Corum Investments

Investeren in bedrijven

Als particuliere investeerder geld investeren in bedrijven kan op verschillende manieren. Je kunt handelen op beurzen of direct aandelen kopen van ondernemers, maar ook crowdfunding-projecten financieren of investeren in startups via online platforms.

Inhoud:

Let op: investeren in bedrijven gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Particulier investeren in bedrijven

privé geld investeren in bedrijvenAls je wat vermogen hebt kun je daarmee investeren in bedrijven. Er zijn verschillende manieren om geld te investeren en deze hebben elk hun eigen plussen en minnen. Maar altijd betekent investeren in bedrijven dat je ook je geld kunt verliezen. Het is daarom aan te raden om je risico’s te spreiden.

Als je niet in één bedrijf investeert, maar je geld verdeelt over meerdere investeringen of zelfs meerdere investeringsmogelijkheden, loop je minder risico dat je je hele investering kwijtraakt. Natuurlijk is de kans op een recordrendement dan ook wat kleiner dan wanneer je alleen in dat ene nieuwe succesformule investeert, maar als je zelf het geld niet beheert wil je niet alles opeens kwijt kunnen raken door een fout van een ander, toch?

Via online brokers als DEGIRO of Binck kun je makkelijk beursgenoteerde aandelen of obligaties kopen. Start vandaag nog met geld beleggen in bedrijven op de beurs.

Investeren in nieuwe bedrijven

geld investeren in startupsAls je echt rendement wilt halen, kun je investeren in nieuwe bedrijven. Omdat jonge startups nog geen historie hebben, is het risico groot dat je de volledige inleg van je investering nooit meer terugziet.

Er is minder eigen vermogen opgebouwd, de omzet is nog laag en winst kan soms jaren duren. Dat maakt investeren in startups risicovol. De kans dat er iets misgaat is bij deze investeringen groot, maar als het lukt geven ze soms een aantrekkelijk rendement.

Met een beetje geluk investeer je ook geld in die ene nieuwe startup die het helemaal gaat maken!

Investeren in startups is risicovol

Ondernemers met een startup willen vaak al het vermogen investeren en een financiering niet snel terugbetalen. Investeerders die graag investeren in startups kijken daarom veel naar aandelen. Als investeerder zelf een financiering realiseren is risicovol en komt veel bij kijken, maar als je wilt investeren in nieuwe bedrijven kun je in aandelen of een converteerbare lening investeren via platforms die werken met equity crowdfunding.

Hoe groot het risico bij startups precies is, is voor investeerders eigenlijk niet in te schatten.

Bestaande bedrijven uit het mkb kunnen failliet gaan maar onder startups is die kans meestal groter dan dat je wél rendement maakt op je investering. Maar met een investering in een succesverhaal kun je echt veel geld verdienen. Een rendement van duizend procent of meer, is bij startups écht mogelijk. Wat het rendement gaat zijn op een converteerbare lening of aandelen, is soms eigenlijk niets over te zeggen.

Investeren in jonge, snelgroeiende startups uit heel Europa? Het Engelse Seedrs.com is een crowdfunding-platform voor durfkapitaal. Heeft regelmatig mooie projecten van snelle groei-bedrijven.

Investeren in het mkb

Investeren in bedrijven uit het mkb.
Investeren in bedrijven uit het mkb.

Wil je liever je vermogen laten renderen door te investeren in bedrijven die al winst maken? Via crowdfunding-sites en online leenplatformen kun je in projecten van reguliere mkb-bedrijven investeren. Het voordeel is dat je per campagne niet alleen kunt bekijken wat het rendement en risico is, maar vooral ook of het een bedrijf is dat je de financiering gunt.

Wil jij in de toekomst meer duurzame bedrijven? Beter onderwijs? Of moet er meer geld naar maatschappelijke organisaties? Je kunt jouw kapitaal in kleine bedrijven investeren via crowdfunding. Je kunt echt uitkiezen welke projecten je steunt, of juist liever overslaat en zo kun je met jouw investering dus écht jouw steentje bijdragen aan de toekomst van mkb-bedrijven.

Wil je geld investeren in een betere samenleving? Oneplanetcrowd heeft regelmatig crowdfunding-campagnes gericht op startups met maatschappelijke impact.

Crowdfunding-leningen van bedrijven

via een crowdfunding-platform investerenVia een platform investeren in crowdfunding-projecten is ook populair. Meestal bieden crowdfunding-platformen simpelweg bedrijfsleningen. Je investeert in een onderneming, maar wordt daar geen eigenaar van. Je leent je geld uit en je rendement bestaat uit een vast rentepercentage.

Crowdfunding-platforms hanteren meestal een minimumomzet en -leeftijd van aanvragers. Daarnaast kijken ze ook of er winst wordt gemaakt, en of de lening dus kan worden terugbetaald. Vooraf is er dus een serieuze kredietscore berekent en risicoanalyse gemaakt. Of die analyse uitkomt is maar de vraag, maar vergeleken met startups investeer je hierbij wel in bedrijven die al klanten hebben en al enkele jaren bestaan.

Crowdfunding is minder risicovol dan investeren in startups maar het maximale rendement is ook lager

In 2019 lag het rentepercentage gemiddeld gezien zo rond de 7,5 procent. Natuurlijk gaat het soms ook mis en daarnaast rekenen platformen kosten. Hierdoor lag het werkelijke netto-rendement voor investeerders zo rond de 4 procent.

Aandelen kopen

beleggen in aandelenZijn startups niets voor jou, en is het rendement op leningen jou te laag? Je kunt natuurlijk ook in bedrijven investeren door aandelen te kopen. Dit kun je zelf doen, door simpelweg via een handelsplatform aandelen of andere beleggingsproducten uit te kiezen en te kopen. Je bent dan een beetje eigenaar van bedrijven en deelt mee in de winsten en verliezen.

De voordelen van geld beleggen is dat dit vrij gemakkelijk is om mee te beginnen en dat je risico’s beperkt zijn tot het bedrag dat je hebt ingelegd. Deze bedrijven hebben meestal al een jarenlange historie en meestal dus een goed verdienmodel. Gaat het bedrijf toch plotsklaps failliet? Dan ben je dus (alleen) dit geld kwijt. Verder zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht veel informatie te delen. Meestal kun je gemakkelijk een beeld krijgen van wat bedrijven doen en kun je zo snel bedenken of je erin wilt investeren of niet.

Via brokers als Peaks of Binck kun je makkelijk geld beleggen in bedrijven op de beurs.

Een nadeel is dat je via de beurs alleen in relatief grote bedrijven kunt investeren. Een ander nadeel is dat je als buitenstaander hier niet gemakkelijk binnen kunt kijken. Grote bedrijven informeren aandeelhouders wel, maar grotendeels achteraf of met globale cijfers. Je zit dus niet zelf aan de knoppen.

Als je die behoefte ook niet hebt kun je met nog iets minder risico investeren door je geld in indexen te steken. Hiermee spreid je je investering over alle bedrijven uit de betreffende beurs, of index. Als het met één bedrijf misgaat is de invloed op jouw investering beperkt. Grote zakelijke investeerders, zoals pensioenfondsen of banken, investeren altijd vrij breed.

Rendement aandelen

Als je investeert in bedrijven door te beleggen via aandelen kun je daar veel geld mee verdienen. Het gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen. Maar als het goed gaat met het bedrijf dan zijn er twee vormen van rendement. De eerste vorm is dividend. Dit is een soort winstuitkering. Als een onderneming meer winst maakt dan nodig is voor de bedrijfsvoering keert het soms geld uit aan aandeelhouders.

Maar het bedrijf kan zelf ook meer waard worden. Soms om rationele redenen. Bijvoorbeeld omdat het telkens meer winst maakt waardoor de waarde stijgt, of omdat het dividend elk jaar stijgt waardoor de aandeelwaarde stijgt. Maar ook vraag en aanbod hebben invloed op de waarde van een aandeel. Als er weinig mensen zijn die hun aandelen verkopen en veel mensen willen er een kopen, stijgt de waarde. Door hier op in te spelen en op een goed moment een aandeel te kopen, en ook weer te verkopen, kun je veel verdienen.

Grote bedragen investeren

Grote bedragen investeren samen met andere investeerdersBen je voldoende vermogend om ook een wat groter bedrag te investeren? Kun je meerdere bedrijven elk enkele tienduizenden euro’s lenen, of geven in ruil voor aandelen? Dan kun je ook investeerder worden. Business angels en informal investors zijn informele investeerders die soms in veel bedrijven investeren.

Wil je liever samen met andere zakelijke investeerders die investeren in bedrijven? Je kunt natuurlijk ook met een paar vrienden of kennissen een investeringsmaatschappij oprichten. Als je liever aansluit bij een bestaande organisatie kun je als investeerder ook kiezen voor kredietunies.

Een kredietunie is een soort coöperaties, waarbij ondernemers gezamenlijk kiezen welke bedrijven ze financieren. Soms investeren ze alleen in bedrijven uit een branche of regio, het is hier dus wel zaak om even goed te kijken welke organisatie het beste bij je past.

Stille vennoot worden

Wil je eigenlijk maar in één bedrijf investeren? Bijvoorbeeld het bedrijf van een vriend, familielid of goede zakenrelatie?  Van een besloten vennootschap koop je gewoon aandelen als je investeert, net als informele investeerders. Als het bedrijf een eenmanszaak of vof heeft als rechtsvorm, dan kun je als extra vennoot instappen. Je wordt dan mede-eigenaar van de onderneming.

Je kunt dan ook bestuurder worden en meewerken in het bedrijf. Doe je dat liever niet en beperk je jouw invloed het liefst tot jouw investering? Dan kun je stille vennoot worden. Dat is een investeerder in een eenmanszaak of vof, die zich niet met het bestuur bemoeit. Hij of zij legt kapitaal in en deelt mee in het bedrijfsresultaat, maar is daar verder niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor.

Wil je (aandelen van) een bedrijf overnemen? Het overnameplatform Brookz.nl biedt naast haar aanbod van ondernemers dat een koper zoekt ook regelmatig campagnes voor investeerders.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in bedrijven zijn:

Hoe kan ik investeren in bedrijven?

Er zijn verschillende manieren om in bedrijven te investeren. Je kunt natuurlijk als investeerder een deel van de aandelen overnemen van enkele startups. Dat kan zowel als business angel of als stille vennoot. Beide zijn wel tijdrovend en risicovol. Er is een grote kans dat je je inleg verliest. Je kunt ook geld investeren in mkb-bedrijven die al langer bestaan. Crowdfunding-platforms bieden regelmatig converteerbare leningen, aandelen en als reguliere bedrijfsfinancieringen.

Welk rendement mag ik verwachten?

Als je investeert in bedrijven verwacht je waarschijnlijk rendement maar of dat er komt is maar de vraag. Zeker bij jonge bedrijven is het zeer onzeker of ze voor langere tijd levensvatbaar zijn. Een groot deel van startups zal niet veel langer bestaan dan enkele jaren. Vervolgens ben je vaak je gehele inleg kwijt. Maar als het wel lukt kan het rendement soms ook heel hoog zijn. Het is dus enorm wisselend.

Er zijn ook veel mensen die vooral investeren in bedrijven die een maatschappelijke doelstelling hebben. Financieel hoeft dat niet beter of slechter te zijn, maar als er ook een sociaal rendement is vinden mensen dat soms wel meer waard.

Hoeveel geld moet ik hebben om te kunnen investeren?

Veel mensen denken dat je enorm rijk moet zijn om aandelen te kunnen kopen. Je kunt vaak je inleg wel verliezen, dus het is onverstandig als je het geld op korte termijn nodig hebt. Maar echt rijk hoef je er niet voor te zijn.

Via crowdfunding-platforms kun je vaak al investeren vanaf 100 euro. Als je enkele duizenden euro’s van je spaargeld goed kunt missen, kun je hiermee al redelijk je investeringen spreiden en een relatief gezond portfolio aan bedrijfsinvesteringen opbouwen.

Investeren in bedrijven - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp