Crypto staking
Met crypto staking bewaar je crypto-coins in ruil voor een vergoeding. Vergelijkbaar met rente op je spaarrekening. Door een cryptocurrency te staken maken investeerders soms op een relatief veilige manier een aantrekkelijk rendement. Lees hier meer over de vergoedingen en de beste platforms voor staken.
Let op: beleggen in cryptovaluta, inclusief staking, gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Inhoud:
- Hoe kun je staken?
- Rendement (rewards)
- Waarom crypto staken?
- Welke coins kun je staken?
- Staking vs. lending
Wat is crypto staking?
Cryptocurrency staking betekent dat je crypto bewaart in ruil voor staking rewards. Een vorm van passief beleggen: Je kunt crypto kopen omdat je hoopt op koerswinst, maar het rendement op crypto staking is een soort rente of dividend, waardoor je inleg in een munt groeit.
Net als rente die je ontvangt op een spaarrekening brengt staken een passief inkomen. De rewards van staking zijn in crypto, waardoor je investering in crypto groeit zonder zelf nieuwe crypto-coins te kopen.
Met het staken van crypto zet je deze tijdelijk opzij, in ruil voor een reward.
Hoe kun je cryptocurrency staken?
Om cryptocurrencies te staken moet je deze vasthouden in een wallet of op het platform van een online crypto broker. Bekende crypto-platformen die staking aanbieden zijn Bitvavo, Coinbase en Finst. Er zijn ook staking-diensten die je aan je wallet kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld Exodus.
Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 300 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.
Een in Nederland opgericht crypto-platform. In oktober 2024 zijn de transactietarieven verlaagd naar 0,25 procent. Je kunt er meer dan 350+ crypto's kopen en verkopen en een aantal direct via het platform staken. Het staat genoteerd bij de AFM en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.
Bij deze Nederlandse crypto broker kun je investeren in 240 cryptovaluta zonder minimumbedrag. De transactiekosten voor losse crypto's zijn 0,15 procent, zonder extra vaste kosten of bewaarkosten. Voor bundels met top-10 of top-25 crypto's rekent het daarnaast ook vaste beheerkosten.
Bij de meeste cryptocurrency-brokers hoef je alleen in te stellen dat je de crypto’s wilt staken en zij regelen de rest voor jou. Je kunt staken dan vergelijken met een spaarrekening, waarbij je geld een tijdje vastzet (deposito). Vaak is er wel een minimum dat je moet staken, soms kun je alsnog in de coins blijven handelen.
In ruil voor crypto staken krijg je een vergoeding. Om écht on-chain te staken is het minimum meestal hoger. Voor ethereum moet je minimaal 32 ethers inzetten. Ook blokkeer je met staking de handel erin. Platforms lossen deze beperkingen vaak deels op voor een deel van de vergoeding.
Rendement van staking
Je kunt door staking rendement opbouwen. De vergoeding hangt af van hoe en waar je gaat staken. Via Nederlandse crypto brokers krijg je meestal een vast percentage. Op Amerikaanse platforms is deze soms afhankelijk van meerdere variabelen, waaronder welk type account je hebt op het platform.
Vergoedingen van vijf populaire coins op bekende platforms (maart 2024):
Currency | Bitvavo | Coinbase | Finst | Coinmerce | Kraken |
Ethereum | 3,20% | 2,94% | 3,30% | n.v.t. | 1-4% |
Solana | 5,50% | 5,01% | 5,60% | 1,50% | 2-4% |
Cardano | 2,05% | 2,04% | 2,25% | 1,50% | 3-6% |
Cosmos | 8,00% | 9,22% | 10,00% | 6,00% | 6-10% |
Polkadot | n.v.t. | 6,92% | 7,50% | 4,50% | 7-11% |
Een groot voordeel van crypto brokers is dat je hier vaak samen met andere stakers investeert in een staking pool. Ze bundelen de crypto-investeringen, waardoor je met kleinere bedragen kan meedoen. Vaak kun je staking ook eenvoudig aan- en uitzetten, waardoor je coins verhandelbaar blijven.
Als je buiten platforms om gaat staken is de vergoeding vaak variabel. Niet alleen is de waarde van de cryptocoin van invloed, ook spelen volumes soms een rol. Als er weinig van een crypto vaststaat, neemt de vergoeding toe zodat meer stakers meedoen. Is de stake wel hoog, dan daalt de vergoeding juist.
Via platforms krijg je vaak een vast percentage.
Waarom crypto staken?
Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto’s. Het is een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico’s van crypto staking zijn dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is soms toch aantrekkelijk.
Voor staking heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. Het staken gaat helemaal vanzelf via je wallet of crypto-platform. Het enige wat je hoeft te doen is crypto kopen en vasthouden. Hierdoor hoef je de sterk fluctuerende cryptomarkt niet op de voet te volgen of je enorm te verdiepen in de nieuwste coins.
Crypto staken is een meer passieve en duurzame manier om rendement te genereren.
Welke coins kun je staken?
Je kunt niet elke coin staken. Het is een relatief nieuw verschijnsel: een paar jaar geleden deed nog geen enkele cryptocoin aan staking. Inmiddels biedt een groot en groeiend aantal coins staking-rewards en verschillende online brokers bieden crypto staking aan als investering.
Ethereum, een van de grootste cryptocurrencies na bitcoin, is in 2022 overgestapt op staking als valideermethode. Dit heeft de markt voor staking een enorme boost gegeven. Andere bekende cryptocoins die staking rewards aanbieden zijn cardano, EOS, tezos, cosmos en polkadot.
Een van de grootste cryptomunten, Ethereum, is per 2022 overgestapt op staken.
Hoe valideer je transacties met staking?
De coins in je wallet bevatten al data van de blockchain waarmee die transacties kan verifiëren. Digitale valuta werken op blockchain-technologie, een universeel grootboek verspreid over verschillende computers.
Door te staken verbeter je de betrouwbaarheid van zo’n blockchain-netwerk. De bewaarde crypto dient dan als borg (stake). Als validator, met on-chain staking, helpt jouw data om transacties te verifiëren.
Dit proces van goedkeuring heet Proof-of-Stake (PoS). Bij fraude verlies je jouw inzet en alle transacties in een blockchain zijn openbaar en worden door een groot aantal validators gevalideerd met ingewikkelde algoritmes en formules. Hierdoor is het bij PoS vrijwel onmogelijk om deze te vervalsen.
Voor de controle hoef je tijdens de staking-periode alleen een bepaalde hoeveelheid crypto in te zetten als borg. Zodra genoeg verschillende partijen de transactie goedkeuren met hun bewaarde crypto, wordt er een nieuwe block op de blockchain aangemaakt. Een nieuwe boeking in het grootboek, dus.
Proof-of-Stake (PoS) is een manier om crypto-transacties te valideren. Daar krijg je een vergoeding voor.
Coins staken versus coins uitlenen
Bij crypto staking houd je jouw coins tijdelijk vast in je wallet, op de blockchain, waar je een vergoeding voor krijgt. Om je coins te kunnen verhandelen moet je ze ‘unstaken‘, waardoor ze niet meer vastliggen. Een andere manier om passief inkomen uit je cryptovaluta te halen is crypto lending.
Bij crypto lending leg je je coins ook vast, maar ze worden dan uitgeleend door een lending platform aan leners. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die, in plaats van een banklening, met cryptocoins financiering ophalen. De lener betaalt vervolgens rente, waardoor je ook op deze manier een passief inkomen krijgt.
Coins uitlenen brengt daardoor grotere risico’s met zich mee. Als de lener failliet gaat, ben je jouw coins kwijt. Bij staking loop je het risico dat je coins minder waard worden of dat ze tijdelijk niet verhandelbaar zijn, maar je blijft wel altijd de eigenaar van die coins.
Risico’s van Proof-of-Stake (PoS)
Cryptocoins staken is een passieve vorm van investeren. Hierdoor is het minder risicovol dan coins kopen en verkopen, bijvoorbeeld. Al is de markt voor crypto continu in beweging: een munt kan op dezelfde dag enorm stijgen en net zo hard weer dalen.
De rente ontvang je in de cryptocurrency zelf. Als je de opgebouwde staking-beloningen aan jezelf wilt uitkeren, moet je het eerst inwisselen voor, bijvoorbeeld, euro’s. Tijdens de looptijd kan de koers sterk veranderen. Zo kun je ondanks je rendement in staking door koersverschillen toch verlies maken.
Een ander mogelijk risico is zogenaamde slashing. Dit is een veiligheidsmaatregel in het blockchain-netwerk voor als er een storing is of de Proof-of-Stake om een andere reden fout gaat. Zoals wanneer een transactie dubbel wordt ingeboekt. Als dit gebeurt, kun je mogelijk je gestakete coins kwijtraken. Vaak heeft een crypto-platform hier wel verzekeringen voor en vergoedt die de verloren coins zonder extra kosten.
Als de waarde van een cryptocoin afneemt kun je door het koersverlies toch verlies maken op je investering.
Coins staken versus minen
Proof-of-Stake is een alternatief voor Proof-of-Work (PoW), een ander goedkeuringsproces. Die laatste controleert transacties niet met bewaarde crypto, maar met de rekenkracht van computers (crypto minen).
Miners hebben soms magazijnruimtes vol computers ingericht (mining farms). Dat werkt ook goed, maar PoW verbruikt soms veel energie om een blockchain-netwerk veilig te houden.
Het goedkeuringsproces van bitcoin verbruikt evenveel stroom als een klein land. Proof-of-Stake kan dit veranderen. Daarbij is niet de grootste hoeveelheid computerkracht, maar de hoeveelheid bewaarde crypto bepalend om transacties te verifiëren.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over staking zijn:
Wat is het beste staking platform?
Er zijn meerdere exchanges die staking aanbieden. Bekende crypto brokers zijn Bitvavo, Coinbase en Finst. Wat het beste platform is om je cryptocurrencies op te bewaren is afhankelijk van jouw wensen. Wil je het hoogste rendement, grootse aanbod aan cryptocurrencies of kies je voor gebruikersgemak?
Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?
De beloning die je krijgt voor je bezit is niet (alleen) afhankelijk van de keuze voor de cryptocurrency zelf maar ook van het platform. De rentes die exchanges voor staking bieden verschilt sterk. Ook verandert de koers van sommige coins regelmatig, wat het rendement inschatten lastig maakt.