Geldmarktfonds

Met een geldmarktfonds beleg je in relatief veilige beleggingsproducten. Risico’s van deze fondsen zijn beperkt en je geld blijft direct opneembaar. Uitleg over het beleggen in zo’n money market fund, en soortgelijke producten die sommige brokers aanbieden.

Inhoud:

Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Werkwijze geldmarktfondsen

beleggen in een geldmarktfondsEen geldmarktfonds is een type beleggingsfonds dat belegt in kortlopende, zeer liquide en relatief veilige financiële instrumenten. Voorbeelden hiervan zijn staatsobligaties, deposito’s bij banken en vergelijkbare vastrentende depositocertificaten.

Een geldmarktfonds belegt zelf via een vaste strategie waarbij het de risico’s spreidt over meerdere producten. Daarnaast zijn deze zelf verhandelbaar, waardoor je de looptijden van de beleggingen niet hoeft af te wachten, zoals bij een deposito. Actieve beleggers gebruiken ze vaak om onbelegd saldo te parkeren.

Beleggen in een geldmarktfonds

Vaak zijn deze soort fondsen alleen beschikbaar voor professionele institutionele beleggers. Ook zijn Amerikaanse producten niet altijd beschikbaar op de Europese markt. Fondsen die ook beschikbaar zijn voor particulieren, waarin je kunt beleggen DEGIRO, Saxo of andere brokers, zijn vaak koersgevoelig en verpakt in een ETF.

Voorbeelden van dit soort fondsen en ETF’s:

  • Robeco Euro Government Bonds LU0620638824: investeert in Europese staatsobligaties
  • VanEck iBoxx EUR Sovereign Capped NL0010273801: ETF met 15 Europese staatsobligaties
  • Vanguard EUR Eurozone Government Bond IE00BH04GL39: ETF met Europese staatsobligaties

Bovenstaande drie zijn slechts voorbeelden. Naast deze zijn er verschillende vergelijkbare fondsen en ETF’s te vinden. Met wisselende samenstellingen, beheerkosten en risico’s.

Brokers met vaste rentes

Geldmarktfondsen zelf hebben minimale koersschommelingen, maar verpakt in een ETF kunnen deze op de beurs koersgevoelig zijn. Hierdoor loop je het risico op verlies. Sommige brokers hebben in plaats hiervan eigen spaarproducten. Meestal met vaste rentes. Enkele bekende oplossingen hiervan zijn:

Europees platform voor passieve beleggers. Financier leningen, obligaties, ETF’s of vastgoed met hoge rentes en korte looptijden. Zoals gemiddeld 10,9 procent rente op Core Loans of 3,25 procent spaarrente op Smart Cash: een direct opneembaar geldmarktfonds. Nu 15 euro bonus voor nieuwe beleggers.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je tegen lage tarieven handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Naast beleggen biedt het ook spaarproducten met 3,15% (EUR) of 4,6% (USD) spaarrente zonder looptijd of tot 7.59% op USD-deposito's.

Bij deze broker kun je vanaf 1 euro beleggen in fractionele aandelen, obligaties of etf’s, handmatig aandelen kopen of automatisch beleggen voor een vast bedrag in een vooraf ingesteld plan. Op onbelegd saldo ontvang je 3,25 procent rente. Hierdoor is dit een fijn platform voor passieve beleggers.

Via BUX Zero kun je handelen in aandelen, obligaties en ETF's via een app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers. Op niet-geïnvesteerd vermogen biedt het 2,25 procent rente. Bood ook 30 soorten crypto, maar stopte daarmee nadat het werd overgenomen door ABN Amro.

Revolut biedt klanten met een betaalrekening vanuit de app direct de optie om te beleggen of te sparen. Bij sparen kun je kiezen voor een geldmarktfonds. Rentes hangen af van je abonnement. Bij een gratis rekening zijn de rentes 2,95 procent in EUR, 3,98 procent in USD of 4,04 procent in GBP.

Bovenstaande brokers werken direct samen met fondsen of partnerbanken. Hierdoor kunnen zij het geld rechtstreeks bij de ECB of een institutioneel fonds onderbrengen, tegen een vaste rente. Dat maakt ze soms een goed alternatief voor spaarders die ontevreden zijn over de rentes die banken zelf aan klanten aanbieden.

Geldmarktfondsen bij DEGIRO

DEGIRO logoTot en met eind 2020 zat bij DEGIRO automatisch je niet-belegde geld in een geldmarktfonds. Dit was omdat DEGIRO destijds geen bankvergunning had, en geen banktegoeden kon aanhouden. Na de fusie met Flatex is dit veranderd. Als particuliere belegger heb je nu een Duitse IBAN voor tegoeden.

Dit saldo valt niet meer onder beleggingen, maar onder banktegoed. Het valt ook onder het Europese depositogarantiestelsel met een garantie van 100.000 euro per accounthouder. Als je beschikbaar saldo bij DEGIRO wilt beleggen in een geldmarktfonds, moet je nu zelf een fonds kiezen waarin je dit belegt.

Risico’s van fondsen

Geldmarktfondsen kennen beleggingsrisico’s. Sommige hebben een sterk koersrisico. Daarnaast kunnen ook financiële instellingen en overheden in betalingsproblemen komen. Al gebruiken beleggers ze vaak juist om risico’s te vermijden. Grote beleggers parkeren hier vaak tijdelijk de cash-tegoeden.

Een geldmarktfonds belegt dit tegoed in producten met hoge kredietwaardigheid, en veelal met sterke garanties. Op banktegoeden is er het depositogarantiestelsel. Voor particulieren is die 100.000 euro vaak voldoende, maar voor partijen die een veel groter vermogen beheren is een geldmarktfonds, met beleggingen waarop banken en overheden garant staan, soms een betere locatie.