Crowdfunding

Steeds meer bedrijven zien crowdfunding als oplossing voor een zakelijke lening. Er zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in rente, rendement, gewenste zekerheden of de aanloopkosten. Maar crowdfunding-platforms professionaliseren en investeren of een financiering ophalen is makkelijker dan ooit.

Inhoud:

Wat is crowdfunding?

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen samen één product, doel of lening financieren. In Nederland zijn er enkele donatie-platforms voor particulieren succesvol. Via crowdfunding zamelen ze geld in voor sociale of medische doelen.

Daarnaast zijn er platforms waarop bedrijven zakelijk geld lenen. Een groot deel van deze bedrijfsleningen zijn gericht op vastgoed-investeringen. Vastgoed biedt relatief goede zekerheden, en veel mensen zijn bereid om hierin te investeren.

Al zijn er ook veel mkb-bedrijven die een crowdfunding-campagne starten om werk- of groeikapitaal op te halen. In ruil daarvoor ontvangen investeerders rente of een andere tegenprestatie. Met een goed onderbouwde campagne kun je zo in één keer veel geld ophalen.

Crowdfunding is in Nederland vooral populair als financiering voor vastgoed en werkkapitaal van het mkb.

Crowdfunding Nederland

In Nederland is het vooral populair in de vorm van donaties voor particulieren, en bedrijfsleningen voor werkkapitaal en commercieel vastgoed. Internationaal zijn crowdfunding-platformen op basis van donaties en creatieve projecten populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol.

Crowdfunding als financiering voor het mkb staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In 2022 werd er voor ruim één miljard euro aan bedrijfsfinancieringen via crowdfunding gefinancierd in Nederland. Het merendeel hiervan komt via een handvol grote platformen.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Op zoek naar meer platformen? Zie dan ons complete crowdfundingplatform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, sparen in het buitenland of investeren in p2p-leningen.

Hoe werkt zakelijke crowdfunding?

hoe werken crowdfundingplatformenBij zakelijke platforms vindt er vooraf een strenge selectie plaats. Deze sites zijn gespecialiseerd in het ophalen van geld bij grote groepen mensen. Vaak zijn er veel investeerders bij deze platforms aangesloten.

Deze investeerders zijn vaak particulieren die bedragen tussen de 100 tot 5.000 euro per keer inleggen. Dat lijkt beperkt, maar Nederland heeft tienduizenden van deze crowdfunding-investeerders.

In ruil voor de investering ontvang je tussen de 7 en 10 procent rente. Maar de verschillen tussen campagnes en platformen zijn groot en net als bij beleggen op de beurs zijn er risico’s en (platform)kosten. Vrijwel elk crowdfundingplatform heeft projecten die te laat of niet volledig terugbetalen. Gemiddeld ligt het netto-rendement voor investeerders hierdoor rond de 5 procent per jaar.

Gemiddeld is het rendement voor investeerders rond de 5 procent per jaar.

Investeren in zakelijke projecten

Drie nieuwe of bijzondere crowdfunding-projecten die nu vermeld staan op Crowdfundmarkt.nl zijn:

Zakelijk geld ophalen met crowdfunding

Crowdfunding professionaliseert snel. Per november 2023 hebben platforms een ECSP-vergunning van de AFM nodig. Ook bieden platforms steeds betere risico-analyses en professionele campagnes aan. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste projectinformatie is dat steeds beter mogelijk.

De grootste verschillen voor ondernemers zijn:

  • Kosten crowdfunding is meestal duurder dan een banklening
  • Flexibiliteit maatwerk is (deels) mogelijk
  • Vrijheid onderpand-eisen van een financiering zijn lager
  • Privacy je maakt bedrijfscijfers en -gegevens openbaar
  • Werk een aanvraag en communicatie met investeerders kost tijd
  • Marketingkansen je merk bereikt duizenden mensen

Kosten van een zakelijke campagne

lening afsluiten voor je ondernemingEen financiering ophalen via crowdfunding is niet goedkoop. De kosten van de platformen voor een mkb-financiering van 400.000 liggen rond de 8.000 euro,  ongeveer zo’n vijf procent van het opgehaalde bedrag.

Deze komen bovenop de rente die je aan investeerders moet betalen. Ook in de werkwijze zijn er grote verschillen tussen crowdfunding-sites.

In het eerder genoemde overzicht zie je de grotere crowdfunding-sites in Nederland. Al hebben ook de beste platforms soms projecten die mislukken. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je een  crowdfunding-campgne wilt starten.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen, vaak particulieren, samen een financiering mogelijk maken. In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen, en biedt crowdfunding dus een alternatief voor mkb-financieringen.

Welk platform is het beste?

In Nederland zijn er zo’n tien crowdfundingplatforms geschikt voor bedrijfsfinancieringen. Platforms die financiële campagnes aanbieden staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verschillen daartussen zijn groot. Welk het beste is voor jouw crowdfundingcampagne hangt daarom af van waar je naar kijkt.

Zoek je een objectfinanciering voor vastgoed of wil je juist investeren met veel rendement? Ook voor de horeca of duurzame projecten zijn gespecialiseerde platforms.

Waarom kiezen voor crowdfunding?

Crowdfunding biedt ondernemers een alternatief om naast bijvoorbeeld een banklening zakelijk geld te lenen. Er is hier minder onderpand nodig en soms kun je het ook als marketinginstrument voor je onderneming inzetten. Investeren in campagnes biedt investeerders een alternatief voor sparen of beleggen.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten