Investeerder worden
Als je aardig wat geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier. Je hangt dan als het ware de ārijke oomā uit. Maar je kan het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.
Investeerder worden niet alleen een jongensdroom
Als je anderen vertelt dat je investeerder wilt worden kijken ze je waarschijnlijk aan alsof je de loterij hebt gewonnen. De meeste startende investeerders lopen daarom niet zo zeer met hun geld te koop maar in de praktijk is het vaak meer een praktische zaak.
De meeste nieuwe investeerders hebben in de loop der jaren een aardig eigen vermogen opgebouwd door bijvoorbeeld een bedrijfsverkoop, via handel in onroerend goed, simpelweg hard te werken of door een erfenis te krijgen. Je kunt hiermee sparen of beleggen maar ook investeerder worden door (een deel van) dat geld in een enthousiaste (jonge) ondernemer te investeren.
Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.
Particuliere investeerders
Waarom wil je precies investeerder worden? Is er alleen de wens om een neefje met een financiering verder te helpen met zijn onderneming? Dan is er eigenlijk niet veel voor nodig. Indien jullie een geldlening overeenkomen, dan kun je dit zien als een investering. Je kunt het onderling regelen en omdat investeerder geen beschermd beroep is, mag je jezelf per direct zo noemen.
Zodra je ergens in investeert mag je jezelf al investeerder noemen.
Als je het wat formeler wilt maken kun je ook mede-eigenaar worden. Indien je investeert in een vof of eenmanszaak dan kun je als stille vennoot instappen, of mee gaan ondernemen. Bij een besloten vennootschap kun je aandelen kopen.
Ook als je gaat investeren in onbekende bedrijven is de instap te overzien. Particulier investeren gebeurt steeds vaker en online zijn er ook steeds meer mogelijkheden.
Investeren in losse projecten
Een goede investeerder wedt niet op Ć©Ć©n investering, maar als je er net mee begint is het lastig om er veel ervaring in op te doen. Een eerste stap is om het gedrag van andere investeerders te leren kennen.
Sluit je bijvoorbeeld aan bij platforms voor business angels of andere kleine investeerders. Zo zijn crowdfunding-platformen altijd op zoek naar nieuwe investeerders. Als je investeerder wilt worden omdat je er rendement mee wilt behalen, is investeren in crowdfunding momenteel een populaire keuze.
Via online platforms kun je ook aandelen kopen van niet-beursgenoteerde bedrijven.
Vooral op equity crowdfunding-platforms is er best wat contact tussen investeerders onderling, en kun je met kleine bedragen eens voorzichtig beginnen met investeren in projecten van niet-beursgenoteerde bedrijven.
Wil je zelf investeren in bedrijven? Naast geld beleggen op de beurs, is crowdfunding populair. Op equity-platforms als Seedrs.com kun je aandelen kopen van niet-beursgenoteerde startups uit Europa.
Business angel-investeerder worden
Wil je niet alleen anoniem rendement van projecten maar echt investeren in bedrijven waarvan je ook de ondernemers persoonlijk wilt leren kennen?
Ben je, bij een match, bereid er direct wat meer geld per keer in te steken of zelfs een belangrijke rol te spelen in het succes van de onderneming? Dan wil je een business angel worden. Ook daarvoor zijn verschillende oplossingen. Zo kun je zelf een eigen investeringsfonds oprichten, maar je ook aansluiten bij andere angels.
We noemen een groot aantal netwerkclubs op ons investeerders overzicht. De bekendste club uit dat rijtje is waarschijnlijk BAN Nederland, het netwerk voor business angels.
Investeringsmaatschappij oprichten
Gaat het je niet alleen om je eigen resultaat maar verwacht je vaker in bedrijven te investeren? Wil je uiteindelijk mensen in dienst nemen en ook geld van andere mensen gaan investeren? Dan is een eigen zakelijke investeringsmaatschappij misschien wat professioneler.
Toch moet je de moeite die het kost om een investeringsmaatschappij op te richten niet onderschatten! Zo ben je als investeringsmaatschappij gebonden aan wetgeving voor financiƫle instellingen, waaronder de Wet op het financieel toezicht (Wft).
Cursussen en opleidingen voor investeerders
Om er meer over te leren kun je je aanmelden bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de brancheorganisatie van participatiemaatschappijen in ons land.
Bijna 95% van het aantal private equity-investeringen en 80% van de geĆÆnvesteerde bedragen voor rekening komt van NVP-leden. Deze vereniging biedt diverse cursussen en opleidingen aan. Als je investeerder wilt worden is het zeker geen overbodige luxe om daar eens rond te kijken,
Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen wat je precies wilt. Wil je eenmalig geld investeren in een bedrijf, dan is het handiger en gemakkelijker om de rijke oom of tante uit te hangen. Ga je vaker als investeerder optreden, dan kun je overwegen om daar (samen met anderen) een bedrijf of fonds voor op te richten.