menu
Lendahand

Geld beleggen

Vrijwel alle investeerders beleggen hun geld. Niet zo gek, als je meer op je spaarrekening hebt staan dan je nodig hebt voor een appeltje voor de dorst dan wil je rendement maken op je vermogen. Beginnen met geld beleggen klinkt misschien ingewikkeld, maar wanneer je je er even in verdiept valt het best mee.

Inhoud:

Geld beleggen

geld beleggenWaar het vroeger gebruikelijk was om geld op een spaarrekening te zetten en hierover rente te ontvangen, kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om te beginnen met beleggen. In Nederland beleggen iets minder dan twee miljoen mensen. Die zijn lang niet allemaal miljonair, al kiezen mensen met voldoende vermogen er wel sneller voor. Ze doen dit om uiteenlopende redenen.

Sommigen doen het om hun pensioen aan te vullen, anderen willen er de hypotheek versneld mee aflossen of vinden het simpelweg een interessante tijdsbesteding. Bovendien kun je met de juiste kennis een aantrekkelijk rendement behalen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Voordat je in het wilde weg gaat beginnen met beleggen en aandelen, obligaties, grondstoffen of andere handelsmiddelen gaat kopen en verkopen, is het verstandig om eerst je beleggingsdoel vast te stellen.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Waarin ga jij jouw geld beleggen? Die keuze kun je bepalen door te kijken naar de reden dat je belegt. Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld gaat beleggen om je oudedagsvoorziening te spekken, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt immers weinig tijd om eventuele verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, index-trackers of andere rente- of dividenddragende investeringen voor de hand liggend om mee te beginnen.

Heb je echter flink wat geld over en kun je wel wat tegenslagen permitteren? Dan kun je gaan voor een hoger rendement, waarbij er een grotere kans is dat je (een deel van) je geld kwijtraakt. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat je er met een flinke winst vandoor gaat. Als je uiteindelijke doel is om er miljonair van te worden, of op zijn minst rijk genoeg zodat je ook in andere zaken kunt investeren, dan zul je soms een gokje moeten wagen.

Als je uiteindelijke doel is om miljonair te worden dan zul je soms een gokje moeten wagen.

Heb je niet echt een beleggingsdoel? Je kunt ook kijken naar de risico’s als je gaat beginnen met beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan gaat dit altijd gepaard met een vrij hoog risico. Neem je genoegen met een lager rendement over een langere periode, dan zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

Beginnen met geld beleggen

Om te beginnen met beleggen, heb je een beleggersrekening nodig. De meeste mensen kiezen ervoor om een beleggingsrekening te openen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak wat hoger en internationaal geld beleggen is lastiger, maar je hebt wel in een oogopslag al je financiën bij elkaar.

Er zijn ook diverse online brokers, dit zijn gespecialiseerde online platformen waar particulieren zelf kunnen beginnen met beleggen. In veel gevallen zijn deze brokers, zoals ze ook wel worden genoemd, goedkoper dan traditionele banken, worden ze ervaren als meer gebruiksvriendelijk en is het aanbod groter.

Brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je zelf je geld kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

Binck Bank

Binck BankOnline broker waar je zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Binck is sinds haar oprichting in 2000 al meer dan tien keer uitgeroepen tot broker van het jaar. Ga naar Binck.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook makkelijk begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze ‘Gouden Stier’-award in 2020.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag laten beleggen. Je kiest de aandelen en obligaties niet zelf maar belegt geld in indexfondsen.

Verschillen in brokers

Naast deze spelers zijn er internationale brokers (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per persoon verschillen. Het beste kun je de kosten vergelijken van meerdere aanbieders. De tarieven verschillen sterk per aanbieder. Daar waar de een hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je in eerste instantie niet ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het dus een vijfde van je rendement. Als je actief belegt zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil in rendement kan door de kosten daardoor flink oplopen.

Een andere reden om de aanbieders te vergelijken is vanwege hun portefeuille. Stel dat je wilt investeren in aandelen of obligaties van een buitenlandse speler, dan is het niet gezegd dat elke bank of broker dit faciliteert. Je kunt er ook voor kiezen om een rekening bij meerdere aanbieders te openen, waarmee je de keuzemogelijkheden vergroot. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van aandelen, omdat deze relatief makkelijk te begrijpen zijn. Al kun je je afvragen of je het nieuws rond een bedrijf voldoende kent, aangezien dit veel invloed kan hebben op de koers. Toen Facebook bijvoorbeeld negatief in het nieuws kwam vanwege privacy-schendingen zorgde dit ervoor dat het aandeel maar liefst 20 procent waarde verloor in één dag, en zo zijn er meer voorbeelden.

Bedrijven kunnen niet alleen aandelen uitgeven, maar ook obligaties. Deze zijn gemiddeld gezien een veiligere belegging dan aandelen om mee te beginnen. Het grootste verschil is dat je bij het kopen van een obligatie geen stukje van het bedrijf koopt. Je wordt dus geen ‘mede-eigenaar’. In theorie betekent het niets meer dan dat je geld uitleent aan het bedrijf. In ruil voor het beschikbaar stellen van je geld krijg je rente.

Het voordeel van obligaties, ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen, is dat bedrijven wettelijk verplicht zijn om de leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders. Je loopt nog altijd een koers- en renterisico, maar die zijn kleiner dan bij aandelen. Wil je risico’s nog verder uit de weg gaan, dan kun je staatsobligaties kopen. Maar meestal geldt wel dat het vermijden van risico’s ook betekent dat de kans op een hoog rendement ook beperkt blijft.

Alternatieve beleggingsmogelijkheden

Naast aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld grondstoffen, zoals goud, zilver of olie. Of wat dacht je van graan en suiker? Je kunt het zo gek niet bedenken of er kan in gehandeld worden. En naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding.

Wil je geld verdienen met grondstoffen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de beschikbare voorraad. Zo zorgt een slechte oogst voor meer schaarste, waardoor de koersen stijgen. Handig voor wanneer je gaat verkopen, maar qua aanschaf ben je wel een stuk duurder uit.

Verder kun je beginnen met beleggen door te handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of cryptocurrencies als bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om je geld te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. De meeste beleggers stappen hier overigens niet als eerste in.

Ook onroerend goed kan een mooie belegging zijn. Wat in ieder geval een aanrader is, is om al bij het begin te denken aan een beetje spreiding. Als het misgaat met een belegging ben je niet direct je hele inleg kwijt. Mensen zijn vaak voorzichtig met (te) veel verschillende producten omdat ze bang zijn het overzicht te verliezen. Maar dat kun je weer deels opvangen door te beleggen in producten die zelf als spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen voor vastgoed, grondstoffen of een mix in aandelen en obligaties.

Hoeveel geld moet je minimaal inzetten en wat is het rendement?

rendement beleggenEr is geen minimumbedrag om te mogen beleggen. Wel zijn er aanbieders die een minimuminzet hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar tot een inzet van enkele duizenden euro’s is je geld beleggen, vanwege de transactiekosten en dergelijke, niet snel rendabel.

Beter is het dus om pas te beginnen met beleggen vanaf een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij voorkeur heb je een beginbedrag van ongeveer 10.000 euro, waardoor je meerdere aandelen, obligaties, grondstoffen of (digitale) valuta’s kunt kopen en zodoende het risico kunt spreiden.

Maar niet alleen de inzet is van belang, ook de periode waarin je gaat beleggen is bepalend voor de mate van succes. Zo is het niet gebruikelijk om slechts voor één of twee jaar te beleggen. In veel gevallen zal je je inleg minimaal drie tot vijf jaar kwijt zijn. Een langere periode is zelfs nog beter.

Voordat je je geld gaat beleggen, wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op aandelen lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zeven procent per jaar, maar daartussen zaten jaren waarin gemakkelijk twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf je geld beleggen of laten doen?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld beleggen over te laten aan experts. Dit kan nog steeds. Er zijn tegenwoordig middelen genoeg om het zelf te kunnen doen. Mits je dit wilt natuurlijk. Heb je voldoende tijd om de koersen in de gaten te houden en vind je het prettig om je eigen keuzes te maken, dan is zelf beleggen een goede optie.

Heb je geen tijd of zin om actief de beurs in de gaten te houden, dan kun je kiezen voor beleggingsfondsen. Houd er wel rekening mee dat deze fondsen hier een vergoeding voor vragen, soms wel van één tot twee procent van het vermogen dat ze beheren. Daarnaast zijn er online aanbieders waarbij je periodiek een vast bedrag inlegt. Aan de hand van het risicoprofiel dat je invult, wordt er vervolgens voor jou belegd.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld beleggen zijn:

hoe begin ik met beleggen?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt dit overlaten aan een bank of vermogensbeheerder, maar via een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Waarom zou ik beleggen?

De meeste mensen beleggen omdat ze rendement willen halen op hun spaargeld. Er zijn ook mensen die actief geld steken in bedrijven omdat ze die een warm hart toedragen maar dan noemen we dit meestal investeren. Al zijn de verschillen tussen deze twee eigenlijk maar klein!

Wat levert beleggen op?

Dat is helemaal afhankelijk van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo zullen aandelen van kleine bedrijven uit Europa een ander rendement maken dan grote Japanse bedrijven. Ook kunnen de kosten van een fonds of broker veel invloed hebben. En als je op het verkeerde moment in de verkeerde aandelen belegt, kan je ook je hele inleg kwijtraken!

Wat kost beleggen?

Beleggen doe je meestal omdat je geld wilt verdienen. Maar even los van koersverschillen die ook negatief kunnen uitpakken kosten transacties via brokers meestal ook wel geld. Ook kan een beleggingsrekening, of beleggingsadvies veel geld kosten. Het is dus afhankelijk van of je het zelf doet of iemand inschakelt, welk platform je gebruikt, en hoe actief jij belegt.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Je weet vooraf meestal niet wat het ideale instapmoment is. Zo kan een koers snel dalen nadat jij aandelen hebt gekocht. Men zegt daarom ook wel dat het ideale instapmoment gisteren was. Want uiteindelijk verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd.

Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te gaan renderen! Niet alleen de koers zal meer de tijd krijgen, veel bedrijven keren ook periodiek een deel van de winst uit (dividenduitkering) waardoor beleggen vooral een kwestie is van geduld.