Collin

Crypto staking

Crypto staking is een vorm van passief beleggen in cryptocurrency waarbij je coins bewaart in ruil voor een vergoeding. Een soort rente op je spaarrekening dus. Door een cryptocurrency te staken kun je soms op een relatief veilige manier een aantrekkelijk rendement maken.

Let op: beleggen in cryptovaluta, inclusief staking, gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is crypto staking?

Crypto staking

Cryptocurrency staking, ook wel crypto staken genoemd, betekent dat je cryptocurrency voor een onbepaalde periode bewaart in ruil voor staking rewards. Meestal is dit een soort rente waardoor je inleg in een bepaalde munt groeit.

In die zin kun je het vergelijken met rente die je ontvangt over een reguliere spaarrekening, alleen wordt je rente uitbetaald in crypto. Zo kun je geld verdienen aan een cryptocurrency zonder nieuwe coins te hoeven kopen.

Met het staken van crypto zet je deze tijdelijk opzij, in ruil voor een reward.

In het kort werkt dat zo: digitale valuta zijn gebouwd op blockchain-technologie. De blockchain is een groot netwerk verspreid over verschillende computers die transacties bijhouden. Omdat iedereen dit universele grootboek kan inzien, is het nagenoeg onmogelijk om geld te vervalsen of dubbel te besteden. Door crypto te staken, draag je bij aan de veiligheid en werking van dit blockchain-netwerk.

Hoe werkt crypto staken?

Transacties op de blockchain worden doorlopend gecontroleerd met behulp van ingewikkelde algoritmes en formules. Staking is een manier om zo’n controle uit te voeren. De coins die je in je wallet bewaart, bevatten namelijk al data van de blockchain. Die data kan gebruikt worden om transacties te verifiëren. Tegelijkertijd dient jouw bewaarde crypto ook als een soort borg (stake).

Staking is een manier om crypto-transacties te valideren. Daar krijg je een vergoeding voor.

Voor de controle hoef je niets anders te doen dan een bepaalde hoeveelheid crypto vast te houden. In ruil voor dit bezit krijg je een vergoeding. Zodra genoeg verschillende partijen de transactie hebben goedgekeurd met hun bewaarde crypto, wordt er een nieuwe block op de blockchain aangemaakt. Een nieuwe boeking in het grootboek, dus. Dit proces van goedkeuring heet ook wel Proof-of-Stake (PoS).

Exchanges die staking aanbieden

Enkele exchanges die het staken van crypto aanbieden zijn:

Binance

binanceBinance is de grootste crypto-exchange ter wereld op basis van het dagelijkse handelsvolume. Het platform bestaat sinds 2017. Nu telt deze cryptocurrency broker meer dan 20 miljoen gebruikers. Je kunt er alleen handelen in crypto, maar het aanbod van Binance is enorm: er zijn maar liefst 500 verschillende munten beschikbaar.

Bitstamp

bitstampOpgericht in 2011 in Slovenië en inmiddels gevestigd in de UK, Luxemburg, Singapore en de VS is Bitstamp wereldwijd een van de grootste en oudste crypto brokers. Het biedt alleen bekende crypto's maar de handel is goedkoop en professioneel. Het platform heeft meer dan 4 miljoen klanten, van particuliere investeerders tot institutionele beleggers.

Bitfinex

bitfinexBitfinex is een populaire crypto-exchange. Het platform werd opgericht in 2012 en telt miljoenen gebruikers uit 20 landen. Op Bitfinex kun je handelen in een breed aanbod van munten en zogenaamde ‘trading pairs’ - tweetallen van verschillende coins.


Zie ook ons overzicht van cryptocurrency-brokers.

Staken versus minen

munten staken vs. minenProof-of-Stake is in het leven geroepen als vervanging van Proof-of-Work (PoW), een ander goedkeuringsproces. Die laatste controleert transacties niet op basis van bewaarde crypto, maar met de rekenkracht van computers. Dit wordt ook wel minen genoemd.

Voor dit doel hebben miners soms magazijnruimtes vol computers ingericht (mining farms), aangezien hier ook een vergoeding tegenover staat. Het werkt, maar is soms niet erg duurzaam.

PoW heeft als nadeel dat het heel veel stroom verbruikt om een blockchain-netwerk veilig te houden. Dit geeft niet alleen hoge energiekosten die drukken op je rendement, maar ook toenemende milieuschade: het goedkeuringsproces van bitcoin verbruikt evenveel stroom als een klein land.

Proof-of-Stake moet hier verandering in brengen. Daarbij is niet de grootste hoeveelheid computerkracht, maar de hoeveelheid bewaarde crypto bepalend om transacties goed te keuren.

Waarom crypto staken?

Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto’s. Staking is dan ook een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico’s zijn dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is nog wel aantrekkelijk.

Staken is een meer passieve en duurzame manier om extra crypto te genereren.

Daarbij heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. Het staken gaat namelijk helemaal vanzelf via je wallet of crypto-platform. Het enige wat je hoeft te doen is crypto aanschaffen en vasthouden. Hierdoor hoef je de sterk fluctuerende cryptomarkt niet op de voet te volgen of je enorm te verdiepen in de nieuwste coins.

Welke coins kun je staken?

verschillende cryptocoins die staking aanbieden

Je kunt niet elke coin staken. Een cryptocurrency moet de methode namelijk wel aanbieden. Al zijn er verschillende exchanges die ook (off chain) staking aanbieden voor bitcoin of andere cryptovaluta die eigenlijk niet geschikt zijn voor staking. Eigenlijk bieden deze brokers dan zelf rente voor het gebruik van hun platform.

Daarnaast is staking een relatief nieuw verschijnsel: een paar jaar geleden deed nog geen enkele cryptocoin aan staking. Vandaag de dag is dat wel anders. Een groeiend aantal coins heeft PoS en verschillende online brokers bieden staking aan als investering.

Een van de grootste cryptomunten Ethereum is per 2022 overgestapt op staken.

Ethereum, een van de grootste cryptocurrencies na Bitcoin, is per 2022 overgestapt op staken. Dit heeft de markt voor PoS een enorme boost gegeven. Een andere bekende munt die je al langer kunt staken is cardano. Overige cryptocoins die staking rewards aanbieden zijn EOS, tezos, cosmos en polkadot. De laatstgenoemde bestaat sinds 2020.

cryptomunten sparen in ruil voor een beloning

Hoe kun je cryptocurrency staken?

Staking rewards verdienenOm cryptocurrencies te staken, moet je er een bepaalde hoeveelheid van opzij zetten. Je kunt cryptocoins vasthouden in je eigen wallet of op het platform van een online crypto broker. De bekendste crypto-platformen die staking aanbieden zijn Bitstamp en Binance. Er zijn ook speciale staking-diensten die je aan je wallet kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld Exodus.

Rendement van staking

Je kunt door staking een mooi rendement opbouwen met minder risico dan de meeste crypto-investeringen. Om te kunnen staken is er soms een minimuminvestering vereist. Om ethereum te staken moet je bijvoorbeeld ten minste zo’n 30 ETH opzij zetten. Dit is aan het begin een aardige investering, al kun je via crypto brokers vaak ook samen in een staking pool investeren en zo ook met kleinere bedragen meedoen. Ook kun je soms een andere crypto opzij te zetten voor het staken van, bijvoorbeeld, ethereum.

De vergoeding die je ontvangt zal per cryptomunt en platform verschillen. Zo is de waarde van de cryptocoin van invloed en kent elk platform zijn eigen tarieven. Verder speelt mee hoeveel crypto er op dat moment wordt vastgehouden. Als er weinig van een crypto vaststaat, is de vergoeding hoger zodat meer stakers meedoen. Is de stake wel hoog, dan zal de vergoeding juist iets lager zijn.

Om te kunnen staken is er een minimuminvestering vereist.

Rendement op staking heeft tijd nodigTenslotte geldt: hoe langer je crypto vasthoudt, hoe hoger de vergoeding zal zijn. Het rendement voor crypto staking varieert van zo’n 1 tot 10 procent per jaar, of soms zelfs meer. Dit is dus aantrekkelijker dan de rente op een gewone spaarrekening. De rente ontvang je dikwijls in de cryptocurrency zelf. Als je de opgebouwde beloningen aan jezelf wilt uitkeren, moet je het dus wel eerst inwisselen voor, bijvoorbeeld, euro’s.

Risico’s van Proof-of-Stake (PoS)

Cryptocoins staken is een passieve vorm van investeren. Hierdoor is het minder risicovol dan coins kopen en verkopen, bijvoorbeeld. Desalniettemin is de markt voor crypto continu in beweging: een munt kan op dezelfde dag enorm stijgen en net zo hard weer dalen. En als de waarde van een cryptocoin afneemt, zal de vergoeding voor het staken van die coin ook dalen.

Een ander mogelijk risico is zogenaamde slashing. Dit is een veiligheidsmaatregel in het blockchain-netwerk voor als er een storing is of de Proof-of-Stake om een andere reden fout gaat. Zoals wanneer een transactie dubbel wordt ingeboekt. Als dit gebeurt, kun je mogelijk je gestakete coins kwijtraken. Vaak heeft een crypto-platform hier wel verzekeringen voor. Zo vergoedt Coinbase bijvoorbeeld de verloren coins zonder extra kosten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over staking zijn:

Wat is het beste staking platform?

Er zijn meerdere exchanges die staking aanbieden. Bekende crypto brokers zijn Binance, Bitstamp en Coinbase. Wat het beste platform is om je cryptocurrencies op te bewaren is afhankelijk van jouw wensen. Wil je het hoogste rendement, grootse aanbod aan cryptocurrencies of kies je voor gebruikersgemak?

Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?

De beloning die je krijgt voor je bezit is niet (alleen) afhankelijk van de keuze voor de cryptocurrency zelf maar ook van het platform. De rentes die exchanges bieden verschilt sterk. Ook verandert de koers van sommige coins regelmatig, waardoor het vaak vooraf lastig is om in te schatten wat het rendement gaat zijn.