Freedom24

Freedom24 is een NASDAQ-geregistreerd online beleggersplatform, waar je kunt handelen in meer dan een miljoen aandelen, etf’s en Amerikaanse opties. In onze laatste review scoort het een 7,5, vooral door de spaarproducten. Gebruikers krijgen automatisch een spaarrekening, met hoge rentes op tegoeden.

Inhoud:

Beleggen gaat gepaard met risico’s. Door te handelen op Freedom24 kun je jouw inleg (deels) verliezen.

Wat typeert Freedom24

Freedom24 is een online beleggingsplatform dat snel bekendheid kreeg toen het IPO-aandelen aanbood. Ook de redactie van Investeerders.nl heeft zo mee kunnen investeren in aandelenuitgiftes van bijvoorbeeld Rivian en Nu Bank.

Inmiddels is het daarmee niet meer actief en tegenwoordig richt het platform zich op Europees spaargeld. Naast beleggen kun je kun je hoge spaarrentes ontvangen op het platform.

Portfolio Structure

Gebruiksvriendelijkheid

Het openen van een beleggingsrekening op Freedom24 is relatief eenvoudig. Het platform zelf is soms wat lastig in gebruik. Het richt zich vooral op beleggers die al bekend zijn met verschillende exchanges en die goed weten wat ze doen, of die juist het platform vooral gebruiken om alleen te sparen.

Investeerders.nl heeft zowel beleggen, sparen als specifieke beleggingen getest. Qua gebruikersgemak  heeft het niet onze voorkeur. We zijn bekend met verschillende platforms maar bij deze broker moeten we vaak even zoeken voor we de juiste informatie hebben gevonden. Al kan dat persoonlijke voorkeur zijn.

Handelen op Freedom24
Beleggingsinformatie

In mei 2024 lanceerde Freedom24 een eigen Academy met beleggingsinformatie. Deze is zowel op starters als bestaande beleggers gericht en bevat bijvoorbeeld handleidingen over hoe je kunt starten met beleggen in opties, of welke rapporten beleggers zoal naar kijken.

Op het moment van het schrijven van deze review is alle uitleg in de Academy alleen nog maar beschikbaar in het Engels. Daarnaast kun je als starter alleen de introductieteksten lezen. Om naar de volgende lessen te gaan moet je zijn ingelogd in een Freedom24-account.

Aanbod Freedom24

Door een effectenrekening te openen bij Freedom24 kun je internationaal beleggen zonder minimum storting in aandelen, obligaties en ETF’s (verhandelbare fondsen) van (staats)bedrijven op verschillende beurzen wereldwijd. Zo kun je eenvoudig Freedom24investeren in bedrijven in Amerika, Europa en Azië.

Freedom24 heeft een mobiele app, maar lijkt de focus te leggen op beleggers die handelen via de desktop-applicatie. In totaal krijgen klanten toegang tot ongeveer een miljoen financiële instrumenten. De focus ligt hierbij op het verlenen van toegang tot de Amerikaanse markt, omdat hier veel vraag naar is.

Op de Amerikaanse markt kun je handelen op onder meer Nasdaq, NYSE, CME en AMEX. In Europa zijn dit LSE, Deutsche Börse, Athens Stock Exchange en MOEX. En via HKEX krijgen gebruikers ook toegang tot aandelen van Aziatische bedrijven. Verder biedt het analyses en rapporten in de meeste Europese talen.

Crypto en andere risicovolle producten

Freedom24 biedt toegang tot inmiddels 11 nieuwe beursgenoteerde Bitcoin etf’s en soortgelijke beursgenoteerde producten. Hiervoor rekent het 2 euro per transactie en 0,02 euro per etf. Hiervoor heb je geen crypto-wallet nodig. Om hier te komen moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Stap 1: Open een beleggingsrekening op Freedom24.com en login.
  • Stap 2: Kies voor Trade en kies daar voor de Europese of Amerikaanse beurs.
  • Stap 3: Kies voor Funds op het paneel
  • Stap 4: Kies het fonds waarin je wilt investeren. Populaire fondsen zijn IBIT, ARKB, FBTC of GBTC.
  • Stap 5: Lees en accepteer de KIT (Key Information Document), bepaal het aantal dat je wilt kopen en kies je order type (market or limit).

freedom24 bitcoin etfs
Naast bitcoin-etfs biedt het platform vaker nieuws of aanbevelingen over nieuwe producten. Naar eigen zeggen kunnen gebruikers van het handelsplatform hiermee gemiddeld 21 procent rendement halen. Of je deze adviezen volgt bepaal je zelf. Je bent zelf helemaal vrij om je eigen beleggingen te kiezen.

Spaarrente op niet-belegd tegoed

kosten Freedom Finance EuropeNaast de vele mogelijkheden om te beleggen biedt het platform ook de mogelijkheid om te sparen. Onder Nederlandse gebruikers is vooral dit de reden dat ze een account hebben bij Freedom24: over niet belegd tegoed ontvang je spaarrente: 3,88 procent over euros, 5,31 over tegoed in US-dollars.

Voor veel Nederlandse beleggers is de rente op niet belegd vermogen de reden dat ze er een account openden.

Rentes zijn gekoppeld aan SOFR en EURIBOR, interbank-tarieven en hierbij wil het platform echt de beste rentes bieden. Op een deposito (vaste periodes) lopen de rentes verder op afhankelijk van het bedrag dat je inlegt en de periode dat je het vastzet. Bij een inleg van 100.000 euro of meer en een periode van 12 maanden krijg je momenteel 8,76 procent per jaar in dollars of 6,41 procent als je spaart in euros.

Tarieven Freedom24

Per februari 2024 werkt Freedom24 met twee verschillende pakketten:

Smart-pakket: voor spaarders en kleine beleggers is het Smart-pakket geschikt. Deze is zonder vaste maandelijkse kosten, wat ideaal is als je het platform veel gebruikt vanwege de spaarrente. Als je ook belegt betaal je een provisie per aandeel, transactiekosten en andere kosten.

Kosten voor Amerikaanse of Europese aandelen en ETF’s
0.02 dollar/euro per aandeel plus 2 dollar/euro per order.

All Inclusive in USD: Hierbij biedt het persoonlijke ondersteuning en aanbevelingen. Ook het All Inclusive-pakket is zonder vaste kosten maar bij aankopen van aandelen en etf’s betaal je hier ook een procentuele commissie. Ook is de handel in opties hier duurder.

Kosten voor Amerikaanse of Europese aandelen en ETF’s
0.5 procent en 0,012 dollar per aandeel/ETF plus 1,20 dollar per order.

Beleggingsresultaten

Online ervaringen met Freedom24

Online zijn er veel reviews te vinden over het platform van Freedom Finance. De broker haalt op Trustpilot een 4.7 van de 5. In de meeste recensies zijn gebruikers enthousiast over het platform, met name over het gebruiksgemak en de mogelijkheden.

Veel van de reviews zijn nog afkomstig van de tijd dat Freedom24 ook nieuwe IPO-aandelen aanbood. Daarmee is het nu gestopt, waardoor de reviews soms niet helemaal meer representatief zijn. Verder zijn Nederlandse reviews vaak gericht op het gemis van iDEAL. Het ontbreken van deze betaalmethode wordt veel als nadeel genoemd.

Betrouwbaarheid Freedom24

Beleggen via Freedom24In Nederland is het nog relatief onbekend maar daar kan verandering in komen met de opening van de nieuwe vestiging in Amsterdam, die gepland staat in het begin van het tweede kwartaal van 2024.

Naast dit kantoor in Amsterdam heeft het al kantoren in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Polen en Cyprus. Met ruim 2.500 medewerkers is de holding bepaald geen kleine speler in de financiële wereld.

350.000 klanten

Het platform heeft ruim 350.000 klanten en een marktkapitalisatie van zo’n 4.3 miljard dollar. De broker handelt in overeenstemming met MiFID II, een regelgevingskader dat beleggersbescherming moet garanderen. Via het handelsplatform krijgen beleggers toegang tot een groot aantal beurzen wereldwijd.

Freedom Holding Corp, het moederbedrijf van Freedom24, is in 2008 opgericht door de Russische zakenman en miljardair Timur Turlov. Het platform biedt een ‘Investor Compensation Fund’ waarbij alle tegoeden, zowel belegd als onbelegd vermogen, gegarandeerd wordt tot 20.000 euro.

Zo’n oplossing is gebruikelijk bij online brokers. Ondanks dat je spaargeld op een Europese rekening staat, zijn de spaartegoeden dus niet gedekt door het depositogarantiestelsel van 100.000. Dat geldt alleen voor banken.

Handel in de aandelen van bedrijven in Amerika, Europa en Azië.

Reviewscore 7,5

Als beleggingsplatform scoort Freedom24 bij Investeerders.nl een ruime voldoende. Door de hoge rentes op niet belegd tegoed krijgt het platform van ons zelfs een 7,5 in onze laatste review. De spaarrentes zijn hoger dan wat wij zien op andere platforms en ook ruimschoots hoger dan bij Europese banken.

Vanaf 2023 zijn rentes er sterk toegenomen. In dat jaar groeide het platform met duizenden nieuwe gebruikers uit de Benelux, wat een lokale groei van 162 procent betekende. Zelfs gespecialiseerde partijen als Raisin of Santander bieden lagere rentes. Al is je spaargeld bij een bank beter beschermd door het depositogarantiestelsel. Bij aandelenbrokers, zoals Freedom24, zijn tegoeden gegarandeerd tot 20.000 euro.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan