Coinbase review
8
(onze review)
Coinbase is een van de oudste en grootste crypto exchanges wereldwijd. Ook in Nederland is de exchange populair. In deze review van Investeerders.nl scoort het een 8. Voor deze review handelden wij in verschillende crypto’s, testten wij de staking-functies en het gebruikersgemak van Coinbase.
Inhoud:
Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Wat typeert Coinbase?
Coinbase is een Amerikaanse crypto exchange. Het is opgericht in juni 2012, mede door de huidige CEO Brian Armstrong. Het is beursgenoteerd aan de NASDAQ, geregistreerd bij de Nederlandsche Bank en een van de grootste crypto exchanges wereldwijd. Ook grote beleggers gebruiken het platform voor het veilig bewaren van cryptovaluta.
Maar vooral veel particulieren gebruiken het platform om te investeren in crypto. Het dagelijkse handelsvolume is vaak ver boven de miljard dollar. Bitcoin is veruit het meest populaire product, maar het platform biedt momenteel rond de 236 verschillende cryptocurrencies aan.
Andere platforms waarmee je Coinbase kunt vergelijken zijn Bitvavo, Finst en Coinmerce.
Gebruikersgemak
Coinbase heeft een gebruiksvriendelijk platform. Starters kopen eenvoudig cryptovaluta en verkopen via het Coinbase Commerce-dashboard. Geld overmaken kan via iDEAL, overschrijving of Apple Pay. Het heeft een eigen mobiele app en biedt eigen wallets voor de verschillende crypto’s.
Geld overmaken, staking, periodieke aankopen en crypto’s overmaken naar externe wallets is allemaal mogelijk via de mobiele app of het standaard desktop-dashboard van Coinbase.
Studiemateriaal in het Nederlands
Voor starters heeft Coinbase veel studiemateriaal. Deze biedt het platform ook in het Nederlands. De vertalingen lijken door software te zijn gedaan. Ze zijn soms wat onnatuurlijk en er komen soms toch Engelse termen langs. Wel zijn de vertalingen in 2024 verder verbeterd.
Het studiemateriaal kan voor nieuwe handelaren handig zijn om te leren wat crypto is en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Nieuwe coin-aanbieders gebruiken Coinbase soms ook om hun aanbod onder de aandacht te brengen. Daarbij kun je soms soms ook coins verdienen met studiebeloningen.
Vergoedingen zijn laag, en niet heel relevant voor serieuze handelaren. Maar voor starters zijn de vergoedingen die je krijgt als je bepaalde reclames bekijkt of leest een leuke extra bonus. Zo verdienden wij zelfs een beetje bitcoin. De gratis coins kun je direct gebruiken om het platform mee te testen.
Negatieve reviews van gebruikers
Op review-platforms krijgt Coinbase vaak zeer lage scores van gebruikers. Na het lezen van een groot aantal van deze ervaringen, waarbij wij geprobeerd hebben om met enkele van deze gebruikers in contact te komen, komen wij tot de conclusie dat de reviews vooral misbruikt worden door mensen die nooit klant zijn geweest. Veelal zijn het mensen die hopen dat je ze om hulp vraagt als je niet bij je account kunt.
Aanbod is maximaal
Coinbase biedt meer dan 200 verschillende crypto’s aan die je direct voor dollars of euro’s kunt kopen. Ook biedt het opslagopties voor coins die je er niet op kunt handelen. Daarnaast biedt het staking, overmaken naar externe wallets, periodieke aankopen en vrijwel alle handelsopties die je als belegger kunt wensen.
Het eerste dashboard is de standaard-oplossing. Als je kiest voor Advanced Trade krijg je een complete exchange met meer uitgebreide functies (en lagere kosten). Voor grote institutionele beleggers biedt het Coinbase Prime. Ook biedt Coinbase API-mogelijkheden, zoals het zelf accepteren van betalingen in bitcoin of andere crypto’s.
Staking
Via Coinbase kun je verschillende crypto’s staken. De vergoedingen zijn afhankelijk van je abonnement en soort crypto. Daarnaast biedt het soms eigen lending-vergoedingen waardoor ook een vergoeding op bitcoin mogelijk is. In totaal zijn er 146 crypto’s waarop vergoedingen mogelijk zijn.
Bij Coinbase zijn sommige coins geblokkeerd voor de handel wanneer je deze aanmeldt voor staking. Ook kan er een wachtperiode zijn voor het staken of unstaken. Bij ethereum is deze bijvoorbeeld 12 dagen.
De staking-vergoedingen die Coinbase ons bij een normaal account aanbiedt:
Ethereum: 1,99 procent
Cosmos: 14,68 procent
Polkadot: 6,35 procent
Solana: 6,02 procent
Polygon: 2,85 procent
Cardano: 1,81 procent
Coinbase Commerce: crypto-betalingen accepteren
Ben je ondernemer en wil je, naast een belegging of investering in crypto, ook graag betalingen accepteren in cryptovaluta? Via Coinbase Commerce is dat redelijk eenvoudig. Voer hier je Ethereum-adres toe, of maak deze hier binnen enkele seconden aan, en maak je eigen betaallink aan om deze uit te proberen.
Via Coinbase kun je digitale valuta direct converteren naar USDC, een stablecoin gebaseerd op de dollarwaarde, waardoor je geen fluctuaties in prijzen hebt. Je kunt gebruikers daarbij verplichten om bepaalde gegevens, zoals NAW, beroep of een e-mailadres, achter te laten.
De betaallink kun je als checkout toevoegen aan je site, of als link delen via bijvoorbeeld e-mail of social media. Verder kun je werken met vaste tarieven, bezoekers laten kiezen uit opties of zelfs bezoekers zelf een bedrag laten kiezen (zoals voor donaties).
Kosten: Coinbase is niet de goedkoopste
Over het algemeen is Coinbase niet het goedkoopste platform om crypto’s op te kopen en verkopen. De standaardtarieven als je aankopen doet in het beginscherm zijn 1 procent. Daarnaast heeft het een volledige exchange, Coinbase Advanced, die goedkoper is.
Eigen exchange onder Advanced Trade
Transacties zoals bovenstaande screenshot lijken handig, maar zijn dus duurder dan als je handelt via een exchange en duurder dan bijvoorbeeld Finst of Bitvavo (0,2-0,25 procent). Daarnaast rekent het hier spreadkosten, om de kans op een transactie te verbeteren. Voor Advanced Trade werkt het met staffels. Hierbij zijn de startkosten 0,6 procent voor verkooporders, en 0,8 procent voor kooporders.
Zodra je transactiewaarde in dollars boven bepaalde staffels komt dalen de kosten. Boven de 1000 dollar dalen de kosten naar 0,35 procent voor verkooporders en 0,55 procent voor kooporders. Boven de 10.000 naar 0,25 en 0,40 procent. Boven de 50.000 dollar naar 0,15 en 0,25 procent. Dat lijkt een forse korting, maar dit zijn de standaardtarieven waar bijvoorbeeld Finst en Bitvavo mee werken.
Geen transactiekosten bij Coinbase One-abonnement
Daarnaast is er de optie om een abonnement te nemen op Coinbase One. Deze kost 24,99 per maand, maar daarna betaal je geen transactiekosten bij aan- of verkopen tot 10.000 euro per maand. Spreadkosten zijn uitgezonderd. Coinbase One-leden krijgen ook hogere staking-vergoedingen.
Betrouwbaarheid
Het platform staat bekend om haar uitgebreide veiligheid rond het opslaan van crypto of het beschermen van gebruikersaccounts. De website gebruikt encryptie die ook door banken wordt gebruikt. Ook op andere terreinen lijken veel veiligheidsmaatregelen op die van banken.
Coinbase werkt met veiligheidsmaatregelen die lijken op die van banken.
Zo is het grootste gedeelte van de cryptocurrencies van klanten (98 procent) opgeslagen in cold storage. De cold wallets liggen op verschillende plekken ter wereld opgeslagen. Vergelijkbaar met de goudvoorraad van banken. Er is niet één persoon of een systeem die deze beheert.
Dit betekent dat bij een hack op Coinbase deze crypto’s niet beschikbaar zijn. Het platform voldoet hiermee aan de maximale veiligheidsstandaarden. De veiligheid van Coinbase is goed genoeg voor grote spelers, zoals Amerikaanse etf-aanbieders als BlackRock. Die werkt hierbij samen met Coinbase.
Reviewscore 8
In onze laatste review geven wij Coinbase een 8. Het biedt een zeer veilig platform dat je crypto veilig kan opslaan. Coinbase wordt ook door grote Amerikaanse ETF-aanbieders als BlackRock vertrouwd. Het aanbod is uitgebreid en het platform is gebruiksvriendelijk. Zowel de desktop-versie als de mobiele app.
Door haar lange historie zijn er veel vroege crypto-beleggers die gestart zijn. De exchange biedt alle functies voor ervaren handelaren. Voor starters is het uitgebreide studiemateriaal fijn. De vergoedingen die je daarmee kunt verdienen bieden een extra manier om het platform snel te leren kennen.
Nadelen van Coinbase zijn de hogere kosten, hoger dan die van Nederlandse partijen als Bitvavo of Finst. Ook zijn de staking-voorwaarden lastiger dan bij deze aanbieders. Verder zijn de vertalingen naar het Nederlands soms niet optimaal.