Bux Zero-review
7
(onze review)
Bux Zero is een online broker met lage transactiekosten en een gebruiksvriendelijk dashboard. Investeerders.nl is redelijk positief: in onze laatste review beoordelen wij Bux Zero met een 7. Voor deze review maakten wij twee accounts en belegden we enkele maanden in verschillende aandelen en ETF’s.
Inhoud:
Let op: online geld beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat typeert Bux Zero?
Bux Zero is opgericht als online broker voor startende beleggers die passief vermogen willen opbouwen en wel zelf willen beleggen, maar daar liever niet dagelijks mee bezig zijn. Sinds juli 2024 is het een dochteronderneming van ABN Amro.
Beide partijen maakten in december 2023 bekend dat deze bank Bux Zero wilde overnemen, maar daarvoor werkten beide partijen al jarenlang samen. Voorheen was Bux Zero een zelfstandige startup dat geld van investeerders en (equity)crowdfunding-campagnes had opgehaald. Het staat bekend om de spaarrente op onbelegd tegoed, de optie om fractioneel te beleggen en haar spaarplannen. Het platform hanteert goedkope transactietarieven, maar heeft ook maandelijkse kosten.
Bux Zero wordt vooral vergeleken met DEGIRO, Saxo en eToro.
Account aanmaken
Het platform van Bux Zero werkt volledig via een mobiele app, maar via de site kun je op een laptop of desktop wel een account aanmaken. Het aanmaken is eenvoudig, op afstand en in het Nederlands. Daarbij werkt het met enkele vaste stappen en geeft het per stap aan hoe veel tijd deze kosten.
Gebruiksvriendelijkheid
Bux Zero werkt alleen mobiel, maar de mobiele app werkt vrij eenvoudig. Net als bij andere brokers waar je zelf bij belegt, is het bij het eerste gebruik lastig om de juiste producten te vinden. Daarom heeft het platform wel enkele enkele hulpmiddelen en een handige zoekfunctie.
In de app staat onderaan een ‘Ontdek’-tabblad waarmee je nieuwe populaire aandelen, ETF’s of indexen ontdekt. Ook biedt het sjablonen voor beleggingsplannen. Op basis van enkele sectoren of jouw risico-tolerantie vind je hiermee snel een plan dat bij jou past.
Je kunt je plannen en portfolio ook helemaal zelf samenstellen. Met een beleggingsplan automatiseer je jouw beleggingen. Hierbij biedt Bux Zero ook fractioneel beleggen aan. Je stelt dit één keer in en daarna beleg je maandelijks op een vaste dag voor een vast bedrag.
Overgang naar ABN Amro: einde crypto
In december 2023 werd bekend dat ABN Amro Bux Zero wil overnemen. In de stappen daarnaartoe heeft Bux al verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo was het tot het moment van schrijven mogelijk om ook in cryptovaluta, zoals bitcoin of ethereum, te investeren.
Het platform was rond crypto’s al wat duurder en had hierin een beperkt aanbod. Een echte crypto broker was het dus al niet, maar er waren toch veel beleggers die wel wat crypto hadden. Op het stopzetten kwam veel kritiek. Het aantal platforms waar gebruikers hun crypto naar konden overzetten, om zo hun investering niet te verliezen, was vrij beperkt.
Aanbod
Deze broker heeft niet het grootste aanbod, maar voldoende aandelen en ETF’s voor passieve beleggers die vooral de meest gangbare producten zoeken. Je kiest je doelen zelf, maar Bux Zero mikt wel op mensen die er slechts beperkt naar omkijken. Andere platforms die zich op deze groep richten zijn Trade Republic en Mintos, al zijn die meer gericht op ETF en p2p-beleggingen. Bux is echt een aandelen-broker.
Begin 2024 introduceerde Bux ook de ‘Good-till-cancelled’-limietorder waarbij je van een geselecteerd aanbod, waaronder ASML, ING, Shell of de Vanguard S&P 500-ETF, een doelprijs opgeeft zonder einddatum. Je koopt deze dan vanzelf wanneer ze binnen jouw limietprijs vallen.
Verder zijn de beleggingsplannen écht een fijne oplossing voor passieve beleggers. De combinatie met fractioneel beleggen én de rente op onbelegd tegoed, maakt het aanbod van Bux Zero interessant voor een grote groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die brokers als DEGIRO, eToro of Saxo net te complex vinden en zoeken naar een simpelere beleggingsapp voor lange termijnbeleggingen.
Tarieven
Bux Zero werkt met vaste tarieven en transactietarieven. De vaste tarieven zijn 2,99 euro per maand. De meeste brokers werken zonder vaste tarieven. Maar Bux Zero mikt juist op een doelgroep die relatief weinig handelt en bijvoorbeeld alleen elke maand een vast bedrag inlegt. Daarbij zijn het aantal transacties laag, waardoor het die vaste tarieven rekent.
Toch blijft de broker een goedkoop beleggingsplatform. Zo kun je maandelijks ook drie Zero-Orders uitvoeren. Hierover rekent het geen kosten. Deze orders voert het aan het einde van de handelsdag uit, tussen 16.00 uur (CET) en het sluiten van de markt.
Andere transactiekosten:
- 1,99 euro voor limiet- of marktorders van Europese aandelen of ETF’s
- 0,99 euro voor limiet- of marktorders van Amerikaanse aandelen
Betrouwbaarheid en risico’s
Bux Zero is een betrouwbaar platform met alle vergunningen vanuit de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank. Begin juli 2024 werd de overname door ABN Amro goedgekeurd door toezichthouders, en is het officieel een onderdeel van deze bank.
Verder is het platform gericht op passieve beleggers die weinig tijd besteden aan beleggen. De meer risicovollere beleggingsproducten, zoals CFD’s of bijzondere hefboom-producten waarmee particuliere beleggers meestal geld verliezen, worden hier niet aangeboden.
Reviewscore: 7
In onze laatste review beoordelen wij Bux Zero met een 7 uit 10. Momenteel is het daarmee niet het voorkeursplatform voor Investeerders.nl. Wij geven hogere cijfers aan platforms als DEGIRO en eToro. Dit komt doordat het aanbod en de beleggingsmogelijkheden van die platforms groter zijn.
Voor passieve en beginnende beleggers is Bux Zero wel een fijn platform om maandelijks voor een vast bedrag mee te beleggen. Daar heb je niet veel kennis bij nodig. De tarieven zijn goed. Toch is het slim om er pas mee te starten vanaf duizend euro inleg, of meer. Anders hebben de maandelijkse kosten te veel invloed op het rendement.