€950 miljoen aan durfkapitaal opgehaald in de eerste helft van 2023

€950 miljoen aan durfkapitaal opgehaald in de eerste helft van 2023

In de eerste helft van 2023 is tot nu toe ongeveer 950 miljoen euro opgehaald door Nederlandse techbedrijven. In het tweede kwartaal haalden startups ongeveer 525 miljoen euro aan durfkapitaal op. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, toen circa 420 miljoen euro werd opgehaald.

Het totaal aan durfkapitaal dat in het tweede kwartaal van dit jaar werd opgehaald is lager dan wat er in het tweede kwartaal van 2022 werd opgehaald (ongeveer 710 miljoen euro). Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van onder andere Dutch Startup Association en TechLeap.

Nog geen grote financieringsrondes

Het aantal deals in het tweede kwartaal komt uit op 108, wat ongeveer gelijk is aan het aantal deals in het eerste kwartaal (107). Volgens de analyse hebben er dit jaar nog geen echte grote financieringsrondes (van meer dan 60 miljoen euro) plaatsgevonden.

Naar verwachting starten scale-ups later dit jaar grotere financieringsrondes.

Naar verwachting zullen veel startups en scale-ups die op de piek van de markt in 2021 financiering opgehaald hebben, dit jaar grotere rondes starten. Deze rondes kunnen ze gebruiken voor de internationale uitrol van producten en diensten.

‘Investeerders stellen zich afwachtend op’

“Investeerders lijken zich vooralsnog afwachtend op te stellen. Het is nu de vraag of de markt inderdaad herstellende is en we het keerpunt voorbij zijn. De tweede helft van het jaar zal dit moeten blijken”, aldus Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association.

‘Nederland lijkt het beter te doen dan de ons omringende landen.’

“Het zal met name spannend worden in investeringen voor de groeifases. Ondanks de uitdagende economische omstandigheden blijft de Nederlandse startupsector veerkrachtig en lijkt Nederland het voorlopig beter te doen dan de ons omringende landen, waar investeringen blijven dalen.”

‘Uitdagende tijd voor scale-ups’

“Hoewel we positieve signalen in de markt zien, merken we dat het met name voor scale-ups moeizaam is om de juiste financiering voor de volgende fase op orde te krijgen in de huidige marktomstandigheden”, vertelt Maurice van Tilburg, managing director van TechLeap.

“Voor deze ondernemingen wacht een uitdagende tijd waarin investeerders meer naar netto resultaten kijken, leidend tot mogelijke kostenbesparingen, herstructureringen of het aanbrengen van een strategische focus. Maar juist deze scale-ups hebben de potentie om door schalen van hun product een enorme maatschappelijke en economische impact te maken.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten