Crypto staking

Crypto staking is een vorm van passief beleggen in cryptocurrency waarbij je coins bewaart in ruil voor een vergoeding. Een soort rente op je spaarrekening dus. Door een cryptocurrency te staken kun je soms op een relatief veilige manier een aantrekkelijk rendement maken.

Let op: beleggen in cryptovaluta, inclusief staking, gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is crypto staking?

Crypto staking

Cryptocurrency staking betekent dat je crypto bewaart in ruil voor staking rewards. Je kunt crypto kopen omdat je hoopt op koerswinst, maar het rendement op crypto staking is een soort rente waardoor je inleg in een bepaalde munt groeit.

Net als rente die je ontvangt op een spaarrekening brengt staken een passief inkomen. De rewards van staking zijn in crypto, waardoor je zo verdient aan crypto zonder nieuwe crypto-coins te hoeven kopen.

Met het staken van crypto zet je deze tijdelijk opzij, in ruil voor een reward.

Digitale valuta zijn gebouwd op blockchain-technologie. De blockchain is een groot netwerk verspreid over verschillende computers die transacties bijhouden. Omdat iedereen dit universele grootboek kan inzien, is het nagenoeg onmogelijk om geld te vervalsen of dubbel te besteden. Door crypto te staken, draag je bij aan de veiligheid en werking van dit blockchain-netwerk.

Staken op exchanges

Enkele exchanges die staking van crypto aanbieden zijn:

Bitvavo

bitvavoBitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Bitvavo biedt meer dan 175 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Coinmerce

bitvavoCoinmerce is een in Nederland opgericht platform voor cryptocurrencies. Je kunt er meer dan 200+ crypto's kopen en verkopen waarvan je een groot aantal direct via het platform kunt staken. Naar eigen zeggen biedt het de hoogste 'Earn'-percentages van Europa. Het staat genoteerd bij de AFM en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Zie ook ons complete overzicht met cryptocurrency-brokers.

cryptomunten sparen in ruil voor een beloning

Staking crypto: hoe werkt dat?

Transacties op de blockchain worden doorlopend gecontroleerd met ingewikkelde algoritmes en formules. Staking is een manier om zo’n controle uit te voeren. De coins in je wallet bevatten al data van de blockchain waarmee die transacties kan verifiëren. De bewaarde crypto dient als een soort borg (stake).

Staking is een manier om crypto-transacties te valideren. Daar krijg je een vergoeding voor.

Voor de controle hoef je tijdens de staking-periode alleen een bepaalde hoeveelheid crypto vast te houden. Zodra genoeg verschillende partijen de transactie goedkeuren met hun bewaarde crypto, wordt er een nieuwe block op de blockchain aangemaakt. Een nieuwe boeking in het grootboek, dus. Dit proces van goedkeuring heet ook wel Proof-of-Stake (PoS). In ruil voor crypto staken krijg je een vergoeding.

Coins staken versus minen

munten staken vs. minenProof-of-Stake is een alternatief voor Proof-of-Work (PoW), een ander goedkeuringsproces. Die laatste controleert transacties niet met bewaarde crypto, maar met de rekenkracht van computers (crypto minen).

Miners hebben soms magazijnruimtes vol computers ingericht (mining farms). Het werkt, maar PoW is soms niet erg duurzaam omdat het veel energie verbruikt om een blockchain-netwerk veilig te houden. Het goedkeuringsproces van bitcoin verbruikt evenveel stroom als een klein land.

Proof-of-Stake kan dit veranderen. Daarbij is niet de grootste hoeveelheid computerkracht, maar de hoeveelheid bewaarde crypto bepalend om transacties te verifiëren.

Waarom crypto staken?

Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto’s. Het is een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico’s van crypto staking dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is soms toch aantrekkelijk.

Staken is een meer passieve en duurzame manier om extra crypto te genereren.

Voor staking heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. Het staken gaat helemaal vanzelf via je wallet of crypto-platform. Het enige wat je hoeft te doen is crypto kopen en vasthouden. Hierdoor hoef je de sterk fluctuerende cryptomarkt niet op de voet te volgen of je enorm te verdiepen in de nieuwste coins.

Welke coins kun je staken?

verschillende cryptocoins die staking aanbieden

Je kunt niet elke coin staken. PoS is een relatief nieuw verschijnsel: een paar jaar geleden deed nog geen enkele cryptocoin aan staking. Inmiddels biedt een groot en groeiend aantal coins staking-rewards en verschillende online brokers bieden crypto staking aan als investering.

Ethereum, een van de grootste cryptocurrencies na bitcoin, is in 2022 overgestapt op staken. Dit heeft de markt voor PoS een enorme boost gegeven. Andere bekende cryptocoins die staking rewards aanbieden zijn cardano, EOS, tezos, cosmos en polkadot. 

Een cryptocurrency moet de methode wel aanbieden. Al zijn er zelfs verschillende exchanges die (off chain) staking aanbieden voor bitcoin of andere cryptovaluta die eigenlijk niet geschikt zijn voor staking. Eigenlijk bieden deze brokers dan zelf rente voor het gebruik van hun platform.

Een van de grootste cryptomunten Ethereum is per 2022 overgestapt op staken.

Hoe kun je cryptocurrency staken?

Staking rewards verdienenOm cryptocurrencies te staken, moet je er een bepaalde hoeveelheid van opzij zetten. Je kunt cryptocoins vasthouden in je eigen wallet of op het platform van een online crypto broker. De bekendste crypto-platformen die staking aanbieden zijn Bitvavo en Binance. Er zijn ook speciale staking-diensten die je aan je wallet kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld Exodus.

Rendement van staking

Je kunt door staking een mooi rendement opbouwen met minder risico dan de meeste crypto-investeringen. Als je gaat staken is er soms een minimuminvestering vereist. Om ethereum te staken moet je bijvoorbeeld ten minste zo’n 30 ETH opzij zetten. Dit is aan het begin een aardige investering, al kun je via crypto brokers vaak ook samen in een staking pool investeren en zo ook met kleinere bedragen meedoen. Soms kun je daar zelfs andere crypto opzij zetten voor het staken van, bijvoorbeeld, ethereum.

De vergoeding die je ontvangt zal per cryptomunt en platform verschillen. Zo is de waarde van de cryptocoin van invloed en kent elk platform zijn eigen tarieven. Verder speelt mee hoeveel crypto er op dat moment wordt vastgehouden. Als er weinig van een crypto vaststaat, is de vergoeding hoger zodat meer stakers meedoen. Is de stake wel hoog, dan zal de vergoeding juist iets lager zijn.

Om te kunnen staken is er een minimuminvestering vereist.

Rendement op staking heeft tijd nodigHoe langer je crypto vasthoudt, hoe hoger de vergoeding is. Het rendement voor crypto staking varieert van zo’n 1 tot 10 procent per jaar, of soms zelfs meer. Crypto-coins staken klinkt dan aantrekkelijker dan de rente op een gewone spaarrekening, maar je moet wel rekening houden met wisselkoersen.

De rente ontvang je meestal in de cryptocurrency zelf. Als je de opgebouwde staking-beloningen aan jezelf wilt uitkeren, moet je het dus wel eerst inwisselen voor, bijvoorbeeld, euro’s. Tijdens de looptijd kan de koers van de crypto zelf enorm zijn veranderd.

Risico’s van Proof-of-Stake (PoS)

Cryptocoins staken is een passieve vorm van investeren. Hierdoor is het minder risicovol dan coins kopen en verkopen, bijvoorbeeld. Desalniettemin is de markt voor crypto continu in beweging: een munt kan op dezelfde dag enorm stijgen en net zo hard weer dalen. En als de waarde van een cryptocoin afneemt, zal de vergoeding voor het staken van die coin ook dalen.

Een ander mogelijk risico is zogenaamde slashing. Dit is een veiligheidsmaatregel in het blockchain-netwerk voor als er een storing is of de Proof-of-Stake om een andere reden fout gaat. Zoals wanneer een transactie dubbel wordt ingeboekt. Als dit gebeurt, kun je mogelijk je gestakete coins kwijtraken. Vaak heeft een crypto-platform hier wel verzekeringen voor en vergoedt die de verloren coins zonder extra kosten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over staking zijn:

Wat is het beste staking platform?

Er zijn meerdere exchanges die staking aanbieden. Bekende crypto brokers zijn Bitvavo, Binance en Bitstamp. Wat het beste platform is om je cryptocurrencies op te bewaren is afhankelijk van jouw wensen. Wil je het hoogste rendement, grootse aanbod aan cryptocurrencies of kies je voor gebruikersgemak?

Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?

De beloning die je krijgt voor je bezit is niet (alleen) afhankelijk van de keuze voor de cryptocurrency zelf maar ook van het platform. De rentes die exchanges voor staking bieden verschilt sterk. Ook verandert de koers van sommige coins regelmatig, wat het rendement inschatten lastig maakt.