menu

Beginnen met beleggen

Vrijwel alle investeerders beleggen. Niet zo gek, als je meer geld op je spaarrekening hebt staan dan je nodig hebt voor een appeltje voor de dorst dan wil je rendement maken op je vermogen. Beginnen met beleggen klinkt misschien ingewikkeld, maar wanneer je je er even in verdiept valt het best mee. 

Beginnen met beleggenWaar het vroeger gebruikelijk was om geld op een spaarrekening te zetten en hierover rente te ontvangen, kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om te beginnen met beleggen. Zeker mensen met voldoende vermogen kiezen hier al snel voor. Ze doen dit om uiteenlopende redenen.

Sommigen doen het om hun pensioen aan te vullen, anderen willen er de hypotheek versneld mee aflossen of vinden het simpelweg een interessante tijdsbesteding. Bovendien kun je met de juiste kennis een aantrekkelijk rendement behalen. Maar voordat je in het wilde weg gaat beginnen met beleggen en aandelen, obligaties, grondstoffen of andere handelsmiddelen gaat kopen en verkopen, is het verstandig om eerst je beleggingsdoel vast te stellen.

Wat is jouw beleggingsdoel?

De reden waarom je belegt, is namelijk bepalend voor de keuzes die je gaat maken. Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en gaat beleggen om je oudedagsvoorziening te spekken, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt immers weinig tijd om eventuele verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, indexfondsen of andere rente- of dividenddragende investeringen voor de hand liggend om mee te beginnen.

Heb je echter flink wat geld over en kun je wel wat tegenslagen permitteren? Dan kun je gaan voor een hoger rendement, waarbij de kans dus bestaat dat je (een deel van) je geld kwijtraakt. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat je er met een flinke winst vandoor gaat. Als je uiteindelijke doel is om er miljonair van te worden, of op zijn minst rijk genoeg zodat je ook in andere zaken kunt investeren, dan zul je soms een gokje moeten wagen.

Heb je niet echt een beleggingsdoel? Je kunt ook kijken naar de risico’s als je gaat beginnen met beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan gaat dit altijd gepaard met een vrij hoog risico. Neem je genoegen met een lager rendement over een langere periode, dan zijn de risico’s goed te overzien.

Beginnen met beleggen

Om te beginnen met beleggen, heb je een beleggersrekening nodig. De meeste mensen kiezen ervoor om een beleggingsrekening te openen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak wat hoger en internationaal beleggen is lastiger, maar je hebt wel in een oogopslag al je financiën bij elkaar.

Er zijn ook diverse online brokers, dit zijn gespecialiseerde online platformen waar particulieren zelf kunnen beginnen met beleggen. In veel gevallen zijn deze brokers, zoals ze ook wel worden genoemd, goedkoper dan traditionele banken, worden ze ervaren als meer gebruiksvriendelijk en is het aanbod groter.

Brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je je geld zelf kunt beleggen. Drie populaire brokers zijn:

DeGiro
De GiroOnline broker waar je wereldwijd kunt beleggen. Ongeveer 300.000 mensen maken hier gebruik van. Biedt ook beursnieuws en gratis realtime koersen op o.a. Euronext.

Zwitserleven
ZwitserLeven BeleggenHier kun je kiezen voor duurzame fondsen. Beleggen is mogelijk vanaf 50 euro, en je kunt hier kiezen uit drie profielen: Relaxed, Bewust en Avontuurlijk beleggen.

Binck Bank
Binck BankOnline broker waar je zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Binck is sinds haar oprichting in 2000 al meer dan tien keer uitgeroepen tot broker van het jaar.

Het beste kun je offertes opvragen bij meerdere aanbieders. Elke keer dat je iets koopt of verkoopt, kost je dit namelijk geld. Bovendien heb je naast de aan- en verkoopkosten te maken met bewaarloon of servicekosten. Een kostenverschil van één procent lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je jaar in jaar uit één procent extra betaalt, dan kan dit flink oplopen.

Een andere reden om de aanbieders te vergelijken is vanwege hun portefeuille. Stel dat je wilt investeren in aandelen of obligaties van een buitenlandse speler, dan is het niet gezegd dat elke bank of broker dit faciliteert. Je kunt er ook voor kiezen om een rekening bij meerdere aanbieders te openen, waarmee je de keuzemogelijkheden vergroot. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van aandelen, omdat deze relatief makkelijk te begrijpen zijn. Al kun je je afvragen of je het nieuws rond een bedrijf voldoende kent, aangezien dit veel invloed kan hebben op de koers. Toen Facebook bijvoorbeeld negatief in het nieuws kwam vanwege privacy-schendingen zorgde dit ervoor dat het aandeel maar liefst 20 procent waarde verloor in één dag, en zo zijn er meer voorbeelden.

Bedrijven kunnen niet alleen aandelen uitgeven, maar ook obligaties. Deze zijn gemiddeld gezien een veiligere belegging dan aandelen om mee te beginnen. Het grootste verschil is dat je bij het kopen van een obligatie geen stukje van het bedrijf koopt. Je wordt dus geen ‘mede-eigenaar’. In theorie betekent het niets meer dan dat je geld uitleent aan het bedrijf. In ruil voor het beschikbaar stellen van je geld krijg je rente.

Het voordeel van obligaties, ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen, is dat bedrijven wettelijk verplicht zijn om de leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders. Hierdoor loop je minder  risico’s. Wil je risico’s nog verder uit de weg gaan, dan kun je staatsobligaties kopen. Maar meestal geldt wel dat het vermijden van risico’s ook betekent dat de kans op een hoog rendement ook beperkt blijft.

Alternatieve beleggingsmogelijkheden

Naast aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld grondstoffen, zoals goud, zilver of olie. Of wat dacht je van graan en suiker? Je kunt het zo gek niet bedenken of er kan in gehandeld worden. En naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding.

Wil je geld verdienen met grondstoffen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de beschikbare voorraad. Zo zorgt een slechte oogst voor meer schaarste, waardoor de koersen stijgen. Handig voor wanneer je gaat verkopen, maar qua aanschaf ben je wel een stuk duurder uit.

Verder kun je beginnen met beleggen door te handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. De meeste beleggers stappen hier overigens niet als eerste in.

Wat in ieder geval geen aanrader is, is om te beginnen met beleggen in (te) veel verschillende producten. De kans is dan groot dat je het overzicht helemaal kwijtraakt. Bij voorkeur begin je met één of twee soorten beleggingen. Als dat goed gaat, kun je je er altijd nog voor kiezen om je portefeuille uit te breiden.

Hoeveel geld moet je minimaal inzetten en wat is het rendement?

Er is geen minimumbedrag om te mogen beleggen. Wel zijn er aanbieders die een minimuminzet hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar tot een inzet van enkele duizenden euro’s is beleggen, vanwege de transactiekosten en dergelijke, eigenlijk niet zo interessant.

Beter is het om pas te beleggen vanaf een bedrag van zo’n 3000 euro. Bij voorkeur heb je een beginbedrag van ongeveer 10.000 euro, waardoor je meerdere aandelen, obligaties, grondstoffen of (digitale) valuta’s kunt kopen en zodoende het risico kunt spreiden.

Maar niet alleen de inzet is van belang, ook de periode waarin je gaat beleggen is bepalend voor de mate van succes. Zo is het niet gebruikelijk om slechts voor één of twee jaar te beleggen. In veel gevallen zal je je inleg minimaal drie tot vijf jaar kwijt zijn. Een langere periode is zelfs nog beter.

Voordat je je geld gaat beleggen, wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op aandelen lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zes procent per jaar, maar daartussen zaten jaren waarin gemakkelijk twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf je geld beleggen of laten doen?

Vroeger was het gebruikelijk om het beleggen over te laten aan experts. Dit kan nog steeds. Er zijn tegenwoordig middelen genoeg om het zelf te kunnen doen. Mits je dit wilt natuurlijk. Heb je voldoende tijd om de koersen in de gaten te houden en vind je het prettig om je eigen keuzes te maken, dan is zelf beleggen een goede optie.

Heb je geen tijd of zin om actief de beurs in de gaten te houden, dan kun je kiezen voor een beleggingsfonds. Houd er wel rekening mee dat deze fondsen hier een vergoeding voor vragen, soms wel van één tot twee procent van het vermogen dat ze beheren. Daarnaast zijn er online aanbieders waarbij je periodiek een vast bedrag inlegt. Aan de hand van het risicoprofiel dat je invult, wordt er vervolgens voor jou belegd.