Investeren in bedrijven
Als particuliere investeerder kun je op verschillende manieren je geld investeren in bedrijven. Je kunt handelen op beurzen of direct aandelen kopen van een onderneming, maar ook privé investeren in startups of andere niet-beursgenoteerde bedrijven via online platforms of crowdfunding-projecten.
Inhoud:
- Investeren in startups
- Venture capital & private equity
- Investeren in het mkb
- Aandelen kopen
- Grote bedragen investeren
- Mede-eigenaar/stille vennoot
Let op: investeren in bedrijven gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.
Particulier investeren in bedrijven
Als je wat vermogen hebt kun je daarmee privé investeren in bedrijven. De meeste mensen beleggen in bedrijven op de beurs, maar daarbuiten kun je ook geld investeren in startups of het mkb.
Mkb-ondernemingen kunnen jou als investeerder een goed rendement opleveren, al is beleggen in bedrijven zonder beursnotering extra risicovol. Het is aan te raden om je risico’s te spreiden.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Investeren in nieuwe bedrijven
Als nieuwe investeerder kun je investeren startups. Als je daarbij investeert in die ene nieuwe succesformule kun je snel veel geld verdienen. Maar bij jonge bedrijven is het risico groot en als het bij startups misgaat is zie je de volledige inleg van je investering meestal niet meer terug.
Bij innovatieve ondernemers is er meestal nog weinig eigen vermogen opgebouwd, de omzet is nog laag en winst kan soms jaren duren. Dat maakt investeren in startups risicovol. De kans dat er iets misgaat is bij deze investeringen groot, maar als het lukt geven ze investeerders soms een aantrekkelijk rendement.
Investeerders die investeren in startups worden ook wel business angels genoemd. Veelal zijn het zelf ondernemers (geweest) en brengen ze naast kapitaal ook veel kennis mee. Veelal investeren zij via aandelen. Als je in een vroeg stadium wilt investeren in nieuwe bedrijven kun je naast aandelen ook via een converteerbare lening participeren. Bijvoorbeeld via platforms die werken met equity crowdfunding.
Met een beetje geluk investeer je ook geld in die ene nieuwe startup die het helemaal gaat maken.
Wil je investeren in jonge bedrijven? Zie dan BridgeFund (vanaf 100K euro) of Capler (vanaf 5K en doelrendement van 9-12%). Of investeer handmatig in ambitieuze startups via Republic of Invesdor.
Venture capital en private equity-fondsen
Bij de start hebben innovatieve bedrijven vaak genoeg aan Ă©Ă©n investeerder, maar als een onderneming Ă©cht gaat groeien is er meer kapitaal nodig. Dit zijn de fases waarbij venture capital en private equity-bedrijven investeren. Deze werken meestal met fondsen.
Verschillende van deze fondsen zijn naar de beurs gebracht. Zo kun je via een broker als DEGIRO of Saxo op de beurs investeren in HAL Trust, waarmee je meelift op de resultaten van deze investeringsmaatschappij. Via een vermogensbeheerder of tussenpersoon kun je ook vaak aansluiten bij verschillende fondsen, zoals:
Private equity-beleggingsfonds voor particuliere beleggers dat zelf weer investeert in institutionele fondsen. Omschrijft haar risicoprofiel als relatief behouden en mikt op een netto-rendement van gemiddeld 9.3 tot 12 procent per jaar (na kosten). Minimale inleg 5.000 euro.
Fonds voor particuliere investeerders, dat zelf investeert in private equity-fondsen. Het beoogde rendement ligt tussen de 10-15 procent per jaar (na aftrek van kosten) over het geĂŻnvesteerde kapitaal. Instappen kan vanaf 250.000 euro.
Wealth Management Partners is een onafhankelijke vermogensbeheerder die ook actief werkt met private equity-investeringen. Deze (illiquide) beleggingen zijn gericht op een langere beleggingshorizon en kennen op maat gemaakte voorwaarden, zoals een hoge minimale instap.
Geld investeren in reguliere mkb-bedrijven
Wil je liever je vermogen laten renderen door te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven die al in een volgende fase zijn en zelfs al winst maken? Via crowdfunding-sites en online leenplatformen kun je in projecten van reguliere mkb-bedrijven investeren.
Investeren in crowdfunding-projecten is eenvoudig. Meestal bieden crowdfunding-platformen bedrijfsleningen via niet-verhandelbare obligaties. Je investeert in een onderneming, maar wordt daar geen eigenaar van. Je leent je geld uit en je rendement bestaat uit een vast rentepercentage.
De platforms beoordelen de terugbetaal-capaciteit en bepalen de rente. Vooraf is er dus een serieuze kredietscore berekend en risicoanalyse gemaakt. Of die analyse uitkomt blijft onzeker, maar vergeleken met startups investeer je hierbij wel in bedrijven die al klanten hebben en al enkele jaren bestaan. Verder kun je als investeerder zelf bepalen welk bedrijf je een financiering gunt.
Aandelen kopen
Zijn startups niets voor jou, en is het rendement op mkb-leningen jou te laag? Je kunt natuurlijk ook in bedrijven investeren door aandelen te kopen.
Dit kun je zelf doen, door op een handelsplatform aandelen of andere beleggingsproducten uit te kiezen en te kopen. Je bent als investeerder dan een beetje eigenaar van bedrijven en deelt mee in de winsten en verliezen.
Enkele populaire beleggingsplatforms zijn:
Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.
Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.
Voor- en nadelen van beleggen in aandelen
Voordelen van beleggen in aandelen zijn dat je er gemakkelijk mee kunt beginnen en dat beursgenoteerde bedrijven meestal al een jarenlange historie en meestal een goed verdienmodel hebben opgebouwd. Een nadeel is dat je op de beurs alleen in grote bedrijven kunt investeren.
Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht veel informatie te delen. Hiermee kun je snel ontdekken wat een onderneming doet en eenvoudig bepalen of je erin wilt investeren of niet. Al informeren grote bedrijven aandeelhouders wel, maar vooral achteraf en met globale cijfers.
Als aandeelhouder kun je hier niet eenvoudig binnenkijken. Als je die behoefte ook niet hebt kun je met nog iets minder risico investeren door je geld in indexen te steken. Hiermee spreid je je investering over alle bedrijven uit de betreffende beurs, of index. Als het met Ă©Ă©n bedrijf misgaat is de invloed op jouw investering beperkt.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Rendement op je investering
Als je investeert in bedrijven kun je daarmee veel geld verdienen. Al zijn er altijd risico’s, je kunt je investering (deels) verliezen. Hoe groot die risico’s zijn is per bedrijf verschillend, al zijn er wel een paar vaste vuistregels. Zo zijn de risico’s bij jonge en snelgroeiende bedrijven gemiddeld groter.
Investeren in startups is daarmee risicovoller dan in bedrijven uit het mkb. De kans dat je jouw volledige inleg verliest bij beursgenoteerde bedrijven is juist vrij laag. Al zie je dat ook terug in het rendement. Als een startup slaagt is het rendement soms enorm.
Grote bedragen investeren
Ben je voldoende vermogend om ook een wat groter bedrag te investeren? Kun je meerdere bedrijven elk enkele tienduizenden euro’s lenen, of geven in ruil voor aandelen? Dan kun je ook investeerder worden. Business angels en informal investors zijn informele investeerders die soms in veel bedrijven investeren.
Wil je liever samen met andere zakelijke investeerders in bedrijven investeren? Je kunt natuurlijk ook met een paar vrienden of kennissen een investeringsmaatschappij oprichten.
Stille vennoot worden
Wil je eigenlijk maar in één bedrijf investeren? Bijvoorbeeld het bedrijf van een vriend, familielid of goede zakenrelatie? Van een besloten vennootschap koop je gewoon aandelen als je investeert, net als informele investeerders. Als het bedrijf een eenmanszaak of vof heeft als rechtsvorm, dan kun je als extra vennoot instappen. Je wordt dan mede-eigenaar van de onderneming.
Je kunt dan ook bestuurder worden en meewerken in het bedrijf. Doe je dat liever niet en beperk je jouw invloed het liefst tot jouw investering? Dan kun je stille vennoot worden. Dat is een investeerder in een eenmanszaak of vof, die zich niet met het bestuur bemoeit. Een stille vennoot legt kapitaal in en deelt mee in het bedrijfsresultaat, maar is daar verder niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor.
Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over investeren in bedrijven zijn:
Hoe kan ik geld investeren in een bedrijf?
Er zijn verschillende manieren om in interessante bedrijven te investeren. Je kunt natuurlijk als investeerder een deel van de aandelen overnemen van enkele startups. Dat kan zowel als business angel of als stille vennoot. Beide zijn wel tijdrovend en risicovol. Er is een grote kans dat je je inleg verliest. Je kunt ook investeren in mkb-bedrijven die al langer bestaan. Crowdfunding-platforms bieden regelmatig converteerbare leningen, aandelen en als reguliere bedrijfsfinancieringen.
Welk rendement mag ik verwachten?
Als je investeert in bedrijven verwacht je waarschijnlijk rendement maar of dat er komt is maar de vraag. Zeker bij jonge bedrijven is het zeer onzeker of ze voor langere tijd levensvatbaar zijn. Een groot deel van startups bestaat niet veel langer dan enkele jaren. Als investeerder kun je dan zomaar je hele investering verliezen. Maar als de onderneming slaagt kan het rendement soms ook heel hoog zijn.
Er zijn ook veel mensen die vooral investeren in bedrijven die een maatschappelijke doelstelling hebben. Financieel hoeft dat niet beter of slechter te zijn, maar als er ook een sociaal rendement is vinden mensen dat soms wel meer waard.
Hoeveel geld moet ik hebben om te investeren?
Veel mensen denken dat je enorm rijk moet zijn om aandelen te kopen. Je kunt vaak je inleg wel verliezen, dus het is onverstandig als je het geld op korte termijn nodig hebt, maar echt rijk hoef je er niet voor te zijn.
Via crowdfunding-platforms kun je vaak al vanaf 100 euro investeren in een onderneming. Als je enkele duizenden euro’s van je spaargeld goed kunt missen, kun je hiermee al redelijk je investeringen spreiden en een relatief gezond portfolio aan bedrijfsinvesteringen opbouwen.