Overnames in Duitsland populair

Overnames in Duitsland populair

Duitse bedrijven zijn favoriet onder Nederlandse kopers. Vorig jaar vond er 22 keer een overname plaats waarbij een Nederlands bedrijf een Duitse onderneming kocht. De Verenigde Staten en België eindigden op respectievelijk plek twee en drie.

Dit blijkt uit cijfers van MenA.nl. Was voor Nederlandse bedrijven in 2016 de VS nog het populairste land om buitenlandse overnames te doen, vorig jaar gebeurde het 17 keer dat een Nederlandse bedrijf een overname deed in dit land. In België vonden er in dezelfde periode 15 van zulke overnames plaats.

Kijken we echter naar het aantal overnames van buitenlandse bedrijven, dan doet de VS het wel weer goed; vorig jaar kochten de Amerikanen 70 Nederlandse bedrijven, ruim op afstand van de Duitsers, die 28 Nederlandse overnames deden.

Het populairst blijft natuurlijk de binnenlandse deal. Vorig jaar was niet alleen in aantal transacties een recordjaar, in 2017 werden er ook relatief gezien meer binnenlandse deals gesloten dan een jaar ervoor. Vorig jaar vonden er namelijk 875 binnenlandse deals plaats, wat neerkomt op 51 procent van alle in dat jaar gesloten deals. Dat aandeel was in 2016 nog 48 procent en in 2015 42 procent.

Kijken we puur naar de waarde van de overnames, dan zijn het vooral de grensoverschrijdende deals die het grootste aandeel hebben. Zo was vorig jaar 70 procent van de in totaal 86 miljard euro aan deals toe te schrijven aan deals waar buitenlandse bedrijven bij betrokken waren. Een jaar geleden was dat aandeel nog maar 61 procent.

Overname van Stedin grootste deal in Nederland

Volgens gegevens van M&A blijkt de overname van Delta Netwerk Groep door Stedin, voor 610 miljoen euro, de grootste binnenlandse deal van het afgelopen jaar te zijn geweest. Als we kijken naar overnames waar ook buitenlandse bedrijven bij betrokken zijn, dan schieten de overnamebedragen opeens flink omhoog. Zo werd Westfield voor 13,6 miljard euro overgenomen door Unibail-Rodamco en betaalde KKR zo’n 6,8 miljard euro voor de spreads-business van Unilever.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten