Lendahand

Crowdfunding voor vastgoed

Een financiering via crowdfunding voor vastgoed is duurder dan de bank, maar biedt meer flexibiliteit en mogelijkheden. Hieronder vind je uitleg over platforms en de voorwaarden van het financieren van zakelijk vastgoed via crowdfunding.

Inhoud:

Via crowdfunding vastgoed financieren

crowdfunding vastgoedHet financieren van vastgoed via crowdfunding is minder gek dan het misschien klinkt. Veel mensen denken bij crowdfunding aan een openbare financieringsaanvraag waarbij vooral de gunfactor doorslaggevend is. Daar is het ooit mee begonnen en in dat segment is crowdfunding nog altijd sterk, maar inmiddels is het verder volwassen geworden.

Naast crowdfunding via ambassadeurs, waarbij je jouw aanvraag zo leuk en interessant mogelijk moet maken, zijn er ook enkele platforms ontstaan met een groot netwerk aan particuliere investeerders die vooral kijken naar het verwachte rendement. Particulier investeren in vastgoed via crowdfunding-platforms biedt zowel kansen voor een goed rendement als onderpand om de risico’s te beperken.

Crowdfunding-platforms voor vastgoed

Vastgoed is te crowdfunden, al vereist het vooraf wel de juiste voorbereiding. Hierdoor is niet elk platform even geschikt. Met name de grotere platforms hebben inmiddels voldoende ervaring opgedaan om in een korte tijd grote bedragen te crowdfunden. Drie geschikte platforms om vastgoed via crowdfunding te financieren:

Matching Capital

Matching CapitalMatching Capital richt zich specifiek op vastgoed. Het heeft zowel Nederlandse als Amerikaanse projecten. Het is nog een jonge speler, maar met een specifieke insteek, zoals huisvesting (verhuurde woningen), seniorenhuisvesting en projectontwikkeling.

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en onroerend goed is één van de hoofdpijlers van dit platform.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarDit crowdfunding-platform heeft via haar site momenteel het meeste geld opgehaald in Nederland. Dit was de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning. Geldvoorelkaar is nog altijd breed actief, maar heeft ook een specifieke vastgoedlening.

Max Crowdfund

Max Property GroupMax Crowdfund is een internationaal crowdfunding-platform van Nederlandse bodem, waar iedereen al vanaf €100 kan investeren in kortlopende leningen van verschillende vastgoedprojecten. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie om transparantie te garanderen door alle transacties te registreren.

Op zoek naar meer mogelijkheden? Zie dan ons overzicht met crowdfunding-platforms of onze informatie over vastgoed financieren.

Welk vastgoed is geschikt voor crowdfunding?

Crowdfunding is in Nederland vooral een zakelijke financieringsvorm voor commercieel vastgoed: bedrijfsvastgoed voor eigen gebruik en verhuur zoals winkels, kantoor- en bedrijfspanden.

Ook vastgoed voor overnachtingen (hotels en vakantiewoningen) en beleggingsportefeuilles met woningen voor verhuur komen regelmatig voorbij. Crowdfunding voor particuliere hypotheken bestaat wel, maar komt in Nederland weinig voor.

Waarop letten crowdfunding-platforms?

Omdat er bij vastgoed voldoende mogelijkheden zijn om een serieus onderpand te bieden, zijn zakelijke financieringsaanvragen via crowdfunding-platforms zeker in trek. Bij enkele grote platformen is onroerend goed inmiddels het grootste deel van de financieringen. Hierdoor heeft crowdfunding zich ontwikkeld tot serieus alternatief voor het financieren van bedrijfspanden, winkels en verhuurde woningen.

Vastgoed gaat al snel om grote bedragen. Het belangrijkste is dan ook dat je jouw aflossings- en renteverplichtingen kunt nakomen. Net als bij de bank moet je bij het financieren van vastgoed via crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringslasten kunt dragen. Verder is hoofdelijke aansprakelijkheid bij crowdfunding meestal vereist.

Net als bij de bank moet je bij crowdfunding kunnen aantonen dat je de financieringskosten kunt dragen.

Je vastgoed crowdfunden betekent ook dat je enkele cijfers van je bedrijf openbaar moet maken. Je jaarcijfers zullen dus gezond moeten zijn en de logica om het pand aan te schaffen moet er zeker zijn. Ideale kandidaten zijn bijvoorbeeld ondernemers die al langere tijd een winkel-, kantoor- of bedrijfspand huren en nu willen kopen. Maar ook vastgoedinvesteerders die vastgoed willen (her)financieren of een vastgoedportefeuille uitbreiden en beleggingspanden financieren kunnen hier terecht.

Wanneer is crowdfunding beter dan de bank?

Crowdfunding is vrijwel altijd duurder dan de bank. Daarnaast zijn de eisen die de bank stelt bij een financieringsaanvraag de afgelopen jaren toegenomen. Er gelden strenge eisen rond het onderpand, de eigen inbreng of de financieringsvoorwaarden. Hierdoor is de bank voor veel ondernemers geen mogelijkheid en komt crowdfunding als alternatief al snel om de hoek kijken.

Toch is het vooroordeel dat crowdfunding alleen geschikt is als de bank niet financiert iets te kort door de bocht. Bij crowdfunding heb je zelf veel meer regie over de voorwaarden van je financiering. Wil jij de eerste maanden liever even niet aflossen, of ben je bereid de eerste maanden wat meer rente te betalen maar wil je dan wel over enkele jaren de lening kunnen oversluiten? De bank staat hier niet altijd (boetevrij) voor open, maar binnen crowdfunding-platforms zijn dit soort clausules vrij gangbaar.

Crowdfunding biedt meer mogelijkheden en flexibiliteit dan de bank.

Een ander voordeel is dat je bij crowdfunding eventuele warme relaties gemakkelijk kunt betrekken. Heb jij een leverancier, mede-ondernemer, familielid of andere stakeholder die bereid is een deel van jouw vastgoed mee te financieren? Via crowdfunding kun je deze gemakkelijk en op een zakelijke wijze bij jouw aanvraag betrekken.