Combined Shape menu

Crowdfunding

Crowdfunding is financieren via ‘het publiek’. Vooral het mkb maakt er veel gebruik van in Nederland. Crowdfunding kan de oplossing zijn als je een prachtig idee hebt om een bedrijf mee op te richten of juist mee te laten groeien, maar dit niet gemakkelijk via de bank kan financieren. Hierin investeren kan een mooi rendement opleveren.

Crowdfunding

Wat is crowdfunding?

Als je een financiering zoekt kun je deze bij één financierder ophalen, maar je kunt ook allemaal kleine bedragen ophalen die samen goed zijn voor dezelfde financiering. De geldschieters kunnen bekenden zijn, maar als je hierbij ook onbekend publiek betrekt spreken we van crowdfunding.

Als je dit allemaal zelf regelt kan de communicatie en administratie een bijzonder tijdrovende klus zijn, maar omdat diverse sites zich hierin hebben gespecialiseerd zijn deze nadelen vrijwel verdwenen. Hierdoor is het een serieus alternatief voor mkb-financieringen geworden. Tenminste, als het slaagt. Want net als bij de bank, wijzen platformen ook plannen af en haalt lang niet elk project zijn doelstelling.

Het mkb financieren

Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en beleggers wordt meestal een marktconforme rente geboden. In crowdfunding investeren kan daarom een interessante manier zijn om rendement te maken. Gemiddeld genomen wordt er tussen de 6-9% rente geboden. Wel zijn er, net als handel op de beurs, risico’s en kosten aan verbonden, waardoor het netto rendement begin 2018 tussen de 4-5% lag. Op de beurs staan vooral grote en oude bedrijven terwijl crowdfunding meer wordt ingezet door het mkb. Om die reden is spreiding vrijwel altijd aan te raden zodat een eenmalige misser maar beperkt invloed heeft op de hele portefeuille.

Crowdfunding in Nederland

Internationaal is vooral crowdfunding op basis van donaties populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol. Via alleen Kickstarter.com, een donatieplatform, is er al voor miljarden gefinancierd. In Nederland wordt crowdfunding ook steeds populairder. Begin 2011 zijn al de eerste initiatieven opgezet door mensen die al jarenlang ervaring hebben in het bankwezen of investeerderswereldje.

De jaren daarna kwamen er veel crowdfunding-sites bij en sindsdien is het niet meer weg te denken als financieringsvorm voor het mkb. In 2016 werd er via zo’n 75 platformen samen al 170 miljoen via crowdfunding in Nederland gefinancierd. In 2017 werd er voor 223 miljoen euro via crowdfunding in Nederland opgehaald.

Crowdfunding in Nederland.
Crowdfunding in Nederland.

Alternatief voor de bank?

Of crowdfunding snel de rol van de bank overneemt op het gebied van mkb-financieringen, of de oude spaarrekening, is nog lang niet zeker. De groei zet door maar het marktaandeel van crowdfunding ligt nog onder de één procent. Naast de reguliere bankleningen legt crowdfunding het ook nog af tegen veel andere financieringsvormen als leasing of factoring.

Wel professionaliseert het in snel tempo. Er worden steeds betere risicoanalyses, duidelijkere projectinformatie en professionele campagnes aangeboden. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste cijfers en boodschap is dat wel steeds beter mogelijk.

In Nederland zijn er sterke verschillen tussen crowdfunding-sites. Wij hebben een overzicht gemaakt van crowdfunding in zowel Nederland als het buitenland. Op deze sites kan je anderen geïnteresseerd maken in jouw project en hen jouw idee laten financieren.

Drie Nederlandse sites:

  1. Funding Circle
   Omschrijft zichzelf als de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor kleine en middelgrote ondernemingen en heeft begin 2017 al meer dan 25.000 bedrijven gefinancierd. In 2018 is dit het platform waar in ons land de meeste campagnes op worden aangeboden. Je bedrijf moet hier minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van € 50.000. Ook moet er tenminste één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren.
  2. Knab
   Banken en crowdfunding worden vaak als tegenpolen gezien. Knab is echter een bank die beide werelden combineert. Je leent van het publiek, via een platform dat dankzij Knab/Aegon Bank gegarandeerd aan alle vereisten en zekerheden voldoet. Collin Crowdfund maakt alle techniek hierachter mogelijk.
  3. Oneplanetcrowd
   Deze speler is opgericht in 2012 en brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Je onderneming moet een positieve impact maken op milieu of maatschappij, voorspelbare kasstromen hebben en winstgevend zijn op maandbasis. Ondernemers kunnen een lening crowdfunden vanaf €100.000 tot €2.500.000, of een converteerbare lening vanaf €250.000.

Meer aanbieders zijn te vinden op ons overzicht van crowdfundingplatforms.

Een crowdfunding-campagne starten voor je bedrijf

Een groot aantal campagnes slaagt niet. Hoe dat komt, verschilt enorm per campagne. Ook zijn de werkwijzen van de platformen verschillend. Wel zijn er succesfactoren te noemen die vrijwel voor alle platformen en campagnes opgaan. Je goed voorbereiden op het starten van een campagne is altijd aan te raden. Vijf tips die je zeker mee moet nemen:

 1. Je bedrijfscijfers

  Het succes van elk platform hangt voor een groot deel af van de campagnes die ze aanbieden en problemen die na publicaties ontstaan (defaults). Elke lening waarbij tijdens de looptijd een terugbetaling niet lukt, straalt dus direct af op het platform, dus spelen ook hier je bedrijfscijfers vaak een grote rol.

 2. De gunfactor

  Die is er al snel, je hoeft echt geen zieke kindjes beter te maken, maar je verhaal moet wel kloppen. Een ondernemer die zelf zijn eigen bedrijf niet goed onder woorden krijgt en een pitch heeft die geen enthousiasme uitstraalt, gaat het niet redden.

 3. Het bedrag moet kloppen

  Je moet het bedrag kunnen terugbetalen dus een miljoen lenen terwijl je omzet vijftigduizend euro is, heeft weinig zin. Daarnaast moet het ook aansluiten bij het platform, sommige daarvan richten zich meer op lage bedragen, terwijl er ook sites zijn die juist mikken op de wat grotere aanvragen. Sommige sites hebben al boven de miljoen per aanvraag opgehaald maar meestal is dit uitzonderlijk. Crowdfunding is met name succesvol bij bedragen tussen 25.000 en 500.000 euro.

 4. Rente en looptijd in lijn met verwachting

  De geboden rente en looptijd moeten in lijn liggen met de resultaten van de risico-analyse. Een hoge rente maakt een project gevoelsmatig wat risicovoller, waardoor investeerders voorzichtig zullen zijn met het investeren van hogere bedragen. Maar een te lage rente levert investeerders minder op en zorgt dat een deel daarop afhaakt.

 5. Extra zekerheden bieden extra vertrouwen

  Vrijwel alle platformen eisen dat je zelf hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de lening. Dit wordt morele waarde, of moreel onderpand genoemd. Als je ook een feitelijk onderpand kunt bieden in de vorm van een lening vanuit een holding, pandrecht op machines of zekerheden op ander vlak dan kan dat investeerders over de streep trekken.

Een lening, aandelenverkoop of toch donaties?

Mocht je als (beginnende) ondernemer je plan tot uitwerking laten komen via een crowdfunding-website, kijk dan eerst goed naar wat je precies kan verwachten. Kijk om te beginnen naar welke tegenprestatie je wilt bieden. Wil je crowdfunding via donaties, equity (verkopen aandelen), of een geldlening afsluiten? Kijk ook naar welke soortgelijke projecten een platform al heeft gehad. Daar waar de een veel succes heeft in de horeca, is een ander platform misschien meer geschikt voor duurzame projecten.

Kijk daarnaast naar de voorwaarden zelf. Wat zijn de kosten van het platform en betaal je dat alleen als je je doel behaalt of ook als je niet op tijd het benodigde geld bijeen hebt? In sommige gevallen moet je het zelfs betalen als je project niet eens wordt aangenomen! Allemaal zaken die je eerst moet onderzoeken voordat je besluit of je jouw unieke idee met de rest van de wereld via dat platform wilt delen.

Maar heb je eenmaal je research gedaan, de juiste crowdfunding-website gekozen en je idee in de etalage gezet dan staat niets je nog in de weg om duizenden of misschien wel honderdduizenden euro’s binnen te halen!