menu

Crowdfunding internationaal

Crowdfunding lijkt in Nederland zeer populair maar de omvang in ons land valt eigenlijk in het niet bij de cijfers die crowdfunding internationaal laat zien. Dat is niet alleen omdat Nederland maar een klein land is. Ook onze historie speelt daarin een grote rol. In Nederland hebben banken lang een bijzonder sterke rol gehad op het gebied van financieren. In het buitenland zijn andere financieringsvormen als investeerders al langer gemeengoed.

Crowdfunding internationaal
Crowdfunding is een internationaal verschijnsel. Wel zijn er per regio grote verschillen. Als je kijkt naar wat crowdfunding internationaal betekent, en naar de verschillen met crowdfunding in Nederland, dan is dat er in Amerika veel via donaties verloopt, en in Europa om leningen. Nu is dat logisch als je je bedenkt dat de Amerikaanse wet het tot mei 2016 verbood om bij crowdfunding-sites te delen in de winst.

Mei 2016 belangrijk voor Amerikaanse crowdfunding

Voorheen moesten investeerders aan strenge inkomenseisen voldoen (een netto-waarde van tenminste 1 miljoen dollar of een inkomen van tenminste 200.000 dollar), maar sindsdien kunnen ook niet-vermogende beleggers investeren in startups.  De regels zijn veranderd en met name voor equity crowdfunding is er juridisch meer mogelijk, maar in het eerste jaar nadat de regels zijn aangepast, zijn er niet meer dan 140 startups via equity crowdfunding gefinancierd. Niet veel, als je beseft dat er in Amerika jaarlijks een half miljoen ondernemingen worden opgestart.

Via de Amerikaanse websites wordt wel veel meer geld binnengehaald. Dat is – logischerwijs – te danken aan de grotere (potentiële) poel van investeerders. In Europa zijn ook verschillende platformen actief. Vaak zijn deze vooral binnen de landsgrenzen bekend. Om een goede campagne neer te kunnen zetten dient er een goede risico-analyse te worden gemaakt. Omdat dit meestal maatwerk is, en een analyse per land verschilt, kent crowdfunding regionale eigenschappen. Toch zijn er ook wel platformen die crowdfunding internationaal aanbieden en over landsgrenzen heen opereren.

Crowdfunding internationaal in cijfers

Op het gebied van crowdfunding is Noord-Amerika verreweg koploper,  zo blijkt uit cijfers van het internationale crowdfunding-Industry Report. Wel groeiden Europa, Azië en Afrika het laatst gemeten jaar (2015) wat sneller waardoor de verschillen kleiner zijn geworden. Internationaal gezien is crowdlending verreweg de meest populaire crowdfundingvorm. In Europa is het Verenigd Koninkrijk met een omvang van 2,5 miljard euro de grootste speler in de markt. In 2015 kwam 10 procent van het vreemd vermogen in het mkb van alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding. Het publiek speelt daar wel maar een een kleine rol in. De grootste investeerders zijn institutionele beleggers.

Dat jaar stond Nederland met crowdfunding in de top 5 van Europese landen waar het meeste geld wordt opgehaald. Het ging in 2015 om een totaalbedrag van 128 miljoen waarvan bijna 98,9 miljoen aan zakelijke crowdlending. Alleen in Frankrijk, Duitsland en Zweden wordt, na het Verenigd Koninkrijk, meer opgehaald met crowdfunding. Berekend naar hoeveel geld per inwoner wordt opgehaald, nam Nederland dat jaar de tweede plaats in, achter het Verenigd Koninkrijk.

Internationale crowdfunding-cijfers over 2015 in  dollars

Per crowdfunding-soort:

 1. Crowdlending – 25 miljard
 2. Crowdfunding op basis van donaties – 5,5 miljard
 3. Equity crowdfunding – 2,5 miljard

Per regio:

Noord-Amerika – 17,2 miljard
Azië – 10,54 miljard
Europa – 6,48 miljard
Zuid-Amerika – 85,74 miljoen
Oceanië – 68,6 miljoen
Afrika – 24,16 miljoen

Internationale platformen

 1. Funding Circle
  Een internationaal crowdlending-netwerk dat in 2015 is opgericht. Onder andere ZenCap is hierin opgegaan. Naast Nederland is deze crowdfunding-organisatie ook actief in het Vereningd Koninkrijk en Duitsland. Om in aanmerking te komen voor financiering moet je bedrijf minimaal 50.000 euro omzetten. Ook moet je de laatste 2 jaarrekeningen aanleveren met minimaal een positief resultaat. Je bedrijf moet Nederlands zijn en je staat zelf persoonlijk garant voor de lening.
 2. Kickstarter
  Ze claimen het grootste internationale crowdfunding-platform ter wereld te zijn en zijn sinds 2014 ook specifiek in Nederland actief. Kickstarter werkt op basis van het donatie-model. Je krijgt dus geen lening en verkoopt geen aandelen, maar bent verplicht om beloningen aan te bieden in de vorm van producten, kortingen of ervaringen. Kickstarter biedt de optie aan om een crowdfunding-widget op je website te plaatsen, maar int ook 5% van wat je binnenhaalt.
 3. IndieGoGo
  Net als Kickstarter is IndieGoGo een groot Amerikaans platform. Het werkt grotendeels op basis van het donatie-model, maar equity crowdfunding behoort ook tot de mogelijkheden. Het mooie van dit crowdfunding-initiatief is dat je al het geld dat je opbrengt mag houden, ook als je je doel niet weet te bereiken. IndieGoGo incasseert dan wel vier procent van het geld.
 4. Peerbackers
  Nog een crowdfunding-site waarbij het de bedoeling is dat je je investeerders beloont met kleine cadeautjes in de vorm van een kijkje achter de schermen, een persoonlijk dankwoord, gratis tickets, een exclusieve preview, et cetera. Als je minstens tachtig procent van je einddoel bereikt voor de deadline, dan wordt het geld naar je overgemaakt. Peerbackers claimt 5 procent van je opgehaalde geld.