P2P lending-websites

In Europa zijn er verschillende peer-to-peer lending-websites actief. Een overzicht met de meest populaire en grote p2p-platforms waarop je particulier kunt investeren, inclusief enkele kenmerken als verwacht rendement, minimale inleg of belangrijke kenmerken voor investeerders.

Overzicht met Europese p2p-platforms

In Nederland zijn er niet veel peer-to-peer lending-websites, maar in Europa zijn er voldoende grote platforms voor p2p-lending. Soms hebben deze miljarden aan leningen gefinancierd en kun je hier direct  investeren in p2p-leningen. Enkele van de grootste Europese aanbieders van peer-to-peer lenen zijn.

Mintos is een groot Europees investeringsplatform. De broker uit Letland biedt leningen van andere financiële organisaties wereldwijd. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van ongeveer 10 procent.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 7 procent. Het is onderdeel van Creditstar Group, een organisatie dat met ruim 100 medewerkers actief is in 8 Europese landen.

Hive5 is een p2p-platform uit Kroatië waar klanten in het MKB kunnen investeren. Het is ondertussen in meerdere landen in Europa actief. De gemiddelde rente op leningen is rond de 15 procent. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

VIAINVEST is een online beleggingsplatform uit Letland. Op de website kun je investeren in zowel consumenten- als zakelijke leningen. Tot nu toe is er meer dan 315 miljoen euro geïnvesteerd. Het heeft een gemiddelde rente van 10 procent.

Bondster is een peer-to-peer leenplatform uit Tsjechië dat actief is in 20 landen. Het biedt individuele en zakelijke leningen aan met een looptijd tot 120 maanden. Sinds 2017 is meer dan 200 miljoen euro gefinancierd door meer dan 20 duizend investeerders met een gemiddelde rente van 13,4 procent.

Robocash is opgericht in 2017 en heeft ruim een half miljard euro aan p2p-leningen gerealiseerd. De gemiddelde rente ligt op 11,2%. Het platform heeft een Secondary Market en een Buyback-garantie. De meeste leningen zijn (maximaal) zo'n 60 dagen.

IUVO is gevestigd in Estland en biedt p2p-leningen aan. Het platform heeft meer dan 30 duizend geregistreerde gebruikers uit 166 landen wereldwijd. De meeste leningen hebben een looptijd van 6 tot 24 maanden, met een gemiddelde rente tussen 5 en 15 procent.

Debitum is een Lets P2P-leenplatform. Het bedrijf richt zich op de financiering van kleine bedrijven. De leningen, die worden aangeboden via pools, worden gedekt door een terugkoopverplichting. Het jaarlijkse rendement ligt op een kleine 10%.

Fintown is een p2p-platform waarbij je investeert in particuliere vastgoedontwikkelingen in Europa, met gemiddeld 12% rente. De eigenaars van het platform investeren zelf ook in de beschikbare projecten. Investeren is mogelijk vanaf €50.

Lender & Spender is een Nederlands p2p-platform dat de investering automatisch verdeelt over particuliere leningen die nooit in achterstand zijn geweest en vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) stoppen. Gemiddeld biedt het 4 procent rendement.

TWINO werd in 2009 opgericht in Letland. Momenteel is het actief in 6 landen. Het heeft meer dan 58 duizend geregistreerde gebruikers, die ongeveer 1 miljard euro hebben geïnvesteerd. Volgens het platform verdienen beleggers in totaal 12 miljoen euro aan rente.

Het Estische Bondora bestaat sinds 2009 en heeft als grootste afzetmarkten Estland, Finland en Spanje. Gemiddeld zit het platform boven de tien procent, met name in Estland zelf worden soms hoge rendementen behaald. Investeren kan al vanaf 5 euro.

Met ruim een miljard aan geïnvesteerd vermogen is PeerBerry, opgericht in 2017, een van de grootste p2p-platforms van Europa. Het biedt vooral kortlopende consumentenleningen met als drie grootste landen Polen, Kazachstan en Oekraïne. Gemiddelde rente rond de 11-12 procent.

Het Europese Lonvest biedt p2p-leningen in cryptovaluta. Dit houdt in dat je cryptomunten koopt en deze leent aan andere gebruikers. Het rendement is gemiddeld 13 procent.

Het Ierse Limedot is een peer-to-peer platform waar investeerders naar eigen zeggen 15 procent jaarlijks rendement kunnen behalen. Via het platform kopen investeerders bestaande leningen van kredietverstrekkers. Investeren kan vanaf 10 euro.

Het Zwitserse Maclear is een peer-to-peer-platform waar je kunt investeren in bedrijven in verschillende sectoren, vanaf 50 euro. Het geeft tijdelijk een bonus van 3 procent bovenop het jaarlijkse rendement van investeerders. Dit komt uit eigen commissie, ontvangen na voltooiing van elk project.

vrouw investeert geld op p2p lending websites

P2P-lending versus andere investeringsvormen

Bij p2p-lending investeer je geld op een platform in ruil voor een vaste rente gedurende de looptijd. In Europa zijn er ook grote platforms waarop je aandelen kunt kopen of kunt doneren bij projecten, maar deze vallen volgens onze definitie niet onder peer-to-peer lending.

Zie voor andere investeringsmogelijkheden onze pagina’s over beleggen, investeren in vastgoed, investeren in bedrijven of crowdfunding. Zie de peer-to-peer investing platforms op investmentplatforms.eu voor een Engelstalig overzicht met p2p-websites.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren op peer-to-peer websites zijn:

Hoe werkt een P2P-platform?

In plaats van dat je jouw geld op een spaarrekening bij de bank plaatst die dat investeert in een lening voor een onderneming of particulier leen je nu direct jouw geld uit aan andere mensen. Normaal levert dit veel administratie en kosten op maar doordat p2p-platforms het hele proces hebben geautomatiseerd is dit in sommige landen een serieuze manier van financieren geworden.

De platforms doen vooraf een kredietcheck op leners en regelen voor jou het verzamelen van terug- en rentebetalingen. Soms betaal je hiervoor een vergoeding aan het platform al zijn er ook platforms die alle kosten doorrekenen naar de lenende partij.

Wat zijn de risico's van deze websites?

Doordat jij direct in een lening investeert zijn er wel enkele risico’s aan p2p-lending verbonden. Als de lener het geld niet kan terugbetalen kun je een deel van je inleg verliezen. Sommige platforms bieden een garantie waarbij ze leningen met betaalachterstanden van jou overnemen, maar dit is niet altijd het geval.

Daarnaast is de sector nog jong en is het toezicht in het buitenland niet altijd vergelijkbaar met het toezicht zoals wij dat in Nederland hebben op bijvoorbeeld financiële instellingen. Onervaren platforms moeten zich soms nog bewijzen en ook de markt zelf is nog jong.

Hoe worden P2P-platforms gecontroleerd?

Voor p2p-platforms is er nieuwe Europese regelgeving geïntroduceerd waar ook crowdfunding-platforms aan moeten voldoen: Deze European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR) is ook van toepassing op p2p-lendingwebsites.