Vrouwen bij startups verdienen 25% minder dan mannen

Vrouwen bij startups verdienen 25% minder dan mannen

Bij Europese tech-startups in de vroege fase verdienen vrouwen 25 procent minder dan mannen. Dit komt neer op zo’n 75 cent voor elke euro die een man verdient. Het onderzoek suggereert dat er bij deze bedrijven minder vrouwen goedbetaalde functies bekleden.

Vorig jaar bleek al dat door vrouwen geleide bedrijven maar één procent van alle startup-investeringen ontvingen binnen Nederland. Nu blijkt dat vrouwen bij startups dus ook minder betaald krijgen dan mannen. Het platform voor salarisvergelijking Ravio onderzocht meer dan 22.000 salarissen bij 400 Europese techbedrijven.

Loonkloof groter in de vroege fase

Het verschil in salarissen is het grootst bij startups in de vroege fase. Bij pre-seed, seed en Series A startups ontvangen vrouwen 75 cent voor elke euro die een man verdient. Bij bedrijven die al een Series B ronde gefinancierd hebben wordt het verschil al kleiner. Daar verdienen vrouwen 21 procent minder (79 cent voor elke 1 euro). Bij bedrijven na de beursgang verdienen vrouwen 86 cent voor elke 1 euro (een verschil van 14 procent).

Deze verschillen steken wel hoog boven het Europese gemiddelde van 10.6 procent uit. De loonkloof betekent volgens het onderzoek niet dat bedrijven mannen en vrouwen verschillend betalen voor dezelfde functie, maar het wijst op een lager aantal vrouwen in goedbetaalde functies.

Loonkloof aanwezig op alle afdelingen

Het onderzoek hield ook rekening met de loonkloof in de verschillende afdelingen van startups. Binnen de financiële teams verdienen vrouwen zo’n 20 procent minder dan mannen. Op afdelingen waar over het algemeen meer vrouwen werken ook een significant verschil in salaris te zien, zoals 15 procent in marketing en 8 procent bij HR-functies.

Verschillen per land

Bij Duitse startups was de loonkloof het grootst, namelijk 26 procent. Vrouwen bij startups in het Verenigd Koninkrijk en Spanje verdienen 25 procent minder dan mannen. De loonkloof is in Nederland bij techbedrijven iets kleiner, namelijk 17 procent.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten