Vastgoed-crowdfunding

Vastgoed-crowdfunding is duurder dan de bank, maar de financiering biedt meer flexibiliteit en mogelijkheden. Zakelijk geld lenen via platforms en de voorwaarden van het financieren van vastgoedprojecten via particuliere investeerders.

Inhoud:

Met crowdfunding vastgoed financieren

crowdfunding vastgoedHet financieren van vastgoed via een crowdfunding-lening is minder gek dan het misschien klinkt.

Veel mensen denken bij crowdfunding aan een  financiering waarbij vooral de gunfactor doorslaggevend is. Maar naast lenen van ambassadeurs, waarbij je jouw aanvraag zo leuk en interessant mogelijk moet maken, zijn er ook enkele commerciële platforms die simpelweg mikken op voldoende zekerheid en rendement.

Ze hebben een groot netwerk van particuliere investeerders die graag in commercieel vastgoed investeren. Particulier investeren in vastgoed op crowdfunding-platforms biedt zowel kansen voor vaste inkomsten als voldoende onderpand voor de investering om de risico’s te beperken.

Crowdfunding-platforms voor vastgoed

Niet elk platform is even geschikt voor onroerend goed, al zijn er voldoende platforms die wel ervaring hebben met het realiseren van hypothecaire financieringen. Een gedeelde investering voor een zakelijk pand vereist vooraf een goede voorbereiding. Enkele platforms die snel en succesvol vastgoed financieren:

Mogelijk

MogelijkMogelijk.nl staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Daarnaast heeft het een eigen vastgoedfonds. Via Mogelijk.nl financierden particuliere investeerders al voor 700 miljoen aan zakelijk vastgoed.

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital is een platform dat zich specifiek richt op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler maar met een specifieke insteek: zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat landelijk actief is maar zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches. Financierde in totaal al voor ruim 500 miljoen euro. Biedt zowel grote als kleine campagnes en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het heeft meer dan 2.000 projecten gefinancierd voor bedragen tot 2,5 miljoen euro per project (mkb- en vastgoedondernemingen). Geldvoorelkaar.nl beschikt over een vergunning van de AFM en heeft diverse awards verkregen voor haar dienstverlening.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Op zoek naar meer crowdfunding-mogelijkheden? Zie dan ons overzicht met crowdfunding-platforms of onze informatie over vastgoed financieren.

 geld ophalen met een vastgoed-crowdfunding

Welk vastgoed is geschikt voor crowdfunding?

Crowdfunding is in Nederland vooral een zakelijke financieringsvorm voor commercieel vastgoed: bedrijfsvastgoed voor eigen gebruik en verhuur van woningen, winkels, kantoor- en bedrijfspanden.

Veelal gaat het om panden waarop nog een eerste hypotheek mogelijk is. Ook vastgoed voor hotels en vakantiewoningen en beleggingsportefeuilles met woningen voor verhuur komen regelmatig voorbij. Crowdfunding voor particuliere hypotheken bestaat wel, maar komt in Nederland minder vaak voor.

Waarop letten crowdfunding-platforms?

commercieel vastgoed crowdfundenDoor de zekerheden die een vastgoed-lening biedt zijn deze zakelijke financieringsaanvragen op crowdfunding-platforms zeker gewild. Bij enkele grote platformen zijn hypotheken voor zakelijk onroerend goed inmiddels het grootste deel van de financieringen. Hierdoor is crowdfunding een serieuze optie voor de financiering van bedrijfspanden, winkels en verhuurde woningen.

Een vastgoed-project gaat al snel om grote bedragen. Het belangrijkste is dan ook dat je jouw aflossings- en renteverplichtingen kunt nakomen. Net als bij de bank moet je bij het financieren van vastgoed via crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringslasten kunt dragen. Verder is hoofdelijke aansprakelijkheid bij crowdfunding meestal vereist en is de loan-to-value (onderpand) belangrijk.

Net als bij de bank moet je bij crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringskosten kunt dragen.

Je vastgoed crowdfunden betekent ook dat je enkele cijfers van je bedrijf openbaar moet maken. Je jaarcijfers zullen dus gezond moeten zijn en de logica om het pand aan te schaffen moet er zeker zijn. Ideale kandidaten zijn bijvoorbeeld ondernemers die al langere tijd een winkel-, kantoor- of bedrijfspand huren en nu willen kopen. Maar ook vastgoedinvesteerders die panden willen (her)financieren of een vastgoedportefeuille uitbreiden en beleggingspanden financieren kunnen hier terecht.

Wanneer is crowdfunding beter dan de bank?

hypotheek via bank of investering via crowdfundingplatformCrowdfunding is vrijwel altijd duurder dan de bank. Maar de eisen die de bank stelt bij een financieringsaanvraag van een pand zijn de afgelopen jaren toegenomen. Er gelden strenge eisen rond zekerheden. Denk aan de waarde van het onderpand, de eigen inbreng of de financieringsvoorwaarden.

Hierdoor is de bank voor veel ondernemers geen mogelijkheid en biedt crowdfunding voor de financiering van een kleiner project al snel een alternatief. Al is het vooroordeel dat crowdfunding alleen geschikt is als de bank niet financiert iets te kort door de bocht.

Bij een crowdfunding-investering heb je zelf veel meer regie over de voorwaarden van je financiering. Wil jij de eerste maanden liever even niet aflossen, of ben je bereid de eerste maanden wat meer rente te betalen maar wil je dan wel over enkele jaren de lening kunnen oversluiten? De bank staat hier niet altijd (boetevrij) voor open, maar binnen crowdfunding-platforms zijn dit soort clausules vrij gangbaar.

Crowdfunding biedt veel mogelijkheden en flexibiliteit.

Een ander voordeel is dat je bij crowdfunding warme relaties gemakkelijk betrekt bij de financiering. Heb jij een leverancier, mede-ondernemer, familielid of andere stakeholder die bereid is te investeren in een deel van jouw vastgoed? Met crowdfunding kun je iedere potentiële investeerder gemakkelijk en op een zakelijke wijze bij jouw aanvraag betrekken.