak om een andere reden dan om het financiële resultaat.

Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om nieuwe duurzame startups te ontdekken of voelen zich betrokken bij bepaalde duurzame projecten. Soms worden het zelfs ware ambassadeurs van een onderneming. Financieel rendement is soms niet eens doorslaggevend. Ze investeren omdat ze het verhaal erachter willen steunen.

Crowdfunding kan een aantrekkelijk rendement bieden, maar soms investeren mensen om andere redenen.

Bij platforms als Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar tellen beide aspecten mee. Het rendement op een lening moet goed zijn en het platform doet vooraf een stevige intake. Maar het verhaal moet wel betrouwbaar klinken en een bepaalde gunfactor hebben. Daarnaast zijn er sites die juist nieuwe startups willen aanbieden, sectoren willen helpen of de eigen regio bij investeerders onder de aandacht willen brengen. Het loont dus om vooraf de verschillende sites te vergelijken.

Verschillende soorten crowdfunding

verschillende manieren om via crowdfunding in bedrijven te investerenVoordat je investeert in crowdfunding-projecten zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Allereerst zijn er grofweg drie verschillende vormen van crowdfunding. Bij de eerste vorm doneer jij het geld, zoals op Kickstarter.com het geval is.

Vaak krijg je er wel iets voor terug maar juridisch gezien is dat meer om je te bedanken voor je donatie dan dat je werkelijk een aankoop doet. Je geld ben je dus kwijt.

De tweede optie is crowdlending: het investeren in leningen van bestaande bedrijven. Het bedrijf (of zelfs via peer-to-peer) leent het geld van jou en jij krijgt tijdens de looptijd een vooraf besproken rente terug. Hierbij zijn bijvoorbeeld leningen voor commercieel vastgoed populair. In 2021 lag het gemiddelde rendement voor investeerders op zo’n lening rond de vijf procent.

De derde optie is equity-crowdfunding, wat samengevat betekent dat je aandelen koopt van een onderneming. Het verschil met een lening is dat je rendement afhankelijk is van de winst en waardestijging van het aandeel. Vooraf worden wel indicaties genoemd. Die zijn bij equity crowdfunding vaak beter dan van een reguliere lening maar de uitkomst is lang niet zeker en de risico’s zijn veel groter.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in crowdfunding zijn:

waarop moet je letten als je in een crowdfunding-campagne gaat investeren?

Voordat je investeert is het belangrijk om eerst goed te kijken naar het doel van het project en de risico’s die aan het investeren zijn verbonden. Zoek naar informatie over het team achter het project en kijk of het project haalbaar is. Verder kun je kijken of het site waarop je investeert is aangesloten bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Bij een investering is het ook altijd belangrijk om te weten wat er gebeurt als het project niet volgens plan verloopt. Als je er nog weinig ervaring mee hebt kan het verstandig zijn om daarover advies te vragen aan een financieel professional, voordat je besluit om in een project te investeren.

Hoeveel kun je ermee verdienen?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel je kunt verdienen met crowdfunding, omdat dit sterk af hangt van de projecten  waarin je investeert en hoe succesvol deze zijn. Het rendement op je investering kan aanzienlijk zijn, maar als het misgaat bij een investering kun je ook je hele inleg hierin verliezen. Het is daarom belangrijk om de risico’s helder te hebben en deze bij je investering af te wegen tegen het potentiële rendement.

Gerelateerde berichten