Corum Investments

Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen is vaak een tijdrovend en stressvol project. Elke bedrijfsovername is verschillend, waardoor er veel momenten zijn waarop de koper of verkoper overeenstemming moeten zoeken. De mate van complexiteit hangt natuurlijk af van de waardering, de koper en verkoper, maar ook van het type overname. In het kort zijn daar vijf verschillende scenario’s voor mogelijk.

Bedrijf overnemenOm te beginnen moet je berekenen wat het bedrijf dat je wilt overnemen waard is, wat je ermee gaat verdienen en wat het je kost om het geld voor de overname bij elkaar te krijgen. Voor het overnemen van een bedrijf is bijna in alle gevallen extra kapitaal nodig. Het mag duidelijk zijn dat een investeringsmaatschappij op andere wijze een overname financiert dan een zoon die het bedrijf van zijn vader wil overnemen. Elke situatie heeft zijn eigen eigenschappen en financieringsvoorkeuren.

Denk je na over een bedrijfsovername? Brookz.nl biedt een groot aanbod aan bedrijven, handig stappenplan en hulp bij het bepalen van de bedrijfswaarde.

Een bedrijf overnemen kun je op de volgende 5 manieren aanpakken:

Groei door overname

Als je al ondernemer bent en je eigen onderneming wilt laten groeien kun je een bedrijf overnemen van een directe of indirecte concurrent. Op deze manier wordt jouw bedrijf groter en kun je mogelijk volume en schaalvoordelen behalen. Soms wordt er eerst een tijdje intensief samengewerkt om te zien of de bedrijven bij elkaar passen. Zijn de bedrijven even groot, of heeft de partij die wordt overgenomen een betere reputatie? Dan wordt er ook wel eens gesproken over een fusie.

Starten door een overname

Als je een bedrijf wilt overnemen waarin je nu nog niet werkzaam bent en als je zelf nog niet onderneemt dan wordt dit een management buy in genoemd. Je koopt de hoogste positie in het management op. Bijvoorbeeld omdat de oude eigenaar met pensioen gaat. Te vaak worden deze nog opgeheven, terwijl deze overnames juist zeer succesvol blijken.

Vanuit loondienst een bedrijf overnemen

Wil je ondernemer worden door (een deel van) het bedrijf waar je nu in loondienst bent over te kopen? Bijvoorbeeld doordat een afdeling wordt losgekoppeld van een groot bedrijf en jij deze, eventueel in samenwerking met collega’s, zelfstandig wilt voortzetten. Deze vorm wordt een management buyout of MBO genoemd.

Vanuit winstoogmerk een bedrijf overnemen

Er zijn ook bedrijven die andere bedrijven overnemen, puur omdat ze speculeren. Ze verwachten dat de mogelijke koopprijs onder de werkelijke of toekomstige marktwaarde ligt. Investeerders nemen vaak een bedrijf over omdat ze verwachten dat ze deze na een reorganisatie met winst kunnen verkopen.

In de meeste gevallen wordt deze vorm van overnemen gefinancierd met veel vreemd vermogen waardoor in het jargon deze vorm een leveraged buyout genoemd wordt. Een leveraged buyout betekent dat er voor het overnemen van het bedrijf relatief veel vreemd vermogen wordt gebruikt.

Denk je na over een bedrijfsovername? Brookz.nl biedt een groot aanbod aan bedrijven, handig stappenplan en hulp bij het bepalen van de bedrijfswaarde.

Overnemen familiebedrijf

Overnemen familiebedrijfOfficieel is het overnemen van een familiebedrijf een soort MBO-overname maar deze vorm van een bedrijfsovername heeft meestal specifieke eigenschappen waardoor deze vorm een specialisme op zich is geworden. Zo is het voor de verkoper minder belangrijk of hij het maximale uit de verkoop haalt en is het relatief belangrijker voor de verkoper dat de onderneming, ook na de verkoop, een goede positie behoudt.

Hostile takeover

Wordt een bedrijf met tegenzin overgenomen of van koers gewijzigd? Dan is er mogelijk sprake van een hostile takeover. Dit type overnames zijn relatief zeldzaam, want bij de meeste bedrijven kan de directie besluiten of een overname gewenst is of niet en kunnen ze hun eigen koers varen. Maar bij grote bedrijven, bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven, is de meerderheid van de aandelen niet langer in handen van het bestuur. De aandeelhouders zijn de werkelijke eigenaren.

Ook kunnen grote stakeholders, zoals de overheid of grote klanten, soms veel invloed uitoefenen op de koers van een bedrijf. Soms zelfs meer dan de directie zelf. Meer informatie hierover is te lezen op onze pagina over de hostile takeover.

Bedrijf overnemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp