Bondora review

7.5

(onze review)

Bondora biedt leningen voor consumenten. Als investeerder kun je rechtstreeks investeren in deze leningen van particulieren. In onze laatste review beoordelen wij het p2p-platform met een 7,5. De redactie van Investeerders.nl is al jaren actief op Bondora en testte de mogelijkheden voor investeerders.

Inhoud:

Let op: online investeren via Bondora brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert Bondora

Bondora reviewHet is actief sinds 2007 en daarmee een van de oudste en grotere p2p-platforms van Europa. Bondora is gevestigd in Estland en in 2020 vond 70 procent van de leningaanvragen z’n oorsprong in het thuisland. Medio 2024 heeft het peer-to-peer-platform voor bijna een miljard euro aan leningen verstrekt. Naar eigen zeggen is het winstgevend sinds 2016.

Typerend aan Bondora zijn de getekende karakters op de website en in de huisstijl. De getekende poppetjes, die al op de homepage zichtbaar zijn, doen denken aan de karakters Elsa en Anna uit de Disney-film Frozen, maar dan in een race- of astronautenpak.

Bondora Go & Grow ervaringen

Bondora in cijfers

P2p-lending staat vooral bekend om de hoge rentes die het soms oplevert, en dat is bij Bondora niet anders. Tijdens het schrijven van deze review ligt het gemiddelde op 24 procent. Het gemiddelde netto-rendement is met 6,4 procent echter een stuk lager. Investeren in peer-to-peer leningen kent soms grote risico’s.

Met een meerjarig rendement van 6,17 procent halen wij het gemiddelde al niet. Investeren in particuliere leningen, die variëren van 500 tot 10.000 euro – kan vanaf één euro. Met een looptijd van drie tot zestig maanden, waarbij het gemiddelde op 53 maanden ligt, richt Bondora zich op middellange financieringen.

Het gemiddelde rentepercentage ligt rond de 24 procent. Met 6,8 procent ligt het netto-resultaat een stuk lager.

Dashboard met accountwaarde

Aanbod: p2p-leningen

Op Bondora investeer je in consumentenkrediet. De leningen worden hoofdzakelijk afgesloten door consumenten die in hun eigen land geen gunstige kredietvoorwaarden hebben, bijvoorbeeld omdat er geen concurrerende kredietmarkten zijn of vanwege ongunstige macro-economische gebeurtenissen.

Om een inschatting te kunnen maken van de risico’s die je als investeerder loopt, werkt het platform met risicoprofielen. Aan iedere geldnemer kent het bedrijf een creditrating toe, waaruit je als geldschieter kunt opmaken hoe groot de kans is dat de hoofdsom en de rente niet (tijdig) worden terugbetaald.

Naast het zelf kunnen kiezen in welke leningen je investeert, biedt het platform een Auto Invest-mogelijkheid onder de naam Go & Grow. Hierbij investeer je geautomatiseerd in leningen tegen vaste rentepercentages.

Vast rendement op leningen

Vaste rente via Go-&-Grow

Bij Bondora kun je dus zelf leningen kiezen, maar 92 procent van de investeerder-portfolio’s hebben (ook) geïnvesteerd in het Go & Grow-programma. Hiermee onderscheidt het zich van andere p2p-platforms. Bij de start stelt het enkele vragen waarbij je zelf de inleg en looptijd instelt, waarna je een prognose ziet.

Het eerste deel van je inleg levert 6,75 procent rendement op. Standaard is de limiet op de inleg hiervan 700 euro per maand. Oudere accounts hebben soms een hogere limiet. Als je meer inlegt krijg je hierover (tot) 4 procent. In onderstaande video beschrijft het bedrijf de verdere voorwaarden op deze rentes.

Het platform biedt ook een mogelijkheid voor een vast rendement van 6,75 procent op jaarbasis.

Gebruiksvriendelijkheid Bondora

Bondora is beschikbaar in het Nederlands, al komen de vertalingen soms nog wat kunstmatig over. Op de redactie van Investeerders.nl vinden we de Engelse teksten net wat beter. Maar die keuze kun je dus helemaal zelf maken.

Verder is Bondora gebruiksvriendelijk, maar als je wilt investeren in het Go & Grow-programma is het goed om de werkwijze hiervan wel even te leren kennen. Als je van tevoren de voorwaarden niet leest, is de kans groot dat je al snel investeert tegen het lagere rentepercentage van 4 procent.

Om optimaal gebruik te maken van het hogere rentepercentage kun je een automatische incasso instellen en zo maandelijks geld inleggen tegen het hogere tarief. Als je liever direct met een eenmalige inleg start, kun je een deel eerst handmatig investeren en daarnaast een automatische inleg instellen.

Secondary Market

Daarnaast biedt het platform ook een Secondary Market. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de looptijd leningen te verkopen. Meestal heeft dit wel een flinke invloed op het rendement. Het is mogelijk om handmatig via de Secondary Market te investeren in leningen, maar het platform wijst daarbij wel op de gevaren.

Handmatig investeren via de Secundaire Markt is een zeer riskante strategie die vaak resulteert in een lager netto-rendement (en zelfs verliezen).

Leningen-overzicht

Bondora in Nederland

Sinds 2022 biedt Bondora ook leningen in Nederland, waardoor de naamsbekendheid in het land is toegenomen. Al is het aantal Nederlandse leningen zeer beperkt. In Nederland richt het zich daarom vooral op investeerders. Door het (relatief) vaste rendement van het Go & Grow-programma vergelijken veel investeerders het met deposito-sparen met spaarrentes.

Vergeleken met sparen is het rendement erg goed. Bij een bank is het lastig om dit rendement te behalen. Mede om die reden is de Nederlandse belegger een belangrijke doelgroep voor het Estse platform. “Nederlanders zijn goed bekend met online investeren en snappen de elasticiteit tussen risico en rendement. Bovendien hebben zij soms interessante progressieve investeringsstrategieën”, liet Matt Clannachan, Head of Investor Relations, ons eind 2017 weten.

Bondora in Europa

p2p in EuropaEuropese gebruikers konden al investeren via Bondora, maar sinds begin 2019 is dit mogelijk in hun moedertaal. De website is sindsdien beschikbaar in maar liefst 24 talen.

Binnen Europa trekt het platform vooral Engelse en Duitse investeerders. Het gros van de leningen waarin wordt geïnvesteerd komen uit Estland, Finland en Spanje.

Klantenservice in het Engels

De klantenservice is vrij beperkt. Zo biedt het alleen e-mail aan en is deze alleen in het Engels of Duits beschikbaar. Tijdens het maken van deze review hebben we op verschillende tijden vragen gesteld en op drukkere tijden duurde het soms even voor we een reactie terugkregen.

Tarieven

Als investeerder betaal je 1 euro per opname. Verder betalen de leningnemers de kosten van Bondora. Er zijn geen kosten voor het openen van een account en het platform rekent geen beheerkosten.

Betrouwbaarheid en risico’s

Ervaringen met de klantenservice

Bondora is opgericht in 2007 en bestaat dus al meer dan vijftien jaar. In die jaren is het uitgegroeid tot een betrouwbaar en winstgevend platform. Al kun je uit de cijfers al opmaken dat je investeringen hier een groot risico lopen, zeker als je zelf de leningen kiest.

In vergelijking tot (deposito)sparen kun je met Bondora een prima rendement behalen. Maar het is geen bank en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel. Ook zijn de rendementen van het platform niet gegarandeerd. En over de percentages, die het noemt bij het Go & Grow-programma, heeft het enkele regels in haar algemene voorwaarden.

Vergeleken met andere p2p-platforms is Bondora wel één van de meer betrouwbare platforms. Vanaf 21 maart 2016 heeft Bondora AS een vergunning voor kredietverlening van de Estse financiële toezichthouder (FSA). De FSA is de belangrijkste toezichthoudende instantie in Estland, vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in ons land.

KPMG Estonia, gevestigd in Tallinn, Estland, verzorgt de auditdiensten voor Bondora. Erki Mägi, van AS PricewaterhouseCoopers in Tallinn, is als interne auditor verantwoordelijk voor de rapportage van Bondora. Daarmee is het toezicht vrij goed geregeld.

Reviewscore: 7,5

In onze laatste review beoordelen wij Bondora met een 7,5 uit 10. Met een rendement dat kan oplopen tot boven de tien procent is Bondora zeker interessant in vergelijking met andere beleggingen. Daar staat tegenover dat het platform ook relatief veel risico’s kent. Het blijkt voor veel investeerders lastig om het gemiddelde resultaat van het platform te verslaan.

Ons is dat niet gelukt, maar dat was te verwachten gezien onze investeringen in het Go & Grow-programma. Voor investeerders die graag passief beleggen, en vooral meer rendement zoeken dan spaargeld biedt, zijn de stabiele rente-inkomsten hiervan wel een mooie oplossing. Al is de limiet op de inleg voor de hoogste rente wel wat laag om er echt veel voordeel uit te kunnen halen.

Ervaringen met Bondora review

4.7

op basis van 4775 reviews via Google Maps

Frans Wilders

Frans Wilders

3 maanden geleden

Met Bondora is het goed zaken doen. Alles netjes geregeld en het tegoed valt onder het Europees garantiestelsel. Er is een basis in de Nederlandse taal, maar veel informatie is verder in het Engels. Geeft een rente van 4% of 6,75% die dagelijks wordt bijgeschreven. Opnemen kost je €1,00 per opname. Het is geen echte spaarrekening maar een investeringsrekening.

R van Veen

R van Veen

3 maanden geleden

Sturen zonder contact te hebben gehad of toestemming te hebben gekregen meerdere berichten per SMS om hun diensten aan te bieden. Laten reviews verwijderen van Trustpilot door valse meldingen te maken, onbetrouwbare praktijken!

Hendrik Sprengeman

Hendrik Sprengeman

9 maanden geleden

Waardeloos. Je geeft deze club toegang tot jouw bankrekening en vervolgens raak je vast in het systeem. Ik vraag het aan Ruben van support en ze doen net alsof ze gek zijn. Geef deze club geen machtigingen. Een onbetrouwbare bedrijf.

Jannette van Ommen

Jannette van Ommen

10 maanden geleden

Ben al e weken bezig om een aanbod te krijgen, maar ik blijf in een loop terecht komen... hij blijft maar aanbiedingen zoeken en ik hoor verder niks. Support afdeling reageert niet meer helaas

robert handgraaf

robert handgraaf

9 maanden geleden

Ze zijn oké alleen begrijp ik niet je kan een lening krijgen zeggen ze en na alles ingevuld te hebben krijg je gewoon nee te horen dus voor mij niet meer

Bekijk alle 4775 reviews op Google Maps