Easybroker-review
7.5
(onze review)
Easybroker is een Nederlandse broker die werkt met de techniek van Interactive Brokers. Het is technisch een zeer volledig en goedkoop platform. Zelf biedt het klantenservice en beleggingsinformatie. Dat werkt goed, toch zien wij wel verbeterpunten. In onze laatste review beoordelen wij Easybroker met een 7,5.
Inhoud:
Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat typeert Easybroker?
Easybroker is een jonge speler die ‘beleggen begrijpelijk en toegankelijk’ wil maken voor nieuwe beleggers. Het werkt met de techniek van Interactive Brokers en daarmee is de online broker een compleet, robuust en betaalbaar platform.
Aanvullend daarop biedt het zelf Nederlandse klantenservice. Gebruikers beschrijven de klantenservice als positief: zowel telefonisch als per e-mail.
Easybroker wordt vooral vergeleken met DEGIRO, Saxo en eToro.
Een beleggingsrekening openen
Om een beleggingsrekening te openen bij Easybroker maak je eenvoudig een account aan. Daarvoor heb je je legitimatie en een mobiele telefoon nodig. Het verloopt snel en simpel, met een selfie en een foto van je identiteitskaart of paspoort.
Daarna kies je of je wilt beleggen met een margin-rekening, waarbij je meer dan je inleg kunt verliezen, of een cash-rekening waarbij je risico is beperkt tot je inleg. Daarna volgen een paar vragen die standaard zijn bij elke broker, omdat deze controle moet vanuit de AFM. Zo wil het platform de herkomst van de inleg weten (salaris of bijvoorbeeld een erfenis/vastgoed of dividend) en vraagt het naar jouw ervaring met beleggen.
Complete aanvraag duurde twee minuten
Verder checkt de broker of jij beurskoersen kan beïnvloeden. Dit doet eht door te vragen of jij, of iemand in je huishouden, is geregistreerd als een handelaar of een werknemer van een beleggingsonderneming. Een andere vraag is of je een bestuurder, 10 procent of meer aandeelhouder of beleidsbepaler bent bij een beursgenoteerd bedrijf.
Hierna toont Easybroker nog een keer je gegevens. Daarbij valt op dat alles al is ingevuld. Ook je BSN en geboortedatum, wat het waarschijnlijk uit de foto van je legitimatie haalt. De aanvraag is lekker snel en je hoeft bijvoorbeeld geen videogesprek te houden. Wij zijn binnen 2 minuutjes door het aanvraagproces.
Na online aanvraag volgt nog een extra controle
Hierna kun je nog niet meteen aan de slag. Het platform checkt je aanvraag blijkbaar ook handmatig. Het geeft aan dat dit meestal binnen 2 werkdagen geregeld is. Soms heeft het platform extra informatie nodig bij deze controle, zoals een digitaal bankafschrift (NL) of een woonplaatsattest (BE), als bewijs van adres.
Bij ons werd dit inderdaad opgevraagd en de controle duurde lang. Ook al hadden we diezelfde dag nog een rekeningafschrift gestuurd, duurde het bijna twee weken voordat we konden inloggen op ons account. We werden er wel netjes bij geholpen door Winand van de klantenservice.
Na goedkeuring account: eerste dashboard
Na goedkeuring krijg je een mail waarmee je kunt inloggen. Bij ons is dit onder werktijd, en we besluiten eerst eens de desktop-versie te bekijken. Die staat niet op easybroker.nl, maar we krijgen een link naar clientam.com, wat de ontwikkelaar is van de website. Het dashboard ziet er dan zo uit:
Opvallend is dat de vragen vooraf heel eenvoudig en in het Nederlands waren, maar dat we nu alsnog in een Engelstalig dashboard terechtkomen met allerlei grafieken en tekstblokken. Nog opvallender is dat deze vrijwel identiek is aan dat van Interactive Brokers.
Interactive Brokers is een beleggingsplatform voor meer ervaren beleggers. Na het inloggen komen we in eenzelfde dashboard, van Easybrokers. Het is ons niet direct duidelijk hoe of waar we nu moeten beginnen. Er start geen handleiding of instructievideo.
Eerste transactie
We willen beginnen met het overboeken van geld, maar daarbij missen we meteen een boeking via iDEAL. Geld moet je overmaken via je eigen bank. Ook vraagt het platform of je transacties eerst wilt aankondigen via je account, wat nogal omslachtig overkomt.
Let bij je eerste storting goed op: het platform geeft aan dat je alleen geld kunt terugboeken naar de tegenrekening van je eerste storting. Je kunt later wel storten vanaf andere rekeningen. De eerste storting is bij ons na een uurtje binnen, zodat we nu echt onze eerste beleggingen kunnen aankopen.
Kennis van verschillende ordertypes nodig
Een order invoeren is simpel, als je weet wat alle woorden betekenen. Daarna besluit je zelf welk type order je maakt. Je moet dus wel de verschillen tussen Limit en Bestens weten. Daarnaast zijn er meer geavanceerde keuzes, zoals onder andere Stoplimiet, Traillimiet of Middenprijs.
Mobiele app
Nadat we onze eerste transacties op de desktop hebben gedaan besluiten we ook de mobiele app te installeren. Die is wél in het Nederlands, en ziet er gebruikersvriendelijker uit. Hier zien we niet alleen de waarde van ons portfolio of het rendement over een periode, maar ook info over onze beleggingen.
Steeds meer beleggers gebruiken alleen nog de mobiele telefoon. Ook wij beleggen eigenlijk vooral mobiel, dus dat Easybroker vooral investeert in de app is een logische keuze. Ook bij andere brokers is de app vaak het belangrijkste dashboard.
In de app zien we meteen nieuwsberichten over KPN, waar we als test wat aandelen van hadden gekocht. Ook de nieuwsberichten zijn deels in het Nederlands. Wel gooit het platform hier verschillende bronnen door elkaar. Daarom zien we hier ook Engelstalige berichten.
Verder heeft Easybrokers op het startscherm een overzicht van aankomende portefeuille-gebeurtenissen, zoals dividend-uitkeringen of aandeelhoudersvergaderingen. Het startscherm is eenvoudig aan te passen, al is de eerste opzet op al best prima.
Gebruiksvriendelijkheid: mobiel het beste
Easybroker is misschien eenvoudiger in gebruik dan Interactive Brokers, het platform waarvan het de techniek leent, maar vanuit Investeerders.nl hebben wij nog wel wat verbeterpunten. De mobiele app blijkt voor ons goed te werken. Het gebruikersgemak van desktop-versie valt ons wat tegen.
De desktop-versie is volledig in het Engels. Ook lijkt deze versie niet afgestemd op Nederlandse beleggers. Zo zien we op de homepage wereldwijd nieuws, maar de kans dat wij interesse hebben in Australië of Thailand is natuurlijk klein.
Verder kwam het platform ook met meldingen die voor beginnende beleggers niet altijd duidelijk zijn. MELDINGEN IN HOOFDLETTERS SCHRIKKEN WIJ ALTIJD VAN:
Mobiel gaat het ons allemaal redelijk goed af. Ook hier worden veel Engelse termen gebruikt. Dit is niet ongebruikelijk bij beleggen, maar wij vinden dit wel een verbeterpunt. Na een paar dagen herkennen we ook meldingen van Interactive Brokers.
Het platform werkt dan wel goed, maar door de teksten op de website hadden we ook verwacht dat er bij de eerste stappen wel hulp zou worden geboden. Easybroker geeft zelf aan dat het beleggen laagdrempeliger wil maken, maar daarbij hadden we meer maatwerk verwacht.
Zo moet je ook bij Easybroker gewoon zelf op zoek naar welke beleggingen je wilt aankopen via het zoekscherm. Daarna besluit je zelf welk type order je hiervan maakt. Dat is eigenlijk niet heel anders dan hoe populaire brokers als DEGIRO of Saxo Bank het aanbieden.
Aanbod zeer compleet
Over het aanbod kunnen we vrij helder zijn: doordat Easybroker gekozen heeft voor een technische partner als Interactive Brokers, is het aanbod erg goed. Interactive Brokers is een beursgenoteerde speler en een van de marktleiders in Europa. Zeker qua techniek en aanbod.
We hebben gezocht naar wat kleinere aandelen uit buitenlandse beurzen en vonden deze telkens direct via het zoekveld. Voor aandelen, obligaties of ETF’s heb je met Easybroker echt ruim voldoende aanbod. Al is het wel wat traditioneel. Het biedt bijvoorbeeld geen crypto’s of rente op onbelegd tegoed.
Tarieven
In 2023 riep de Vereniging van effecten bezitters (VEB)Â Easybroker uit tot voordeligste broker van Nederland. Het werkt met transactietarieven zonder vaste kosten. Tarieven zijn prima, zowel voor kleine beleggers die geen vaste kosten willen, als voor grote beleggers die lage transactiekosten zoeken bij grotere orders.
- Europese aandelen en ETF’s: 0,08 procent per transactie met een minimum van 3 euro.
- Amerikaanse aandelen of ETF’s: 0,008 procent per transactie met een minimum van 3 dollar.
- Europese opties: 1,50 euro per transactie.
- Amerikaanse opties: 1,50 dollar per transactie.
- Europese obligaties: 0,14 procent met een minimum van 6 euro.
- Amerikaanse obligaties: 0,15 procent per transactie met een minimum van 5 dollar.
Verder zijn vooral opnamekosten opvallend: de eerste terugboeking in een kalendermaand is gratis. Voor elke volgende terugboeking betaal je opnamekosten.
Daarnaast zijn de koersen 15 minuten vertraagd, wat gebruikelijk is bij online brokers. Voor real-time koersen betaal je maandelijks extra kosten. Voor Euronext (Nederland, België en Frankrijk) betaal je 3 euro per maand. Voor Amerikaanse beurzen (zoals NYSE of Nasdaq) betaal je 1,50 euro per maand per beurs.
Betrouwbaarheid
Per 1 maart 2024 is Easybroker onderdeel van Today’s Group. Dit was, met haar execution-only tak, de eerste in Nederland die een samenwerking aanging met Interactive Brokers en heeft daarmee meerdere prijzen gewonnen. Met Easybroker als ‘execution only’-broker biedt Today’s Group een breder aanbod aan vermogensopbouw in beheer, regie en zelfbeleggen.
Dankzij Interactive Brokers is er technisch wel een oplossing te vinden, mocht er ooit iets misgaan met Easybroker. Interactive Brokers is genoteerd aan de NASDAQ en bedient ruim 2,5 miljoen klanten. De broker voldoet aan strenge regelgeving en Interactive Brokers kun je zien als systeemspeler in de sector. Wij ervaren Easybroker daarom als veilige plek om onze beleggingen bij onder te brengen.
Reviewscore: 7,5
In onze laatste review scoort Easybroker een 7,5. Het is een veilige broker met een volledig aanbod en goede tarieven. De mobiele app werkt prettig en de aanvraag is snel en simpel. Verder zijn gebruikers van Easybroker positief over de klantenservice. Zowel telefonisch als per e-mail.
Toch zien wij ook nog verbeterpunten voor het platform, als het zich echt wil onderscheiden voor nieuwe beleggers. Je beleggingen verhandelen is ook hier eigenlijk niet zo makkelijk als je er nog geen ervaring mee hebt. Het platform is grotendeels in het Engels en veel functies komen direct uit Interactive Brokers. Je moet dus zelf weten welk type beleggingen je zoekt en welk type orders handig zijn voor jou.
De mobiele app heeft zeker wat voordelen, zoals het snel tonen van toekomstige events als dividend of aandeelhoudersvergaderingen. Maar andere brokers hebben ook goede mobiele apps. Echt easy heeft Easybroker het ons niet gemaakt. Het blijkt al snel vergelijkbaar met brokers als DEGIRO of Saxo Bank.