menu
Corum Investments

P2P lenen: investeren in leningen

Investeren in crowdfunding voor particulieren, en zo andermans verbouwing, auto of vervolgopleiding financieren? Peer-to-peer lenen (p2p-lending) is in het buitenland al een succes en komt langzaam op in Nederland. Gaat dat je te langzaam? Via diverse internationale platforms kun je ook investeren in p2p-leningen.

Inhoud:

Wat is peer-to-peer lenen?

peer-to-peer lenenMet peer-to-peer lenen, ook wel p2p lending genoemd, investeer je jouw geld rechtstreeks in de lening van particulieren, zonder tussenkomst van de bank. Stel: iemand zoekt 5000 euro, en er zijn tien mensen bereid om ieder 500 euro aan deze persoon te lenen, dan kunnen zij via een platform samen aan de financieringsbehoefte van deze persoon voldoen.

In ruil voor je investering krijg je een maandelijkse aflossing en het bijkomende rentepercentage terug. In Nederland is met name het zakelijke crowdfunding populair en ligt het rendement om en nabij de 5 procent, maar op sommige grote Europese p2p-platformen loopt het soms op richting of soms zelfs boven de tien procent. Een voordelig percentage dus, dat vooral naar de investeerders gaat. De overheadkosten zijn bij dit soort online platformen meestal beperkt.

Let op: peer-to-peer lenen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Platforms voor p2p-leningen

Het aantal Nederlandse leenplatformen voor particulieren is klein, maar groeiende. In Europa zijn er echter al zeer grote platformen actief waarop je kunt investeren in p2p-leningen. Hieronder tref je een aantal van de grootste aanbieders van peer-to-peer lenen op alfabetische volgorde.

Lender & Spender

Lender & SpenderLender & Spender is een Nederlands platform onder toezicht van de AFM. Vanaf 100 euro kun je investeren in particuliere leningen tegen 1 procent servicekosten. Je investering wordt automatisch gespreid over leningen die nooit in achterstand zijn geweest aan mensen die vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) de investering stopzetten en opnemen. Gemiddeld behaal je 4 procent rendement op je investering.

Mintos.com

MintosMintos is opgericht in 2015 en heeft zelf enkele miljoenen voor internationale groei opgehaald. Met succes want halverwege 2019 is al 2,5 miljard via het platform gefinancierd met een gemiddeld rendement voor investeerders van ruim 12%. Er zijn geen servicekosten en Mintos.com biedt enkele handige tools zoals een Auto Invest-functie en een Secondary Market.

Bondora

BondoraHet Estische Bondora bestaat sinds 2009 en heeft als grootste afzetmarkten Estland, Finland en Spanje. Gemiddeld zit het platform boven de tien procent, met name in Estland zelf worden soms hoge rendementen behaald. Investeren kan vanaf 5 euro.

Fellow Finance

Fellow FinanceHet van oorsprong Finse Fellow Finance is actief sinds 2014. De leningen komen nog altijd voornamelijk uit Finland, al ziet het zichzelf als het grootste p2p-platform van noord Europa. Het rendement ligt rond de 8%, ongeveer een vijfde van de leningen is zakelijk en gezien de Finse teksten die we soms in voorwaarden nog tegenkomen, is het platform nog niet al te sterk gericht op investeerders uit andere Europese landen.

IUVO

IUVOIUVO is een speler die is begonnen in Bulgarije en is momenteel ook actief in Roemenië. Op moment van schrijven biedt het bijna 9% gemiddeld resultaat voor investeerders. Het platform biedt verder een Auto Invest-functie, zodat je het investeren kunt automatiseren. Daarnaast hanteert ook dit platform een terugkoopgarantie. Ontstaat er een default? Dan krijg je je het resterende deel (zonder rente) terug.

Crowdfunding voor particulieren

Crowdfunding voor particulierenPeer-to-peer lenen wordt ook wel crowdfunding voor particulieren genoemd. Peer-to-peer lenen is een vorm van crowdfunding, maar in Nederland wordt die term vooral zakelijk gebruikt. Via grote crowdfunding-platformen zoals Geldvoorelkaar of Collin Crowdfund kun je investeren in bedrijven, en zo zelfstandige ondernemers helpen met hun financiering. Voor het mkb zijn er veel crowdfunding-alternatieven. Op deze pagina’s gaan we vooral in op de voor- en nadelen van p2p-lenen en het investeren in particuliere leningen.

P2p lenen in Nederland versus het buitenland

Peer-to-peer lenen is in Nederland nog een jonge markt. Daardoor is er beperkte regulering en toezicht. Er zijn in Nederland geen specifieke regels over deze leenplatformen. Wel zijn er regels omtrent crowdfunding die van toepassing zijn. Een platform heeft namelijk een vergunning of ontheffing van de Autoriteit Financiële Markten nodig. Let hier dus op als je van een Nederlands platform gebruik wilt maken om te investeren in particuliere leningen.

Investeren in p2p-leningen kan in heel Europa.

In het buitenland is peer-to-peer lenen daarentegen al een groot succes te noemen. Zelfs dichtbij in grote Europese landen is p2p-lending vrij populair. Dit komt onder meer omdat banktarieven in omringende landen doorgaans veel hoger zijn. Consumenten zijn dus op een grotere schaal op zoek naar alternatieve financieringsvormen.

Internationale p2p-leenplatformen kunnen daardoor interessant zijn voor Nederlandse investeerders. Een rentepercentage van 10 procent is in sommige Europese landen bijvoorbeeld niet ongewoon. Wil je de volgende stap nemen, dan kun je zeker overwegen eens een kijkje te nemen op internationale leenwebsites.

Investeren in particuliere leningen

Kredietnemers kunnen op peer-to-peer platformen terecht, maar let op: de verschillen zijn groot. Zo zijn er ook veel donatie-platformen waar je je geld kunt doneren aan mensen die vechten tegen ziektes, rechtszaken hebben of andere gunfactoren in de strijd gooien. Met name op buitenlandse platformen zien we ook veel reguliere leningen, waar gewoon een rentepercentage tegenover staat. Daar kun je investeren in een woningrenovatie, het aflossen van studieschulden of een autolening.

Op zoek naar meer mogelijkheden? Zie dan ook investeren in crowdfunding, ons overzicht van crowdfunding-platforms of kijk op over investeren in vastgoed.

Risico’s

Net als elke andere investeringsvorm heb je bij peer-to-peer lenen met risico’s te maken. Het voornaamste risico is dat kredietnemers hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Hoe groot is de kans dat je hier als investeerder de dupe van bent?

Voordat leners om geld kunnen vragen, worden zij vaak door een onafhankelijke partij en het leenplatform zelf getoetst op hun kredietwaardigheid. Uitgaven, inkomsten, leeftijd en minimale bestedingsruimte worden allemaal in ogenschouw genomen en er wordt een risicoklasse toegekend. Zo weet je als investeerder waar je aan begint.

Toch bestaat er de kans dat je lening niet kan worden afgelost. Sommige platformen bieden daarvoor een terugkoopgarantie. Na een te grote betalingsachterstand koopt het platform jouw krediet voor de volledige prijs (exclusief toekomstige rente). Dit minimaliseert je het wanbetalingsrisico en beperkt je verlies.

Biedt een platform geen garantie en wil je niet te veel risico lopen, dan is het in ieder geval verstandig om je investeringen zoveel mogelijk te spreiden. Begin bijvoorbeeld met kleine bedragen te investeren in verschillende leningen van een lage risicoklasse. Op platformen zonder terugkoopgarantie, die actief zijn in markten waar banken relatief duur zijn, is daar soms nog altijd een prima rendement op te behalen.

Rendement op peer-to-peer lenen

De rendementen van peer-to-peer lenen kunnen potentieel hoog zijn. Doorgaans kun je zo’n 3 tot 5 procent rendement verwachten in de laagste risicocategorie tot ruim boven de 10 procent in de hoogste risicocategorie. Wederom is dit afhankelijk van het leenplatform. Sommige platformen zullen ook een kleine vergoeding vragen in ruil voor hun bemiddeling. Het Nederlandse Lender & Spender vraagt bijvoorbeeld 1% afsluitkosten bij het afsluiten van een p2p-lening.

Als je in korte tijd veel geld wilt verdienen, ben je overigens aan het verkeerde adres. Je zult ook tijd moeten investeren, te weten minimaal een halfjaar tot enkele jaren, voordat je er echt aan kunt verdienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over peer-to-peer lenen zijn:

Wat is peer-to-peer lenen?

Peer-to-peer lenen, ook wel p2p-lending genoemd, is een soort crowdfunding voor particulieren. Via platforms kunnen particulieren een lening aangaan. Deze lening wordt vervolgens aangeboden aan particuliere investeerders die via dit of een aangesloten platform hierin kunnen investeren.

Wat is het risico & rendement van investeren in p2p-lending?

In Nederland zijn banken vrij dominant met consumentenkrediet. In het buitenland is p2p-lending al vrij populair, zowel onder veilige hypotheken als risicovolle kortlopende leningen. Het rendement op platforms loopt uiteen van een paar tot boven de twintig procent, met de bijbehorende risico’s. Het loont dus om even uit te zoeken welk platform of risicoklasse het meest past bij jouw persoonlijke voorkeuren.

Kan ik in Nederland lenen via p2p?

Vooral in het buitenland is p2p-lending erg populair, maar ook in Nederland zijn er inmiddels verschillende platformen opgestaan. Zo is Lender & Spender al enkele jaren hier actief. Ook zijn sommige Europese platformen deels in Nederland actief.

P2P lenen: investeren in leningen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp