Mintos start met geldmarktfonds-investeringen

Mintos start met geldmarktfonds-investeringen

Mintos, vooral bekend als marktleider in p2p-lending, biedt vanaf vandaag Smart Cash-investing. Hierbij investeer je in een direct opneembaar geldmarktfonds van BlackRock. Een ideale investeringsmogelijkheid voor geld dat je tijdelijk liquide hebt, zo is het platform van mening.

Met ruim een half miljoen investeerders staat Mintos vooral bekend als Europese marktleider in p2p-leningen. In 2023 investeerden particuliere beleggers bijna 1,2 miljard euro, waarvan 954 miljoen euro via geautomatiseerde lening-portefeuilles. In 2023 verdienden beleggers daarop gemiddeld een netto-rendement van 11,26 procent.

‘Bieden een totaalaanbod voor passieve beleggers’

Inmiddels heeft het platform naast p2p-lending verschillende producten uitgebracht. Martins Sulte, CEO bij Mintos, geeft aan dat het platform een volledig aanbod wil bieden voor passieve beleggers. Sinds 2023 biedt het daarom ook obligaties en ETF’s aan. Recent startte het platform met vastgoed-leningen en nu biedt het ook investeren in een geldmarktfonds.

Mintos verwacht serieuze interesse voor investeren in een geldmarktfonds vanuit investeerders

De rente daarvan is afhankelijk van verschillende variabelen, waarbij vooral de rente van de Europese Centrale Bank een grote rol speelt. Momenteel is de rente daarom3,75 procent. Dat is fors lager dan andere investeringsmogelijkheden van Mintos, maar het platform verwacht toch dat er serieuze interesse zal zijn vanuit investeerders.

Direct opneembaar en met AAA-rating

Andere investeringsmogelijkheden, zoals de Auto Invest-functies die binnen p2p-lending populair zijn, bieden vaak een hoger gemiddeld rendement. Maar daar staat je geld soms vast of zijn er risico’s. Daardoor zijn die vooral interessant op de lange termijn.

Smart Cash, de naam van het nieuwe product, is juist ook voor korte periodes interessant, vult Karlis Malcenieks, CFO van Mintos, aan tijdens de lancering. “Het is direct opneembaar zonder kosten of voorwaarden en zit in een fonds met een AAA-rating. Daarmee is het een ideale plek voor geld dat je liquide hebt, bijvoorbeeld tussen investeringen in.”

Fonds van BlackRock

Mintos werkt direct samen met BlackRock, en is dus afhankelijk van die beheerder. Voor de voorwaarden verwijst het dan ook naar de ISIN-code: IE000GWTNRJ7. BlackRock biedt het ook buiten Mintos aan, maar nog niet via reguliere brokers. Mintos maakt dit specifieke product nu ook beschikbaar voor de kleinere particuliere beleggers.

‘BlackRock werkt ook met rentes van de ECB, maar heeft lagere kosten dan banken’

De rente wordt dagelijks opgebouwd en is hoger dan Europese banken bieden, terwijl de voorwaarden vergelijkbaar zijn. “Net als banken werkt BlackRock ook met de rentes van de ECB, maar banken rekenen simpelweg hogere kosten, waardoor de rentes daar lager zijn dan dit product.”

Nadelen

Een van de nadelen, die Investeerders.nl zelf ziet tijdens de presentatie, is dat het gaat om een investering. Het depositogarantiestelsel van de banken is hier dus niet actief. Wel is er voor investeringsplatforms zoals Mintos (of aandelenbrokers) een soortgelijke garantie tot 20.000 euro.

Een ander nadeel is dat de rente maandelijks als Mintos-tegoed wordt uitgekeerd, en je dus niet kunt kiezen voor een automatische herbelegging. Daarvoor moet je de rente-uitkeringen handmatig telkens opnieuw maandelijks toevoegen aan dit spaarproduct.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten