Geld beleggen: hoe & waar(in)

Zelf online geld beleggen: hoe start je ermee? Je inleg en doel bepalen, beleggingsplatform kiezen en risico’s van de verschillende soorten beleggingen inschatten. Beginnen met beleggen kan met voldoende geduld en de juiste investeringen een goed rendement opleveren op je vermogen.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Een beleggingsrekening openen

Beleggen op de beurs: hoe en waar?Om te beginnen met beleggen heb je een beleggersrekening nodig. Veel mensen openen deze bij de bank waar ze ook hun betaalrekening hebben, maar je kunt ook een beleggingsrekening openen met een simpele app op je mobiele telefoon.

De kosten zijn vaak lager en beleggen met een app is vaak wat makkelijker. Nieuwe particuliere beleggers raden wij verschillende online brokers aan.

Online brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn veel beleggingsplatformen waarop je zelf online kunt beleggen. Deze online brokers zijn meestal goedkoper en gebruiksvriendelijk en het aanbod is er groter. Populaire brokers waar je een rekening kunt openen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.

Zelf beginnen met beleggen

Waar beleggen: verschillen tussen brokers

Hoe en waarin je belegt bepaalt welke broker bij je past. Zo werkt de app van BUX Zero met rubrieken waardoor je snel een gewenst aandeel of ETF kunt vinden en kun je hier eenvoudig periodiek beleggen. DEGIRO mikt meer op mensen die actief handelen en al wat kennis hebben van beleggen.

Naast deze spelers zijn er internationale brokers zoals eToro of Freedom24 (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven geld kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per belegger verschillen. Ook de kosten van brokers verschillen sterk.

Kosten van beleggen

kosten van brokers en handelenVoordat je begint met beleggen is het slim om de kosten te vergelijken. Daar waar de ene broker hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je niet direct ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien klein, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het een vijfde van je rendement. Bij actief beleggen zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil kan door deze kosten flink oplopen.

De kosten van brokers hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat van je belegging.

Ook het aanbod wisselt, zeker als je wilt investeren in buitenlandse bedrijven. Je kunt een rekening bij meerdere brokers openen maar meestal beleg je liever via één broker met voldoende keuzemogelijkheden. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Waarin kun je het beste beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van Nederlandse of Amerikaanse aandelen. Denk aan aandelen ASML, Ahold, ING of Philips.

Voor het kopen van aandelen hoef je niet veel te weten van beleggen en kun je niet meer dan je inleg verliezen. Je kunt inflatie en vermogensbelasting ook verslaan door te beleggen in ETF’s, beleggingsfondsen en indexfondsen. Voor mensen die er liever niet te veel tijd in steken zijn dit vaak nog betere producten.

Beginnen met ETF’s of beleggingsfondsen

Wat voor jou de beste belegging is hangt af van je eigen strategie. Als je passief belegt via fondsen via ETF’s of indexbeleggen is er minder kennis nodig en deze bieden ook snel voldoende spreiding. Hierdoor zijn ETF’s of fondsen vaak een relatief goede en veilige manier om te starten met beleggen.

Voor het rendement heb je bij ETF’s en fondsen meestal wat geduld nodig, maar voor particuliere beleggers is op lange termijn het verwachte rendement voldoende in verhouding tot het risico. Populaire ETF’s voor startende beleggers zijn bijvoorbeeld:

AEX-ETF die belegt in de aandelen van 25 bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-index. Indirect beleg je hiermee in ASML, Ahold, ING en Philips. Jaarlijkse kosten 0,3 procent. ISIN-code: NL0009272749.

Volgt de prestaties van de S&P 500-index. Deze index bevat de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven. Zoals bijvoorbeeld NVIDIA, Microsoft, Exxon Mobil en Tesla. Jaarlijkse kosten: 0,03 procent. ISIN-code: IE00B3XXRP09.

ETF gericht op beursgenoteerde aandelen van bedrijven wereldwijd. Aantal posities: 1.431 (juni 2024). Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Apple en NVIDIA zijn hierbij relatief dominant. Jaarlijkse kosten: 0,20 procent. ISIN-code: IE00B4L5Y983.

Starters met weinig kennis kunnen eenvoudig beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s.

Obligaties en andere beleggingen

Investeren in bitcoin

Je kunt ook beleggen in obligaties. Door de vaste rente zijn deze beleggingen een direct alternatief voor sparen. Er is een koers- en renterisico maar die is kleiner dan bij aandelen. Met staatsobligaties beleg je met nog minder risico’s.

Dankzij de vaste huurinkomsten kan ook vastgoed een mooie manier van spreiding bieden. Daarnaast kun je op de beurs eenvoudig investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver of olie. Verder kun je handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of investeer je in crypto als bitcoins.

Bij (te) veel verschillende producten kun je het financiële overzicht te verliezen. Dat kun je voorkomen door te beleggen in financiële producten die zelf al spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen waarbij de samenstelling een mix is van grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties.

Je kunt ook beleggen in mixproducten die zowel uit  grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties bestaan.

Beleggen in opties en hefboom-producten

Historisch gezien geeft beleggen voldoende rendement om vermogensbelasting of inflatie te verslaan. Al moet je er wel veel geduld en vermogen voor hebben om écht wat te verdienen. Op korte termijn en met een beperkte inleg word je er niet snel rijk van.

Je kunt ook actief handelen in opties. Daarmee koop je het recht (of de plicht) om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf besproken koers. Hierdoor kun je met een kleinere inleg rendement maken op koersverschillen. Voor hoger rendement op een lage inleg kun je ook beleggen in hefboom-producten.

Meestal nemen daarbij wel de risico’s van beleggen sterk toe. De meeste particuliere beleggers verliezen geld met dit type beleggingen en als je net begint met beleggen zijn die niet aan te raden. Al is dit wel wat de echte handelaars doen: om veel geld te verdienen moet je soms een (hoog) risico nemen.

Voor een hoger rendement kun je beleggen in opties of hefboom-producten. De risico’s nemen daarbij ook snel toe.

Risico’s beperken met geduld en spreiding

spreiding in je portefeuilleAls je liever niet al te veel risico’s neemt moet je bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen want bij de start verlies je al geld door transactiekosten. Het gemiddelde rendement op de AEX ligt op zo’n zeven procent per jaar maar daartussen zaten jaren waarin twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Pas als het bedrijf winst maakt kan het dividend uitkeren of de koers van het aandeel stijgen. Maar als het slechter presteert dan verwacht kan de koers of winst ook dalen.

Over het algemeen kun je stellen dat het geheim van succesvol beleggen zit in voldoende geduld en een duidelijk beleggingsdoel of risicoprofiel dat past bij jou. Verder is het vaak slim als je belegt met voldoende spreiding in je opgebouwde vermogen om een onverwachte misser op te vangen.

Een nadeel van beleggen is dat veel mensen moeilijk kunnen omgaan met de stress die dalende koersen kunnen opleveren. Een manier om daarmee om te gaan is door jezelf daarop voor te bereiden. Een andere manier is door simpelweg minder vaak naar je portefeuille te kijken. Bijvoorbeeld maar een of enkele keren per jaar, om te bepalen of de beleggingen zelf nog aansluiten bij je wensen.
Martijn Rozemuller
Martijn Rozemuller
CEO Europa bij VanEck

Minimale inzet en het rendement

gemiddeld rendement en laatste ontwikkelingenEr is geen minimumbedrag om geld te mogen beleggen. Wel zijn er brokers die een minimuminleg hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar door  (transactie)kosten duurt het lang voordat dit resultaten oplevert. Met een hogere inleg is beleggen sneller rendabel.

Als je belegt met een bedrag van enkele duizenden euro’s hebben de (transactie)kosten minder invloed op je rendement. Bij voorkeur heb je een beginbedrag richting de 10.000 euro, waardoor je meerdere beleggingen kunt kopen en hiermee je risico’s direct kunt spreiden.

Door transactie- en vaste kosten is beleggen met een inleg onder duizend euro niet snel rendabel.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Voordat je gaat beleggen is het handig om duidelijke financiële doelen te bepalen. Gaat het je vooral om een aantrekkelijk rendement op je of wil je het liefst ook duurzaam beleggen? En wil je het geld op korte termijn liquide maken of heb je een langere beleggingshorizon en wil je een pensioen opbouwen?

Als je niet echt een beleggingsdoel hebt kun je ook kijken naar de risico’s van beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan loop je al snel een vrij hoog risico. Voor een lager rendement over een langere periode zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

De reden waarom mensen gaan beleggen is ook niet voor iedereen gelijk. Enkele redenen zijn:

  • pensioen aanvullen
  • versneld hypotheek aflossen
  • vermogen opbouwen
  • interessante tijdsbesteding

Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld wilt beleggen voor je oudedagsvoorziening, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt dan weinig tijd om verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, mix-fondsen die zowel vastgoed, obligaties als aandelen bezitten of andere rentedragende investeringen logischer om mee te starten.

Weten waarin je moet beleggen? Maak een risicoprofiel of beleggingsdoel.

duurzaam beleggen in ESG-producten

Zelf online beleggen of laten doen door experts?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Het is niet zo moeilijk meer om het zelf te doen, maar banken of vermogensbeheerders bieden beheerd beleggen nog altijd aan. Wil je wel je eigen keuzes maken maar heb je geen tijd of zin om actief de beurs te volgen dan kun je jouw geld laten beleggen door beleggingsfondsen of gespreid beleggen via etf’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over hoe en waar(in) je zelf kunt beleggen zijn:

Hoe begin ik met beleggen op de beurs?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt jouw geld laten beleggen door een financieel adviseur of vermogensbeheerder, maar als je een beleggingsrekening opent bij een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Wat levert beleggen op?

Het rendement van beleggen hangt af van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo maken kleine bedrijven uit Europa een ander rendement dan grote Japanse organisaties. Ook hebben de kosten van een fonds of broker invloed. In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en je kunt met beleggen ook je inleg verliezen.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Als je wilt starten met beleggen weet je vooraf niet wat het ideale instapmoment is. De koers van beleggingen kan na jouw aankoop dalen. Meestal verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd. Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te renderen. Naast koerswinst keren veel bedrijven ook dividend uit. Hierdoor is beleggen vooral een kwestie van geduld.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan