Populaire sectoren in seed- en pre-seedrondes

Populaire sectoren in seed- en pre-seedrondes

Welke soorten startups zijn populair in investeringsrondes? In 2023 blijken startups die onder andere AI-tools of groene energie ontwikkelen vooral veel geld op te halen in seed- en pre-seedrondes. Voor veel investeerders zijn deze snelgroeiende bedrijven interessant.

Dit blijkt uit data van Crunchbase. Bedrijven die sinds 2019 zijn opgericht en 100.000 euro of meer hebben opgehaald in investeringsrondes werden geselecteerd voor het onderzoek. Door de grootste rondes te groeperen per sector geeft het onderzoek inzicht in de trends in investeren in startups.

Generatieve AI populair

Wereldwijd weten startups die generatieve AI ontwikkelen grote bedragen binnen te halen in seedrondes. Bedrijven die AI-assistenten ontwikkelen, zoals een geautomatiseerd tool die afspraken inplant, deden het ook goed in de rondes. Het Amsterdamse Kaizo haalde bijvoorbeeld 4 miljoen euro op in een seedronde. Het platform van deze startup is AI-gedreven en biedt prestatiebeheer van werknemers.

Energie en online sport groeien ook

Een andere sector die het goed deed in deze rondes is: energie. Startups die zich richten op het opwekken van groene energie haalden veel geld op in seedrondes. Bedrijven die zich richten op kernfusie waren goed voor ongeveer de helft van de seedinvesteringen in deze sector.

De sector met online sportforums en online sport is hard aan het groeien. Volgens Crunchbase is dit terug te zien in de investeringsrondes. De waarde van deze sector lag in 2022 op 1.4 miljard euro, maar naar verwachting groeit dit tot 4.5 miljard in 2030.

Tools en platforms gericht op het invullen van vacatures halen grote bedragen op in investeringsrondes.

Een andere opvallende trend is de financiering die naar tools en platforms gericht op het invullen van vacatures gaat. Een Amerikaanse startup, genaamd Rivet, die software ontwikkelt voor aannemers om ploegen te beheren en in te plannen haalde 5.3 miljoen dollar op. Veel startups ontwikkelen AI-aangedreven tools om talent te werven.

Nederlandse seedrondes

Ook in ons land weten startups grote bedragen op te halen. Het tech-platform voor circulair afval, Seenons haalde vorig jaar nog 6 miljoen euro op in een seedronde. Het Amsterdamse Insify haalde 2.6 miljoen euro op. En Creative Fabrica, een marktplaats waar knutselaars lettertypes, ontwerpen en content van ontwerpers kunnen kopen voor projecten, haalde 570.000 euro op in een seedronde.

Flitsbezorgers niet populair in investeringsrondes

Volgens Crunchbase zijn een aantal sectoren die tussen 2020 en 2022 erg populair waren, nu duidelijk niet meer de grootsten. Denk bijvoorbeeld aan flitsbezorgers, ecommerce opkopers, cannabisbedrijven en alternatieve proteïnen.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten