DEGIRO vs eToro

DEGIRO en eToro zijn twee grote online brokers. Investeerders.nl raadt beide Europese spelers aan. Puur voor aandelen komt DEGIRO daarbij als winnaar uit de test, maar wij zien ook de pluspunten van eToro. In dit overzicht vergelijken we ze op aanbod, gebruikersgemak, tarieven en betrouwbaarheid.

Inhoud:

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.

DEGIRO vs eToro: twee internationale brokers

DEGIRO is in Nederland opgericht, eToro komt van oorsprong uit Israël. In 2019 is DEGIRO overgenomen door het Duitse Flatex. Sindsdien kun je beide beleggingsplatforms zien als internationale marktleiders voor Europese beleggers. Qua aanbod zijn ze beide vrij groot, maar de werkwijze verschilt enorm.

DEGIRO is vooral gericht op het effectief, snel en goedkoop handelen. Bij aandelen is er veel informatie als je doorklikt, maar als je dit niet nodig hebt is er weinig afleiding tijdens het beleggen. Bij eToro zie je juist veel informatie, afhankelijk van wie je volgt of hoe je belegt. Dit maakt het platform vergelijkbaar met sociale media.

eToro vergelijken met DEGIRO: verschillen vooral in presentatie

Aanbod afhankelijk van de doelgroep

Beide spelers richten zich op beleggers in meerdere Europese landen, maar het productaanbod limiteert zich zeker niet tot ons continent. Veel beleggers op deze platform zijn juist actief in Amerikaanse aandelen, of op zoek naar pareltjes in opkomende markten. Beide bieden alles dat je mag verwachten als je wilt investeren op beleggingsplatforms. Ook de mobiele app werkt goed en heeft een volledig aanbod bij zowel DEGIRO als eToro.

Zowel DEGIRO als eToro hebben een groot aanbod, al zijn er direct na de registratie al grote verschillen. DEGIRO is meer gericht op beleggers die al wat ervaring hebben. Het geeft geen advies over beleggingsproducten, waardoor het zich vooral richt op beleggers die zelf weten in welke aandelen of beleggingen ze willen investeren.

DEGIRO heeft wel veel informatie over de verschillende soorten beleggingen. Zo heeft het bijvoorbeeld een top-10 van meest verhandelde aandelen, lijstjes met de meest populaire ETF’s en biedt het nieuws over Nederlandse en wereldwijde aandelen. Hiermee kun je natuurlijk snel nieuwe aandelen vinden.

Top-10 verhandelde producten op DEGIRO.

Aanbevelingen van gebruikers

Voor aanbevelingen moet je naar eToro. Dit beleggingsplatform lijkt gericht op een jongere doelgroep, waarvoor het ook inspiratie biedt via een soort financieel social media-platform. Bij aandelen zie je direct andere suggesties via een ‘mensen kochten ook’-functie.

Daarnaast staat er onder aandelen een feed waarin gebruikers zelf berichten kunnen plaatsen. Je kunt aanbevelingen delen of zelfs de investeringen van specifieke beleggers kopiëren. Startende beleggers vinden dit vaak zeer interessant. Mensen die al een beleggingsrekening hebben gehad bij een bank, en bijvoorbeeld overstappen vanwege het aanbod of de kosten, vinden dit soms juist enorm afleidend.

Via eToro kun je een portfolio, en daarmee transacties van een andere gebruiker, kopiëren.

Risicovolle investeringen

Los van aanbevelingen is het aanbod ook groter bij eToro, maar kun je je afvragen of dat in je voordeel is. eToro biedt de mogelijkheid om te handelen in CFD’s (Contract for Difference). Je koopt het product dan niet, maar verdient geld bij een bepaalde koerswijziging. Dit is zeer risicovol: 76 procent van de retail CFD-accounts verliest hiermee geld op eToro. Dat zijn alle niet professionele beleggers, zoals particulieren.

Ook biedt het bijvoorbeeld enkele tientallen crypto’s aan, die je direct via het platform kunt kopen. Handig als je bijvoorbeeld ook een beetje bitcoin of ethereum wilt hebben, naast je aandelen Tesla, Adyen of Meta. Maar ook de meeste crypto-investeringen hebben een hoog risico en je bent niet beschermd als er iets misgaat. Crypto-activa zijn zeer volatiel en er is geen consumentenbescherming of regulering vanuit een toezichthouder. Je kunt je inleg in crypto snel verliezen. Neem twee minuten de tijd om meer te leren.

Aandelen kopen en verkopen
Aandelen kopen en verkopen via DEGIRO.

Gebruikersgemak

Het gebruikersgemak bij beide platforms is volledig doorontwikkeld, maar hangt wel sterk af van de manier waarop je belegt. DEGIRO mikt vooral op mensen die al weten waarin ze willen beleggen, en die een platform zoeken waarop ze snel kunnen handelen tegen lage tarieven.

Hierdoor is het ook sterk gericht op de handel in opties, of de verschillende soorten orders (market order, limit order, stop-loss order et cetera). Als je niet bekend bent met de verschillen hiertussen, of als je niet zo goed weet welke aandelen je wilt kopen, dan duurt het even voor je echt van start bent.

eToro is iets meer gericht op mensen die passief beleggen en ook geholpen willen worden bij het kiezen van de beleggingen. Door te tonen waarin andere mensen beleggen, welke producten populair zijn, kom je veel beleggingskansen tegen. Of dit ook de juiste keuzes zijn is dan wel de vraag: veel adviezen die gebruikers delen blijken achteraf toch niet zo slim.

Aanbevelingen via eToro
Thematische collecties aandelen via eToro.

Tarieven: let op valutaverschillen

Door het grote aanbod in beleggingsproducten zijn er veel verschillende soorten kosten. Over het algemeen zijn de kosten van beide platforms prima, al zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo werkt eToro in dollars, waardoor je telkens valutakosten betaalt als je euro’s naar dollars omrekent, en andersom.

Ook zijn de tarieven voor crypto’s bij eToro vrij hoog. De transactiekosten voor het kopen van bitcoin of ethereum zijn bijvoorbeeld 1 procent, terwijl gespecialiseerde platforms hiervoor tussen de 0,15-0,25 procent rekenen. Aan de andere kant biedt DEGIRO helemaal geen eigen crypto’s aan.

Bij DEGIRO betaal je ook enkele vaste kosten, zoals per beurs waarop je handelt. Als je met kleine bedragen belegt in allemaal verschillende landen dan kan dit een serieuze invloed hebben op je rendement. Als je alleen in Nederland, Duitsland en/of de Verenigde Staten belegt dan vallen deze kosten reuze mee.

Betrouwbaarheid: beide bieden een veilig platform

Tarieven, aanbod en gebruikersgemak vergelijking.Op het gebied van veiligheid geven wij beide platforms de hoogste score. Los van eventuele verliezen door je eigen beleggingskeuzes, hoef je je bij beide platforms geen zorgen te maken over de veiligheid van het platform zelf.

Beide platforms zijn bekend bij de Autoriteit Financiële Markten en voldoen aan verschillende compliance-voorwaarden. Beide brokers bieden een betrouwbaar platform en op dit vlak zien wij daarom weinig verschillen waarop je echt een keuze kunt maken.

Conclusie: wij kiezen voor DEGIRO

Zowel DEGIRO als eToro zijn een goede oplossing om aandelen of andere beleggingen mee te kopen. Als je beide platforms vergelijkt is het slim om vooral de werkwijze te bekijken. Qua aanbod, tarieven of veiligheid zijn beide platforms een goede keuze.

De redactie van Investeerders.nl heeft uiteindelijk een voorkeur voor DEGIRO. Maar dat is mede omdat wij bijvoorbeeld het geen probleem vinden om voor crypto-investeringen een losse crypto-broker te gebruiken. Ook hebben wij meestal weinig moeite om te bepalen in welke aandelen we willen beleggen.

Voor startende, jonge beleggers raden we juist eToro aan. Mede dankzij de Copy Trader-functie en aanbevelingen van gebruikers is dit zeker een goed alternatief om mee te starten.