P2p-leenmarkt in Europa: €10,5 miljard

P2p-leenmarkt in Europa: €10,5 miljard

Investeerders hebben vorig jaar zo’n 10,5 miljard euro uitgezet via p2p-leningen in Europa, waarbij het Verenigd Koninkrijk het leeuwendeel van dit volume op zich neemt. Hoewel de Europese markt voor peer-to-peer blijft groeien, gebeurt dit nu wel op een minder hoge snelheid.

Voor 2019 wordt een groei van bijna 50 procent verwacht voor het Europese vasteland. Dat is nog steeds mooi, maar wel de helft van de snelheid waarmee het in het vorige jaar groeide. En ondanks dat Europa (in potentie) een heel grote markt heeft voor investeren in leningen van particulieren, komt twee derde van het volume nog altijd via Britse leenplatforms.

Dit blijkt uit het rapport ‘Peer-to-peer lending: state of the market‘ van AltFi. Hieruit komt een ontwikkeling naar voren waaruit blijkt dat de grote platforms in Europa lekker doorgroeien, terwijl de kleinere platforms moeite hebben met het opschalen van hun activiteiten. “Het is opvallend hoeveel van deze bedrijven in 2019 een langzame start hebben gemaakt, als ze überhaupt al wel zijn gestart.”

Dit jaar 4,9 miljard euro in Europa zónder UK

Volgens AltFi heeft die langzame start wellicht bijgedragen aan een algemene groeivertraging in continentaal Europa. Cijfers van dataprovider Brismo verwachten dat de groei daar zal afnemen, van 90,2 procent vorig jaar naar 47,49 procent dit jaar. “Dit is ingegeven door een tragere groei in consumentenleningen, een sector die het grootste deel van de online kredietverlening voor haar rekening neemt.” Werd er vorig jaar 3,32 miljard euro uitgeleend, dit jaar wordt een volume van 4,9 miljard euro verwacht.

8,13 miljard euro in de UK alleen

Dit is dus in Europa zónder het Verenigd Koninkrijk mee te tellen. Want daar werd vorig jaar 6,77 miljard euro uitgeleend en wordt er voor dit jaar een totale som van 8,13 miljard euro verwacht.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten