Bedrijf overnemen

Als je een bedrijf wilt overnemen speelt geld een grote rol in het ondernemen. Je moet rekenen wat het bedrijf dat je wilt overnemen waard is, wat je ermee gaat verdienen en wat het je kost om het geld voor de overname bij elkaar te krijgen.

Bedrijf overnemenVoor het overnemen van een bedrijf is bijna in alle gevallen extra kapitaal nodig. Het mag duidelijk zijn dat een investeringsmaatschappij op andere wijze een overname financiert dan een zoon die het bedrijf van zijn vader wil overnemen. Elke situatie heeft zijn eigen eigenschappen en financieringsvoorkeuren. Vandaar dat elke vorm los behandeld wordt op deze website.

Een bedrijf overnemen kun je op de volgende 5 manieren aanpakken:

Groei door overname

Als je al ondernemer bent en je eigen onderneming wilt laten groeien kun je een bedrijf overnemen van een directe of indirecte concurrent. Op deze manier wordt jouw bedrijf groter en kun je mogelijk volume en schaalvoordelen behalen.

Starten door een overname

Als je een bedrijf wilt overnemen waarin je nu nog niet werkzaam bent en als je zelf nog niet onderneemt dan wordt dit een management buy in genoemd. Je koopt de hoogste positie in het management op.

Vanuit loondienst een bedrijf overnemen

Wil je ondernemer worden door (een deel van) het bedrijf waar je nu in loondienst bent over te kopen? Bijvoorbeeld doordat een afdeling wordt losgekoppeld van een groot bedrijf en jij deze, eventueel in samenwerking met collega’s, zelfstandig wilt voortzetten. Deze vorm wordt een management buyout of MBO genoemd.

Vanuit winstoogmerk een bedrijf overnemen

Er zijn ook bedrijven die andere bedrijven overnemen, puur omdat ze speculeren. Ze verwachten dat de mogelijke koopprijs onder de werkelijke of toekomstige marktwaarde ligt. Investeerders nemen vaak een bedrijf over omdat ze verwachten dat ze deze na een reorganisatie met winst kunnen verkopen. In de meeste gevallen wordt deze vorm van overnemen gefinancierd met veel vreemd vermogen waardoor in het jargon deze vorm een leveraged buyout genoemd wordt. Een leveraged buyout betekent dat er voor het overnemen van het bedrijf relatief veel vreemd vermogen wordt gebruikt.

Overnemen familiebedrijf

Officieel is het overnemen van een familiebedrijf een soort MBO-overname maar deze vorm van een bedrijfsovername heeft meestal specifieke eigenschappen waardoor deze vorm een specialisme op zich is geworden. Zo is het voor de verkoper minder belangrijk of hij het maximale uit de verkoop haalt en is het relatief belangrijker voor de verkoper dat de onderneming, ook na de verkoop, een goede positie behoudt.