Crowdfunding

Investeren in crowdfunding en de verschillen tussen platforms of projecten. Zowel in rendement, gewenste zekerheden of in het aanbod. Platforms professionaliseren en als investeerder kun je met crowdfunding eenvoudig een mooi rendement met vaste maandelijkse rente-uitkeringen opbouwen.

Inhoud:

Let op: investeren in crowdfunding brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat is crowdfunding?

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen samen één product, doel of lening financieren. In ruil daarvoor ontvang je als investeerder rente of een andere tegenprestatie.

Particulieren halen soms geld op via donaties, maar er zijn ook grote platforms voor vastgoed- en werkkapitaalfinancieringen van het mkb. Die betalen deze leningen weer terug met rente.

Investeren in zakelijke projecten

Drie nieuwe of bijzondere crowdfunding-projecten die nu vermeld staan op Crowdfundmarkt.nl zijn:

Zakelijke crowdfunding-platforms

In Nederland zijn er enkele grote zakelijke crowdfunding-platforms waarop je eenvoudig kunt investeren in projecten van mkb-bedrijven:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

DuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2013 heeft het in totaal meer dan €360 miljoen aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag is €250.

Horeca Crowdfunding richt zich uitsluitend op het financieren van horeca. Omdat de oprichters uit de horeca komen, kunnen zij goed inschatten wat reële financieringsaanvragen zijn. Ondernemers moeten minimaal twintig procent eigen vermogen inbrengen.

Op zoek naar meer platformen? Zie dan ons complete crowdfundingplatform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, sparen in het buitenland of investeren in p2p-leningen.

Crowdfunding in Nederland

Internationaal zijn crowdfunding-platformen op basis van donaties en creatieve projecten populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol. Ook in Nederland halen veel particulieren geld op voor voor sociale of medische doelen. Maar het is ook een financieringsmogelijkheid voor bedrijfsfinancieringen.

Nederland heeft verschillende platforms waarop bedrijven zakelijk geld lenen. Platforms voor zakelijke campagnes staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In 2022 werd er via crowdfunding voor ruim één miljard euro aan bedrijfsfinancieringen gefinancierd.

Veel deze bedrijfsleningen zijn gericht op commercieel vastgoed. Vastgoed biedt relatief goede zekerheden, wat de risico’s voor investeerders beperkt. Hierdoor zijn veel mensen bereid om hier spaargeld in te investeren. Al kunnen bedrijven ook werk- of groeikapitaal ophalen met crowdfunding-campagnes.

Hoe werkt zakelijke crowdfunding?

hoe werken crowdfundingplatformenBij zakelijke platforms vindt er vooraf een strenge selectie plaats. Deze sites zijn gespecialiseerd in het ophalen van geld bij grote groepen mensen. Vaak zijn er veel investeerders bij deze platforms aangesloten.

Dit zijn particulieren die bedragen tussen de 100 tot 5.000 euro per keer inleggen. Dat lijkt beperkt, maar Nederland heeft tienduizenden van deze crowdfunding-investeerders.

In ruil voor een investering ontvang je tussen de 7 en 10 procent rente. Maar de verschillen tussen campagnes en platformen zijn groot en net als bij beleggen op de beurs zijn er risico’s en (platform)kosten. Vrijwel elk crowdfundingplatform heeft projecten die te laat of niet volledig terugbetalen. Gemiddeld ligt het netto-rendement voor investeerders hierdoor rond de 5 procent per jaar.

Gemiddeld is het rendement voor investeerders rond de 5 procent per jaar.

Wat maakt crowdfunding succesvol?

Investeerders durven vaak iets meer risico te nemen dan de bank, maar crowdfunding professionaliseert snel. Per november 2023 hebben platforms een ECSP-vergunning van de AFM nodig. Ook bieden platforms steeds betere risico-analyses en professionele campagnes aan.

Vooral bij projecten met een hoge gunfactor, of bij projecten met serieus onderpand, kan er soms veel in korte tijd veel geld worden opgehaald. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste projectinformatie is dat steeds beter mogelijk.

De voor- en nadelen van crowdfunding voor ondernemers zijn:

  • Kosten crowdfunding is meestal duurder dan een banklening
  • Flexibiliteit maatwerk is (deels) mogelijk
  • Vrijheid onderpand-eisen van een financiering zijn lager
  • Privacy je maakt bedrijfscijfers en -gegevens openbaar
  • Werk een aanvraag en communicatie met investeerders kost tijd
  • Marketingkansen je merk bereikt duizenden mensen

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen, vaak particulieren, samen een financiering mogelijk maken. In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen, en biedt crowdfunding dus een alternatief voor mkb-financieringen.

Welk platform is het beste?

In Nederland zijn er zo’n tien crowdfundingplatforms geschikt voor bedrijfsfinancieringen. Platforms die financiële campagnes aanbieden staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verschillen daartussen zijn groot. Welk het beste is voor jouw crowdfundingcampagne hangt daarom af van waar je naar kijkt.

Zoek je een objectfinanciering voor vastgoed of wil je juist investeren met veel rendement? Ook voor de horeca of duurzame projecten zijn er gespecialiseerde platforms.

Waarom kiezen bedrijven voor crowdfunding?

Crowdfunding biedt ondernemers een alternatief om naast bijvoorbeeld een banklening zakelijk geld te lenen. Er is minder onderpand nodig en soms kunnen ze het ook als marketinginstrument inzetten. Investeren in campagnes biedt investeerders een alternatief voor sparen of beleggen.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten