Coinbase review

8

(onze review)

Coinbase is een van de oudste en grootste crypto exchanges wereldwijd. Ook in Nederland is de exchange populair. In deze review van Investeerders.nl scoort het een 8. Voor deze review handelden wij in verschillende crypto’s, testten wij de staking-functies en het gebruikersgemak van Coinbase.

Inhoud:

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat typeert Coinbase?

Coinbase-reviewCoinbase is een Amerikaanse crypto exchange. Het is opgericht in juni 2012, mede door de huidige CEO Brian Armstrong. Het is beursgenoteerd aan de NASDAQ, geregistreerd bij de Nederlandsche Bank en een van de grootste crypto exchanges wereldwijd. Ook grote beleggers gebruiken het platform voor het veilig bewaren van cryptovaluta.

Maar vooral veel particulieren gebruiken het platform om te investeren in crypto. Het dagelijkse handelsvolume is vaak ver boven de miljard dollar. Bitcoin is veruit het meest populaire product, maar het platform biedt momenteel rond de 236 verschillende cryptocurrencies aan.

Andere platforms waarmee je Coinbase kunt vergelijken zijn Bitvavo, Finst en Coinmerce.

Gebruikersgemak

Coinbase heeft een gebruiksvriendelijk platform. Starters kopen eenvoudig cryptovaluta en verkopen via het Coinbase Commerce-dashboard. Geld overmaken kan via iDEAL, overschrijving of Apple Pay. Het heeft een eigen mobiele app en biedt eigen wallets voor de verschillende crypto’s.

Geld overmaken, staking, periodieke aankopen en crypto’s overmaken naar externe wallets is allemaal mogelijk via de mobiele app of het standaard desktop-dashboard van Coinbase. Ook is het platform deels in het Nederlands, al zien wij dat eerder als nadeel dan als voordeel.

Coinbase Commerce

Automatische vertalingen en reclame

Het Nederlands komt soms onnatuurlijk over. Zo heeft het zoekvenster het over het ‘Zoeken naar aan activum’. Betalen doen we met onze ‘EUR-portemonnee’ en in de navigatie staat het kopje ‘Studiebeloningen’ waarbij we niet direct begrijpen waarover het gaat.

De vertalingen lijken door software te zijn gedaan en soms komen er toch Engelse termen langs. Ook heeft Coinbase veel reclame. Zo zijn de studiebeloningen gericht op vergoedingen die je krijgt als je bepaalde reclames bekijkt of leest. Leuk voor als je het platform wilt testen en wat dummy-coins kunt gebruiken om mee te handelen, maar voor de serieuzere beleggers zorgt het vooral voor veel ruis en afleiding.

Coinbase studiebeloningen

Negatieve reviews van gebruikers

Op review-platforms krijgt Coinbase vaak zeer lage scores van gebruikers. Na het lezen van een groot aantal van deze ervaringen, waarbij wij geprobeerd hebben om met enkele van deze gebruikers in contact te komen, komen wij tot de conclusie dat de reviews vooral misbruikt worden door mensen die nooit klant zijn geweest. Veelal zijn het mensen die hopen dat je ze om hulp vraagt als je niet bij je account kunt.
voorbeeld review coinbase

Aanbod is maximaal

Coinbase biedt meer dan 200 verschillende crypto’s aan. Daarnaast biedt het staking, overmaken naar externe wallets, periodieke aankopen en vrijwel alle handelsopties die je als belegger kunt wensen.

Het eerste dashboard is de standaard-oplossing. Als je kiest voor Advanced Trade krijg je een complete exchange met meer uitgebreide functies (en lagere kosten). Voor grote institutionele beleggers biedt het Coinbase Prime. Ook biedt Coinbase API-mogelijkheden, zoals het zelf accepteren van betalingen in bitcoin of andere crypto’s.

Staking

Via Coinbase kun je verschillende crypto’s staken. De vergoedingen zijn afhankelijk van je abonnement en soort crypto. Bij Coinbase zijn sommige coins geblokkeerd voor de handel wanneer je deze aanmeldt voor staking. Ook kan er een wachtperiode zijn voor het staken of unstaken. Bij ethereum is deze bijvoorbeeld 12 dagen.

De staking-vergoedingen die Coinbase ons bij een normaal account aanbiedt:

Ethereum: 2,89 procent
UDC: 5,10 procent
Cosmos: 9,22 procent
Polkadot: 6,92 procent
Solana: 5,01 procent
Tezos: 4,62 procent
Polygon: 2,39 procent
Cardano: 2,04 procent

Coinbase Commerce: crypto-betalingen accepteren

Ben je ondernemer en wil je, naast een belegging of investering in crypto, ook graag betalingen accepteren in cryptovaluta? Via Coinbase Commerce is dat redelijk eenvoudig. Voer hier je Ethereum-adres toe, of maak deze hier binnen enkele seconden aan, en maak je eigen betaallink aan om deze uit te testen.

Via Coinbase kun je digitale valuta direct converteren naar USDC, een stablecoin gebaseerd op de dollarwaarde, waardoor je geen fluctuaties in prijzen hebt. Je kunt gebruikers daarbij verplichten om bepaalde gegevens, zoals NAW, beroep of een e-mailadres, achter te laten.

De betaallink kun je als checkout toevoegen aan je site, of als link delen via bijvoorbeeld e-mail of social media. Verder kun je werken met vaste tarieven, bezoekers laten kiezen uit opties of zelfs bezoekers zelf een bedrag laten kiezen (zoals voor donaties).

betalingen in crypto accepteren.

NFT’s en Web3-games

Naast het reguliere aanbod met crypto’s biedt Coinbase ook een rubriek voor NFT’s en Web3. Met die laatste kun je coins verdienen door bijvoorbeeld online spelletjes te spelen. Zo kwamen wij binnen drie kliks vanuit het dashboard opeens terecht in het spelletje Benji Bananas met de volgende omschrijving:

De overgang van Benji Bananas naar play-to-earn (P2E) begint met het hebben van een Benji Bananas Membership Pass-NFT. Met deze NFT (ERC-1155) kunnen eigenaren PRIMATE-tokens verdienen door Benji Bananas te spelen. PRIMATE-tokens kun je omwisselen voor APEcoin en andere coins binnen het Animoca Brands-ecosysteem.

Interessant? Tsja, gratis cryptocoins verdienen is ongetwijfeld leuk voor een specifieke doelgroep, maar voor ons was het vooral onnodig en afleidend.

Kosten: Coinbase is niet de goedkoopste

Over het algemeen is Coinbase niet het goedkoopste platform om crypto’s op te kopen en verkopen. De standaardtarieven als je aankopen doet in het beginscherm zijn 1 procent. Daarnaast heeft het een volledige exchange, Coinbase Advanced, die goedkoper is.

Coinbase Commerce-tarieven

Eigen exchange onder Advanced Trade

Transacties zoals bovenstaande screenshot lijken handig, maar zijn dus duurder dan als je handelt via een exchange en duurder dan bijvoorbeeld Finst of Bitvavo (0,2-0,25 procent). Daarnaast rekent het hier spreadkosten, om de kans op een transactie te verbeteren. Voor Advanced Trade werkt het met staffels. Hierbij zijn de startkosten 0,6 procent voor verkooporders, en 0,8 procent voor kooporders.

Zodra je transactiewaarde in dollars boven bepaalde staffels komt dalen de kosten. Boven de 1000 dollar dalen de kosten naar 0,35 procent voor verkooporders en 0,55 procent voor kooporders. Boven de 10.000 naar 0,25 en 0,40 procent. Boven de 50.000 dollar naar 0,15 en 0,25 procent. Dat lijkt een forse korting, maar dit zijn de standaardtarieven waar bijvoorbeeld Finst en Bitvavo mee werken.

Geen transactiekosten bij Coinbase One-abonnement

Daarnaast is er de optie om een abonnement te nemen op Coinbase One. Deze kost 24,99 per maand, maar daarna betaal je geen transactiekosten bij aan- of verkopen tot 10.000 euro per maand. Spreadkosten zijn uitgezonderd. Coinbase One-leden krijgen ook hogere staking-vergoedingen.

Coinbase Exchange

Betrouwbaarheid

Het platform staat bekend om haar uitgebreide veiligheid rond het opslaan van crypto of het beschermen van gebruikersaccounts. De website gebruikt encryptie die ook door banken wordt gebruikt. Ook op andere terreinen lijken veel veiligheidsmaatregelen op die van banken.

Coinbase werkt met veiligheidsmaatregelen die lijken op die van banken.

Zo is het grootste gedeelte van de cryptocurrencies van klanten (98 procent) opgeslagen in cold storage. De cold wallets liggen op verschillende plekken ter wereld opgeslagen. Vergelijkbaar met de goudvoorraad van banken. Er is niet één persoon of een systeem die deze beheert.

Dit betekent dat bij een hack op Coinbase deze crypto’s niet beschikbaar zijn. Het platform voldoet hiermee aan de maximale veiligheidsstandaarden. De veiligheid van Coinbase is goed genoeg voor grote spelers, zoals Amerikaanse etf-aanbieders als BlackRock. Die werkt hierbij samen met Coinbase.

Reviewscore 8

In onze laatste review geven wij Coinbase een 8. Het biedt een veilig platform met een zeer uitgebreid aanbod. Het platform werkt goed, net als de mobiele app. Door haar lange historie zijn er veel vroege crypto-beleggers die gestart zijn met deze exchange en deze nog steeds graag gebruiken.

Nadelen van Coinbase zijn de hogere kosten, hoger dan die van Nederlandse partijen als Bitvavo of Finst. Ook zijn de staking-voorwaarden lastiger dan bij deze aanbieders. Verder zijn de vertalingen naar het Nederlands soms niet optimaal en bieden de extra toepassingen van studiebeloningen, NFT’s of Web3-games voor ons geen meerwaarde.

Ervaringen met Coinbase review

1.5

op basis van 77 reviews via Google Maps

Alexey Gnipa

Alexey Gnipa

in de afgelopen week

Zo jammer, er zijn geen nulsterrenrecensies. Het meest verschrikkelijke financiële platform dat ik ooit heb meegemaakt. Ten slotte heb ik mijn account bij Coinbase gesloten en raad anderen ten zeerste aan hetzelfde te doen. Ze moeten gaan nadenken over het verbeteren ervan met een ander deel van hun lichaam.

Carlos O

Carlos O

6 maanden geleden

Ik heb aanzienlijke kosten gemaakt van meer dan €1000 voor een zescijferige transactie vanwege een toeslag van 0,79%, wat een enorme en onverwachte financiële klap was. Mijn ervaring met hun klantenondersteuning, waaronder een teamlid genaamd Suman die ons gesprek abrupt verliet zonder waarschuwing, maakte mijn frustratie alleen maar groter. Hoewel een senior teamlid uiteindelijk de oorsprong van deze hoge vergoeding, verborgen in de kleine lettertjes, uitlegde, werd het duidelijk dat Coinbase geen verstandige keuze islees meer

Merri-Lee Berglund

Merri-Lee Berglund

een week geleden

Ik schrijf dit uit bezorgdheid voor mijn nichtje. Ze is al een paar jaar betrokken/werkzaam bij Coinbase en sinds ze met haar betrokkenheid begon, heeft ze ALLE contacten met haar hele familie verbroken. Dit baart ons uiteraard grote zorgen over de veiligheid en het welzijn. We hebben niets te maken met crypto of coinbase. We vroegen ons af of Coinbase opereert als een vorm van sekte? Is dit gedrag opgemerkt door andere families waarvan dierbaren betrokkenlees meer

Jason Moore

Jason Moore

een maand geleden

De dingen die Coinbase de afgelopen maand voor mij heeft gedaan. Ze hebben mij meerdere keren uit mijn account geblokkeerd, waardoor ik hun verificatieproces moest doorlopen. Dit is zelfs gebeurd terwijl ik met een ondersteuningsmedewerker sprak. Ze weigeren onder alle omstandigheden dat ik met een supervisor spreek. Ik heb mijn account beperkt tot alleen opnames op een bankrekening. Ik heb me laten rondrennen toen ik probeerde uit te vinden wat er in vredesnaam aan delees meer

Ross Weakley

Ross Weakley

3 maanden geleden

Vreselijke klantenservice. Ik heb geen geld ontvangen dat naar mijn portemonnee is gestuurd. Coinbase vermeldt adressen in uw portemonnee die geen geld kunnen ontvangen, en het geld gaat naar Coinbase en u kunt het niet terugkrijgen. Ze stelen het geld van mensen. Ik was urenlang online, telefonisch en per e-mail bezig om het op te lossen. Absoluut vreselijke klantenservice-ervaring. Online agenten chatten duidelijk met meerdere klanten tegelijk, geven woordsalade-reacties en verspillen je tijd totdat jelees meer

Bekijk alle 77 reviews op Google Maps