Raisin review

6.8

(o.b.v. 186 ervaringen)

Via Raisin kun je een spaarrekening openen bij buitenlandse banken. Het platform richt zich op Europese banken met een relatief hoge spaarrente. Gebruikers ervaren Raisin als eenvoudig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Voor deze review maakte Investeerders.nl enkele spaarrekeningen aan.

Inhoud:

Of je nu via de Consumentenbond zoekt of via vergelijkingssites, als je zoekt naar de beste spaarrente kom je al snel uit bij Raisin. In december 2023 brengen Nederlandse spaarders hier wekelijks 100 miljoen euro onder bij buitenlandse banken. In totaal bedient het ruim 53 miljard euro voor 800.000 Europese klanten.

Wat is Raisin.nl?

Raisin logoRaisin Bank bestaat al sinds 1973. Sinds 2019 is het als Duitse bank actief onder de naam Raisin Bank AG. Investeerders achter het bedrijf zijn o.a. Deutsche Bank, PayPal en Goldman Sachs. In ons land is het platform bekend om haar samenwerkingen met andere banken en haar digitale spaaromgeving.

Het belangrijkste product bestaat uit een rekening waarmee je via een app of account kunt sparen bij buitenlandse banken. Je beheert al deze spaarrekeningen eenvoudig via één Raisin-account. Naar eigen zeggen is het inmiddels de grootste bemiddelaar van Europees spaargeld.

Beste direct opneembare spaarrekening (3,35 procent rente per jaar): Santander België. Beste spaardepositos (1 tot 3 jaar 3,6 procent rente per jaar): Banca Progetto (Italië via Raisin.nl).

Mobiel sparen: onze Raisin review.

Gebruikersgemak

De meeste spaarders gebruiken alleen de mobiele app. Die is simpel, maar doeltreffend. De meeste  ervaringen over Raisin zijn daar ook op gericht. Ze zijn veelal positief: zo kun je eenvoudig je geld spreiden over deposito’s met een verschillende looptijd, of over verschillende spaarrekeningen bij Europese banken.

Het duurt even voor een nieuwe rekening is goedgekeurd.

Wel duurt het soms even voor je nieuwe Raisin-rekening is goedgekeurd. Ook overboekingen hebben meestal een werkdag nodig. Daarnaast werkt het overboeken een beetje omslachtig. Je moet vanuit je eigen bank-app een bedrag storten op je Raisin-rekening. Dit kan niet via de app van het platform zelf, zoals met een iDEAL-betaling. In die tussentijd zie je alleen dat je aanvraag in behandeling is, maar zie je verder geen voortgang. Verschillende klanten klagen hierover in online reviews.

Andere klachten over de app zijn dat de vingerafdrukscan op de mobiel niet werkt. Bij onze Raisin-review hebben we zowel telefoons met gezichtsherkenning als met de vingerafdrukscan gebruikt. Beiden werkten goed. Ook inloggen met een wachtwoord leverde bij ons geen problemen op.

Je opent een bankrekening waar je geld naar overboekt vanaf een andere rekening. Raisin biedt geen iDEAL aan.

Een account openen bij Raisin.

Zelf een spaarrekening openen bij Raisin

Voor het maken van deze review hebben we zelf verschillende Raisin-spaarrekeningen geopend. Via Raisin open je in feite een Duitse bankrekening. Dit kan zowel via de app of de website. Nadat je een account maakt, moet je een e-mailadres, je naam, geboortedatum, telefoonnummer en adres invullen.

Daarna is je account aangemaakt en moet je je gegevens verifiëren. Je kunt hiervoor enkele documenten uploaden. Denk aan een maximaal 3 maanden oude brief van de belastingdienst, bankafschrift of een energierekening.

Tijdens een Engelstalig videogesprek verifieert een medewerker van Raisin je account.

Ook krijg je een kort Engelstalig videogesprek met een medewerker die je account verifieert. Je kunt dit eenvoudig doen via een mobiele telefoon met camera. In dit videogesprek laat je jouw identiteitsbewijs zien en neemt de medewerker enkele foto’s als bewijs. Daarnaast moet je met je hand voor je gezicht bewegen, je geboortedatum noemen en je paspoortnummer oplezen.

Daarna is je rekening geopend. In totaal is elk van deze stappen slechts enkele minuten werk maar het kan wel nog enkele dagen (bij ons dus ruim een week) duren voordat Raisin alle gegevens intern heeft gecontroleerd en je werkelijk met je spaarrekening aan de slag kunt.

Als je eenmaal door Raisin bent goedgekeurd, kun je hiermee zowel deposito’s als flexibele spaarrekeningen openen. Dat verloopt dan vrij simpel. Raisin regelt de gehele identiteitsverificatie met de buitenlandse bank en stuurt, met jouw goedkeuring, je identiteitsgegevens door. Hierdoor kun je ook eenvoudig deposito’s met verschillende looptijden openen.

Deposito openen in het buitenland.

Ervaringen rond de registratie

Uit reviews van klanten blijkt dat het gebruikersgemak één van de speerpunten is van Raisin. Als er wel klachten zijn, gaan die vaak over de delen van het platform die in het Engels zijn. De app of vaste communicatie verloopt wel in het Nederlands, maar de klantenservice niet.

Bij de aanmelding heb je ook een Engelstalig videogesprek met een medewerker van Raisin. Ook als je mailt of op andere manieren contact opneemt met Raisin gaat dit in het Engels. Tijdens onze aanmelding merkten we al dat dit gesprek best lastig is, de instructies zoals hoe je je paspoort moet vasthouden zijn niet even duidelijk. Als je geen Engels spreekt, is dit niet te doen. Een ander nadeel is dat je het Raisin-saldo alleen kan opwaarderen via een overboeking en niet via iDEAL, PayPal of creditcard.

Geld niet beschikbaar tijdens verwerking

In de veelgestelde vragen geeft Raisin aan dat het openen van een rekening één a twee dagen kan duren, maar daarbij houdt het geen rekening met drukke periodes, weekenden of een mogelijk afwijzing op documentatie. Bij ons duurde het telkens ruim een week voordat onze Raisin-rekeningen waren geopend.

Verder is er veel kritiek op de eerste bijschrijving. Als je de spaarrekening net hebt aangevraagd en in behandeling is, is je geld niet beschikbaar. Tijdens deze transactieperiode kun je het proces zelf niet stoppen en het geld niet terugboeken. Ook ontvang je hierover geen rente. Bij het aanmaken van je spaarrekening kun je daarom soms beter eerst een klein bedrag overmaken. Zodra je rekening actief is worden transacties een stuk sneller verwerkt.

Welke rente biedt Raisin?

Raisin zelf biedt geen spaarrente op haar rekening, maar het werkt samen met banken die voor Europese begrippen relatief hoge spaarrentes bieden. In de app kun je spaargeld eenvoudig overmaken naar zo’n buitenlandse bank.

Raisin werkt samen met banken die relatief hoge spaarrentes bieden.

Met een simpel vinkje stuurt Raisin jouw identiteitsgegevens door en hoef je je identiteit hier niet opnieuw te verifiëren. Meestal duurt het enkele werkdagen voor je rekening is geopend. Daarna kun je via de app geld vanaf je Raisin-rekening overmaken. Via je app kun je al deze rekeningen en deposito’s eenvoudig beheren, handig als je spaargeld wilt spreiden over meerdere banken.

Samenwerkende banken

Partnerbanken van Raisin bieden enkele van de hoogste spaarrentes in Europa. Soms is de rente via het Raisin-platform net iets lager dan voor mensen die direct een spaarrekening openen bij de bank zelf, maar als Nederlander is het vaak niet zo makkelijk om een rekening te openen in het buitenland.

Banken waarmee Raisin samenwerkt zijn onder andere Distingo Bank, Nordax Bank, Renault Bank en Klarna Bank.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Raisin Bank is een in Duitsland gereguleerde bank. In Nederland valt het onder de Autoriteit Financiële Markten. Hiervoor heeft het een eigen AFM-vergunning.

Op banken is streng toezicht en ondanks dat Raisin de status heeft van snelgroeiende fintech-scaleup, zien wij het als een betrouwbare en veilige organisatie. Gaat het toch mis? Tegoed valt onder het Duitse garantiestelsel en is gegarandeerd tot 100.000 euro.

Banktegoed inclusief opgebouwde rente is beschermd tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank.

