Bondora review
7.5
(onze review)
Bondora biedt leningen voor consumenten, en is een van de oudste peer-to-peer platforms in Europa. Investeerders kunnen via een Go & Grow-fonds gespreid beleggen in de verstrekte leningen. De redactie van Investeerders.nl is al jaren actief op Bondora. In onze laatste review beoordelen wij het p2p-platform met een 7,5.
Inhoud:
Let op: online investeren via Bondora brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat typeert Bondora
Het is actief sinds 2007 en daarmee een van de oudste en grotere p2p-platforms van Europa. Bondora is gevestigd in Estland en eind 2024 heeft het peer-to-peer-platform voor ruim een miljard euro aan leningen verstrekt. Naar eigen zeggen is het winstgevend sinds 2016.
Typerend aan Bondora is het Go & Grow-fonds, met een vast rendement. Verder staat het platform bekend om de getekende karakters op de website en in de huisstijl. De poppetjes, die al op de homepage zichtbaar zijn, doen denken aan de karakters Elsa en Anna uit de Disney-film Frozen, maar dan in een race- of astronautenpak.
Bondora wordt het meest vergeleken met Mintos, Debitum en Peerberry.
Op zoek naar p2p-leningen met hoog rendement op een gereguleerd platform? Mintos, marktleider in Europa, biedt zowel een goed aanbod in p2p als in interessante bedrijfsobligaties. Nu met welkomstbonus van 25 euro.
Bondora in cijfers
P2p-lending staat vooral bekend om de soms hoge rentes. Dat Bondora startte kon je deze als investeerder selecteren, en die hadden destijds een gemiddelde rente van 24 procent. Inmiddels biedt het enkel een fonds, met een vast rendement rond de 6 procent.
Dat lijkt een flinke daling, maar investeren in peer-to-peer leningen kent soms grote risico’s. Ook in de eerste jaren dat de redactie investeerde bij Bondora lag het netto-rendement niet veel hoger dan 6,2 procent.
Het gemiddelde rentepercentage ligt rond de 6 procent.
Aanbod Go & Grow: particuliere p2p-leningen
Als je investeert in Go & Grow van Bondora, leen je geld aan consumenten. Deze mensen kunnen in hun eigen land vaak geen goede lening krijgen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er weinig concurrentie is tussen kredietverstrekkers of doordat de economie er niet op is ingericht, of slecht draait.
Je kiest bij Bondora zelf geen leningen uit. Dat kon eerder wel, maar was toen ook al niet populair. Toen koos al 92 procent van de investeerders voor Go & Grow. Daarmee is Bondora anders dan veel andere p2p-platforms. Daarbij krijg je ongeveer 6 procent rendement per jaar. Dit is een schatting, geen vaste rente zoals bij een spaarrekening. Je loopt dus risico. Bondora mag het rentepercentage aanpassen, uitbetalingen tijdelijk stoppen of verliezen doorberekenen.
Het platform biedt een vast rendement van 6% per jaar.
Gebruiksvriendelijkheid Bondora
Bondora is beschikbaar in het Nederlands, al komen de vertalingen soms nog wat kunstmatig over. Op de redactie van Investeerders.nl vinden we de Engelse teksten net wat beter. Maar die keuze kun je dus helemaal zelf maken. Verder is Bondora heel gebruiksvriendelijk doordat het met het Go & Grow-programma eigenlijk maar één product aanbiedt.
Een voordeel van het fonds is dat je dagrentes ontvangt en niet vast zit aan vaste looptijden, zoals bij peer-to-peer-investeringen of crowdfunding meestal het geval is. In haar voorwaarden geeft het platform wel aan dat opnemen afhankelijk is van vraag-en-aanbod, maar wij investeren al jaren en opnames werden bij ons telkens snel verwerkt.
Secondary Market
Voor oudere leningen biedt het platform ook een Secondary Market. Investeerders die eerder in losse leningen investeerden kunnen hier tijdens de looptijd die leningen verkopen. Het is mogelijk om handmatig via de Secondary Market te investeren in leningen, maar dit is risicovol, en resulteert vaak in een lager netto-rendement (en zelfs verlies).
Bondora in Nederland
Sinds 2022 biedt Bondora ook leningen in Nederland, waardoor de naamsbekendheid in het land is toegenomen. Al is het aantal Nederlandse leningen zeer beperkt. In Nederland richt het zich daarom vooral op investeerders. Door het (relatief) vaste rendement van het Go & Grow-programma vergelijken veel investeerders het met deposito-sparen met spaarrentes.
Vergeleken met sparen is het rendement prima. Bij een bank is het lastig om dit rendement te behalen. Mede om die reden is de Nederlandse belegger een belangrijke doelgroep voor het Estse platform. “Nederlanders zijn goed bekend met online investeren en snappen de elasticiteit tussen risico en rendement. Bovendien hebben zij soms interessante progressieve investeringsstrategieën”, liet Matt Clannachan, Head of Investor Relations, ons eind 2017 weten.
Bondora in Europa
Europese gebruikers konden al investeren via Bondora, maar sinds begin 2019 is dit mogelijk in hun moedertaal. De website is sindsdien beschikbaar in maar liefst 24 talen.
Binnen Europa trekt het platform vooral Engelse en Duitse investeerders. Het gros van de leningen waarin wordt geïnvesteerd komen uit Estland, Finland en Spanje.
Klantenservice in het Engels
De klantenservice is vrij beperkt. Zo biedt het alleen e-mail aan en is deze alleen in het Engels of Duits beschikbaar. Tijdens het maken van deze review hebben we op verschillende tijden vragen gesteld en op drukkere tijden duurde het soms even voor we een reactie terugkregen.
Tarieven
Als investeerder betaal je 1 euro per opname. Verder betalen de leningnemers de kosten van Bondora. Er zijn geen kosten voor het openen van een account en het platform rekent geen beheerkosten.
Betrouwbaarheid en risico’s
Bondora is opgericht in 2007 en bestaat dus bijna twintig jaar. In die jaren is het uitgegroeid tot een betrouwbaar en winstgevend platform.
In vergelijking tot (deposito)sparen kun je met Bondora een prima rendement behalen. Maar het is geen bank en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel. Ook zijn de rendementen van het platform niet gegarandeerd.
Vergeleken met andere p2p-platforms is Bondora wel één van de meer betrouwbare platforms. Vanaf 21 maart 2016 heeft Bondora AS een vergunning voor kredietverlening van de Estse financiële toezichthouder (FSA). De FSA is de belangrijkste toezichthoudende instantie in Estland, vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in ons land.
KPMG Estonia, gevestigd in Tallinn, Estland, verzorgt de auditdiensten voor Bondora. Erki Mägi, van AS PricewaterhouseCoopers in Tallinn, is als interne auditor verantwoordelijk voor de rapportage van Bondora. Daarmee is het toezicht vrij goed geregeld.
Reviewscore: 7,5
In onze laatste review geven we Bondora een 7,5. Het vaste rendement maakt Bondora aantrekkelijk voor mensen die passief willen beleggen en meer willen verdienen dan op een spaarrekening. De rente van Go & Grow ligt iets lager dan bij andere p2p- of crowdfunding-platforms, maar daarbij zit je meestal vast aan een looptijd.
Bij Bondora krijg je rente per dag en kun je je geld op elk moment opnemen. Dat is handig als je nog niet weet hoelang je je geld kunt missen. De rente is stabiel, maar het blijft een belegging. Je loopt dus risico. De rente kan dalen, opnames kunnen tijdelijk stoppen en het platform kan verliezen aan jou doorrekenen.
Ervaringen met Bondora review
Frans Wilders
11 maanden geleden
Met Bondora is het goed zaken doen. Alles netjes geregeld en het tegoed valt onder het Europees garantiestelsel. Er is een basis in de Nederlandse taal, maar veel informatie is verder in het Engels. Geeft een rente van 4% of 6,75% die dagelijks wordt bijgeschreven. Opnemen kost je €1,00 per opname. Het is geen echte spaarrekening maar een investeringsrekening.
R van Veen
11 maanden geleden
Sturen zonder contact te hebben gehad of toestemming te hebben gekregen meerdere berichten per SMS om hun diensten aan te bieden. Laten reviews verwijderen van Trustpilot door valse meldingen te maken, onbetrouwbare praktijken!
HSP
een jaar geleden
Waardeloos. Je geeft deze club toegang tot jouw bankrekening en vervolgens raak je vast in het systeem. Ik vraag het aan Ruben van support en ze doen net alsof ze gek zijn. Geef deze club geen machtigingen. Een onbetrouwbare bedrijf.
Jannette van Ommen
een jaar geleden
Ben al e weken bezig om een aanbod te krijgen, maar ik blijf in een loop terecht komen... hij blijft maar aanbiedingen zoeken en ik hoor verder niks. Support afdeling reageert niet meer helaas
robert handgraaf
een jaar geleden
Ze zijn oké alleen begrijp ik niet je kan een lening krijgen zeggen ze en na alles ingevuld te hebben krijg je gewoon nee te horen dus voor mij niet meer
Bekijk alle 4725 reviews op Google Maps