Mogelijk Vastgoedfinancieringen

9

(onze review)

Mogelijk.nl is een vastgoedfinancieringsplatform. Eind 2023 had het platform meer dan 5000 objecten gefinancierd met een totaalvolume van 1,5 miljard euro. In onze laatste review scoort het een 9. Pluspunten: goed en veilig aanbod. Nadelen: instap is hoog en rendement kan beter.

Inhoud:

Wat is Mogelijk?

mogelijk financierenMogelijk.nl is opgericht in 2016 door projectontwikkelaars. Die zijn gestart met Mogelijk nadat steeds meer projecten niet door gingen, omdat de kopers geen financiering konden vinden.

Vooral financieringen voor panden tot een half miljoen werden veel afgekeurd, waarop ze een eigen vastgoedfinancieringsplatform lanceerden. De eerste jaren faciliteerde dat peer-to-peer-leningen tot ongeveer 500.000 euro. Later kwamen hier ook clubdeals bij. Hierbij deelt het de leensom op om hoge(re) financieringsaanvragen te kunnen vullen.

Mogelijk onderscheidt zich in de markt doordat het werkt met vooral grotere beleggers die serieuze bedragen investeren in vastgoedprojecten. In 2023 heeft het haar ECSP-vergunning gekregen als crowdfunding-platform en is de instap voor investeerders bij reguliere projecten minimaal 20.000 euro.

Mogelijk financiert uitsluitend zakelijke panden.

Mogelijk-review voor investeerders.

Gebruiksvriendelijkheid

Intekenen op projecten loopt via de website of de eigen mobiele app. Beide werken gebruiksvriendelijk, al kun je zelf niet zomaar een account aanmaken. Daarvoor heeft het eerst een intakegesprek. Voordat je van start kunt wil het platform je eerst leren kennen. Als je intake positief is maakt Mogelijk een account voor je aan. Je kunt hierop inloggen via de website of een mobiele Android- of iOS-app.

Hiermee zie je een overzicht van je lopende leningen, afgeloste leningen en gefinancierde panden. Verder toont het de betalingen  en het actuele investeringsaanbod. Wil je graag veel investeren maar ben je niet zo handig met apps of online dashboards? Je bent niet de enige. Mogelijk houdt hier graag rekening mee.

Mobiele app van Mogelijk

Aanbod

Mogelijk financiert alleen zakelijk vastgoed. Hierbij krijgen de investeerders het eerste hypotheekrecht. De ondernemer legt zelf minimaal dertig procent van de hypotheek in, waardoor de loan-to-value beperkt blijft. De hoogte van de rente en aflossing hangt af van de looptijd en het type vastgoed.

Mogelijk is een van de grootste alternatieve financiers op dit gebied en heeft hierdoor een breed aanbod aan commercieel vastgoed. Door de vaste rente kun je bij voldoende spreiding een vrij vast rendement behalen met maandelijkse uitkeringen. Al moet je daarvoor dus wel vrij vermogend zijn.

De inleg bij clubdeals begint bij 100.000 euro. Sinds 2021 is het ook mogelijk om te investeren in hypotheken voor recreatiewoningen op de Antillen. In Nederland bestaat het aanbod onder meer uit bedrijfspanden, kantoorpanden, winkelpanden en woningen voor de verhuur.

Mogelijk Plus

Bij leningen komt veel administratie kijken. Zeker bij zakelijke crowdfunding-projecten, waarbij er onderweg wat mis kan gaan. Hiervoor biedt het platform Mogelijk Plus.

Voor 0,5% van de jaarlijkse rente, maandelijks verrekend en exclusief btw, regelt het platform:

  1. Overname van het debiteurenrisico. Als de debiteur niet betaalt, betaalt Mogelijk. Je ontvangt altijd iedere eerste werkdag van de maand de rente en aflossing.
  2. Een secundaire opstalverzekering die Mogelijk heeft afgesloten op de gehele portefeuille, en rust op het pand dat je hebt gefinancierd.
  3. De volledige lening-administratie, inclusief automatische incasso bij de debiteur.
  4. Eventuele incassomaatregelen en de bijbehorende (juridische) kosten.

Rendement op beleggen in vastgoed.

Rendement en kosten

Investeerders betalen eenmalig 2 procent bemiddelingsvergoeding over de verstrekte leensom. Deze kosten betaal je bij de notaris en is vrij van btw. De kosten van Mogelijk Plus arrangement zijn 0,5 procent van de jaarlijkse rente. Dit bedrag wordt verrekend bij de rentebetaling en is exclusief 21% btw.

Het rendement is met 6-7,5 procent redelijk marktconform, gezien de goede hypothecaire dekking. Al zijn er verschillende andere investeringsvormen die een vergelijkbaar rendement geven. De voordelen zijn dan ook niet direct het hoge rendement, maar eerder de zekerheid van vaste maandelijkse inkomsten.

Betrouwbaarheid

hypotheek financieren via investeerdersMogelijk.nl bestaat sinds 2016 en heeft sindsdien voor ruim anderhalf miljard aan zakelijke vastgoedprojecten gefinancierd. Bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het succesvol een Europese Crowdfunding Service Provider (ECSP)-vergunningtraject doorlopen.

Daarmee heeft het een sterke reputatie opgebouwd van een betrouwbaar platform waarop je relatief veilig kunt investeren in zakelijk vastgoed. In dit segment zijn er altijd risico’s op wanbetaling, maar tot op heden hebben investeerders nog geen inleg hoeven afschrijven. Bij probleemprojecten bleek de hypothecaire zekerheid in 100% van de gevallen voldoende dekking te bieden.

Reviewscore: 9

In onze laatste review scoort Mogelijk Vastgoedfinancieringen  een 9 uit 10. Door de sterke screening en het grote aanbod is Mogelijk een van de voorkeursplatforms van de redactie van investeerders.nl. Het heeft een goed, uitgebreid en veilig aanbod.

Wel mag het rendement van ons soms net iets beter. Ook zien wij de hoge instap als nadeel. Officieel is deze 20.000 euro maar voor spreiding en voldoende keuze uit écht mooie projecten moet je minimaal een half miljoen of meer investeren.

Ervaringen met Mogelijk Vastgoedfinancieringen

4.2

op basis van 57 reviews via Google Maps

Rene van Schie

Rene van Schie

3 weken geleden

Mijn eerste ervaring met mogelijk.nl is positief. Ze hebben gedaan wat er is afgesproken en alles op tijd afgewerkt. Geen verborgen regels, transparant en professioneel verwerkt en afgehandeld. Een zeer goed alternatief naast een hypotheek via de grootbanken die niet flexibel zijn en zich wellicht ook aan wat andere eisen vanuit Brussel moeten houden.

Arjan Rasa

Arjan Rasa

3 maanden geleden

Zeer slechte ervaring gehad, Na lange tijd (3 maanden) in onzekerheid toch wel akkoord gekregen maar toen hadden we al en financiering gekregen van en normaal Nederlandse bank. Eerst kregen we en "optie'' daarna weer terug gekrabbelt door de inverstesteerder. Daarna kregen we en bericht dat de rente naar 7% moest wat volkomen belachelijk is, toen vervolgens weer via hun eigen fonds akkoord kunnen krijgen MAAR je mag niks aflossen de eerste 5 jaar. Slaat nergens op,lees meer

J

J

3 weken geleden

Zeer slecht, meerdere investeringen gedaan vooraf fee betalen, in het 1e jaar is er bijna een kwart afgelost dat word niet gecompenseerd geen reactie van mogelijk lijkt er op snel geld te willen verdienen over de rug van anderen.

Annie Veerbeek

Annie Veerbeek

3 maanden geleden

Ik wil Mogelijk Vastgoed bedanken voor de prettige samenwerking, de uitgebreide tijd die ze nemen en goed kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Kwalitatief! Dat maakt onze samenwerking waardevol voor beide partijen.

Eric Graafland

Eric Graafland

3 maanden geleden

Wat een heerlijke club! Transparant, snel en pro-actief proces. Denken mee met jouw specifieke situatie en zeer prettig persoonlijk contact met verschillende medewerkers.

Bekijk alle 57 reviews op Google Maps

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan