Zakelijk vastgoed financieren

Hoe kun je zakelijk vastgoed het beste financieren? Voor een bedrijfspand is het gebruikelijk om naar de bank te gaan voor een zakelijke hypotheek. Maar wat doe je als die geen of slechts een beperkte lening wil verstrekken? Waar vind je dan een zakelijke vastgoedfinanciering?

Inhoud:

Zakelijke vastgoedfinanciering

Zakelijk vastgoed financieren.Niet lang geleden werd al het zakelijke vastgoed in Nederland gefinancierd door enkele grote banken. Inmiddels zijn er ook veel investeerders die graag zakelijke hypotheken investeren. Hierdoor zijn er veel nieuwe financiers bijgekomen.

Het financieren van zakelijk onroerend goed is een compleet eigen bedrijfstak, met tal van financiers met elk een eigen specialisme. Vooral kleinere financieringen, zoals een zakelijke hypotheek voor recreatief vastgoed of verhuurd beleggingspand, gaat vaak buiten de bank om.

Commercieel vastgoed financieren zonder bank

Zoek je een zakelijke financiering voor vastgoed maar zijn je jaarcijfers te wisselend, is je onderpand onvoldoende of opereer je in een markt die voor de bank onbekend is? Dan kun je vastgoed zakelijk financieren bij spelers als:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Voordelen van een bankvrije vastgoedfinanciering

Een passende lening voor commercieel vastgoedObjecten financieren zonder de bank geeft enkele belangrijke voor- en nadelen. Om te beginnen heb je bij een bankvrije vastgoedfinanciering vaak meer vrijheid in de manier waarop je de lening wilt samenstellen.

Als je bijvoorbeeld bouwt aan een vastgoedportefeuille wil je vaak iets meer flexibiliteit. Investeerders snappen meestal wel dat je (de eerste periode) bijvoorbeeld liever kiest voor een aflossingsvrije variant, zodat je voldoende werkkapitaal beschikbaar houdt.

Heb je een aantal meevallers gehad waardoor je (boetevrij) op een financiering wilt aflossen of tegen gunstigere voorwaarden wilt herfinancieren, dan vindt een investeerder dit meestal geen probleem. Ook  staan ze vaker open voor constructies als een stapelfinanciering, bijvoorbeeld in combinatie met een crowdfunding-platform of een (achtergestelde) lening bij de huidige eigenaar van een bedrijfspand.

vastgoed-financiering nodig?

Nadelen van investeerders

Het belangrijkste nadeel van bankvrij financieren van commercieel vastgoed is dat vastgoedfinanciers over het algemeen een hogere rente rekenen. Als je meerdere beleggingspanden hebt kan een paar procent rente echt een enorm verschil maken in de maandelijkse lasten. Vaak lopen deze financieringen daarom maar een paar jaar. Als er een deel is afgelost kun je een goedkopere herfinanciering afsluiten bij de bank.

Net als de bank beperkt een investeerder de risico’s door voor vastgoedfinancieringen het recht van eerste hypotheek op het object te eisen. Dit betekent dat je het vastgoed als onderpand voor de financiering geeft. Als jij niet meer aan jouw betalingsverplichtingen voldoet heeft de financier het recht om het pand gedwongen te verkopen.

Wil je zakelijk vastgoed financieren? Een zakelijke hypotheek voor verhuurde woningen of bedrijfspanden financier je snel en flexibel via Mogelijk.nl.

Vastgoed-financiering via de bank

Investeren in een eigen bedrijfspand.Dat banken niet meer alle vastgoedfinancieringen op zich nemen betekent niet dat ze hiermee gestopt zijn. Verreweg het meeste zakelijke vastgoed wordt nog door banken gefinancierd. Grote bedrijven financieren vrijwel al hun bedrijfspanden en ander onroerend goed via hun huisbank. Daar zijn de bedragen wel vaak groter en ook de risico-analyse is daar vaak gemakkelijker.

Als je eerder al panden financierde en zelf sterk mee investeert is de kans groot dat je een zakelijke hypotheek kunt afsluiten bij de bank. Ook voor eigen gebruik zijn er vaak mogelijkheden. Voor verhuurd vastgoed is het lastiger, maar als jij al jarenlang de hypotheek van je privéwoning op tijd betaalt, nooit schulden hebt gemaakt op je zakelijke rekening en voldoende liquiditeit hebt, is het zeker niet onmogelijk.

Een bankfinanciering is inflexibel

Soms is het mogelijk via de bank maar is een zakelijke financiering via alternatieve financierders toch een betere keuze. Ondanks dat de bank meestal een laag rentepercentage rekent voor vastgoed, meestal moet je tijdens de looptijd ook (een deel) aflossen waardoor de maandelijkse lasten toch snel oplopen.

Ook het papierwerk en de snelheid van het verwerken hiervan is bij een bank vaak omslachtiger dan bij nieuwe online financierders. Zeker als je ook inkomsten uit de verhuur wilt meerekenen. En soms is een vastgoedfinanciering via de bank gewoon niet mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan de chemiebranche, de handel in cryptovaluta of innovaties als duurzame hennepoplossingen. Het is dan lastig om de materie goed te begrijpen, waardoor banken snel afhaken. Als ondernemer moet je dan de financiering voor jouw panden buiten de bank om zoeken.

Zelf geld investeren in vastgoed als winkel-, kantoor-, of bedrijfspanden? Via Mogelijk.nl financierden particuliere beleggers al voor meer dan een miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Bank verdient nog maar weinig aan hypotheken

hypotheek afsluiten voor commercieel vastgoedVoor recreatief vastgoed of voor spelers die nog niet eerder een zakelijke hypotheek hebben gehad, wijst de bank veel financieringen af. Veelal omdat een zakelijke vastgoedfinanciering voor de bank niet lonend is of te onvoorspelbaar.

Zo zijn financieringen onder de half miljoen euro, of het nu gaat om vastgoedfinanciering of werkkapitaal, voor banken bijna niet rendabel te krijgen. Dit komt omdat de administratieve werkzaamheden vrijwel niet opwegen tegen de opbrengsten.

Voor banken gelden er strenge regels rond het financieren van commercieel vastgoed.

Hoewel ze nog wel willen helpen met de financiering van sommige andere balansposten, gelden er rond leningen voor vastgoed strengere regels. Zo moeten banken bijvoorbeeld meer buffers aanhouden, wat betekent dat er tegenover een vastgoedfinanciering meer eigen vermogen moet staan dan vroeger. Dit heeft direct invloed op hoeveel een bank nog kan verdienen aan een zakelijke hypotheek. Daar komt nog bij dat banken voorzichtiger zijn met een financiering voor het midden- en kleinbedrijf.

Fondsen en platforms nemen rol van de bank over

herfinanciering van verhuurbare beleggingspandenIs de bank geen optie, dan kun je commercieel vastgoed financieren via online platforms, fondsen of investeerders die investeren in vastgoed. Het (netto) rendement is soms wat lager dan alternatieven maar er is veel zekerheid want panden zijn relatief waardevast, waardoor onroerend goed een populaire investeringsmogelijkheid is.

Er zijn diverse partijen die bankvrij vastgoed willen financieren. Van vastgoedfondsen waarmee mensen gezamenlijk beleggen in onroerend goed, tot institutionele beleggers en crowdfunding-platforms. Er zijn zelfs partijen die investeerders direct in contact brengen met de gebruiker van het pand.

De waarde van het onderpand

Een lening voor vastgoedprofessionalsOf je nu kiest voor een bancaire lening of het bankvrij financieren van vastgoed, het onderpand blijft een belangrijk gegeven binnen het onroerend goed. Dit komt omdat het pand een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Als je hierop een hypotheek afsluit is een groot deel van het risico al afgedekt.

Zowel banken als vermogende particulieren investeren het liefst risicovrij. Hoe lager de zakelijke lening is in verhouding tot de waarde van het object, vaak omschreven als de Loan to Value of kortweg LTV, hoe lager de rente. Doe je zelf ook een flinke eigen investering en heb je nog maar een deel van de WOZ-waarde nodig, dan heb je een lage loan to value en is de kans groter dat je de financiering rond krijgt. Dit in tegenstelling tot wanneer je het pand volledig wilt laten financieren en terugbetalen uit de inkomsten van de verhuur.

Je bedrijfscijfers

Jouw bedrijfscijfers, de extra inkomsten die je met het pand kunt genereren of andere bedrijfsspecifieke voordelen kunnen de doorslag geven. Welke dit precies zijn, verschilt per financier. Het loont dus zeker de moeite om de opties naast elkaar te leggen.

Online platforms bieden financieringen tot 90% van de pandwaarde tegen relatief flexibele voorwaarden.

Zo is Mogelijk.nl een snelgroeiend platform dat zowel één-op-één-financieringen als vastgoedfondsen biedt tegen relatief flexibele voorwaarden. Daarnaast biedt crowdfunding regelmatig oplossingen voor (een deel van) de financiering van zakelijk vastgoed. Welke financier voor jou de meest passende oplossing biedt, hangt onder meer af van de waarde van het bedrijfspand, je onderneming en jouw eigen wensen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het financieren van commercieel vastgoed zijn:

Hoe is zakelijk vastgoed te financieren?

Wanneer je een bedrijfspand wilt kopen, is het een logische eerste gedachte om voor de financiering ervan naar de bank te gaan. Ben je zelf niet de huurder maar wil je beleggen in onroerend goed? Of geeft de bank geen of slechts een beperkte lening? Dan zijn er ook investeerders die graag in zakelijke hypotheken investeren.

Kan ik vastgoed ook crowdfunden?

Soms wel. Net als de bank hebben ook crowdfunding-platforms voorwaarden als een maximale loan to value, een goede terugbetaalcapaciteit en kijken ze naar je krediethistorie. Niet alle voorwaarden zijn hetzelfde als de bank. Zo kijkt een bank meer naar je verleden en durven sommige crowdfunding-platforms ook een inschatting te maken van je toekomst. Dat biedt soms extra opties.

Hoeveel van mijn WOZ/pandwaarde kan ik financieren?

Gemiddeld gezien kun je een financiering afsluiten voor zakelijk vastgoed tot ongeveer 70-80% van de waarde van een pand. Maar de verschillen zijn groot. Welk percentage je een financiering voor kan krijgen is sterk afhankelijk van je situatie. Koop je een bedrijfspand voor jezelf, koop je een woning om zelf te verhuren of gaat het om een belegging in onroerend goed? Ook je betaalverleden en eventueel aanvullend onderpand tellen mee.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan