Corum Investments

Crowdfunding

Crowdfunding in plaats van een banklening? Er zijn soms discussies over rente, rendement of de aanloopkosten. Feit is dat crowdfunding in Nederland groeit. Platforms professionaliseren en investeren of een financiering ophalen is makkelijker dan ooit.

Inhoud:

Wat is crowdfunding?

crowdfunding in NederlandCrowdfunding betekent dat iemand een lening uitzet en meerdere mensen deze samen financieren. Met een goed onderbouwde campagne, die aantrekkelijk is voor mensen om in te investeren, kun je zo in één keer veel geld ophalen.

In Nederland groeit crowdfunding met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen. Een groot deel van deze bedrijfsleningen zijn gericht op vastgoed-investeringen. Vastgoed biedt relatief veilige investeringen, en veel mensen zijn bereid om hierin te investeren.

Crowdfunding is in Nederland vooral populair als financiering voor vastgoed en werkkapitaal van het mkb.

Crowdfunding Nederland

Crowdfunding in Nederland.
Crowdfunding in Nederland.

Begin 2011 zijn al de eerste campagnes opgezet. Internationaal is vooral crowdfunding op basis van donaties populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol. Via alleen Kickstarter.com, een donatieplatform, is er al voor miljarden gefinancierd. In Nederland is crowdfunding vooral populair in de vorm van bedrijfsleningen voor werkkapitaal en vastgoed.

Crowdfunding is tegenwoordig niet meer weg te denken als financiering voor mkb-ondernemers. In 2016 werd er via zo’n 75 platformen samen al 170 miljoen via crowdfunding in Nederland gefinancierd en in 2020 zelfs voor 417 miljoen via crowdfunding in ons land geïnvesteerd. Het grootste deel hiervan komt via de grootste platformen.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een Nederlands platform dat werkt met eigen regionale Crowdfund Coaches. Collin Crowdfund is momenteel het platform dat het meeste geld voor projecten heeft opgehaald in Nederland.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar is een van de meest bekende Nederlandse crowdfunding-bedrijven. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was Geldvoorelkaar de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning en is nog altijd zeer actief.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar je vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Op zoek naar meer platformen? Zie dan ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

Hoe werkt crowdfunding?

hoe werkt crowdfundingGeld ophalen bij een grote groep is door de communicatie en administratie een tijdrovende klus. Doordat sites zich hierin hebben gespecialiseerd zijn deze nadelen vrijwel verdwenen. Hierdoor is het vermogen van particulieren een serieuze vorm van mkb-financieringen geworden.

Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en beleggers wordt meestal een marktconforme rente geboden. Hierin investeren kan daarom rendement opleveren. De investeerders zijn vaak particulieren die bedragen tussen de 100 tot 1000 euro per keer inleggen. Dat lijkt beperkt, maar Nederland heeft tienduizenden crowdfunding-investeerders.

Rente, risico en rendement

Investeren in crowdfunding-projecten kan een aantrekkelijk rendement opleveren. In ruil voor een mkb-financiering ontvangt een investeerder een rente tussen de 6 en 9 procent. Maar de verschillen tussen campagnes en platformen zijn groot en net als bij beleggen op de beurs zijn er risico’s en kosten aan verbonden.

Mkb-bedrijven gaan soms failliet en vrijwel elk platform heeft te maken met projecten die niet volledig worden terugbetaald. Hierdoor ligt het netto-rendement voor investeerders gemiddeld rond de 4 procent per jaar. Wel zijn de verschillen tussen platforms groot. Spreiding beperkt de invloed van een eenmalige misser op de hele portefeuille.

Gemiddeld ligt het rendement voor investeerders rond de 4 procent per jaar.

Crowdfunding-financiering in plaats van de bank?

een bedrag via crowdfunding financierenOf crowdfunding snel de rol van de bank overneemt op het gebied van mkb-financieringen, of de oude spaarrekening, is nog lang niet zeker. De groei zet door maar het marktaandeel van crowdfunding ligt nog onder de één procent. Naast de reguliere bankleningen legt crowdfunding het ook nog af tegen veel andere financieringsvormen als leasing of factoring.

Wel professionaliseert het in snel tempo. Er worden steeds betere risico-analyses, duidelijkere projectinformatie en professionele campagnes aangeboden. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste cijfers en boodschap is dat wel steeds beter mogelijk.

Crowdfunding vs. een banklening: de verschillen

 • Kosten het is meestal duurder dan een banklening
 • Flexibiliteit bij crowdfunding is maatwerk (deels) mogelijk
 • Vrijheid onderpand-eisen van een financiering zijn lager
 • Privacy bij crowdfunding moet je publiekelijk inzicht geven in bedrijfscijfers
 • Werk het uitschrijven van je aanvraag of communicatie met investeerders kost tijd
 • Marketingmogelijkheden je merk komt onder ogen bij vele duizenden mensen

Crowdfunding-campagne starten voor je bedrijf

lening afsluiten voor je ondernemingCrowdfunding is niet goedkoop. De kosten van de platformen liggen gemiddeld zo rond de 8.000 euro, wat neerkomt op ongeveer vijf procent van het opgehaalde bedrag. Deze kosten komen bovenop de rente die de investeerders ontvangen.  Ook in de werkwijze zijn er grote verschillen tussen crowdfunding-sites.

In het eerder genoemde overzicht zie je de grotere crowdfunding-sites in Nederland. Al hebben ook de beste platforms soms crowdfunding-projecten die mislukken. Je goed voorbereiden op het starten van een campagne is altijd aan te raden. Vijf tips die je zeker mee moet nemen als je onderneming op deze manier een financiering ophaalt:

  1. Je bedrijfscijfers ook bij crowdfunding belangrijk!

   Het succes van elk crowdfundingplatform hangt voor een groot deel af van de projecten en problemen die na publicaties ontstaan (defaults). Elke lening waarbij tijdens de looptijd een terugbetaling niet lukt, straalt dus direct af op het platform, dus spelen ook hier je bedrijfscijfers vaak een grote rol.

  2. De gunfactor soms doorslaggevend

   Een gunfactor is er al snel, je hoeft echt geen zieke kindjes beter te maken, maar je verhaal moet wel kloppen. Een ondernemer die zelf zijn eigen bedrijf niet goed onder woorden krijgt en een pitch heeft die geen enthousiasme uitstraalt, gaat het niet redden.

  3. Het bedrag moet bij crowdfunding kloppen

   Je moet de financiering terugbetalen dus een miljoen lenen terwijl je omzet vijftigduizend euro is, heeft weinig zin. Daarnaast moet het ook aansluiten bij het platform. Sommige daarvan richten zich meer op lage bedragen, terwijl er ook sites zijn die juist mikken op bedrijven met een grotere financieringsbehoefte. Sommige sites hebben al boven de miljoen per aanvraag opgehaald maar meestal is dit uitzonderlijk. Crowdfunding is met name succesvol bij bedragen tussen 50.000 en 500.000 euro.

  4. Rente en looptijd in lijn met verwachting

   De geboden rente en looptijd moeten in lijn liggen met de resultaten van de risico-analyse. Een hoge rente maakt een project gevoelsmatig wat risicovoller, waardoor investeerders voorzichtiger zijn met het investeren van hogere bedragen. Maar een te lage rente levert investeerders minder op en zorgt dat een deel daarop afhaakt.

  5. Extra zekerheden bieden extra vertrouwen

   Vrijwel alle platformen eisen hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening. Dit wordt morele waarde, of moreel onderpand genoemd. Als je ook een feitelijk onderpand biedt in de vorm van een lening vanuit een holding, hypotheek, pandrecht op machines of zekerheden op ander vlak dan kan dat investeerders over de streep trekken.

Crowdfunding-lening, aandelenverkoop of toch donaties?

Vormen van crowdfundingAls je een crowdfunding-financiering ophaalt is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Kijk om te beginnen naar welke tegenprestatie je wilt bieden. Wil je crowdfunding via donaties, equity (verkopen aandelen), of een geldlening afsluiten? Kijk ook naar welke projecten een platform al heeft gehad. Daar waar de een veel succes heeft in de horeca, is een ander platform misschien meer geschikt voor duurzame projecten.

Kijk daarnaast naar de voorwaarden zelf. Wat zijn de kosten van het platform en betaal je dat alleen als je je doel behaalt of ook als je niet op tijd het benodigde geld bijeen hebt? In sommige gevallen moet je het zelfs betalen als je project niet eens wordt aangenomen! Allemaal zaken die je eerst moet onderzoeken voordat je besluit of je jouw unieke idee met de rest van de wereld via dat platform wilt delen.

Maar heb je eenmaal je research gedaan, de juiste crowdfunding-website gekozen en je idee in de etalage gezet dan staat niets je nog in de weg om duizenden of misschien wel honderdduizenden euro’s binnen te halen!

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen, vaak particulieren, samen een financiering mogelijk maken. In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen, en biedt crowdfunding dus een alternatief voor mkb-financieringen.

Hoe werkt crowdfunding?

Er zijn verschillende platforms waarop ondernemers hun campagne aanbieden. Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en investeerders die in projecten investeren wordt meestal een marktconforme rente geboden. Het platform regelt de rest!

Welk platform is het beste?

Er zijn ontzettend veel crowdfundingplatforms maar een groot deel daarvan is inactief. Ongeveer tien platforms is echt actief en de verschillen daartussen zijn groot. Welke het beste is hangt daarom af van waar je naar kijkt.

Zoek je een objectfinanciering voor vastgoed of wil je juist investeren met veel rendement? Ook voor de horeca of duurzame projecten zijn gespecialiseerde platforms actief.

Waarom kiezen voor crowdfunding?

Crowdfunding biedt ondernemers een alternatief om naast bijvoorbeeld een banklening zakelijk geld te lenen. Er is hier minder onderpand nodig en soms kan het ook als marketinginstrument worden ingezet. Investeren in campagnes biedt investeerders een alternatief voor sparen of beleggen.

Hoe start ik een campagne?

Vrijwel elk crowdfundingplatform heeft zijn eigen regels waaraan je moet voldoen, voor je een campagne kunt starten. Vervolgens wijst het zichzelf vaak vanzelf. De keuze voor het platform is daarom een belangrijke eerste stap. Daarnaast zijn doorlooptijden en tarieven enorm wisselend. Vooraf goed onderzoek doen is daarom belangrijk. Een adviseur inschakelen kan hierbij helpen.

Crowdfunding - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp