Zakelijke spaarrekening

Wil je een zakelijke spaarrekening openen voor bijvoorbeeld het opzij zetten van btw of sparen voor investeringen? Of heb je veel geld in een bv dat je voorlopig om een andere reden nog niet wilt uitkeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. O.a. met een rekening in het buitenland.

Inhoud:

Zakelijk sparen

Zakelijke spaarrekening openen in het buitenlandBedrijven hebben soms veel geld op de rekening (liquide middelen). Bijvoorbeeld btw, dat ze pas aan het eind van het kwartaal afdragen. Of ze sparen voor toekomstige investeringen.

Vaak staat dit geld langere tijd stil. Er zijn voldoende oplossingen om rendement te maken op zakelijk geld dat je een tijdje niet nodig hebt. Je kunt een spaarrekening openen bij de bank waar ook je zakelijke betaalrekening loopt, maar de rente is dan vaak beperkt. Voor een goed rendement moet je meestal verder kijken.

Spaarrente bij Knab en Bunq

In Nederland bieden Knab.nl en Bunq rente op een zakelijke rekening. In november 2023 krijg je bij Knab jaarlijks 2 procent rente bij een flexibele spaarrekening en 2,75 procent op een 2-jarige depositorekening. Bij Bunq 1,05 procent op spaargeld in euros en 3,7 procent op saldo in dollars of ponden.

Sparen via online brokers

Verschillende online brokers bieden ook rente over niet-belegd vermogen. Dit geld staat dan op een Europese bankrekening en valt onder het depositogarantiestelsel. In november 2023 bieden onder andere Bux Zero, Saxo Bank en Bitpanda de mogelijkheid van een zakelijk beleggingsaccount én rente aan.

Als je er handelt loop je beleggingsrisico’s maar als je hier alleen zakelijk spaargeld stalt dan ontvang je daarvoor rente. Veel brokers rekenen vaste kosten, wat het rendement beperkt. Maar het geld is snel opneembaar, veilig én levert zo meestal meer op dan op zakelijke spaarrekeningen bij Nederlandse banken.

Zakelijke spaarrekening openen in het buitenland

Zakelijk sparen in het buitenlandParticulier kun je ook eenvoudig een spaarrekening openen in het buitenland. Zakelijk is dat minder eenvoudig. Zo biedt Raisin, dat in Europa een goede oplossing biedt voor particulier spaargeld, helaas geen mogelijkheden voor een zakelijke rekening.

Het openen van een spaarrekening voor je onderneming is in Nederland vaak al lastig, in het buitenland is dit al helemaal moeilijk. Enige uitzondering is Revolut. Deze bank richt zich inmiddels al enige tijd op het Nederlandse mkb.

Een alternatief is p2p-lending. In Nederland kun je bij Lender & Spender ook zakelijk sparen met 4 procent rente. Nadeel is wel dat als je het in één keer opneemt je 1 procent boeterente betaalt. Verder bieden buitenlandse p2p-platforms meestal fors hogere rentes.

Peer-to-peer-lending

In Nederland is peer-to-peer lending nog niet echt doorgebroken. In het buitenland gaan hier soms enorme bedragen in om. Enkele platforms waar je ook een zakelijk account kunt openen zijn:

Mintos is een groot Europees investeringsplatform. De broker uit Letland biedt leningen van andere financiële organisaties wereldwijd. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van ongeveer 10 procent.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 7 procent. Het is onderdeel van Creditstar Group, een organisatie dat met ruim 100 medewerkers actief is in 8 Europese landen.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan