Geld beleggen

Met de juiste beleggingen en voldoende geduld kun je met beleggen vaak een goed rendement maken op je vermogen. Zelf beginnen met online geld beleggen: inleg, kosten en doel bepalen, beleggingsplatform kiezen en risico’s van de verschillende soorten beleggingen inschatten.  

Inhoud:

Sparen of geld beleggen

sparen of gaan beleggen op de beursDoor de lage spaarrente kiest men er steeds vaker voor om te beleggen op de beurs. In Nederland beleggen al zo’n twee miljoen mensen en dit aantal groeit. Daarbij kiest men er steeds vaker voor om zelf online te beleggen.

Lang niet alle beleggers zijn miljonair, en dat word je ook niet zomaar van beleggen. Mensen met voldoende vermogen kiezen er wel sneller voor.

Ze zijn de financiële risico’s meer gewend en komen niet direct in de problemen als ze op een belegging verlies maken. Als je voldoende spreidt is beleggen op de lange termijn minder spannend dan het lijkt.

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Een beleggingsrekening openen

beleggingsrekening openenJe kunt jouw geld laten beleggen, maar met een simpele app kan een beginnende belegger het ook prima zelf.

Om te beginnen met beleggen in aandelen, obligaties of grondstoffen heb je een beleggersrekening nodig. Veel mensen beleggen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak wat hoger maar je hebt wel al je financiën bij elkaar.

Er zijn ook online brokers waar je als particuliere belegger zelf een beleggingsrekening kunt openen. Deze online platformen maken het makkelijk om zelf te beleggen. Online brokers zijn meestal goedkoper en gebruiksvriendelijk dan traditionele banken en het aanbod is er groter.

Brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je zelf online kunt beleggen. Enkele populaire brokers waar je een rekening kunt openen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen de laagste tarieven, inclusief het voorgeselecteerde aanbod van de IPO-geprijsde aandelen. Over niet belegd tegoed ontvang je 2,5% spaarrente.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Verschillen in brokers

Voor mensen die actief beleggen heeft DEGIRO een groot aanbod van aandelen, ETF’s en andere traditionele beleggingen tegen betaalbare tarieven. BUX Zero richt zich als broker meer op de beginnende belegger, biedt ook crypto’s en fractioneel beleggen en focust meer op gebruikersgemak.

Zo werkt de app van BUX Zero met rubrieken waardoor je snel een gewenst aandeel, fonds of ETF kunt vinden en kun je hier eenvoudig periodiek beleggen. DEGIRO mikt meer op mensen met enige kennis van beleggen, die zelf op zoek gaan naar de juiste ISIN-code, al biedt het hiervoor wel een snelle zoekfunctie.

Naast deze spelers zijn er internationale brokers zoals eToro of Freedom24 (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven geld kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per belegger verschillen. Ook de kosten van brokers verschillen sterk.

Kosten van beleggen

kosten van brokers en handelenVoordat je begint met beleggen is het slim om de kosten te vergelijken. Daar waar de ene broker hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je niet direct ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien klein, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het een vijfde van je rendement. Bij actief beleggen zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil kan door deze kosten flink oplopen.

De kosten van brokers hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat van je belegging.

Ook het aanbod wisselt, zeker als je wilt investeren in buitenlandse bedrijven. Je kunt een rekening bij meerdere brokers openen maar meestal wil je liever beleggen via één broker met voldoende keuzemogelijkheden. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Risico’s beperken met geduld en spreiding

spreiding in je portefeuilleBeleggen brengt risico’s met zich mee. Om te beginnen met een koersverlies. Je moet geduld hebben en wachten tot het bedrijf groeit of winst uitkeert.

Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen want op korte termijn verlies je eerst geld dankzij transactiekosten. Als het bedrijf winst blijft maken kan de koers stijgen, of winst uitkeren via dividend. Maar als het slechter presteert dan verwacht kan de koers of winst ook dalen.

Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen.

Brokers staan in Nederland onder toezicht van de AFM: Autoriteit Financiële Markten. Ook op beursgenoteerde bedrijven is veel controle, en meestal doen ze echt wat je ervan kan verwachten. Zelfs als er weinig gebeurt kun je nog flink aan beleggen verdienen dankzij dividend: veel bedrijven keren winst uit aan aandeelhouders.

Over het algemeen kun je dus stellen dat het geheim van succesvol beleggen zit in voldoende spreiding van het opgebouwde vermogen om een onverwachte misser op te vangen, voldoende geduld en een duidelijk beleggingsdoel of risicoprofiel dat past bij jou.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van aandelen. Hiervoor hoef je niet veel te weten van beleggen en kun je niet meer dan je inleg verliezen.

Als je je er liever helemaal niet veel in verdiept kun je ook beleggen via fondsen via ETF’s of indexbeleggen. Deze beleggingen bieden snel voldoende spreiding en houden de risico’s of tijdsinvestering van beleggen beperkt.

Starten met ETF’s of beleggingsfondsen

online beleggen etf's of fondsenJe kunt inflatie en vermogensbelasting ook verslaan door te beleggen in ETF’s, beleggingsfondsen en indexfondsen. Dit soort fondsen zijn een prima belegging voor beginners.

Ook bij fondsen kunnen koersen dalen en kun je (een deel van) je inleg verliezen maar doordat deze jouw inleg spreiden zijn je risico’s bij fondsen meer beperkt.

Starters met weinig kennis kunnen eenvoudig beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s.

Als je voldoende verschillende ETF’s of fondsen koopt (spreiding) en voldoende tijd hebt (lange termijn) dan is dit een goede manier om een mooi rendement te maken. Voor de meeste particuliere beleggers is op lange termijn het verwachte rendement voldoende in verhouding tot het risico.

Obligaties en andere beleggingen

Naast aandelen, ETF’s of verschillende beleggingsfondsen kun je op de beurs ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening.  Bedrijven zijn wettelijk verplicht om deze leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders.

Door de vaste rente zijn deze beleggingen een direct alternatief voor sparen. Er is een koers- en renterisico maar die is kleiner dan bij aandelen. Met staatsobligaties beleg je met nog minder risico’s.

Een obligatie is een verhandelbare lening op de beurs. Bedrijven moeten deze terugbetalen.

Beleggen in grondstoffen en digitale valuta

Investeren in bitcoinNaast bijvoorbeeld aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden binnen en buiten de financiële markten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver of olie.

Dankzij derivaten, wat een soort schuldpapieren zijn voor grondstoffen en andere beleggingen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er in handelen.

Verder kun je handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of investeer je in crypto als bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om je geld te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. Nieuwe beleggers investeren hier overigens niet als eerste in.

Via Etoro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Investeren in vastgoed en crowdfunding

Ook onroerend goed kan een mooie belegging zijn. Je kunt zelfstandig in vastgoed investeren, door bijvoorbeeld een vakantiehuis te kopen, maar er zijn ook voldoende beleggingsfondsen voor vastgoed. Naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding.

Bij (te) veel verschillende producten zijn mensen soms bang om het financiële overzicht te verliezen. Dan kun je het best beleggen in financiële producten die zelf al spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen waarbij de samenstelling een mix is van grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties.

Minimale inzet en het rendement

gemiddeld rendement en laatste ontwikkelingenEr is geen minimumbedrag om geld te mogen beleggen. Wel zijn er brokers die een minimuminleg hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar vanwege de transactiekosten en dergelijke duurt het lang voordat dit resultaten oplevert. Met een hogere inleg is het sneller rendabel.

Als je gaat beleggen met een bedrag van enkele duizenden euro’s hebben de (transactie)kosten minder invloed op je rendement. Bij voorkeur heb je een beginbedrag richting de 10.000 euro, waardoor je meerdere beleggingen kunt kopen en zodoende je risico’s te spreiden.

Door transactie- en vaste kosten is beleggen met een inleg onder duizend euro niet snel rendabel.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Voordat je jouw geld belegt is het handig om duidelijke financiële doelen te bepalen. Gaat het je vooral om een aantrekkelijk rendement op je of wil je het liefst ook duurzaam beleggen? En wil je het geld op korte termijn liquide maken of heb je een langere beleggingshorizon en wil je een pensioen opbouwen?

Als je niet echt een beleggingsdoel hebt kun je ook kijken naar de risico’s van beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan loop je al snel een vrij hoog risico. Voor een lager rendement over een langere periode zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

De reden waarom mensen gaan beleggen is ook niet voor iedereen gelijk. Enkele redenen zijn:

  • pensioen aanvullen
  • versneld hypotheek aflossen
  • vermogen opbouwen
  • interessante tijdsbesteding

Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld wilt beleggen voor je oudedagsvoorziening, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt dan weinig tijd om verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, mix-fondsen die zowel vastgoed, obligaties als aandelen bezitten of andere rentedragende investeringen logischer om mee te starten.

Weten waarin je moet beleggen? Maak een risicoprofiel of beleggingsdoel.

duurzaam beleggen in ESG-producten

Beleggen in opties, crypto en hefboom-producten

Historisch gezien geeft beleggen voldoende rendement om vermogensbelasting of inflatie te verslaan. Al moet je er wel veel geduld en vermogen voor hebben om écht wat te verdienen.

Je bouwt met beleggen vermogen op maar op korte termijn en met een beperkte inleg word je er niet snel rijk van. Als je een stapje verder wilt gaan voor hoger rendement kun je ook beleggen in crypto of hefboom-producten. Meestal nemen dan ook de risico’s van beleggen sterk toe.

Voor een hoger rendement kun je beleggen in opties of crypto, maar de risico’s nemen minimaal vergelijkbaar toe.

Denk aan het actiever handelen in opties. Als je gaat beleggen in opties koop je het recht (of de plicht) om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf besproken prijs. Als jij dus van een bepaald bedrijf aandelen wilt kopen of verkopen kun je nu vast het recht daarop verhandelen. Als de koers in jouw voordeel beweegt kun je snel geld verdienen als je de opties uiteindelijk verzilvert.

De risico’s van opties verhandelen

opties of met een hefboom-strategieJe kunt de opties zelf ook verhandelen waardoor je snel een goed rendement kan maken. Zelfs met een beperkte inleg. Maar gaat het mis, dan moet je soms verplicht hele dure aandelen kopen waarvan de actuele waarde ver onder jouw aankoopprijs ligt.

De risico’s van beleggen zijn bij het handelen in opties daarom groter dan je oorspronkelijke inleg. Ook met turbo’s, crypto-trading en sommige derivaten gaat het soms snel. Het grootste deel van retailbeleggers verliest geld met dit type beleggingen en als je net begint met beleggen zijn die niet aan te raden. Al is dit wel wat de echte handelaars doen: om veel geld te verdienen moet je soms een risico nemen.

Beleggen werkt vooral op de lange termijn

het rendement op beleggen heeft vaak tijd nodigNaast de inzet en keuze voor de investeringen is  ook de periode waarin je gaat beleggen bepalend voor de mate van succes.

Natuurlijk kun je geluk hebben, maar beleggen is vooral interessant op de lange termijn. Denk aan minimaal drie tot vijf jaar of langer.

Voordat je je gaat beleggen wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op de AEX lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zeven procent per jaar maar daartussen zaten jaren waarin twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf online beleggen of laten doen door experts?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Het is niet zo moeilijk meer om het zelf te doen, maar banken of vermogensbeheerders bieden beheerd beleggen nog altijd aan. Wil je wel je eigen keuzes maken maar heb je geen tijd of zin om actief de beurs te volgen dan kun je jouw geld laten beleggen door beleggingsfondsen of gespreid beleggen via etf’s.

zelf producten kiezen die geld opleveren

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf beleggen zijn:

hoe begin ik met beleggen op de beurs?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt jouw geld laten beleggen door een financieel adviseur of vermogensbeheerder, maar als je een beleggingsrekening opent bij een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Wat levert beleggen op?

Het rendement van beleggen hangt af van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo maken kleine bedrijven uit Europa een ander rendement dan grote Japanse organisaties. Ook hebben de kosten van een fonds of broker invloed. In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en je kunt met beleggen ook je inleg verliezen.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Als je wilt starten met beleggen weet je vooraf niet wat het ideale instapmoment is. De koers van beleggingen kan na jouw aankoop dalen. Meestal verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd. Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te renderen. Naast koerswinst keren veel bedrijven ook dividend uit. Hierdoor is beleggen vooral een kwestie van geduld.