OPCstemaangeld

Geld beleggen

Met de juiste beleggingen en voldoende geduld kun je met beleggen vaak een goed rendement maken op je vermogen. Zelf beginnen met online geld beleggen: inleg, kosten en doel bepalen, beleggingsplatform kiezen en risico’s van beleggingen inschatten.  

Inhoud:

Sparen of geld beleggen

sparen of gaan beleggen op de beursDoor de lage spaarrente kiest men er steeds vaker voor om te beleggen op de beurs. In Nederland beleggen al zo’n twee miljoen mensen en dit aantal groeit. Deze kiezen er steeds vaker voor om zelf online te beleggen.

Lang niet alle beleggers zijn miljonair, en dat word je ook niet zomaar als je gaat beleggen. Mensen met voldoende vermogen kiezen er wel sneller voor.

Ze zijn de financiële risico’s van beleggen meer gewend en komen niet direct in de problemen als ze op een belegging verlies maken. Als je voldoende spreidt is beleggen op de lange termijn minder spannend dan het lijkt. Al zijn er een aantal dingen die je vooraf moet weten over beleggingen.

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen.

zelf beleggingen kiezen die geld opleveren

Wat je vooraf moet weten over online beleggen

Voordat je in het wilde weg gaat beginnen met beleggen en aandelen, obligaties, grondstoffen of andere handelsmiddelen gaat kopen en verkopen, helpt het als je begrijpt hoe beleggen werkt en de risico’s ervan kent.

Als je start met beleggen door aandelen of obligaties te kopen geef je geld aan een bedrijf. Als de resultaten van deze investering tegenvallen kun je de inleg verliezen, maar als deze onderneming goede bedrijfsresultaten boekt dan heb je kans op koerswinst en dividend.

Als je start met beleggen door aandelen of obligaties te kopen geef je geld aan een bedrijf.

Een beleggingsrekening openen

beleggingsrekening openenOm te beginnen met beleggen heb je een beleggersrekening nodig. De meeste particuliere beleggers kiezen ervoor om een rekening te openen bij de bank waar ze ook hun spaar- en betaalrekening hebben. De kosten zijn vaak wat hoger en je geld internationaal beleggen is lastiger, maar je hebt wel al je financiën bij elkaar.

Er zijn ook diverse online brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen. Deze online platformen maken het makkelijk om zelf te beleggen en iedereen kan hiermee beginnen met beleggen. Online brokers zijn meestal goedkoper dan traditionele banken, worden meer gebruiksvriendelijk ervaren en het aanbod in beurzen of producten is er groter.

Brokers (beleggingsplatformen)

Er zijn online veel beleggingsplatformen te vinden waar je zelf online kunt beleggen. Enkele populaire brokers waar je een rekening kunt openen zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Verschillen in brokers

Naast deze spelers zijn er internationale brokers (zie ons overzicht van brokers), waarmee je gemakkelijk online wereldwijd tegen lage tarieven geld kunt beleggen. Welke broker nu de beste is, zal per persoon verschillen. Zo heeft DEGIRO een redelijk groot aanbod van aandelen, ETF’s en andere traditionele beleggingen maar kun je via dit platform meestal geen IPO-aandelen kopen. BUX Zero richt zich iets meer op de beginnende belegger, biedt ook crypto’s en fractioneel beleggen en heeft haar focus meer gericht op gebruikersgemak. Ook de kosten van brokers verschillen sterk.

Kosten van beleggen

kosten van brokers en handelenVoordat je begint met beleggen is het slim om de kosten te vergelijken. Daar waar de ene broker hoge abonnementskosten rekent, rekent de ander juist hoge transactiekosten of is er een verdienmodel dat je niet direct ziet. Bovendien heb je soms te maken met bewaarloon of servicekosten.

Een kostenverschil van één procent lijkt misschien klein, maar wanneer je defensief belegt en mikt op een jaarlijks rendement van zo’n vijf procent, is het een vijfde van je rendement. Bij actief beleggen zijn de kosten vaak ook hoger door de aan- en verkoopkosten. Het verschil kan door deze kosten flink oplopen.

De kosten van brokers hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat van je belegging.

Ook het aanbod wisselt, zeker als je wilt investeren in buitenlandse bedrijven. Je kunt een rekening bij meerdere brokers openen maar meestal wil je liever beleggen via één broker met voldoende keuzemogelijkheden. Bovendien worden de verschillen pas echt goed duidelijk als je het zelf ervaart.

Risico’s beperken met geduld en spreiding

spreiding in je beleggingenBeleggen brengt risico’s met zich mee. Om te beginnen met een koersverlies in je beleggingen: een bedrijf is niet direct meer waard als jij erin belegt. Je moet dus geduld hebben en wachten tot het bedrijf groeit of winst uitkeert. Je moet bij beleggen het geld een tijdje kunnen missen want op korte termijn verlies je eerst geld dankzij transactiekosten. Als het bedrijf winst blijft maken kan de koers stijgen, of winst uitkeren via dividend. Maar als het slechter presteert dan verwacht kan de koers of winst ook dalen.

Brokers staan in Nederland onder toezicht van de AFM: Autoriteit Financiële Markten. Ook op beursgenoteerde bedrijven is veel controle, en meestal doen ze echt wat je ervan kan verwachten. Zelfs als er weinig gebeurt kun je nog flink aan beleggen verdienen dankzij dividend: veel bedrijven keren winst uit aan aandeelhouders.

Over het algemeen kun je dus stellen dat het geheim van succesvol beleggen zit in voldoende spreiding om een onverwachte misser op te vangen, voldoende geduld om korte termijnverliezen te compenseren en te kiezen voor een duidelijk beleggingsdoel of risicoprofiel dat past bij jou.

Waarin ga je je geld beleggen?

Waarin geld beleggen?De meeste startende beleggers beginnen met het kopen en verkopen van aandelen. Hiervoor hoef je niet veel te weten van beleggen en kun je niet meer dan je inleg verliezen.

Al kun je je afvragen of je een bedrijf voldoende kent. Toen Facebook bijvoorbeeld negatief in het nieuws kwam vanwege privacy-schendingen daalde het aandeel maar liefst twintig procent in waarde, en zo zijn er meer voorbeelden.

Als je je er liever helemaal niet veel in verdiept kun je ook beleggen via fondsen via ETF’s of indexbeleggen. Deze beleggingen bieden snel voldoende spreiding en houden de risico’s of tijdsinvestering van beleggen beperkt.

Starten met ETF’s of beleggingsfondsen

online beleggen in aandelen, etf's of fondsenJe kunt inflatie en vermogensbelasting ook verslaan door te beleggen in ETF’s, beleggingsfondsen en indexfondsen. Deze zijn een prima belegging voor beginners.

Ook daarbij is er een kans dat koersen dalen, en kun je (een deel van) je inleg verliezen, maar die koersen kunnen ook omhoog en daarnaast ontvang je vaak dividend.

Als je voldoende verschillende aandelen, ETF’s of fondsen koopt (spreiding) en voldoende tijd hebt (lange termijn) dan is dit een goede manier om een mooi rendement te maken. Voor de meeste beleggers is op lange termijn het verwachte rendement voldoende in verhouding tot het risico.

Obligaties en andere beleggingen

Naast aandelen, ETF’s of verschillende beleggingsfondsen kun je op de beurs ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening.  Bedrijven zijn wettelijk verplicht om deze leningen terug te betalen aan hun obligatiehouders.

Door de vaste rente zijn deze beleggingen een direct alternatief voor sparen. Er is een koers- en renterisico maar die is kleiner dan bij aandelen. Met staatsobligaties beleg je met nog minder risico’s.

Een obligatie is een verhandelbare lening op de beurs. Bedrijven moeten deze terugbetalen.

Beleggen in grondstoffen en digitale valuta

Investeren in bitcoinNaast aandelen en obligaties heb je nog talloze andere beleggingsmogelijkheden binnen en buiten de financiële markten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver of olie. Of wat dacht je van graan en suiker? Dankzij derivaten, wat een soort schuldpapieren zijn voor grondstoffen en andere beleggingen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er in handelen.

Verder kun je handelen in (digitale) valuta’s. In ruil voor euro’s koop je dan bijvoorbeeld dollars of investeer je in crypto als bitcoins. Stijgt de koers van de dollar of bitcoin, dan kun je ze weer omruilen voor euro’s. Ben je van plan om je geld te beleggen in valuta’s, dan moet je hiervoor de wisselkoers goed in de gaten houden. Nieuwe beleggers investeren hier overigens niet als eerste in.

Via Bux Zero een online broker kun je naast voor aandelen en ETF's ook eenvoudig crypto's kopen. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Investeren in vastgoed en crowdfunding

Ook onroerend goed kan een mooie belegging zijn. Je kunt zelfstandig in vastgoed investeren, door bijvoorbeeld een vakantiehuis te kopen, maar er zijn ook voldoende beleggingsfondsen voor vastgoed.

Naast beleggen kun je ook investeerder worden, direct in bedrijven investeren of kijken naar crowdfunding. Ook hier is spreiding een aanrader. Als je spreidt en het gaat mis met één belegging ben je niet direct je al je geld kwijt. Mensen zijn vaak terughoudend om (te) veel verschillende producten te kopen omdat ze bang zijn het financiële overzicht te verliezen. Dat kun je weer deels opvangen door te beleggen in producten die zelf al spreiden, zoals ETF’s of beleggingsfondsen waarbij de samenstelling een mix is van grondstoffen, vastgoed, aandelen en obligaties.

Minimale inzet en het rendement

gemiddeld rendement op beleggenEr is geen minimumbedrag om geld te mogen beleggen. Wel zijn er brokers die een minimuminleg hanteren, bijvoorbeeld van 50 euro. Maar daarmee is beleggen, vanwege de transactiekosten en dergelijke, niet snel rendabel.

Beter is het dus om pas te beginnen met beleggen vanaf een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij voorkeur heb je een beginbedrag richting de 10.000 euro, waardoor je meerdere beleggingen kunt kopen en zodoende je risico’s te spreiden.

Door transactie- en vaste kosten is beleggen met een inleg onder duizend euro niet snel rendabel.

Kun je veel meer geld missen? Dan is het slim om niet direct je hele inleg in één keer te besteden maar de aankopen van je beleggingen te spreiden over enkele maanden. Op die manier kun je periodiek beleggen, waarbij je maandelijks een vast bedrag naar een beleggingsrekening overmaakt.

Wat is jouw beleggingsdoel?

Voordat je besluit waarin je jouw geld belegt is het handig om duidelijke financiële doelen te bepalen. Gaat het je vooral om een aantrekkelijk rendement of wil je het liefst ook duurzaam beleggen? En wil je het geld op korte termijn liquide kunnen maken of heb je een langere beleggingshorizon en wil je langzaam een pensioenpotje vullen?

Als je niet echt een beleggingsdoel hebt kun je ook kijken naar de risico’s als je gaat beginnen met beleggen. Wanneer je mikt op een hoog rendement in een relatief korte periode, dan loop je al snel een vrij hoog risico. Voor een lager rendement over een langere periode zijn er mogelijkheden waarbij de risico’s kleiner zijn.

De reden waarom mensen gaan beleggen is ook niet voor iedereen gelijk. Enkele redenen zijn:

  • pensioen aanvullen
  • versneld hypotheek aflossen
  • vermogen opbouwen
  • interessante tijdsbesteding

Stel dat je over een aantal jaar met pensioen wilt en je geld wilt beleggen voor je oudedagsvoorziening, dan wil je niet te veel risico’s lopen. Je hebt dan weinig tijd om verliezen te compenseren en kunt die misschien ook niet echt veroorloven. Dan zijn risicomijdende obligaties, mix-fondsen die zowel vastgoed, obligaties als aandelen bezitten of andere rentedragende investeringen logischer om mee te starten.

Weten waarin je moet beleggen? Maak een risicoprofiel of beleggingsdoel.

Beleggen in opties en hefboom-producten

beleggen in opties of met een hefboom-strategieBeleggen in aandelen geeft historisch voldoende rendement om vermogensbelasting of inflatie te verslaan. Al moet je er wel veel geduld en vermogen voor hebben om écht wat te verdienen. Op korte termijn of met een beperkte inleg word je niet zomaar rijk van beleggen.

Als je er op zijn minst rijk genoeg van wilt worden om ook geld te investeren in andere zaken, dan moet je een stapje verder gaan voor hoger rendement. Maar meestal nemen dan ook de risico’s van beleggen vergelijkbaar toe.

Voor een hoger rendement kun je beleggen in opties, maar de risico’s nemen vergelijkbaar toe.

Denk aan het actiever handelen in opties. Als je gaat beleggen in opties koop je het recht (of de plicht) om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf besproken prijs. Als jij dus van een bepaald bedrijf aandelen wilt kopen of verkopen kun je nu vast het recht daarop verhandelen. Als de koers in jouw voordeel beweegt kun je snel geld verdienen als je de opties uiteindelijk verzilvert.

De risico’s van opties verhandelen

Je kunt de opties zelf ook verhandelen waardoor je procentueel best een serieus rendement kan maken. Zelfs met een beperkte inleg. Maar gaat het mis, dan moet je soms verplicht hele dure aandelen kopen waarvan de actuele waarde ver onder jouw aankoopprijs ligt. De risico’s van beleggen zijn bij het handelen in opties daarom groter dan je oorspronkelijke inleg.

Als je net begint met beleggen zijn die dus niet aan te raden. Al is dit wel wat de echte handelaars doen: om veel geld te verdienen moet je soms een risico nemen.

Als je uiteindelijke doel is om miljonair te worden dan moet je soms een gokje wagen.

Beleggen werkt vooral op de lange termijn

het rendement op beleggen heeft vaak tijd nodigNiet alleen de inzet is van belang, ook de periode waarin je gaat beleggen is bepalend voor de mate van succes. Natuurlijk kun je geluk hebben en in de eerste weken je vermogen al laten groeien met koerswinst, maar beleggen is vooral interessant op de lange termijn. Denk aan minimaal drie tot vijf jaar. Een langere periode is zelfs nog beter.

Voordat je je geld belegt, wil je waarschijnlijk weten hoeveel rendement je kunt behalen. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren is dit lastig om vooraf in te schatten. Het gemiddelde rendement op de AEX lag de afgelopen honderd jaar op zo’n zeven procent per jaar maar daartussen zaten jaren waarin twintig procent winst, of juist verlies werd geleden.

Zelf online beleggen of laten doen door experts?

Vroeger was het gebruikelijk om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Het is niet zo moeilijk meer om het zelf te doen, maar banken of vermogensbeheerders bieden beheerd beleggen nog altijd aan.

Wil je wel je eigen keuzes maken maar heb je geen tijd of zin om actief de beurs te volgen dan kun je kiezen voor beleggingsfondsen. De vergoeding hiervoor is gemiddeld zo’n één tot twee procent van het vermogen dat ze beheren. Daarnaast zijn er online aanbieders waarbij je periodiek een vast bedrag inlegt. Aan de hand van het risicoprofiel dat je invult, wordt er vervolgens voor jou belegd.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over zelf beleggen zijn:

hoe begin ik met beleggen op de beurs?

Als je wilt beleggen in aandelen dan kun je deze kopen op de beurs. Je kunt dit overlaten aan een bank of vermogensbeheerder, maar als je een beleggingsrekening opent bij een online broker kun je ook prima zelf beginnen met beleggen.

Waarom zou ik beleggen?

Als je wat geld hebt dat je langere tijd niet nodig hebt kun je sparen of beleggen in bijvoorbeeld aandelen. De meeste mensen beleggen om het rendement, maar er zijn ook mensen die actief geld steken in bedrijven omdat ze die een warm hart toedragen. Al noemen we dit dan meestal investeren. De verschillen tussen deze twee zijn eigenlijk maar klein.

Wat levert beleggen op?

Dat is helemaal afhankelijk van waarin je belegt, op welke manier en in welke periode. Zo maken kleine bedrijven uit Europa een ander rendement dan grote Japanse organisaties. Ook hebben de kosten van een fonds of broker invloed.

In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garanties en als je op het verkeerde moment in de verkeerde aandelen belegt, kan je ook je hele inleg kwijtraken!

Wat kost online beleggen?

Beleggen doe je meestal omdat je geld wilt verdienen. Maar even los van koersverschillen die ook negatief kunnen uitpakken kosten transacties via brokers meestal ook wel geld. Ook kan een beleggingsrekening, of beleggingsadvies veel geld kosten. Het is dus afhankelijk van of je het zelf doet of iemand inschakelt, welk platform je gebruikt, en hoe actief jij belegt.

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

Als je wilt starten met beleggen weet je vooraf meestal niet wat het ideale instapmoment is. Zo kan een koers van beleggingen na jouw aankoop dalen. Men zegt daarom ook wel dat het ideale instapmoment gisteren was. Want meestal verdien je bij beleggen meestal pas geld na verloop van tijd.

Hoe eerder je ermee begint, hoe langer het geld de tijd krijgt om te gaan renderen. Niet alleen de koers zal meer de tijd krijgen, veel bedrijven keren ook periodiek een deel van de winst uit (dividenduitkering) waardoor beleggen vooral een kwestie is van geduld.