P2P lenen: investeren in leningen

Investeren in peer-to-peer lending is in het buitenland heel gebruikelijk. Je financiert een onderneming, verbouwing, auto of vervolgopleiding in ruil voor rente. In Europa zijn er verschillende platforms voor peer-to-peer lenen (p2p-lending) met elk eigen voor- en nadelen.

Inhoud:

Wat is peer-to-peer lenen?

peer-to-peer lenenMet peer-to-peer lenen (p2p-lending) investeer je jouw geld rechtstreeks in particuliere leningen, zonder tussenkomst van de bank.

Stel: iemand zoekt 1000 euro, en er zijn tien mensen bereid om ieder 100 euro aan deze persoon te lenen, dan kunnen zij via een platform samen deze lening mogelijk maken.

In ruil voor je investering krijg je bij peer-to-peer lending maandelijkse aflossing en rente terug. In ons land is zakelijke crowdfunding populair en daarbij ligt het rendement voor investeerders rond de 5 procent. Op Europese p2p-platformen ligt het rendement soms boven de tien procent. De overheadkosten zijn bij dit soort online platformen meestal laag waardoor er een goed rendement voor investeerders overblijft.

Let op: peer-to-peer lenen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Platforms voor p2p-leningen

In Nederland zijn er niet veel peer-to-peer lending-platforms, maar in Europa zijn er voldoende grote platforms voor p2p-lending. Soms hebben deze miljarden aan leningen gefinancierd en kun je hier direct  investeren in p2p-leningen. Enkele van de grootste Europese aanbieders van peer-to-peer lenen zijn.

Hive5 is een p2p-platform uit Kroatië waar klanten in het MKB kunnen investeren. Het is ondertussen in meerdere landen in Europa actief. De gemiddelde rente op leningen is rond de 15 procent. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Robocash is opgericht in 2017 en heeft ruim een half miljard euro aan p2p-leningen gerealiseerd. De gemiddelde rente ligt op 11,2%. Het platform heeft een Secondary Market en een Buyback-garantie. De meeste leningen zijn (maximaal) zo'n 60 dagen.

Mintos is een peer-to-peer platform voor individuele leningen uit Letland. De broker is Europees marktleider voor p2p-leningen, maar ook actief in 62 landen wereldwijd. Tussen 2015 en 2022 is in totaal 8 miljard euro gefinancierd. De gemiddelde rente bedraagt ongeveer 10 procent.

Met ruim een miljard aan geïnvesteerd vermogen is PeerBerry, opgericht in 2017, een van de grootste p2p-platforms van Europa. Het biedt vooral kortlopende consumentenleningen met als drie grootste landen Polen, Kazachstan en Oekraïne. Gemiddelde rente rond de 11-12 procent.

Het Estische Bondora bestaat sinds 2009 en heeft als grootste afzetmarkten Estland, Finland en Spanje. Gemiddeld zit het platform boven de tien procent, met name in Estland zelf worden soms hoge rendementen behaald. Investeren kan al vanaf 5 euro.

Lender & Spender is een Nederlands p2p-platform dat de investering automatisch verdeelt over particuliere leningen die nooit in achterstand zijn geweest en vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) stoppen. Gemiddeld biedt het 4 procent rendement.

IUVO is gevestigd in Estland en biedt p2p-leningen aan. Het platform heeft meer dan 30 duizend geregistreerde gebruikers uit 166 landen wereldwijd. De meeste leningen hebben een looptijd van 6 tot 24 maanden, met een gemiddelde rente tussen 5 en 15 procent.

VIAINVEST is een online beleggingsplatform uit Letland. Op de website kun je investeren in zowel consumenten- als zakelijke leningen. Tot nu toe is er meer dan 315 miljoen euro geïnvesteerd. Het heeft een gemiddelde rente van 10 procent.

Bondster is een peer-to-peer leenplatform uit Tsjechië dat actief is in 20 landen. Het biedt individuele en zakelijke leningen aan met een looptijd tot 120 maanden. Sinds 2017 is meer dan 100 miljoen euro gefinancierd door meer dan 15 duizend investeerders. De rente bedraagt 5 tot 16 procent.

TWINO werd in 2009 opgericht in Letland. Momenteel is het actief in 6 landen. Het heeft meer dan 58 duizend geregistreerde gebruikers, die ongeveer 1 miljard euro hebben geïnvesteerd. Volgens het platform verdienen beleggers in totaal 12 miljoen euro aan rente.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7 procent. Naar eigen zeggen heeft het al 83 miljoen euro uitgekeerd aan rente aan investeerders.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Fintown is een p2p-platform waarbij je investeert in particuliere vastgoedontwikkelingen in Europa, met gemiddeld 12% rente. De eigenaars van het platform investeren zelf ook in de beschikbare projecten. Investeren is mogelijk vanaf €50.

Debitum is een Lets P2P-leenplatform. Het bedrijf richt zich op de financiering van kleine bedrijven. De leningen, die worden aangeboden via pools, worden gedekt door een terugkoopverplichting. Het jaarlijkse rendement ligt op een kleine 10%.

Peer-to-peer lending voor particulieren

Peer to peer-lending: crowdfunding voor particulierenPeer-to-peer lenen wordt ook wel crowdfunding voor particulieren genoemd. P2p lending is een vorm van crowdfunding, maar in Nederland wordt die term vooral zakelijk gebruikt. Via grote crowdfunding-platformen zoals Geldvoorelkaar of Collin Crowdfund kun je investeren in bedrijven, en zo zelfstandige ondernemers helpen met hun financiering.

Consumenten gebruiken de term crowdfunding vooral als het om donaties gaat. Op deze pagina’s gaan we vooral in op de voor- en nadelen van p2p-lenen en het investeren in een particuliere lening.

P2p lenen in Nederland versus het buitenland

Peer-to-peer lending is in Nederland nog een jonge markt. Daardoor is er beperkte regulering en toezicht. Er zijn in Nederland geen specifieke regels over deze leenplatformen of voor een peer-to-peer-lening. Wel zijn er regels omtrent crowdfunding die van toepassing zijn. Een platform heeft namelijk een vergunning of ontheffing van de Autoriteit Financiële Markten nodig. Let hier dus op als je via een Nederlands platform wilt investeren in een peer-to peer-lening.

Investeren in p2p-leningen kan in heel Europa.

In het buitenland is peer-to-peer lenen al een groot succes. Zelfs dichtbij in grote Europese landen is p2p-lending vrij populair. Dit komt onder meer omdat banktarieven in omringende landen doorgaans veel hoger zijn. Consumenten zijn dus op een grotere schaal op zoek naar alternatieve financieringsvormen.

Internationale p2p-leenplatformen zijn daardoor interessant voor Nederlandse investeerders. Een rentepercentage van 10 procent is in sommige Europese landen bijvoorbeeld niet ongewoon. Wil je de volgende stap nemen, dan kun je zeker overwegen eens een kijkje te nemen op internationale leenwebsites.
peer-to-peer-lending

Investeren in particuliere leningen

Kredietnemers kunnen op peer-to-peer platforms terecht, maar let op: de verschillen zijn groot. Zo zijn er ook veel donatie-platformen waar je je geld kunt doneren aan mensen met een hoge gunfactor. Op buitenlandse platformen kun je investeren in een woningrenovatie, aflossen van studieschulden of een autolening. Dat gaat om leningen waar meestal een stevig rentepercentage tegenover staat.

Op zoek naar meer mogelijkheden? Zie dan ook investeren in crowdfunding, ons overzicht van crowdfunding-platforms of kijk op over investeren in vastgoed.

Risico’s van peer-to-peer lending

risico's van een peer to peer leningNet als elke andere investeringsvorm heb je bij peer-to-peer lenen met risico’s te maken. Het voornaamste risico is dat kredietnemers hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Hoe groot is de kans dat je hier als investeerder de dupe van bent?

Voordat leners om geld kunnen vragen, worden zij vaak door een onafhankelijke partij en het leenplatform zelf getoetst op hun kredietwaardigheid. Uitgaven, inkomsten, leeftijd en minimale bestedingsruimte worden allemaal in ogenschouw genomen en er wordt een risicoklasse toegekend. Zo weet je als investeerder waar je aan begint.

Leners worden bij peer-to-peer lending vooraf getoetst maar er is altijd het risico dat je jouw inleg niet terugkrijgt.

Er is altijd de kans dat een particuliere lening niet wordt afgelost. Sommige platformen bieden daarvoor een terugkoopgarantie. Na een te grote betalingsachterstand koopt het platform jouw krediet voor de volledige prijs (exclusief toekomstige rente). Dit minimaliseert het wanbetalingsrisico en beperkt je verlies.

Biedt een platform geen garantie en wil je niet te veel risico lopen, dan is het in ieder geval verstandig om je investeringen zoveel mogelijk te spreiden. Begin bijvoorbeeld met kleine bedragen te investeren in verschillende leningen van een lage risicoklasse. Op platformen zonder terugkoopgarantie, die actief zijn in markten waar banken relatief duur zijn, is daar soms nog altijd een prima rendement op te behalen.

Rendement op peer-to-peer lenen

Mintos: een groot Europees p2p platformDe rendementen van peer-to-peer lenen kunnen potentieel hoog zijn. Doorgaans kun je zo’n 3 tot 5 procent rendement verwachten in de laagste risicocategorie tot ruim boven de 10 procent in de hoogste risicocategorie. Wederom is dit afhankelijk van het leenplatform. Sommige platformen zullen ook een kleine vergoeding vragen in ruil voor hun bemiddeling. Het Nederlandse Lender & Spender vraagt bijvoorbeeld 1% afsluitkosten bij het afsluiten van een p2p-lening.

Als je in korte tijd veel geld wilt verdienen, ben je overigens aan het verkeerde adres. Je zult naast geld ook tijd moeten investeren. Om rendement te maken moet je minimaal een halfjaar tot enkele jaren je geld kunnen missen, voordat je er echt aan kunt verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over peer-to-peer lenen zijn:

Wat is peer-to-peer lenen?

Peer-to-peer lenen, ook wel p2p-lending genoemd, is een soort crowdfunding voor particulieren. Via platforms kunnen particulieren een lening aangaan. Deze lening wordt vervolgens aangeboden aan particuliere investeerders die via dit of een aangesloten platform hierin kunnen investeren.

Wat is het risico & rendement van investeren in p2p-lending?

In Nederland zijn banken vrij dominant met consumentenkrediet. In het buitenland is p2p-lending al vrij populair, zowel onder veilige hypotheken als risicovolle kortlopende leningen.

Het rendement op platforms loopt uiteen van een paar tot boven de twintig procent, met de bijbehorende risico’s. Het loont dus om even uit te zoeken welk platform of risicoklasse het meest past bij jouw persoonlijke voorkeuren.

Kan ik in Nederland lenen via p2p?

Vooral in het buitenland is p2p-lending erg populair, maar ook in Nederland zijn er inmiddels verschillende platformen opgestaan. Zo is Lender & Spender al enkele jaren hier actief. Ook zijn sommige Europese platformen deels in Nederland actief.

P2P lenen: investeren in leningen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp