1 miljard euro naar crowdfunding in 2022

1 miljard euro naar crowdfunding in 2022

Vorig jaar is ruim 1 miljard euro opgehaald via crowdfundingplatformen. Dat is een toename van 48 procent vergeleken met 2021. Het bedrag ging naar meer dan 18.000 projecten, waarvan voornamelijk leningen voor bedrijven.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens over crowdfunding in Nederland. Deze cijfers worden elk jaar gepubliceerd door CrowdfundingCijfers.nl. In 2021 werd nog 730 miljoen euro opgehaald via crowdfunding.

48% meer geïnvesteerd via crowdfunding

In totaal werd er 1,08 miljard euro geïnvesteerd in crowdfunding. Dat is maar liefst 48 procent meer dan in 2021. Daarmee werden 18.600 projecten gefinancierd, waarvan 40 procent maatschappelijke projecten en 39 procent consumentenleningen. Een kleiner aandeel bestaat uit ondernemingen en creatieve projecten.

Meeste financiering naar vastgoed

Net als in andere jaren ging het meeste geld naar ondernemingen (90 procent), met vastgoed als grootste categorie. Gemiddeld haalden ondernemingen 350.000 euro op. Voor creatieve projecten is het totaal opgehaalde bedrag vrijwel gelijk gebleven met 12 miljoen euro.

Het bedrag voor persoonlijke leningen is ruim verdubbeld.

Maatschappelijke projecten harkten in totaal minder binnen: 25 miljoen euro ten opzichte van ruim 30 miljoen euro in 2021. Het totaalbedrag voor persoonlijke leningen is daarentegen meer dan verdubbeld naar 72 miljoen euro.

Verkoop aandelen groeit

Leningen zijn de meest voorkomende vorm van financiering. Maar liefst 88 procent van het gecrowdfunde bedrag werd in een lening gestoken. Daarnaast neemt de verkoop van aandelen een vlucht. Hiermee werd 97 miljoen euro opgehaald, twee keer zoveel als het jaar ervoor.

De verkoop van aandelen neemt een vlucht.

Grootste crowdfunding-platformen van Nederland

Voor het vierde jaar op rij is Collin Crowdfund de grootste van Nederland: het platform sloot het jaar af met een portefeuille van ruim 460 miljoen euro. Inmiddels is Collin Crowdfund ook de 500 miljoen voorbij. Geldvoorelkaar volgt daarna met 390 miljoen euro.

Daarnaast is NLInvesteert bekroond als marktleider. In 2022 haalde de aanbieder bijna 140 miljoen euro op. Ook voor leningen is NLInvesteert de grootste geworden. De marktleider voor durfkapitaal is Eyevestor en voor rewards gaat voordekunst er met de titel vandoor.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten