Investeerders.nl
menu
Geldvoorelkaar

Crowdfunding

Crowdfunding in plaats van een banklening? Er zijn soms discussies over rente, rendement of de aanloopkosten. Feit is dat crowdfunding in Nederland groeit. Platforms professionaliseren en investeren of een campagne starten is makkelijker dan ooit.

Inhoud:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat iemand een lening uitzet en meerdere mensen deze samen financieren. Vaak zijn dit particulieren die bedragen tussen de 100 tot 1000 euro per keer inleggen. Bij elkaar opgeteld kan iemand zo in één keer veel geld ophalen.

In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen en vastgoed-investeringen. Hiermee biedt crowdfunding een alternatief voor mkb-financieringen.

Crowdfunding is in Nederland vooral populair binnen het mkb.

Hoe werkt het: risico en rendement

crowdfundingJe kunt altijd al zelf geld ophalen bij een grote groep maar dan kan de communicatie en administratie een bijzonder tijdrovende klus zijn. Nu diverse sites zich hierin hebben gespecialiseerd zijn deze nadelen vrijwel verdwenen. Hierdoor is het een serieus alternatief voor mkb-financieringen.

Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en beleggers wordt meestal een marktconforme rente geboden. Hierin investeren kan daarom een interessante manier zijn om rendement te maken. Gemiddeld genomen wordt er tussen de 6-9% rente geboden.

Net als de bank wijzen platformen ook plannen af en de verschillen tussen platformen zijn groot. Ook zijn er, net als bij beleggen op de beurs, risico’s en kosten aan verbonden. Hierdoor lag het netto-rendement begin 2018 tussen de 4 en 5 procent. Spreiding is vrijwel altijd aan te raden zodat een eenmalige misser maar beperkt invloed heeft op de hele portefeuille.

Crowdfunding Nederland

Begin 2011 zijn al de eerste initiatieven opgezet. Internationaal is vooral crowdfunding op basis van donaties populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol. Via alleen Kickstarter.com, een donatieplatform, is er al voor miljarden gefinancierd. In Nederland is crowdfunding vooral populair in de vorm van bedrijfsleningen voor werkkapitaal en vastgoed.

Crowdfunding in Nederland.
Crowdfunding in Nederland.

Sinds de opkomst in 2011 zijn er veel crowdfunding-sites bijgekomen. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken als financieringsvorm voor het mkb. In 2016 werd er via zo’n 75 platformen samen al 170 miljoen via crowdfunding in Nederland gefinancierd en in 2019 zelfs voor 424 miljoen via crowdfunding in ons land opgehaald. Het grootste deel hiervan komt via de grootste platformen.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een Nederlands platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches. Behaalde in 2020 de mijlpaal van 250 miljoen, en werd daarmee het platform dat het meeste geld heeft opgehaald in Nederland.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar is een van de meest bekende Nederlandse crowdfunding-bedrijven. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning en is nog altijd zeer actief.

Lender & Spender

Lender & SpenderLender & Spender is een Nederlands p2p-platform dat de investering automatisch verdeelt over leningen die nooit in achterstand zijn geweest aan mensen die vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) stoppen. Gemiddeld biedt het 4 procent rendement.

Op zoek naar meer platformen? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

Crowdfunding een alternatief voor de bank?

Of crowdfunding snel de rol van de bank overneemt op het gebied van mkb-financieringen, of de oude spaarrekening, is nog lang niet zeker. De groei zet door maar het marktaandeel van crowdfunding ligt nog onder de één procent. Naast de reguliere bankleningen legt crowdfunding het ook nog af tegen veel andere financieringsvormen als leasing of factoring.

Wel professionaliseert het in snel tempo. Er worden steeds betere risico-analyses, duidelijkere projectinformatie en professionele campagnes aangeboden. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste cijfers en boodschap is dat wel steeds beter mogelijk.

Crowdfunding vs. een banklening: de verschillen

 • Kosten crowdfunding is meestal duurder dan een banklening
 • Flexibiliteit Bij crowdfunding is maatwerk (deels) mogelijk
 • Vrijheid Onderpand-eisen zijn lager
 • Privacy bij crowdfunding moet je publiekelijk inzicht geven in bedrijfscijfers
 • Werk het uitschrijven van je aanvraag of communicatie met investeerders kost tijd
 • Marketingmogelijkheden je merk komt onder ogen bij vele duizenden mensen

Een crowdfunding-campagne starten voor je bedrijf

Een groot aantal campagnes slaagt niet. Hoe dat komt, verschilt enorm per campagne. Ook zijn de werkwijzen van de platformen verschillend. In Nederland zijn er grote verschillen tussen crowdfunding-sites. Wij hebben een overzicht gemaakt van crowdfunding in zowel Nederland als het buitenland.

Op deze sites kan je anderen geïnteresseerd maken in jouw project en hen jouw idee laten financieren. Wel zijn er succesfactoren te noemen die vrijwel voor alle platformen en campagnes opgaan. Je goed voorbereiden op het starten van een campagne is altijd aan te raden. Vijf tips die je zeker mee moet nemen:

  1. Je bedrijfscijfers ook bij crowdfunding belangrijk!

   Het succes van elk platform hangt voor een groot deel af van de campagnes die ze aanbieden en problemen die na publicaties ontstaan (defaults). Elke lening waarbij tijdens de looptijd een terugbetaling niet lukt, straalt dus direct af op het platform, dus spelen ook hier je bedrijfscijfers vaak een grote rol.

  2. De gunfactor soms doorslaggevend

   Een gunfactor is er al snel, je hoeft echt geen zieke kindjes beter te maken, maar je verhaal moet wel kloppen. Een ondernemer die zelf zijn eigen bedrijf niet goed onder woorden krijgt en een pitch heeft die geen enthousiasme uitstraalt, gaat het niet redden.

  3. Het bedrag moet bij crowdfunding kloppen

   Je moet het bedrag kunnen terugbetalen dus een miljoen lenen terwijl je omzet vijftigduizend euro is, heeft weinig zin. Daarnaast moet het ook aansluiten bij het platform. Sommige daarvan richten zich meer op lage bedragen, terwijl er ook sites zijn die juist mikken op de wat grotere aanvragen. Sommige sites hebben al boven de miljoen per aanvraag opgehaald maar meestal is dit uitzonderlijk. Crowdfunding is met name succesvol bij bedragen tussen 50.000 en 500.000 euro.

  4. Rente en looptijd in lijn met verwachting

   De geboden rente en looptijd moeten in lijn liggen met de resultaten van de risico-analyse. Een hoge rente maakt een project gevoelsmatig wat risicovoller, waardoor investeerders voorzichtig zullen zijn met het investeren van hogere bedragen. Maar een te lage rente levert investeerders minder op en zorgt dat een deel daarop afhaakt.

  5. Extra zekerheden bieden extra vertrouwen

   Vrijwel alle platformen eisen dat je zelf hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de lening. Dit wordt morele waarde, of moreel onderpand genoemd. Als je ook een feitelijk onderpand kunt bieden in de vorm van een lening vanuit een holding, pandrecht op machines of zekerheden op ander vlak dan kan dat investeerders over de streep trekken.

Crowdfunding via een lening, aandelenverkoop of toch donaties?

Vormen van crowdfundingMocht je als (beginnende) ondernemer je plan tot uitwerking laten komen via een crowdfunding-website, kijk dan eerst goed naar wat je precies kan verwachten. Kijk om te beginnen naar welke tegenprestatie je wilt bieden. Wil je crowdfunding via donaties, equity (verkopen aandelen), of een geldlening afsluiten? Kijk ook naar welke soortgelijke projecten een platform al heeft gehad. Daar waar de een veel succes heeft in de horeca, is een ander platform misschien meer geschikt voor duurzame projecten.

Kijk daarnaast naar de voorwaarden zelf. Wat zijn de kosten van het platform en betaal je dat alleen als je je doel behaalt of ook als je niet op tijd het benodigde geld bijeen hebt? In sommige gevallen moet je het zelfs betalen als je project niet eens wordt aangenomen! Allemaal zaken die je eerst moet onderzoeken voordat je besluit of je jouw unieke idee met de rest van de wereld via dat platform wilt delen.

Maar heb je eenmaal je research gedaan, de juiste crowdfunding-website gekozen en je idee in de etalage gezet dan staat niets je nog in de weg om duizenden of misschien wel honderdduizenden euro’s binnen te halen!

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen, vaak particulieren, samen een financiering mogelijk maken. In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen, en biedt crowdfunding dus een alternatief voor mkb-financieringen.

Hoe werkt crowdfunding?

Er zijn verschillende platforms waarop ondernemers hun campagne aanbieden. Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en investeerders die in projecten investeren wordt meestal een marktconforme rente geboden. Het platform regelt de rest!

Welk platform is het beste?

Er zijn ontzettend veel crowdfundingplatforms. Alleen al bij de AFM zijn er vijftig varianten bekend. De verschillen zijn groot en het is soms net waar je naar kijkt. Zoek je zekerheid, rendement, of liever vooral duurzame campagnes? Ook zijn er internationaal veel spelers actief.

Waarom kiezen voor crowdfunding?

Crowdfunding biedt ondernemers een alternatief om naast bijvoorbeeld een banklening zakelijk geld te lenen. Er is hier minder onderpand nodig en soms kan het ook als marketinginstrument worden ingezet. Investeren in campagnes biedt investeerders een alternatief voor sparen of beleggen.

Hoe start ik een campagne?

Vrijwel elk crowdfundingplatform heeft zijn eigen regels waaraan je moet voldoen, voor je een campagne kunt starten. Vervolgens wijst het zichzelf vaak vanzelf. De keuze voor het platform is daarom een belangrijke eerste stap. Daarnaast zijn doorlooptijden en tarieven enorm wisselend. Vooraf goed onderzoek doen is daarom belangrijk. Een adviseur inschakelen kan hierbij helpen.