Peerberry review

8

(onze review)

In onze laatste review scoort het investeringsplatform van Peerberry een 8. Het platform biedt een vrij stabiel en hoog rendement op leningen en werkt eenvoudig. Voor deze review maakten wij twee accounts, en investeerden wij in verschillende leningen.

Inhoud:

Let op: online investeren via Peerberry brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Peerberry?

Peerberry reviewOpgericht in 2017 als p2p-platform, heeft PeerBerry meer dan 2,5 miljard euro aan leningen gefinancierd. Het geeft leningen uit in een groot aantal landen wereldwijd, al gaat het grootste deel naar Europese leningnemers uit bijvoorbeeld Polen, Litouwen en Spanje.

Ondanks dat PeerBerry in Nederland nog relatief onbekend is, staat ons land, na Duitsland en Spanje, in de top-3 van landen met grote investeerders. In totaal halen investeerders een gemiddeld rendement van 11-12 procent op het platform.

Voor deze review hebben wij een account aangemaakt via een laptop en daarna de mobiele app getest. Helaas werkt het platform niet in het Nederlands. Naast Engels is het wel beschikbaar in het Duits, Frans of Spaans.

PeerBerry wordt het meest vergeleken met peer-to-peer-platforms als Mintos, Debitum en Bondora.

Een account aanmaken

Een account aanmaken op PeerBerry is heel eenvoudig. Het kan zowel via mobiele app (Android- en iOS-apparaten), als online. Voor het aanmaken van een account heb je een camera (van je mobiele telefoon) en legitimatiebewijs nodig.

Nadat je met je e-mailadres en een wachtwoord een account aanmaakt moet je je naam, geboortedatum, adresgegevens en telefoonnummer opgeven. Vervolgens wil het graag dat je 2-factorauthenticatie activeert via een app op je telefoon, al kun je dit bij de registratie ook overslaan.

Daarna start de verificatie. Door een QR-code te scannen kun je dit deel van het proces via je mobiele telefoon doen. Dit gebeurt wel in het Nederlands. Je scant je legitimatiebewijs en maakt een foto van je gezicht. Daarna moet je wachten tot deze is gecontroleerd.

Als je account is goedgekeurd kun je geld overmaken naar het platform en beginnen met investeren.

PeerBerry account aanmaken

Gebruiksvriendelijkheid PeerBerry

Ondanks dat het platform helaas nog niet in het Nederlands werkt, is het gebruiksvriendelijk. Al biedt PeerBerry geen Apple of Google Pay, maar moet je handmatig het geld overmaken. Daarna moet je dus ook even wachten voor het geld in je account staat.

Zodra je saldo is aangevuld kun je écht van start. Het platform komt daarbij betrouwbaar over en investeren is eenvoudig, zowel mobiel als via het online dashboard. Mobiel werkt het ook met biometrische (gezichts- en vingerafdruk)herkenning. Als je begint met investeren moet je misschien even wennen aan de werking van het platform.

PeerBerry mobile app (leningen)

Automatisch investeren in projecten

Bij investeringen toont het platform het doel, rente en looptijd in combinatie met een vlag van het land waarin je investeert. Dit zijn de grootste selectiecriteria voor de meeste investeerders. Je kunt alle projecten dus zelf beoordelen, maar tenzij je alles weet van Europese p2p-leningen is de kans groot dat je vertrouwt op de kredietchecks van het platform zelf. Hiervoor biedt het een handige Auto Invest-functie.

Bij de Auto Invest-functie kies je een schema, of stel je zelf je selectiecriteria samen. Je kunt selecteren op kredietinstelling, rente, looptijd en regio. Hierbij geef je ook aan welk bedrag je maximaal investeert en of je een deel beschikbaar wilt houden.

Handmatig investeren

De meeste investeerders investeren geautomatiseerd, waardoor nieuwe leningen snel zijn gefund. Als je handmatig selecteert kun je vaak alleen maar kiezen uit de leningen die zijn overgebleven. Dit zijn meestal leningen met een lagere rente. Als je écht wilt weten waarin je investeert, kun je doorklikken op het leningnummer. Je krijgt dan meer informatie over de leningnemer en het terugbetaalschema. Bij vastgoedleningen zie je hier ook meer informatie over het onderpand of eventuele verbouwingsplannen.

Het selecteren van de juiste leningen waarin je wel of niet investeert is niet makkelijk. Het gaat soms ook weleens mis, dus het is belangrijk dat je goed selecteert, of een goede spreiding aanbrengt.

handmatig investeren in p2p-loans

Klantenservice in het Engels

PeerBerry biedt telefonische klantenservice, via een online chat, Telegram of per e-mail. Helaas kan dat niet in het Nederlands. De meeste internationale platforms hanteren Engels voor klantenservice.

Voor deze review van PeerBerry stelden wij vragen in het Engels via de chat en e-mail. Daarbij reageert het platform snel, tussen 8:00 uur en 16:00 uur CET, van maandag tot vrijdag. Vragen na kantooruren beantwoordt het op de volgende werkdag.

Aanbod

PeerBerry is een groot p2p-platform dat leningen heeft uit een groot aantal landen. Het verstrekt deze niet zelf maar werkt met loan originators. Dit zijn financiële instellingen of bedrijven die leningen verstrekken aan klanten, zoals consumenten of kleine bedrijven. Deze partners werken met lokale vergunningen.

De grootste loan originator is Aventus Group, dat PeerBerry ook heeft opgericht. Daarnaast werkt het met een groot aantal andere instellingen. De top vijf qua landen waarin de meeste leningen worden verstrekt bestaat uit Kazachstan, Moldavië, Litouwen, Roemenië en Filipijnen. De aangeboden rentes zijn afhankelijk van het type lening, maar ze zijn meestal rond de 9-11 procent. 

Via het Telegram-kanaal ontvang je updates van elke nieuwe lening. Hieruit blijkt dat er elke werkdag nieuwe leningen bijkomen. Door het grote aantal investeerders met een Auto Invest-strategie zijn de meeste leningen al gefund voordat ze op het platform verschijnen.

Het aantal nieuwe leningen is in 2024 iets afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor, al is er dus nog altijd een goed volume op het platform.

Tarieven

PeerBerry rekent geen kosten aan investeerders. Het platform verdient aan de vergoedingen die kredietverstrekkers betalen voor het aanbieden van hun leningen op het platform. Wel kun je extra rente krijgen als nieuwe belegger (+0,5 procent welkomstbonus tot 90 dagen na registratie). Daarna ontvang je loyaliteitsbonussen op basis van het totale investeringsbedrag van je portfolio.

PeerBerry-loyaliteitsprogramma

Betrouwbaarheid en risico’s

PeerBerry is opgericht in 2017 en in die jaren is het uitgegroeid tot marktleider binnen de markt van p2p-platforms. Toch werkt het nog altijd zonder vergunningen. Zo heeft het geen ECSP-vergunning. Desondanks zien wij het als een betrouwbaar platform. We zijn er zelf al jaren actief op. Al zien wij ook enkele risico’s.

Buyback-garanties

PeerBerry geeft bij de meeste leningen terugkoopgaranties (100 procent buyback guarantee). Het is belangrijk om te weten dat deze garantie niet door PeerBerry, maar door de samenwerkende partner wordt aangeboden. PeerBerry zelf geeft geen garanties op leningen.

De partners zijn meestal solide bedrijven, maar (ook) deze hebben meestal geen (bank)vergunning en niet elke partner is financieel even sterk. De terugkoopgarantie klinkt goed, maar is dus geen harde garantie dat je jouw inleg niet verliest. Daarnaast zet het deze garantie vaak pas in als duidelijk is dat de leningnemer niet terugbetaalt, en pas bij achterstanden langer dan 60 dagen.

Kritiek op het rendement

Er wordt regelmatig niet (tijdig) terugbetaald en deze vertragingen/incasso-trajecten berekent het soms niet door in het rendement. Een ander nadeel dat terugkomt in ervaringen, is dat er soms langere periodes zijn waarbij je weinig of niet kunt investeren. Hierdoor heb je soms een hoog saldo zonder rendement. Deze zaken hebben vrijwel bij alle investeerders invloed op het rendement.

Reviewscore: 8

In onze laatste review beoordelen wij PeerBerry met een 8 uit 10. Daarmee is het een van de platforms die wij vanuit de redactie van Investeerders.nl zelf regelmatig gebruiken. Als je meer rendement zoekt dan spaargeld biedt, maar niet houdt van koerswisselingen die aandelen of opties bieden, zijn de relatief stabiele rente-inkomsten van de peer-to-peer leningen van PeerBerry een mooie oplossing.

Met een rendement dat kan oplopen tot tien procent, waarbij het platform een gedegen debiteurenbeheer hanteert, zijn de p2p-leningen van PeerBerry een interessante optie in vergelijking met andere beleggingen. Met de Auto Invest-functie spreid je automatisch je inleg over een groot aantal leningen.

Nadelen van PeerBerry zijn dat je niet direct bij je geld kunt. Het heeft bijvoorbeeld geen secondary market. Wel zijn er voldoende leningen met korte looptijden, soms zelfs korter dan 30 dagen, maar je kunt de leningen tussentijds niet doorverkopen. Verder komt het regelmatig voor dat leningen achterstanden oplopen. Bij een terugkoopgarantie kun je hier na 60 dagen achterstand vanaf.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan