11% meer fusies en overnames in Nederland

11% meer fusies en overnames in Nederland

Er hebben vorig jaar weer meer fusies en overnames in Nederland plaatsgevonden dan in het jaar ervoor. Vorig jaar vonden er in totaal 714 van dit soort transacties plaats, wat een stijging is van 11 procent ten opzichte van het aantal dat in 2016 plaatsvond.

Dit blijkt uit een analyse van KPMG. Vonden er twee jaar geleden nog 641 fusies en overnames plaats, een jaar later was dat aantal met 73 gestegen. De stijging van 11 procent is daarmee beduidend hoger dan de procentuele toename in de rest van Europa (4,2 procent) en de wereld (3,7 procent).

De waarde van transacties waar Nederlandse bedrijven bij betrokken waren, is vorig jaar wel afgenomen. En flink ook. Ging het twee jaar terug nog om zo’n 89 miljard euro, vorig jaar bleef de teller op 51 miljard hangen.

Buitenland betrokken bij 62% van transacties

Het zijn met name buitenlandse investeerders die interesse hebben in Nederlandse bedrijven. Er worden dan ook steeds meer ondernemingen in ons land overgenomen door buitenlandse partijen. Vorig jaar ging het in bijna 35 procent van de transacties om overnames van een Nederlands bedrijf door een buitenlandse partij. Bij 27 procent van de gevallen nam een Nederlandse onderneming een buitenlands bedrijf over. De overige 38 procent ging om een deal tussen twee vaderlandse bedrijven.

Er komen steeds meer Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen dan andersom, zo zegt Danny Bosker van KPMG. “De netto ā€˜exportā€™ bedroeg vorig jaar 54 transacties, bijna 75 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal in de afgelopen zes jaar.”

Koper vaak afkomstig uit EU of VS

Bij zes op de tien transacties waarbij een Nederlands bedrijf betrokken is, is de koper afkomstig uit de EU. Bij twee op de tien gaat het om een Amerikaans bedrijf, terwijl Chinese bedrijven vorig jaar slechts goed waren voor 2 procent van het aantal transacties. De VS is de grootste investeerder in Nederland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, BelgiĆ«, Frankrijk en Duitsland. “Ook Nederlandse bedrijven hebben een duidelijke voorkeur voor de EU als zij een bedrijf willen overnemen”, aldus Bosker. “Van de 194 overnames door Nederlandse bedrijven was 65 procent afkomstig uit een EU-land, gevolgd door de Verenigde Staten met 15 procent. China stond vorig jaar bij geen enkel Nederlands bedrijf op de radar.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten