Investeerder worden

Als je aardig wat geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kun je gewoon doen op een informele manier. Je hangt dan als het ware de ‘rijke oom’ uit. Maar je kan het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Investeerder worden niet alleen een jongensdroom

investeerder wordenAls je anderen vertelt dat je investeerder wilt worden kijken ze je waarschijnlijk aan alsof je de loterij hebt gewonnen. De meeste startende investeerders lopen daarom niet zo zeer met hun geld te koop maar in de praktijk is dat loterijlot vaak meer een praktische zaak. De meeste nieuwe investeerders hebben bijvoorbeeld in de loop der jaren een aardige geldreserve opgebouwd door bijvoorbeeld te sparen, goed te beleggen, simpelweg hard te werken of door een erfenis te krijgen. Vervolgens word je investeerder als je dat geld in een enthousiaste (jonge) ondernemer investeert.

Particuliere investeerders

Waarom wil je precies investeerder worden? Is er alleen de wens om een neefje verder te helpen? Dan is er eigenlijk niet veel voor nodig. Indien jullie een geldlening overeenkomen, dan kun je dit zien als een investering. Je kunt het onderling regelen en omdat investeerder geen beschermd beroep is, mag je jezelf per direct zo noemen.

Als je het wat formeler wilt maken kun je ook mede-eigenaar worden. Indien je investeert in een vof of eenmanszaak dan kun je als stille vennoot instappen, bij een besloten vennootschap kun je aandelen kopen. Ook als je gaat investeren in onbekende bedrijven is de instap te overzien. Particulier investeren gebeurt steeds vaker en online zijn er ook steeds meer mogelijkheden.

Investeren in crowdfunding

Crowdfunding-platformen zijn altijd op zoek naar nieuwe investeerders. Als je investeerder wilt worden omdat je er rendement mee wilt behalen, is dit momenteel een populaire keuze. Je kunt vrij gemakkelijk beginnen door je aan te sluiten bij sites voor business angels of andere kleine investeerders. Zie hiervoor investeren in crowdfunding.

Business angel-investeerder worden

Investeerder wordenWil je niet alleen anoniem investeren maar ook de ondernemers waarin je investeert persoonlijk leren kennen? En ben je, bij een match, bereid er direct wat meer geld per keer in te steken? Dan wil je een business angel-investeerder worden. Ook daarvoor zijn verschillende oplossingen. We noemen een groot aantal netwerkclubs op ons investeerders overzicht. De bekendste club uit dat rijtje is waarschijnlijk BAN Nederland, het netwerk voor business angels.

Investeringsmaatschappij oprichten

Gaat het je niet alleen om je eigen resultaat maar verwacht je vaker in bedrijven te investeren? Wil je uiteindelijk mensen in dienst nemen en ook geld van andere mensen gaan investeren? In het laatste geval is een zakelijke investeringsmaatschappij misschien wat professioneler. Toch moet je de moeite die het kost om een investeringsmaatschappij te starten niet onderschatten! Zo ben je als investeringsmaatschappij gebonden aan financiële wetgeving, waaronder de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Cursussen en opleidingen voor investeerders

Verder zou je je kunnen aanmelden bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de brancheorganisatie van participatiemaatschappijen in ons land. En zij vertegenwoordigen een héél groot deel van de branche, aangezien 95% van het aantal private equity-investeringen in ons land en 80% van de geïnvesteerde bedragen voor rekening komt van NVP-leden. Deze vereniging biedt overigens ook diverse cursussen en opleidingen aan; als je investeerder wilt worden is het zeker geen overbodige luxe om daar eens rond te kijken!

Uiteindelijk moet je voor jezelf de keus maken wat je precies wil doen. Wil je eenmalig geld investeren in een bedrijf, dan is het handiger, gemakkelijker en sneller om de rijke oom uit te hangen. Ben je echter van plan om vaker als investeerder op te treden, dan is het geen onlogisch idee om daar (samen met anderen) een bedrijf voor op te richten.