Ook alle aangesloten partnerbanken vallen onder het Europese bankentoezicht. In de eurozone is je banktegoed inclusief opgebouwde rente beschermd tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank. In niet-eurolanden is deze limiet van 100.000 euro soms omgerekend naar de lokale valuta. Door wisselkoersschommelingen kunnen kleine verschillen ontstaan.

Reviewscore 8

In de laatste review van Investeerders.nl kwam Raisin op een score van 8 uit 10. Daarbij hebben we gekeken naar zowel de gebruiksvriendelijkheid, het aanbod, de kosten, veiligheid en op basis hiervan het totaalplaatje beoordeeld.

Raisin is een uniek platform waarop je écht goede rentes ontvangt. Ook is het een gebruiksvriendelijk platform en voor spaarders die een hoge rente én veel gemak zoeken is Raisin zeker een aanrader. Toch begrijpen wij delen van de kritiek van gebruikers. Zo hadden wij geen moeite met het Engelstalige videogesprek, maar kunnen we ons voorstellen dat er spaarders zijn die dit als ongemakkelijk ervaren.

Ook hadden wij verwacht dat de onboarding sneller zou verlopen. Als je geld overmaakt naar een buitenlands platform wil je graag zien dat dit snel staat bijgeschreven. Als na enkele dagen het saldo nog altijd op nul staat, ga je toch twijfelen over de transactie.

We raden nieuwe gebruikers daarom aan om bij de start te starten met een klein bedrag. Zodra de rekening is goedgekeurd kun je eenvoudig je saldo verhogen. Al is Raisin ook dan niet altijd even snel, dus als je twijfelt of je het geld snel nodig hebt, kun je dit beter op een reguliere Nederlandse spaarrekening stallen.

Ervaringen met Raisin review

3.4

op basis van 186 reviews via Google Maps

Jan Voerman

Jan Voerman

2 maanden geleden

Als slechthorende drie uur tevergeefs… Als slechthorende drie uur tevergeefs bezig geweest om door het identificatieproces heen te komen. Omdat Engels voldoende verstaan door het gehoorprobleem sowieso niet lukt, getracht om een Nederlands sprekende medewerker te krijgen, zoals ze zelf ook aangeven beschikbaar te hebben. Echter is de door Raisin ingehuurde IDNow dienst zo primitief georganiseerd, dat ze je niet in de wacht kunnen zetten daarvoor. Je moet steeds weer opnieuw en opnieuw en opnieuw contactlees meer

Ano Smit

Ano Smit

5 maanden geleden

Een tijdje terug ook al een review geschreven op trustpilot (een maand geleden). Mijn account was door een menselijke fout uit het niks verwijderd en 1/3 van mijn geld was maar teruggestort op mijn oorspronkelijke rekening… nu ligt de rest (volgens Raisin) bij een partner bank, maar is mijn account nog steeds niet hersteld. Ik heb geen idee wat er intern aan de hand is, maar een ineens gesloten account heb ik op geen 1lees meer

Bilder GK

Bilder GK

4 maanden geleden

Het identificatieproces voor nieuwe cliënten is bijzonder omslachtig, klantonvriendelijk en tijdrovend.

Andreas Eidinger

Andreas Eidinger

2 weken geleden

Telefonisch gecontacteerde klantenservice: Mijn verschillende zorgen en vragen werden onmiddellijk vakkundig en succesvol opgehelderd. In eerste instantie is het toewijzen van de afdelingen met behulp van de verschillende telefoonnummers een beetje ingewikkeld, maar daarna is de hulp erg goed. Er is technisch nog ruimte voor verbetering als het gaat om het verwerken van stortingen op de respectievelijke aanbiedingen, maar in principe is het platform prettig duidelijk. Investeren is leuk - nog een tevreden klant.

Reinfried Kranz

Reinfried Kranz

2 weken geleden

Ik heb meerdere keren geld bij Weltsparen geïnvesteerd. Er zijn nooit moeilijkheden geweest. De rente was altijd hoger dan bij andere banken. De overboekingen en menunavigatie waren altijd sneller en eenvoudiger dan bij andere banken. Kan sterk worden aanbevolen. Alles is goed vriendelijk en veilig. E-mails worden sneller beantwoord dan bij andere banken. Bovenkant!

Bekijk alle 186 reviews op Google Maps

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan