Geld beleggen

Zelf online geld beleggen: inleg, kosten en doel bepalen, beleggingsplatform kiezen en risico’s van de verschillende soorten beleggingen inschatten. Beginnen met beleggen kan met voldoende geduld en de juiste investeringen een goed rendement opleveren op je vermogen.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Sparen of geld beleggen

sparen of gaan beleggen op de beursVeel Nederlanders sparen met een spaarrekening, maar ons land heeft ook al zo’n twee miljoen mensen die beleggen. Dit aantal groeit. Daarbij kiest men er steeds vaker voor om zelf online te beleggen.

Als je voldoende spreidt is beleggen op de lange termijn minder spannend dan het lijkt. Lang niet alle beleggers zijn miljonair, en dat word je ook niet zomaar als je belegt.

Mensen met voldoende vermogen kiezen er wel sneller voor. Ze zijn de financiële risico’s meer gewend en komen niet direct in de problemen als ze op een belegging verlies maken.

Een nadeel van beleggen is dat veel mensen moeilijk kunnen omgaan met de stress die dalende koersen kunnen opleveren. Een manier om daarmee om te gaan is door jezelf daarop voor te bereiden. Een andere manier is door simpelweg minder vaak naar je portefeuille te kijken. Bijvoorbeeld maar een of enkele keren per jaar, om te bepalen of de beleggingen zelf nog aansluiten bij je wensen.
Martijn Rozemuller
Martijn Rozemuller
CEO Europa bij VanEck

Een beleggingsrekening openen

beleggingsrekening openenJe kunt jouw geld laten beleggen, maar met een simpele app kan een beginnende belegger het ook prima zelf. Om te beleggen in aandelen, obligaties of grondstoffen heb je een beleggersrekening nodig.

Veel mensen beginnen met beleggen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak hoger maar je hebt wel al je financiën bij elkaar. Je kunt als particuliere belegger ook een beleggingsrekening openen bij online brokers.

Online brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn veel beleggingsplatformen waarop je zelf online kunt beleggen. Deze online brokers zijn meestal goedkoper en gebruiksvriendelijk en het aanbod is er groter. Populaire brokers waar je een rekening kunt openen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Amsterdam Stock Exchange: AEX op Beursplein 5

Verschillen in brokers

Voor mensen die actief beleggen heeft DEGIRO een groot aanbod van aandelen, ETF’s en andere traditionele beleggingen tegen betaalbare tarieven. BUX Zero richt zich als broker meer op de beginnende belegger, biedt ook crypto’s en fractioneel beleggen en focust meer op gebruikersgemak.

Zo werkt de app van BUX Zero met rubrieken waardoor je snel een gewenst aandeel, fonds of ETF kunt vinden en kun je hier eenvoudig periodiek beleggen. DEGIRO mikt meer op mensen met enige kennis van beleggen, die zelf op zoek gaan naar de juiste ISIN-code, al biedt het hiervoor wel een snelle zoekfunctie.

Naast deze spelers zijn er internationale brokers zoals eToro of Freedom24 (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven geld kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per belegger verschillen. Ook de kosten van brokers verschillen sterk.

Kosten van beleggen

kosten van brokers en handelenVoordat je begint met beleggen is het slim om de kosten te vergelijken. Daar waar de ene broker hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je niet direct ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien klein, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het een vijfde van je rendement. Bij actief beleggen zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil kan door deze kosten flink oplopen.

De kosten van brokers hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat van je belegging.

Ook het aanbod wisselt, zeker als je wilt investeren in buitenlandse bedrijven. Je kunt een rekening bij meerdere brokers openen maar meestal beleg je liever via één broker met voldoende keuzemogelijkheden. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Risico’s beperken met geduld en spreiding

spreiding in je portefeuilleBeleggen brengt risico’s met zich mee. Om te beginnen met een koersverlies. Je moet geduld hebben en wachten tot het bedrijf groeit of winst uitkeert.

Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen want op korte termijn verlies je eerst geld door transactiekosten. Als het bedrijf winst blijft maken kan die winst uitkeren via dividend of kan de koers van het aandeel stijgen. Maar als het slechter presteert dan verwacht kan de koers of winst ook dalen.

Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen.

Brokers staan in Nederland onder toezicht van de AFM: Autoriteit Financiële Markten. Ook is veel controle op beursgenoteerde bedrijven, en meestal doen ze echt wat je ervan kan verwachten. Dat kan dividend opleveren: veel bedrijven keren winst uit aan aandeelhouders.

Over het algemeen kun je stellen dat het geheim van succesvol beleggen zit in voldoende geduld en een duidelijk beleggingsdoel of risicoprofiel dat past bij jou. Verder is het vaak slim als je belegt met voldoende spreiding in je opgebouwde vermogen om een onverwachte misser op te vangen.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van Nederlandse of Amerikaanse aandelen. Hiervoor hoef je niet veel te weten van beleggen en kun je niet meer dan je inleg verliezen.

Je kunt inflatie en vermogensbelasting ook verslaan door te beleggen in ETF’s, beleggingsfondsen en indexfondsen. Dit soort producten zijn een prima belegging voor beginners.

Starten met ETF’s of beleggingsfondsen

online beleggen etf's of fondsenAls je belegt via fondsen via ETF’s of indexbeleggen is er ook weinig kennis nodig. Deze beleggingen bieden snel voldoende spreiding.

Als je in verschillende ETF’s of fondsen belegt en voldoende tijd hebt dan is dit een goede manier om te starten. Voor de meeste particuliere beleggers is op lange termijn het verwachte rendement voldoende in verhouding tot het risico.

Starters met weinig kennis kunnen eenvoudig beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s.

Obligaties en andere beleggingen

Naast aandelen, ETF’s of verschillende beleggingsfondsen kun je op de beurs ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om deze leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders.

Door de vaste rente zijn deze beleggingen een direct alternatief voor sparen. Er is een koers- en renterisico maar die is kleiner dan bij aandelen. Met staatsobligaties beleg je met nog minder risico’s.

Een obligatie is een verhandelbare lening op de beurs. Bedrijven moeten deze terugbetalen.

Beleggen in grondstoffen en digitale valuta

Investeren in bitcoinNaast bijvoorbeeld aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden binnen en buiten de financiële markten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver of olie.

Dankzij derivaten, wat een soort schuldpapieren zijn voor grondstoffen en andere beleggingen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er in handelen.

Verder kun je handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of investeer je in crypto als bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om je geld te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. Nieuwe beleggers investeren hier overigens niet als eerste in.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Investeren in vastgoed en crowdfunding

Ook onroerend goed kan een mooie belegging zijn. Je kunt zelfstandig in vastgoed investeren, door bijvoorbeeld een vakantiehuis te kopen, maar er zijn ook voldoende beleggingsfondsen voor vastgoed. Naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding.

Bij (te) veel verschillende producten kun je het financiële overzicht te verliezen. Dat kun je voorkomen door te beleggen in financiële producten die zelf al spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen waarbij de samenstelling een mix is van grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties.

Je kunt ook beleggen in mixproducten die zowel uit  grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties bestaan.

Minimale inzet en het rendement

gemiddeld rendement en laatste ontwikkelingenEr is geen minimumbedrag om geld te mogen beleggen. Wel zijn er brokers die een minimuminleg hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar vanwege de transactiekosten en dergelijke duurt het lang voordat dit resultaten oplevert. Met een hogere inleg is het sneller rendabel.

Als je wilt beleggen met een bedrag van enkele duizenden euro’s hebben de (transactie)kosten minder invloed op je rendement. Bij voorkeur heb je een beginbedrag richting de 10.000 euro, waardoor je meerdere beleggingen kunt kopen en hiermee je risico’s direct kunt spreiden.

Door transactie- en vaste kosten is beleggen met een inleg onder duizend euro niet snel rendabel.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Voordat je jouw geld belegt is het handig om duidelijke financiële doelen te bepalen. Gaat het je vooral om een aantrekkelijk rendement op je of wil je het liefst ook duurzaam beleggen? En wil je het geld op korte termijn liquide maken of heb je een langere beleggingshorizon en wil je een pensioen opbouwen?

Als je niet echt een beleggingsdoel hebt kun je ook kijken naar de risico’s van beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan loop je al snel een vrij hoog risico. Voor een lager rendement over een langere periode zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

De reden waarom mensen gaan beleggen is ook niet voor iedereen gelijk. Enkele redenen zijn:

  • pensioen aanvullen
  • versneld hypotheek aflossen
  • vermogen opbouwen
  • interessante tijdsbesteding

Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld wilt beleggen voor je oudedagsvoorziening, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt dan weinig tijd om verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, mix-fondsen die zowel vastgoed, obligaties als aandelen bezitten of andere rentedragende investeringen logischer om mee te starten.

Weten waarin je moet beleggen? Maak een risicoprofiel of beleggingsdoel.

duurzaam beleggen in ESG-producten

Beleggen in opties, crypto en hefboom-producten

Historisch gezien geeft beleggen voldoende rendement om vermogensbelasting of inflatie te verslaan. Al moet je er wel veel geduld en vermogen voor hebben om écht wat te verdienen.

Je bouwt met beleggen vermogen op maar op korte termijn en met een beperkte inleg word je er niet snel rijk van. Je kunt ook actief handelen in opties. Als je gaat beleggen in opties koop je het recht (of de plicht) om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf besproken prijs.

Je hoeft de aandelen zelf dan niet te hebben om geld te verdienen bij een stijgende of dalende koers. Hierdoor kun je ook met een kleine inleg soms al snel rendement maken op koersverschillen. Als je een stapje verder wilt gaan voor hoger rendement kun je ook beleggen in crypto of hefboom-producten. Meestal nemen dan ook de risico’s van beleggen sterk toe.

Voor een hoger rendement kun je beleggen in opties of crypto, maar de risico’s nemen minimaal vergelijkbaar toe.

 

De risico’s van opties verhandelen

opties of met een hefboom-strategieJe kunt opties zelf ook verhandelen waardoor je snel een goed rendement kan maken. Zelfs met een beperkte inleg. Maar gaat het mis, dan moet je soms verplicht aandelen kopen waarvan de actuele waarde ver onder jouw aankoopprijs ligt.

De risico’s van beleggen zijn bij het handelen in opties daarom groter dan je oorspronkelijke inleg. Ook met turbo’s, crypto-trading en sommige derivaten gaat het soms snel. Een groot aantal retailbeleggers verliest geld met dit type beleggingen en als je net begint met beleggen zijn die niet aan te raden. Al is dit wel wat de echte handelaars doen: om veel geld te verdienen moet je soms een risico nemen.

Beleggen werkt vooral op de lange termijn

het rendement op beleggen heeft vaak tijd nodigNaast de inzet en keuze voor de investeringen is  ook de periode waarin je gaat beleggen bepalend voor de mate van succes.

Natuurlijk kun je geluk hebben, maar beleggen is vooral interessant op de lange termijn. Denk aan minimaal drie tot vijf jaar of langer.

Voordat je je gaat beleggen wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op de AEX lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zeven procent per jaar maar daartussen zaten jaren waarin twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf online beleggen of laten doen door experts?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Het is niet zo moeilijk meer om het zelf te doen, maar banken of vermogensbeheerders bieden beheerd beleggen nog altijd aan. Wil je wel je eigen keuzes maken maar heb je geen tijd of zin om actief de beurs te volgen dan kun je jouw geld laten beleggen door beleggingsfondsen of gespreid beleggen via etf’s.

zelf producten kiezen die geld opleveren

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf beleggen zijn:

hoe begin ik met beleggen op de beurs?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt jouw geld laten beleggen door een financieel adviseur of vermogensbeheerder, maar als je een beleggingsrekening opent bij een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Wat levert beleggen op?

Het rendement van beleggen hangt af van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo maken kleine bedrijven uit Europa een ander rendement dan grote Japanse organisaties. Ook hebben de kosten van een fonds of broker invloed. In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en je kunt met beleggen ook je inleg verliezen.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Als je wilt starten met beleggen weet je vooraf niet wat het ideale instapmoment is. De koers van beleggingen kan na jouw aankoop dalen. Meestal verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd. Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te renderen. Naast koerswinst keren veel bedrijven ook dividend uit. Hierdoor is beleggen vooral een kwestie van geduld.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan