Beleggen in Zuid-Europees vastgoed
Beleggen in vastgoed in het buitenland, om daar daarmee rendement te behalen, kan op verschillende manieren. Een eigen vakantiehuis in een zonnig Zuid-Europees land klinkt aantrekkelijk. Al komt er veel bij kijken. De voor- en nadelen van de verschillende beleggingsopties.
Inhoud:
Zelf vastgoed kopen in Zuid-Europa
Een eigen (vakantie)huis kopen in Spanje, Griekenland, Portugal of Italië klinkt goed. Al zitten er wel wat nadelen aan zo’n investering: het is vrij duur, je kunt het geld niet zo makkelijk spreiden over meerdere landen en panden (concentratierisico!). Ook komt er wat administratieve rompslomp bij kijken.
Daarnaast moet je waarschijnlijk ook veel heen en weer vliegen én moet je jezelf verdiepen in de lokale wet- en regelgeving. En er zijn meer risico’s: door klimaatverandering wordt Zuid-Europa soms flink getroffen door slechte weersomstandigheden, waaronder recent nog de heftige overstromingen in Spanje.
Bovendien zijn er soms plotselinge wijzigingen in wet- en regelgeving, die slecht uitpakken voor verhuurders uit het buitenland. Zo treden lokale overheden in Spanje steeds strenger op tegen het opkopen van appartementen voor toeristische verhuur.
Aan het kopen van een pand kleven veel nadelen, zo veel dat het rendement op de tweede plaats moet komen
Interesse in het rendement van recreatiewoningen, zonder gedoe of grote investering? Via Brickstarter.com kun je samen met andere beleggers investeren in Europese vakantiehuisjes.
Spanje, Italië of toch Portugal?
Voor welk land ga je? Dat is in de eerste instantie natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. Ieder land heeft zijn eigen voor- en nadelen. Portugal wordt een steeds populairdere vakantiebestemming, terwijl de huizenprijzen betaalbaar zijn. De lokale regelgeving is niet erg ingewikkeld en het belastingtarief is voordelig. Ook kun je veel digitaal regelen, wat ideaal is als je regelmatig in Nederland bent.
In Spanje is het administratieve proces juist traag en bureaucratisch, maar het aanbod is er wel groot. Het aanbod in Italië is juist sterk verouderd, waardoor het vaak nodig is om te renoveren met alle kosten van dien. De Italiaanse vastgoedwetten zijn ook ingewikkeld.
Administratie en regelwerk
Als je een huisje in bijvoorbeeld Italië of Spanje koopt, moet je dat vooral doen omdat je er af en toe zelf van wilt genieten. Door het gedoe eromheen, kost het veel tijd. Denk aan het schoonmaken van je vakantiehuis en zoeken naar een passende oplossing als er problemen met de woning zijn. Of het regelen van de rondleiding of andere zaken rond het verhuren verhuren of de administratie die daarbij komt kijken.
Er zijn genoeg Nederlandse instanties te vinden die deze taken willen regelen en lokale connecties hebben voor het beheer van de woning, maar dat gaat wel ten koste van je financiële rendement.
Beleggen in vastgoed via fondsen: Bij SynVest beleg je in gezondheidscentra, supermarkten of kantoorpanden. Corum Investments beheert vastgoed in 17 landen, 6 sectoren en 4 valuta's.
Beleggen in beursgenoteerde fondsen
Naast eigen panden, kun je ook beleggen in beursgenoteerde opties. Het voordeel is dat je geld liquide blijft, je met een lagere inleg kunt starten en dat je direct spreidt over een groot aantal panden. Als je wilt beleggen in Zuid-Europees vastgoed biedt de beurs verschillende opties.
Via Merlin Properties of Inmobiliaria Colonial beleg je in zakelijke panden in Spanje. Via Metrovacesa beleg je in (de ontwikkeling en verkoop) zowel residentieel als commercieel vastgoed. IGD SIIQ is een Italiaans vastgoedbedrijf gericht op de ontwikkeling en het beheer van winkelcentra in Italië en Roemenië.
Zo zijn er meer voorbeelden. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van de keuzes van één bestuur.
Beleggingsfondsen of ETF-beleggen
Als je niet kunt kiezen en het liefste je risico’s spreidt met Zuid-Europees vastgoed uit meerdere landen of regio’s dan lijkt een beleggingsfonds of ETF een slimme keuze. Het klinkt vrij eenvoudig, al is het lastig om een goed fonds te vinden dat enkel in Zuid-Europees vastgoed investeert.
Eigenlijk zijn er maar twee smaakjes: vastgoedfondsen die in heel Europa beleggen of bredere fondsen die in de economie van één specifiek land beleggen. Zo kun je in een tracker beleggen die de MSCI Spain-index volgt. Al blijkt uit de details daarvan dat het vastgoed-deel kleiner is dan 4 procent.
En in vergelijking met andere indexen is dat nog veel: bij de MSCI Greece gaat het om krap 1 procent en bij de MSCI Italy is het percentage verwaarloosbaar. Kortom: een goede manier om in de economie van een Zuid-Europees land te beleggen, maar niet om een positie op te bouwen in vastgoed.
De meeste Europa-brede vastgoed-ETF’s beleggen vooral in Duits, Frans en Zwitsers vastgoed
Een betere optie is om in een Europabrede vastgoed-ETF te stappen, bijvoorbeeld de iShares European Property Yield ETF. Als we kijken naar de regioverdeling, krijgen beleggers een blootstelling van 6 procent in Spaans vastgoed. Tel daarbij kleinere posities in andere landen in Zuid-Europa bij op en je komt vermoedelijk op een belang van krap 7 procent. Dat is natuurlijk alsnog niet veel. Uiteindelijk beleg je vooral in Duits, Frans en Zwitsers vastgoed.