Geld beleggen

Vrijwel alle investeerders beleggen al jaren maar met alle nieuwe apps en de lage spaarrente stappen steeds meer mensen in. Met de juiste beleggingen, en voldoende geduld, kun je vaak een goed rendement maken op je vermogen. Geld beleggen in aandelen klinkt misschien eng, maar is eigenlijk heel eenvoudig.

Inhoud:

Sparen of geld beleggen

geld beleggen op de beursWaar het vroeger gebruikelijk was om geld op een spaarrekening te zetten en hierover rente te ontvangen, kiezen steeds meer mensen er nu voor om te beginnen met beleggen op de beurs.

In Nederland beleggen zo’n twee miljoen mensen en dit aantal groeit. Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf te beleggen.

Let op: geld beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Lang niet alle beleggers zijn miljonair, en dat word je ook niet zomaar door beleggen. Mensen met voldoende vermogen kiezen er wel sneller voor. Ze zijn meer gewend om met de financiële risico’s van beleggingen om te gaan en komen niet direct in de problemen als ze op een belegging verlies maken. Als je voldoende spreidt is het op de lange termijn minder eng dan het lijkt. Al zijn er een aantal dingen die je vooraf moet weten over beleggen.

Wat je vooraf moet weten over geld beleggen

wat je moet weten over beleggenHet helpt als je begrijpt hoe beleggen werkt en de risico’s ervan kent. Voordat je in het wilde weg gaat beginnen met beleggen en aandelen, obligaties, grondstoffen of andere handelsmiddelen gaat kopen en verkopen, is het verstandig om de basis ervan te begrijpen.

Als je start met beleggen door aandelen of obligaties te kopen geef je geld aan een bedrijf. Als de resultaten van deze investering tegenvallen kun je de inleg verliezen, maar als deze onderneming goede bedrijfsresultaten boekt dan heb je kans op koerswinst en dividend.

Als je start met beleggen door aandelen of obligaties te kopen geef je geld aan een bedrijf.

Een beleggingsrekening openen

beleggingsrekening openenOm te beginnen met beleggen heb je een beleggersrekening nodig. De meeste beleggers kiezen ervoor om een rekening te openen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak wat hoger en internationaal geld beleggen is lastiger, maar je hebt wel in een oogopslag al je financiën bij elkaar.

Er zijn ook diverse online brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen. Deze online platformen maken het makkelijk om zelf te beleggen en iedereen kan hiermee beginnen met beleggen. Online brokers zijn meestal goedkoper dan traditionele banken, worden meer gebruiksvriendelijk ervaren en het aanbod in beurzen of producten is er vaak groter.

Brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je zelf je geld beleggen kunt. Enkele populaire brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen en ETF's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op startende beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten voor aandelen en ETF's.

eToro

eToroAls je zelf wereldwijd wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Het heeft miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen. Je kunt hier snel en goedkoop in aandelen handelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. Via sjablonen kun je ook direct gespreid in sectoren beleggen.

Verschillen in brokers

Naast deze spelers zijn er internationale brokers (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven geld kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per persoon verschillen. Zo heeft DEGIRO een redelijk groot aanbod van aandelen, ETF’s en andere traditionele beleggingen maar kun je via dit platform meestal geen IPO-aandelen kopen. BUX Zero richt zich iets meer op de beginnende belegger en heeft haar focus meer gericht op gebruikersgemak. Andere brokers bieden ook crypto-beleggingen aan. Ook de kosten van brokers verschillen sterk.

Kosten van beleggen

Voordat je begint met beleggen is het slim om de kosten te vergelijken want de tarieven verschillen sterk. Daar waar de ene broker hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je in eerste instantie niet ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het dus een vijfde van je rendement. Bij actief beleggen zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil in rendement kan door deze kosten flink oplopen.

De kosten van brokers hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat van je belegging.

