Crowdfunding internationaal
Crowdfunding groeit in Nederland, maar ook internationaal. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de grootste crowdfundmarkten ter wereld. Europese platforms moeten voldoen aan een ECSP-vergunning, deze crowdfunding-regels gelden sinds eind 2023 in de hele Europese Unie.
Inhoud:
- P2p-lending in Europa
- Europese vastgoedplatforms
- Equity-crowdfunding
- Europese regels: ECSPR
- Wereldwijde markt
Crowdfunding in Europa
Bij crowdfunding kun je particulier investeren in een campagne in ruil voor rente, aandelen of een andere beloning. Met de nieuwe ECSP-regels, die gelden vanaf oktober 2023, groeien platforms nu ook in Europa snel over landsgrenzen heen.
De grote koploper in Europa is het Verenigd Koninkrijk, later gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Nederland. In elk van deze landen zijn er meerdere crowdfunding-platformen actief. Vaak zijn ze vooral binnen de eigen landsgrenzen bekend. Dit komt door de risicoanalyse, waarvoor vaak lokale expertise nodig is. Toch zijn er ook platformen die crowdfunding internationaal aanbieden en crossborder opereren.
Europese p2p-lendingplatformen
P2p-lenen, waarbij particulieren via een crowdfundingplatform een lening financieren van andere particulieren, is verreweg het grootst in Europa: zo’n 40 procent van de markt bestaat uit particuliere projecten. Vooral in Oost-Europa, waar peer-to-peer-lenen de markt domineert.
Enkele grote platforms waarop je kunt investeren in Europese peer-to-peer loans zijn:
Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.
Met ruim 2,5 miljard aan geïnvesteerd vermogen is PeerBerry, opgericht in 2017, een van de grootste p2p-platforms van Europa. Het biedt vooral kortlopende consumentenleningen met als drie grootste landen Polen, Kazachstan en Oekraïne. Gemiddelde rente rond de 11-12 procent.
Vastgoed-crowdfunding steeds populairder
Daarnaast zijn zakelijke leningen, vastgoed-crowdfunding en equity-campagnes in trek op Europese crowdfunding-platforms.
In verschillende Europese landen is er een grote markt voor vastgoed-crowdfunding. Hier kun je als investeerder zelf kiezen in welke projecten je investeert. Het onderpand beperkt het risico.
Europese vastgoedplatforms
Sites waarop je kunt beleggen in Europese vastgoedprojecten zijn:
Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.
Nordstreet is een internationaal crowdfunding-platform met een focus op vastgoedprojecten met een LTV tot 75 procent. Investeren kan vanaf 50 euro en het gemiddelde rendement schommelt tussen de 12 en 12,5 procent. Opgericht in 2017 en gevestigd in Litouwen.
Lendermarket is een platform voor P2P-leningen uit Dublin. Het heeft meer dan 17 duizend gebruikers die tot nu toe 377 miljoen euro hebben geïnvesteerd. De gemiddelde rente is 12 tot 15 procent voor leningen met looptijden van 1 tot 53 maanden. Het jaarlijkse rendement kan oplopen tot 15,5 procent.
Omdat het bij panden vaak om grotere bedragen gaat, wat sterk meeweegt in de risicobeoordeling, zijn de aangeboden rentes op vastgoed-campagnes toch vaak vrij goed. Ook in Nederland is vastgoed-crowdfunding populair, met name voor zakelijke projecten. Verschillende platforms zijn gespecialiseerd in het financieren van onroerend goed.
Equity crowdfunding
Crowdfunding is ook zeer geschikt voor het financieren van populaire of snelgroeiende startups en scaleups. Deze bieden vaak aandelen in ruil een financiering. Ook converteerbare leningen, waarbij je eerst rente krijgt maar later de lening kan omzetten in aandelen, is hierbij een mogelijkheid.
Drie platforms met internationale projecten zijn:
Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.
Crowdfunding-platform voor durfkapitaal met equity campagnes voor bedrijven uit heel Europa. Ontstaan na overname van het Engelse Seedrs. Tussen de campagnes, zitten ook regelmatig mooie snelle groeiers. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen (soms) verhandelbaar zijn.
Geld ophalen via donaties
Projecten die via de crowd geld ophalen via donaties zijn het minst populair bij Europeanen terwijl platforms als Kickstarter, die het moeten hebben van creatieve projecten, in de Verenigde Staten juist een groot deel van de markt uitmaken.
Europese regels: ECSPR
Sinds eind 2023 zijn er nieuwe regels voor crowdfunding in de Europese Unie van kracht: de European Crowdfunding Service Providers Regulation. Dit is een regelgeving binnen de Europese Unie die de werking en toezicht van crowdfundingdienstverleners regelt.
Deze regelgeving moet beleggers beter beschermen en de sector harmoniseren. Daarmee is een grote horde voor de Europese markt weggenomen. In plaats van verschillende landelijke regels, kunnen Europese crowdfundingplatforms nu dezelfde uniforme regels volgen en is er crossborder veel meer mogelijk.
Sinds eind 2023 zijn er nieuwe regels voor crowdfunding in de Europese Unie van kracht.
Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee aan de ECSPR-regelgeving. Het land heeft eigen regels voor crowdfunding. Ook heeft het stimuleringsmaatregelen zoals belastingkorting. Hierdoor loopt het Verenigd Koninkrijk een paar stappen vooruit op de EU. Dit is ook terug te zien aan de grootte van de Engelse markt.
Wereldwijde markt voor crowdfunding
De wereldwijde crowdfunding-markt is groot en blijft groeien: in 2021 was deze meer dan 10 miljard euro waard. De verwachting is dat de markt de komende jaren verdubbeld met een jaarlijkse groei van ten minste 10 procent.
In 2021 was de wereldwijde crowdfunding-markt meer dan 10 miljard euro waard.
Crowdfunding is dan ook in de eerste plaats een internationaal verschijnsel. De grootste crowdfunding-speler op het wereldtoneel is China, gevolgd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Samen representeren zij zo’n 90 procent van het wereldwijde marktvolume. Verder zijn in Azië met name Australië en Zuid-Korea bepalend, net als Frankrijk, Duitsland en Nederland in Europa.
In China en de Verenigde Staten zijn p2p-leningen het grootst, terwijl in het Verenigd Koninkrijk zakelijke leningen groter zijn. Equity crowdfunding is ook populair in het Verenigd Koninkrijk.
Crowdfunding in de Verenigde Staten
Voor crowdfunding zijn de Verenigde Staten, na China, de grootste markt ter wereld. Is de markt in Nederland per inwoner zo’n 18 dollar waard, in de VS is dit al een ruime 130 dollar. De VS staat ook wel bekend als de grondlegger van crowdfunding.
Tot mei 2016 moesten Amerikaanse investeerders aan strengere inkomenseisen voldoen, namelijk een netto-waarde van tenminste 1 miljoen dollar of een inkomen van tenminste 200.000 dollar. Maar sindsdien kunnen ook niet-vermogende beleggers in Amerika investeren in startups.