Collin

Beleggen in vastgoedfondsen

Wil je beleggen in vastgoed en je geld spreiden zonder dat je zelf meerdere vastgoedobjecten moet aanschaffen of losse crowdfunding-campagnes moet beoordelen? Dan is beleggen in vastgoedfondsen misschien wat voor jou.

Inhoud:

Let op: beleggen in vastgoedfondsen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat voor vastgoedfondsen zijn er?

in beursgenoteerde vastgoedfondsen beleggenWie geld wil investeren in vastgoed kan hiervoor goed terecht via verschillende vastgoedfondsen. Zowel op de beurs als daarbuiten zijn er  diverse beleggingsfondsen die beleggen in onroerend goed waarbij je je kunt aansluiten.

Beursgenoteerde vastgoedfondsen variëren van kleine Nederlandse nichespelers tot groots opgezette fondsen, die lokaal of wereldwijd opereren. Beleggen in beursgenoteerd vastgoed kan met een aankoop van participaties, aandelen of obligaties. Het geld dat een vastgoedfonds hiermee ophaalt, investeert het in bijvoorbeeld kantoren, winkelpanden en bedrijfsruimtes.

Ook buiten de beurs om zijn er verschillende vastgoedfondsen te vinden. Bij je keuze is het aan te raden om goed te kijken in hoeverre de belegging wordt verspreid. Zijn het bijvoorbeeld (voornamelijk) dezelfde panden, maar dan in verschillende regio’s of is het fonds in meerdere niches actief?

Grofweg kun je stellen dat er fondsen zijn die vooral investeren in Nederland, vastgoedfondsen die beleggen in het buitenland en partijen die binnen- en buitenlands vastgoed combineren. Richt je je (ook) op de internationale markt, dan moet je niet vergeten dat je eventueel te maken hebt met schommelingen in de wisselkoers.

Beleggen via een vastgoedfonds

Voorbeelden van enkele bekendere vastgoedfondsen buiten de beurs om zijn:

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen rondom grote steden.

Thuisborg

ThuisborgVia Thuisborg investeer je in Nederlandse woningen van mensen die hun huis verkopen om het vervolgens terug te huren. Ze verzilveren de waarde maar blijven wel nog in het huis wonen. Investeren kan vanaf 1.000,- euro, rente wordt per kwartaal uitbetaald en het fonds belooft een minimaal rendement van vier procent.

Vooruitzicht (België)

VooruitzichtHet Belgische Vooruitzicht bouwt en ontwikkelt al meer dan 100 vastgoed in en rond Antwerpen. Momenteel zoekt het extra beleggers voor haar nieuwbouwprojecten. Deze hebben altijd een topligging qua bereikbaarheid, openbaar vervoer, groen en parken, supermarkt en winkels.

Wanneer je even op onderzoek uitgaat, zie je al snel dat er hiernaast nog veel meer beleggingsfondsen zijn voor onroerend goed. Variërend van grootst opgezette fondsen van bekende spelers tot sites in allerlei niches. Of je nu wilt investeren in winkelpanden, supermarkten, kantoren, bedrijfsruimtes, zorgwoningen of zelfs parkeerplaatsen, het kan allemaal. Ook zijn er partijen die beleggen in een mix van verschillende vastgoedmogelijkheden.

Open en besloten vastgoedfondsen

De meeste vastgoedfondsen die je gemakkelijk tegenkomt hebben een open karakter. Dat betekent dat je gemakkelijk in kunt stappen, dat de looptijd vooraf niet bepaald is en dat eigenlijk iedereen mee kan doen.

Er zijn ook fondsen met een besloten karakter. Deze vastgoedfondsen zijn vaak bedoeld voor de grotere investeerders. Specifieke instapmoment en minimale inlegbedragen vanaf 100.000 euro zijn hier heel gebruikelijk. Vaak gaat het om projecten die door een select aantal investeerders worden gefinancierd. Als gevolg hiervan is het gebruikelijk dat je niet tussentijds uit het project kunt stappen.

