Startups en scale-ups zorgen voor 135.000 banen

Startups en scale-ups zorgen voor 135.000 banen

Nederlandse startups, scale-ups en grownups creëren samen 135.000 banen. Impact-startups zijn vooral sterk aan het groeien, een op de tien startupmedewerkers werkt hier. Investeerders staken dit jaar bijna een miljard euro in deze bedrijven.

Belangenorganisatie TechLeap, CBRE en Dealroom publiceerden afgelopen dinsdag de vierde editie van het rapport Netherlands Startup Employment. Het onderzoek vergeleek 5.600 bedrijven, waarvan er 4.800 startups waren. Startups groeien met 7,6 procent sterker dan de economie in ons land (4,8 procent). Naar verwachting zorgen deze startups in 2030 voor 116.000 banen.

Grownups groeien het traagst

Het rapport bekeek ook 746 scale-ups en 53 grownups. Dit zijn bedrijven die voor 2005 zijn opgericht, zoals Bol.com, Booking.com en Catawiki. Gemiddeld creëren deze bedrijven 51.000 banen, waardoor ze de grootste werkgevers zijn. Met 6,4 procent groeien ze echter het traagst.

Scale-ups groeien gemiddeld 15 procent.

Scale-ups die in 2017 zijn gestart groeien het hardst (gemiddeld 15 procent). Zij zijn al goed voor meer dan 17.000 banen. Dit zijn bedrijven zoals Crisp, Dott en Hiber.

Startups blijven banen creëren

Het onderzoek laat ook zien dat de economische tegenslagen van dit jaar tot nu toe nog weinig banen opgeëist hebben bij startups. In het eerste halfjaar werden veel medewerkers ontslagen bij grotere techbedrijven. Zij konden terecht bij startups, waar de vraag naar deze medewerkers groot is.

Impact-startups zorgen voor 13.900 banen

Het onderzoek laat ook zien dat één op de tien startupmedewerkers voor een Nederlandse impact-startup werkt. Lightyear, EVBox en VanMoof zijn de grootste in deze sector in ons land. Samen is de sector goed voor 13.900 banen.

Impact-startups zijn de op twee na grootste werkgever in het ecosysteem.

Impact-startups zijn de op twee na grootste werkgever in het startupecosysteem. Fintech en healthtech staan op de eerste en tweede plaats. Ecommerce-startups staan op de vierde plaats.

startup banen
Aantal banen bij startups per sector. Bron: Dealroom.co

Interesse van investeerders in impact-startups

Investeerders weten ook dat het goed gaat met impact-startups. Zij investeerden dit jaar bijna een miljard euro in deze bedrijven. Dat is minder dan vorig jaar, toen haalden deze bedrijven 1,18 miljard euro op. Toch is het totaal van dit jaar hoger dan in 2020.

Bedrijven die zich inzetten voor het klimaat ontvingen €2,6 miljard aan financiering sinds 2016.

Sinds 2016 gaat de meeste funding naar impact-bedrijven die zich inzetten voor het klimaat (2,6 miljard euro). Op de tweede plaats staat duurzame consumptie (1,5 miljard euro) en op de derde plaats staan duurzame steden en gemeenschappen (1,1 miljard euro).

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten