Investeerders.nl
menu
Collin

Investeren in bedrijven

Als je wilt investeren in bedrijven zijn hiervoor verschillende manieren. Je kunt simpelweg aandelen kopen maar ook crowdfunding of andere vormen waarbij je kunt investeren in het mkb zijn in opkomst. De voordelen en nadelen van het investeren in bedrijven uitgelegd.

Inhoud:

Particulier investeren in bedrijven

Vroeger moest je vrij vermogend zijn wilde je investeren in bedrijven. Tegenwoordig is dit ook weggelegd voor particulieren die wat spaargeld hebben om mee te investeren. Wel zijn er verschillende manieren en deze hebben elk hun eigen plussen en minnen.

investeren in bedrijvenInvesteren in bedrijven betekent dat je ook je geld kunt verliezen. Het is daarom aan te raden om je risico’s te spreiden. Natuurlijk is de kans op een recordrendement dan ook wat kleiner dan wanneer je net in dat ene nieuwe succesformule investeert, maar als je zelf het geld niet beheert wil je niet alles opeens kwijt kunnen zijn door een fout van een ander, toch?

Via brokers als Peaks of Binck kun je makkelijk geld beleggen in bedrijven op de beurs.

Als je je geld niet in één bedrijf investeert, maar in kleine beetjes verdeelt over meerdere bedrijven en misschien zelfs over meerdere investeringsmogelijkheden, loop je minder risico dat je je hele investering kwijtraakt. In Nederland zijn inmiddels voldoende investeringsmogelijkheden. Zowel via aandelen als leningen en door te investeren in grote bedrijven als binnen het reguliere mkb. En met een beetje geluk ook in die ene nieuwe startup die het helemaal gaat maken!

Let op: investeren in bedrijven gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Investeren in nieuwe bedrijven

Als je echt rendement wilt halen, kun je investeren in nieuwe bedrijven. Omdat hier nog geen historie is, is het risico meestal enorm. Er is minder eigen vermogen opgebouwd, de omzet is nog laag en soms is de verwachting dat er komende jaren ook nog geen winst zal worden gemaakt. De kans dat er iets misgaat is dus groot maar daar kan een hoger rendement tegenover staan. Investeren in startups is op deze manier een wereld op zich.

Startups zijn niet alleen risicovol, ze willen investeerders ook niet snel terugbetalen. Om die reden wordt daar ook vaak naar aandelen gekeken. Als je wilt investeren in nieuwe bedrijven kun je dus ook eens kijken naar equity crowdfunding. Deze (durfkapitaal) platformen bieden campagnes op basis van aandelenhandel. Als je wilt investeren in startups kun je zo letterlijk een stukje eigendom van deze bedrijven kopen. Soms gaat het eerst via een converteerbare lening. In eerste instantie word je dan eigenaar van een lening, maar deze kun je op termijn converteren (omzetten) in aandelen.

Wil je (aandelen van) een bedrijf overnemen? Het overnameplatform Brookz.nl biedt een groot aanbod bedrijven ter overname.

Investeren in startups is risicovol

Aandelen worden voornamelijk ingezet door risicovolle startups en scale-ups. Dit zijn meestal bedrijven die nog snel door willen groeien, en soms daardoor een negatief eigen vermogen hebben. Dat maakt ze minder geschikt voor beleggers die alleen wat rendement willen maken. Investeren in startups is daarvoor eigenlijk veel te risicovol.

Hoe groot het risico bij startups precies is, is voor investeerders eigenlijk niet in te schatten.

Ook bij het mkb is de kans op een faillissement aanwezig, maar onder startups is die kans meestal groter dan dat je wél rendement maakt op je investering. Daarnaast duurt het lang voordat er geld verdiend kan worden. Als je investeert in een bedrijfslening van een paar jaar dan heb je halverwege de looptijd meestal al meer dan de helft van je geld retour. Bij converteerbare leningen of aandelen krijg je vaak jaren helemaal niets terug.

Dat betekent ook dat de kans erg groot is dat je je volledige inleg hier verliest en nooit meer wat van je geld terugziet. Maar als je investeert in een succesverhaal kan het ook gebeuren dat je ook echt veel geld verdient. Een rendement van duizend procent of meer, is mogelijk. Wat het rendement gaat zijn op een converteerbare lening of aandelen, is dus eigenlijk niets over te zeggen.

Geld investeren in een betere samenleving? Oneplanetcrowd biedt crowdfunding-campagnes waar je kunt investeren in bedrijven met maatschappelijke impact.

Investeren in het mkb

Investeren in bedrijven uit het mkb.
Investeren in bedrijven uit het mkb.

Wil je liever investeren in bedrijven die hun plekje in de markt al hebben verdiend? Via crowdfundingsites en online leenplatformen kun je in het reguliere mkb investeren. Het voordeel is dat je per campagne niet alleen kunt bekijken wat het rendement en risico is, maar vooral ook of het een bedrijf is dat jij jouw spaarcenten gunt.

Wil jij in de toekomst meer duurzame bedrijven? Beter onderwijs? Of moet er meer geld naar maatschappelijke organisaties? Je kunt jouw spaargeld in kleine bedrijven investeren via crowdfunding. Je kunt echt uitkiezen welke projecten je steunt, of juist liever overslaat en zo kun je met jouw geld dus écht jouw steentje bijdragen aan de toekomst van het mkb.

Wil je geld investeren in een betere samenleving? Oneplanetcrowd heeft regelmatig crowdfunding-campagnes gericht op startups met maatschappelijke impact.

Crowdfunding-leningen van bedrijven

Investeren via crowdfunding kan via leningen of aandelentransacties. Meestal bieden crowdfunding-platformen simpelweg bedrijfsleningen. Je investeert dan wel in bedrijven, maar wordt daar geen eigenaar van. Je leent je geld uit en je rendement is dan vooraf bepaald door middel van een rentepercentage.

investeren in crowdfundingCrowdfundingplatforms hanteren meestal een minimumomzet en leeftijd van aanvragers. Daarnaast kijken ze ook of er winst wordt gemaakt, en of de lening dus kan worden terugbetaald. Vooraf is er dus een serieuze kredietscore berekent en risicoanalyse gemaakt. Of die analyse uitkomt is maar de vraag, maar vergeleken met startups investeer je hierbij wel in bedrijven die al klanten hebben en al enkele jaren bestaan.

Omdat er altijd een risico blijft dat het toch misgaat bij het mkb, is de rente die geboden wordt toch nog vrij goed te noemen. In 2017 lag dit percentage gemiddeld gezien zo rond de 7,5 procent. Natuurlijk gaat het soms ook mis en daarnaast rekenen platformen kosten. Hierdoor lag het werkelijke nettorendement voor investeerders zo rond de 4 procent.

Crowdfunding is minder risicovol dan investeren in startups maar het maximale rendement is ook lager

Je weet dus wat je vooraf maximaal kunt verdienen. En meestal verdien je dit ook, al ben je wel afhankelijk van of het bedrijf het wel kan terug betalen. Lukt dat niet omdat een onderneming waarin je had geïnvesteerd failliet gaat? Dan ben je (het restant van) je investering vanaf dat moment kwijt. Er zijn dus ook risico’s verbonden aan deze vorm van investeren.

Aandelen kopen

Zijn startups niets voor jou, en is het rendement op leningen jou te laag? Je kunt natuurlijk ook in bedrijven investeren door aandelen te kopen. Dit kun je zelf doen, door simpelweg via een handelsplatform bedrijven uit te kiezen en daar aandelen van te kopen. Je bent dan een beetje eigenaar van die bedrijven en deelt mee in de winsten en verliezen.

De voordelen van geld beleggen is dat dit vrij gemakkelijk is om mee te beginnen en dat je risico’s beperkt zijn tot het bedrag dat je hebt ingelegd. Deze bedrijven hebben meestal al een jarenlange historie en meestal dus een goed verdienmodel. Gaat het bedrijf, ondanks dat toch plotsklaps failliet? Dan ben je dus (alleen) dit geld kwijt. Verder zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht veel informatie te delen. Meestal kun je gemakkelijk een beeld krijgen van wat bedrijven doen en kun je zo snel bedenken of je erin wilt investeren of niet.

Via brokers als Peaks of Binck kun je makkelijk geld beleggen in bedrijven op de beurs.

Een nadeel is dat je via de beurs alleen in relatief grote bedrijven kunt investeren. Een ander nadeel is dat je als buitenstaander hier niet gemakkelijk binnen kunt kijken. Grote bedrijven informeren aandeelhouders wel, maar grotendeels achteraf of met globale cijfers. Je zit dus niet zelf aan de knoppen.

Als je die behoefte ook niet hebt kun je met nog iets minder risico investeren door je geld in indexen te steken. Hiermee spreid je je geld over alle bedrijven uit de betreffende beurs, of index. Gaat er een bedrijf failliet? Dan is de invloed op jouw investering beperkt. Grote investeerders, zoals pensioenfondsen of banken, investeren veelvuldig via indexen.

Rendement aandelen

Als je investeert in bedrijven door te beleggen via aandelen kun je daar veel geld mee verdienen. Het gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen. Maar als het goed gaat met het bedrijf dan zijn er twee vormen van rendement. De eerste vorm is het dividend dat bedrijven soms uitkeren.

Dividend is een soort winstuitkering. Als een bedrijf meer winst heeft gemaakt dan nodig was om het bedrijf te runnen wordt er soms geld uitgekeerd aan aandeelhouders, en dit wordt dividend genoemd.

Maar het bedrijf kan zelf ook meer waard worden. Soms om rationele redenen. Bijvoorbeeld omdat het telkens meer winst maakt waardoor de waarde stijgt, of omdat het dividend elk jaar stijgt waardoor de aandeelwaarde stijgt. Maar ook vraag en aanbod hebben invloed op de waarde van een aandeel. Als er weinig mensen zijn die hun aandelen verkopen en veel mensen willen er een kopen, stijgt de waarde. Door hier op in te spelen en op een goed moment een aandeel te kopen, en ook weer te verkopen, kun je veel geld verdienen.

Grote bedragen investeren?

investeerdersBen je voldoende vermogend om ook een wat groter bedrag te investeren in bedrijven? Kun je meerdere bedrijven elk enkele tienduizenden euro’s lenen, of geven in ruil voor aandelen? Dan kun je ook investeerder worden. Business angels en informal investors zijn informele investeerders die soms in veel bedrijven investeren.

Wil je liever samen met andere investeerders investeren in bedrijven? Je kunt natuurlijk ook met een paar vrienden of kennissen een investeringsmaatschappij oprichten. Sluit je liever aan bij een bestaande organisatie? Dan zijn kredietunies soms een goed idee. Dit zijn een soort coöperaties, waarbij ondernemers gezamenlijk kiezen welke bedrijven ze willen steunen. Soms investeren ze alleen in bedrijven uit een branche of regio, het is hier dus wel zaak om even goed te kijken welke organisatie het beste bij je past.

Stille vennoot worden

Wil je eigenlijk maar in één bedrijf investeren? Bijvoorbeeld het bedrijf van een vriend, familielid of goede zakenrelatie? Dan kun je hier aandelen van kopen. In het geval van een besloten vennootschap krijg je gewoon aandelen, net als informele investeerders.

Als het bedrijf een eenmanszaak of vof heeft als rechtsvorm, dan zijn aandelen geen optie. Je kunt dan wel als extra vennoot instappen. Je wordt dan mede-eigenaar van de onderneming.

Je kunt dan ook bestuurder worden en meewerken in het bedrijf. Doe je dat liever niet en ben je hier ook liever niet aansprakelijk voor? Dan kun je stille vennoot worden. Dat is een investeerder in een eenmanszaak of vof, die zich niet met het bestuur bemoeit. Hij of zij legt geld in en in ruil deelt hij mee in het bedrijfsresultaat, maar is daar verder niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over investeren in bedrijven zijn:

Hoe kan ik investeren in bedrijven?

Er zijn verschillende manieren om in bedrijven te investeren. Je kunt natuurlijk als investeerder een deel van de aandelen overnemen van enkele startups. Dat kan zowel als business angel of als stille vennoot. Beide zijn wel tijdrovend en risicovol. Er is een grote kans dat je je inleg verliest. Je kunt ook geld investeren in mkb-bedrijven die al langer bestaan. Crowdfunding-platforms bieden regelmatig converteerbare leningen, aandelen en als reguliere bedrijfsfinancieringen.

Welk rendement mag ik verwachten?

Als je investeert in bedrijven verwacht je waarschijnlijk rendement maar of dat er komt is maar de vraag. Zeker bij jonge bedrijven is het zeer onzeker of ze voor langere tijd levensvatbaar zijn. Een groot deel van startups zal niet veel langer bestaan dan enkele jaren. Vervolgens ben je vaak je gehele inleg kwijt. Maar als het wel lukt kan het rendement soms ook heel hoog zijn. Het is dus enorm wisselend.

Er zijn ook veel mensen die vooral investeren in bedrijven die een maatschappelijke doelstelling hebben. Financieel hoeft dat niet beter of slechter te zijn, maar als er ook een sociaal rendement is vinden mensen dat soms wel meer waard.

Hoeveel geld moet ik hebben om te kunnen investeren?

Veel mensen denken dat je enorm rijk moet zijn om aandelen te kunnen kopen. Je kunt vaak je inleg wel verliezen, dus het is onverstandig als je het geld op korte termijn nodig hebt. Maar echt rijk hoef je er niet voor te zijn.

Via crowdfunding-platforms kun je vaak al investeren vanaf 100 euro. Als je enkele duizenden euro’s van je spaargeld goed kunt missen, kun je hiermee al redelijk je investeringen spreiden en een relatief gezond portfolio aan bedrijfsinvesteringen opbouwen.