Als belegger heb je bij een open fonds meer keuzevrijheid. Al is het buiten de beurs om wel gebruikelijk dat fondsen een aantal voorwaarden stellen aan beleggers. Zo wordt er vaak gewerkt met een uitstaptermijn, zodat het fonds hierop kan anticiperen. Een ander voordeel van een open fonds is dat het vastgoed jaarlijks moet worden getaxeerd om de koers te bepalen. Als investeerder heb je hierdoor een beter zicht op hoe de waarde van het fonds zich ontwikkelt.

Wat zijn de voordelen van vastgoedfondsen?

beleggen in vastgoed heeft risico's
Vastgoedinvestering risicovol?

Vastgoed staat bekend als een relatief veilige investering. De waarde van vastgoed fluctueert, maar de stijging (of daling) is niet zo grillig als bij sommige andere beleggingen. Uiteraard kunnen er op de korte termijn flinke uitschieters zijn. Denk bijvoorbeeld aan dalende prijzen van woningen of leegstand van kantoorpanden in economisch mindere tijden of juist een florerende markt in tijden van hoogconjunctuur.

Kijk je naar de langere termijn, dan zorgt een investering in onroerend goed voor een vrij stabiele inkomstenbron. En omdat je belegt via een fonds wordt de investering meteen gespreid over meerdere objecten. Bovendien ontvang je bij veel vastgoedfondsen dividend als gevolg van de verhuur van het vastgoed.

Wat zijn de nadelen van de fondsen?

Wanneer je investeert in een vastgoedfonds, dan bepaalt de fondsbeheerder (of de directie) de keuze voor het vastgoed. Zelf heb je – afgezien van je keuze voor een fonds – geen invloed op de samenstelling van de aankopen. Daarnaast moet de fondsbeheerder worden betaald voor zijn werkzaamheden. De kosten hiervan verschillen per fonds, maar over het algemeen wordt er ongeveer één procent van de investering berekend, die in mindering wordt gebracht op het rendement.

Kosten van vastgoedfondsen verschillen per fonds. Gemiddeld zijn deze één procent van de investering.

Ook de lange investeringstermijn van vastgoedbeleggingen kan een nadeel zijn. Zeker bij gesloten fondsen, waar je niet zomaar uit het project kunt stappen, kan het erg vervelend zijn dat je je geld jarenlang niet aan iets anders kunt besteden. Bij beursgenoteerde fondsen kun je je aandelen, obligaties of participaties relatief snel weer van de hand doen, maar dan moet je een eventueel verlies wel kunnen incasseren.

Hoeveel rendement krijg ik op mijn vastgoedbelegging?

rendement op vastgoedHet rendement op vastgoed is naast de marktontwikkelingen sterk afhankelijk van het pand zelf en de locatie. Gemiddeld ligt het rendement bij vastgoedfondsen tussen de vijf en zeven procent.

Vaak komt het rendement uit de inkomsten van de verhuur van de panden. In veel gevallen keren vastgoedbedrijven een deel van de huurinkomsten uit als dividend. Vastgoedfondsen keren dit geld op hun beurt uit aan de beleggers. Hier gaan nog wel de kosten af die je betaalt aan je vastgoedfonds.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in vastgoedfondsen zijn:

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed. Er zijn beleggingsfondsen die beursgenoteerd zijn en fondsen die buiten de beurs handelen, bijvoorbeeld omdat ze investeren in een project die slechts voor een selecte groep investeerders toegankelijk is.

Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoedfondsen?

Wanneer je via een vastgoedfonds belegt in onroerend goed investeer je in diverse panden tegelijkertijd. De mate van spreiding verschilt per vastgoedfonds.

Sommige fondsen zijn actief in een bepaalde niche – bijvoorbeeld kantoorpanden – terwijl andere fondsen een breder gedeelte van de markt bedienen. Een ander voordeel is dat onroerend goed in vergelijking met andere beleggingen redelijk waardevast is.

Wat zijn de nadelen van beleggen via vastgoedfondsen?

Als je zelf geld beleggen gaat in aandelen of obligaties heb je een grote mate van keuzevrijheid. Bij een vastgoedfonds wordt er voor je bepaald waarin wordt geïnvesteerd. Als je het fijn vindt om veel zeggenschap te hebben, kan dit een groot nadeel zijn.

Daarnaast is investeren in vastgoed niet erg geschikt voor de korte termijn. Wil je beleggen in een vastgoedfonds, dan is het prettig wanneer je je inleg meerdere jaren zonder problemen kunt missen.