Investeren in zakelijke hypotheken

Via verschillende online platforms kun je investeren in zakelijke hypotheken. Laat jouw vermogen renderen met de hypothecaire zekerheid van vastgoed als onderpand. Tegen een vaste looptijd en een aantrekkelijk rendement. Zowel via één-op-één-oplossingen als samen met andere investeerders.

Let op: beleggen in zakelijke hypotheken gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren met een vast rendement

Investeren in zakelijke hypothekenGeld investeren in een zakelijke hypotheek heeft veel overeenkomsten met investeren in vastgoed. Je bouwt een vast passief rendement op met een goed onderpand als zekerheid voor eventuele risico’s.

Als je het pand goed onderhoud en de markt meezit heeft eigen vastgoed het voordeel dat je ook waarde op kunt bouwen als de waarde toeneemt. Maar daar staat veel onderhoud en onzekerheid tegenover.

Met het financieren van de hypotheek heb je hier niet mee te maken en soms toch een prima rendement. Zakelijke hypotheken, zoals voor een kantoorpand of verhuurbare woning, hebben vaak een hoger rentepercentage en kortere looptijd. Dat maakt ze een interessante beleggingsoptie voor investeerders.

Online platforms

Je kunt zelf op zoek naar ondernemers die een vastgoedfinanciering zoeken maar een zakelijke hypotheek levert je veel regelwerk op. Platforms zijn hierin gespecialiseerd en hebben een groot netwerk aan zowel de vraag- als aanbodkant. Je kunt ze onderverdelen in partijen die direct matchen, crowdfunding-platforms en fondsen.

1-op-1 (direct) investeren

Kun je direct 100.000 euro of meer per keer investeren? Bij een op een-deals kun je de hypotheek direct op eigen naam laten zetten waardoor je maximale hypothecaire zekerheid kunt vastleggen. Enkele partijen die op deze manier werken zijn:

Pearl Capital biedt kortlopende hypothecaire leningen aan zakelijke vastgoedprofessionals en project-ontwikkelaars. Investeerders krijgen het eerste recht van hypotheek. Investeren kan vanaf 100K. Daarbij biedt het een vast rendement van 6 procent rente bij een minimale looptijd van 18 maanden.

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Via het Cortese Zorgwoningen Fonds kun je waardevast beleggen in maatschappelijk verantwoord zorgvastgoed met een gemiddeld rendement van 8,1 procent. Deelname kan vanaf 10.000 euro, met een verwachte looptijd van 5-7 jaar.

Je bouwt een vast passief rendement op met een goed onderpand als zekerheid voor eventuele risico’s.

Indirect beleggen via crowdfunding

Als je kleinere bedragen wilt inleggen per keer kun je kijken naar crowdfunding. Er zijn verschillende platforms gericht op vastgoed. Hierop investeer je met andere investeerders samen in zakelijke hypotheken. Bekende platforms die veel vastgoedprojecten financieren zijn bijvoorbeeld:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.400 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 580 miljoen euro.

Vastgoedfondsen

Een alternatief is door te beleggen in obligaties of aandelen van een vastgoedfonds. Vaak beleg je hiermee wel in het vastgoed zelf, maar ook hier heb je zelf geen omkijken naar de panden zelf en profiteer je vaak van een vast rendement.

Enkele fondsen waarmee je samen met andere beleggers in zakelijk vastgoed kunt investeren zijn:

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlandse woningen. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Je start met een vaste rente van 4,5 procent, jaarlijks neemt deze één procent toe tot 8,5 procent na 4 jaar. Download brochure voor meer info.

Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.

nieuwe financiering mogelijk maken voor zakelijk vastgoed

 Voordelen van zakelijke hypotheken

Eén van de belangrijkste redenen om te investeren in zakelijke hypotheken is het vaste hoge rendement. Door de hogere rente en doorgaans solide onderpand is het een investering die relatief beperkte risico’s kent. Zeker als je daarbij je risico’s kunt spreiden over meerdere financieringen.

De risico’s van de belegging blijven beperkt dankzij de hypothecaire zekerheid.

Als je al investeert in andere assetklassen en eigen vastgoed je te veel gedoe of risico oplevert, dan kan een zakelijke hypotheek met een stabiel rendement een goede belegging zijn. Je hebt niet het gedoe van het vastgoed zelf, en de maandelijkse rentebetalingen kunnen een goed passief inkomen creëren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zakelijke hypotheken als beleggingsvorm zijn:

Wat is loan-to-value?

Bij een zakelijke hypotheek kijken investeerders vaak naar de eigen inbreng van de leningnemer. Deze eigen inbreng wordt uitgedrukt in een loan-to-value of afgekort als LTV. Dit is een financiële term die de verhouding aangeeft tussen de grootte van een lening en de waarde van het onderpand.

Meestal is het een percentage die aangeeft hoeveel van de waarde van een woning of ander vastgoed wordt gefinancierd door de hypotheeklening. Bij zakelijk onderpand is het gebruikelijk dat de hypotheek maximaal 75-80 procent is van de totale waarde van het onderpand. Hoe lager deze loan-to-value is hoe meer zekerheid er is voor investeerders dat ze bij problemen hun inleg toch terug ontvangen.

Hoe veilig is mijn belegging?

Een investering met het eerste recht van hypotheek heeft een relatief veilig onderpand. Meestal legt een leningnemer ook een flinke eigen inbreng in, waardoor het onderliggende vastgoed de risico’s voldoende afdekt. Als het misgaat kun je het onroerend goed (laten) verkopen waardoor dit een relatief veilige manier is om je geld te beleggen, in vergelijking tot andere zakelijke financieringen.

Maar ook hier gelden risico’s. Een pand kan in waarde dalen. Daarnaast kan het lastig zijn om snel een koper te vinden die bereid is om de marktwaarde te betalen. Zeker als de openstaande schuld groeit bestaat er het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.