Een andere reden om de aanbieders te vergelijken is op hun portefeuille. Stel dat je wilt investeren in aandelen of obligaties van een buitenlandse speler, dan is het niet gezegd dat elke bank of broker dit faciliteert. Je kunt er ook voor kiezen om een rekening bij meerdere aanbieders te openen, waarmee je de keuzemogelijkheden vergroot. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Risico’s beperken met geduld en spreiding in je beleggingen

spreiding in je beleggingenBeleggen brengt risico’s met zich mee. Om te beginnen met een koersverlies: een bedrijf is niet direct meer waard als jij erin belegt. Je moet dus geduld hebben en wachten tot het bedrijf groeit of winst uitkeert. Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen want op korte termijn verlies je eerst geld dankzij transactiekosten. Als het bedrijf winst blijft maken kan de koers stijgen, of het kan deze winst uitkeren via dividend. Maar als het slechter presteert dan verwacht kan de koers of winst ook dalen.

Beursgenoteerde bedrijven worden aan alle kanten gecontroleerd en meestal doen ze echt wat je ervan kan verwachten. Zelfs als er weinig gebeurt kun je nog flink aan beleggen verdienen dankzij dividend: veel bedrijven keren winst uit aan aandeelhouders.

Over het algemeen kun je dus stellen dat het geheim van succesvol beleggen zit in voldoende spreiding om een onverwachte misser op te vangen, voldoende geduld om korte termijnverliezen te compenseren en te kiezen voor een duidelijk beleggingsdoel of risicoprofiel dat past bij jou.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van aandelen, omdat deze relatief makkelijk te begrijpen zijn. Hiervoor hoef je niet veel te weten van beleggen en kun je niet meer dan je inleg verliezen.

Al kun je je afvragen of je het nieuws rond een bedrijf voldoende kent, aangezien dit veel invloed kan hebben op de koers. Toen Facebook bijvoorbeeld negatief in het nieuws kwam vanwege privacy-schendingen zorgde dit ervoor dat het aandeel maar liefst twintig procent waarde verloor in één dag, en zo zijn er meer voorbeelden.

Als je je er liever helemaal niet veel in verdiept en toch graag meelift op aandelen van bekende merken kun je ook beleggen via fondsen via ETF’s of indexbeleggen. Deze fondsen en producten meestal met het zoeken naar voldoende spreiding en zijn voor de meer afwachtende belegger een prima manier om wél mee te doen en de risico’s of tijdsinvestering van beleggen beperkt te houden.

Obligaties en andere beleggingen

Naast aandelen kun je op de beurs ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening. Naast aandelen zijn dit de meest bekende beleggingen. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om deze leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders. Je loopt nog altijd een koers- en renterisico, maar deze zijn kleiner dan bij aandelen.

Een obligatie is een verhandelbare lening op de beurs. Bedrijven moeten deze terugbetalen.

Wil je beleggen met nog minder risico’s, dan kun je staatsobligaties van stabiele landen kopen. Maar het mijden van risico’s betekent meestal ook een beperkt rendement.

Beleggen in grondstoffen en digitale valuta

Investeren in bitcoinNaast aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden binnen en buiten de financiële markten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver of olie. Of wat dacht je van graan en suiker? Dankzij derivaten, wat een soort schuldpapieren zijn voor grondstoffen en andere beleggingen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er in handelen.

Verder kun je handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of investeer je in crypto als bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om je geld te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. De meeste beleggers investeren hier overigens niet als eerste in.

Investeren in vastgoed en crowdfunding

Ook onroerend goed kan een mooie belegging zijn. Je kunt zelfstandig in vastgoed investeren, door bijvoorbeeld een vakantiehuis te kopen, maar er zijn ook voldoende beleggingsfondsen voor vastgoed.

Naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding. Wat in ieder geval een aanrader is, is om al bij het begin te denken aan een beetje spreiding. Als je spreidt en het gaat mis met één belegging ben je niet direct je al je geld kwijt. Mensen zijn vaak terughoudend om (te) veel verschillende producten te kopen omdat ze bang zijn het financiële overzicht te verliezen. Maar dat kun je weer deels opvangen door te beleggen in producten die zelf al spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen waarbij de samenstelling een mix is van grondstoffen, vastgoed,  aandelen en obligaties.

Minimale inzet en het rendement

gemiddeld rendement op beleggenEr is geen minimumbedrag om geld te mogen beleggen. Wel zijn er brokers die een minimuminzet hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar tot een inzet van enkele duizenden euro’s is je geld beleggen, vanwege de transactiekosten en dergelijke, niet snel rendabel.

Beter is het dus om pas te beginnen met beleggen vanaf een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij voorkeur heb je een beginbedrag richting de 10.000 euro, waardoor je meerdere beleggingen kunt kopen en zodoende het risico van je beleggingen kunt spreiden.

Door transactie- en vaste kosten is beleggen met een inleg onder duizend euro niet snel rendabel.

Kun je veel meer geld missen? Dan is het slim om niet direct je hele inleg in één keer te besteden maar de aankopen van je beleggingen te spreiden over enkele maanden.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Waarin ga jij jouw geld beleggen? Die keuze kun je bepalen door te kijken naar de reden dat je wilt beleggen. Gaat het je puur en alleen om het rendement of wil je het liefst ook duurzaam beleggen? En wil je het geld op korte termijn liquide kunnen maken of heb je een langere beleggingshorizon en wil je langzaam een pensioenpotje vullen?

Als je niet echt een beleggingsdoel hebt kun je ook kijken naar de risico’s als je gaat beginnen met beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan gaat dit altijd gepaard met een vrij hoog risico. Neem je genoegen met een lager rendement over een langere periode, dan zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

De reden waarom mensen beginnen met beleggen is ook niet voor iedereen gelijk. Enkele redenen zijn:

  • pensioen aanvullen
  • hypotheek versneld aflossen
  • vermogen opbouwen
  • interessante tijdsbesteding

Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld wilt beleggen voor je oudedagsvoorziening, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt immers weinig tijd om eventuele verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, mix-fondsen die zowel vastgoed, obligaties als aandelen bezitten of andere rentedragende investeringen logischer om mee te beginnen.

Weten waarin je moet beleggen? Maak een risicoprofiel of beleggingsdoel.

Starten met beleggen in aandelen, ETF’s of beleggingsfondsen

geld beleggen in aandelen, etf's of fondsenHeb je flink wat geld of tijd en wil je de inflatie en vermogensbelasting verslaan? Dan kun je beleggen met iets meer risico zoals specifieke aandelen of grondstoffen. ETF’s, beleggingsfondsen en indexfondsen zijn een prima belegging voor beginners.

Daarbij is er een kans dat koersen dalen en je kunt hiermee (een deel van) je inleg verliezen maar die koersen kunnen ook omhoog en daarnaast ontvang je vaak dividend.

Als je voldoende verschillende aandelen, ETF’s of fondsen koopt (spreiding) en voldoende tijd hebt (lange termijn) dan is dit een goede manier om een mooi rendement te maken. Op lange termijn blijkt het een goede manier om inflatie en vermogensbelasting te verslaan. Voor de meeste beleggers is het verwachte rendement voldoende in verhouding tot het risico.

Beleggen in opties en hefboom-producten

beleggen in opties of met een hefboom-strategieBeleggen in aandelen geeft historisch voldoende rendement om vermogensbelasting of inflatie te verslaan. Al moet je er wel veel geduld en vermogen voor hebben om écht wat te verdienen. Op korte termijn of met een beperkte inleg word je niet zomaar miljonair van beleggen.

Als je er op zijn minst rijk genoeg van wilt worden om ook geld te investeren in andere zaken, dan moet je een stapje verder gaan voor hoger rendement. Maar meestal nemen dan ook de risico’s van beleggen vergelijkbaar toe.

Voor een hoger rendement kun je beleggen in opties, maar de risico’s nemen vergelijkbaar toe.

Denk aan het actiever handelen in opties. Als je gaat beleggen in opties koop je het recht (of de plicht) om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf besproken prijs. Als jij dus aandelen van een bepaald bedrijf wilt kopen of verkopen kun je nu vast het recht daarop verhandelen. Als de koers in jouw voordeel beweegt kun je snel geld verdienen als je de opties uiteindelijk verzilvert.

De risico’s van opties verhandelen

Je kunt de opties zelf ook verhandelen waardoor je procentueel best een serieus rendement kan maken. Zelfs met een beperkte inleg. Maar gaat het mis, dan moet je soms verplicht hele dure aandelen kopen waarvan de actuele waarde ver onder jouw aankoopprijs ligt. De risico’s van beleggen zijn bij het handelen in opties daarom groter dan je oorspronkelijke inleg.

Als je net begint met beleggen zijn die dus niet aan te raden. Al is dit wel wat de echte handelaars doen: om veel geld te verdienen moet je soms een risico nemen.

Als je uiteindelijke doel is om miljonair te worden dan moet je soms een gokje wagen.

Beleggen werkt vooral op de lange termijn

het rendement op beleggen heeft vaak tijd nodigNiet alleen de inzet is van belang, ook de periode waarin je gaat beleggen is bepalend voor de mate van succes. Natuurlijk kun je geluk hebben en in de eerste weken al veel koerswinst pakken, maar de meeste beleggers mikken niet op geluk. Beleggen is vooral interessant op de lange termijn. Denk aan minimaal drie tot vijf jaar. Een langere periode is zelfs nog beter.

Voordat je je geld belegt, wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op aandelen uit de AEX lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zeven procent per jaar maar daartussen zaten jaren waarin twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf je geld beleggen of laten doen?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld te laten beleggen door experts. Dit kan nog steeds, maar het niet zo moeilijk meer om het zelf te kunnen doen. Mits je dit wilt natuurlijk. Vind je het prettig om je eigen keuzes te maken en kun je tegen een stootje, dan is zelf beleggen een goede optie.

Heb je geen tijd of zin om actief de beurs in de gaten te houden, dan kun je kiezen voor beleggingsfondsen. Houd er wel rekening mee dat deze fondsen hier een vergoeding voor vragen, soms wel van één tot twee procent van het vermogen dat ze beheren. Daarnaast zijn er online aanbieders waarbij je periodiek een vast bedrag inlegt. Aan de hand van het risicoprofiel dat je invult, wordt er vervolgens voor jou belegd.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld beleggen zijn:

hoe begin ik met beleggen op de beurs?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt dit overlaten aan een bank of vermogensbeheerder, maar via een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Waarom zou ik beleggen?

Als je wat geld hebt dat je langere tijd niet nodig hebt kun je sparen of beleggen in bijvoorbeeld aandelen. De meeste mensen beleggen om het rendement, maar er zijn ook mensen die actief geld steken in bedrijven omdat ze die een warm hart toedragen. Al noemen we dit dan meestal investeren. De verschillen tussen deze twee zijn eigenlijk maar klein.

Wat levert beleggen op?

Dat is helemaal afhankelijk van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo zullen aandelen van kleine bedrijven uit Europa een ander rendement maken dan die van grote Japanse bedrijven. Ook kunnen de kosten van een fonds of broker veel invloed hebben.

In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en als je op het verkeerde moment in de verkeerde aandelen belegt, kan je ook je hele inleg kwijtraken!

Wat kost beleggen?

Beleggen doe je meestal omdat je geld wilt verdienen. Maar even los van koersverschillen die ook negatief kunnen uitpakken kosten transacties via brokers meestal ook wel geld. Ook kan een beleggingsrekening, of beleggingsadvies veel geld kosten. Het is dus afhankelijk van of je het zelf doet of iemand inschakelt, welk platform je gebruikt, en hoe actief jij belegt.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Als je wilt starten met beleggen weet je vooraf meestal niet wat het ideale instapmoment is. Zo kan een koers van beleggingen na jouw aankoop dalen. Men zegt daarom ook wel dat het ideale instapmoment gisteren was. Want meestal verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd.

Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te gaan renderen. Niet alleen de koers zal meer de tijd krijgen, veel bedrijven keren ook periodiek een deel van de winst uit (dividenduitkering) waardoor beleggen vooral een kwestie is van geduld.