Saxo vs DEGIRO

DEGIRO en Saxo Bank zijn twee grote online brokers. Investeerders.nl raadt beide platforms aan. Gemiddeld gezien komt bij ons DEGIRO als winnaar uit de test, maar wij zien ook de voordelen van Saxo. In dit overzicht vergelijken we ze op aanbod, gebruikersgemak, tarieven en betrouwbaarheid.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.

Inhoud:

DEGIRO vs Saxo: twee populaire brokers

De meeste beleggers openen een beleggingsrekening bij de banken ING, Rabobank of ABN Amro maar los daarvan zijn Saxo en DEGIRO in ons land twee populaire brokers. DEGIRO is in Nederland opgericht en in 2019 overgenomen door het Duitse Flatex. Het Deense Saxo heeft in Nederland Binck Bank overgenomen.

Net als DEGIRO was Binck een Nederlandse broker. Beide brokers zijn daardoor populair onder Nederlandse particuliere beleggers die zelf handelen in aandelen, opties en ETF’s. Beide bieden een volledig aanbod, goede tarieven en een prettige app. Hierdoor zijn het twee goede oplossingen voor beleggers.

Andere platforms waarmee beleggers ze soms ook vergelijken zijn eToro, Bux Zero en Easybroker.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

eToro vergelijken met DEGIRO: verschillen vooral in presentatie

Vergelijkbaar aanbod

Beide spelers richten zich op particuliere beleggers in meerdere Europese landen, maar het productaanbod limiteert zich zeker niet tot ons continent. Beide platforms hebben veel beleggers die ook juist actief zijn in Amerikaanse aandelen, de optiehandel of zoeken naar pareltjes in opkomende markten.

Saxo geeft aan dat het rente biedt op onbelegd vermogen, maar die is 2,15 procent bij een tegoed vanaf 100.000 euro. Daarvoor zijn er betere opties, dus zien wij dat niet als een voordeel ten opzichte van DEGIRO. Wel biedt Saxo een kinderrekening, en een gezamenlijke en/of-rekening. DEGIRO biedt deze niet.

Daarnaast biedt Saxo rekeningen in verschillende valuta en een zeer handige Auto Invest-functie voor de meer passieve beleggers. Beide platforms bieden geen fractionele aandelen of directe crypto-beleggingen aan.

Beleggingsinformatie

Saxo biedt regelmatig webinars, waarin beleggingsadviseurs soms beleggingsproducten toelichten of marktontwikkelingen bespreken. DEGIRO biedt die ondersteuning vooral in kennisartikelen, of generieke data zoals een top-10 van meest verhandelde aandelen, lijstjes met de meest populaire ETF’s en algemeen nieuws over Nederlandse en wereldwijde aandelen.

Bij Saxo kun je hierin ook nog extra abonnementen afsluiten waarmee je het nieuws van andere partijen direct integreert in het platform. Hiermee kun je natuurlijk snel nieuwe aandelen vinden of nieuws over bedrijven volgen. Daarnaast heeft Saxo ook abonnementen voor professionele beleggers. In deze vergelijking beoordelen wij alleen Saxo Investor, het platform voor kleine particuliere beleggers. 

 

Saxo Investor verloop van rendement

Risicovolle investeringen

Beide platforms werken met vragenlijsten. Voor geavanceerde opties moet je eerst zo’n investeerderstoets doorlopen. Op die manier beschermen ze nieuwe gebruikers, die nog onbekend zijn met ETF’s, futures, opties of andere producten, tegen de risico’s hiervan.

Beginnende beleggers dienen zich eerst in te lezen voor ze in bepaalde producten handelen. Mensen die er al bekend mee zijn kunnen de toetsen in enkele minuten doorlopen en krijgen daarna onbeperkt toegang tot deze functies van de platforms.

Verder bieden DEGIRO en Saxo Investor geen directe crypto’s aan en geven beide platforms bij beleggingsproducten informatie waaruit de risico’s van het product bestaan. Maar het blijft bij algemene info. Voor echt beleggingsadvies zoekt zijn deze platforms niet echt geschikt.

Aandelen kopen en verkopen

Gebruikersgemak

Beide brokers zijn gericht op mensen die zelf beleggen. Ze zijn gebruiksvriendelijk, met alles dat je mag verwachten als je wilt investeren op beleggingsplatforms. Ook de mobiele apps werken goed en zijn volledig bij zowel DEGIRO als Saxo. Daarnaast zijn ze ook gericht op beleggers die al redelijk wat ervaring hebben en die verder gaan dan alleen de aankoop van aandelen zelf.

Denk aan de handel in opties, of de verschillende soorten orders (market order, limit order, stop-loss order et cetera). Als je niet bekend bent met de verschillen hiertussen, en als je alleen wilt meeliften op indexfondsen of ETF’s, dan zijn andere platforms soms overzichtelijker.

Handelen op Saxo Investor

Tarieven Saxo Investor vs DEGIRO

Beide platforms hanteren scherpe tarieven. DEGIRO staat al jaren bekend om lage tarieven voor particuliere beleggers. Saxo was nooit een prijsvechter, maar in mei 2024 heeft het haar tarieven aangepast en inmiddels zijn de verschillen tussen de platforms vrij beperkt.

Saxo werkt met pakketten. Voor particuliere beleggers die bijvoorbeeld maximaal een paar transacties per week doen is het Green-pakket met het Saxo Investor-platform, de meest logische keuze. Hierbij betaal je maandelijks 0,01 procent van je portefeuillewaarde met een maximum van 40 euro.

Je ontvangt dit bedrag de volgende maand terug in de vorm van transactiekostentegoed. Dit tegoed heeft een geldigheidsduur van één maand. DEGIRO heeft géén vaste tarieven. Als je niet handelt, betaal je niets. Meestal communiceert DEGIRO alleen de transactiekosten, waardoor het bijvoorbeeld de kernselectie als gratis toont, maar door de administratiekosten betaal je ook bij DEGIRO alsnog één euro per transactie.

Vergelijking van de transactiekosten

De kosten voor aandelen zijn bij Saxo 0,08 procent van de transactiewaarde. Voor Amerikaanse aandelen hanteert het een minimum van 1 euro, voor Nederlandse aandelen een minimum van 2 euro. Bij DEGIRO betaal je 3 euro voor Nederlandse aandelen, 2 euro voor Amerikaanse aandelen.

Op beide platforms betaal je voor opties meestal 0,75 euro voor een transactie. Voor ETF’s betaal je bij DEGIRO 1 euro voor de kernselectie, daarbuiten 3 euro voor ETF’s wereldwijd. Bij Saxo wederom 0,08 procent van de transactiewaarde met een minimum van 2 euro voor Euronext-ETF’s.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Tarieven, aanbod en gebruikersgemak vergelijking Saxo en DEGIRO

Betrouwbaarheid: beide bieden een veilig platform

Op het gebied van veiligheid geven wij beide platforms de hoogste score. Los van eventuele verliezen door je eigen beleggingskeuzes, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van het platform zelf. Al hebben wij zelf wel meer fouten en problemen ervaren via DEGIRO.

Vooral bij minder populaire aandelen, of bij minder essentiële informatie, is DEGIRO soms minder scherp dan Saxo. Ook dit platform gebruiken we al jaren, en hier hebben we zelf geen storingen of problemen gehad.

Beide platforms zijn bekend bij de Autoriteit Financiële Markten en voldoen aan verschillende compliance-voorwaarden. De brokers bieden een betrouwbaar platform en los van enkele persoonlijke ervaringen zien we hier weinig verschillen waarop je echt een keuze kunt maken.

Conclusie: wij kiezen voor DEGIRO

Op Investeerders.nl raden wij zowel DEGIRO als Saxo aan als beleggingsplatform. Wel hebben wij zelf een lichte voorkeur voor DEGIRO, maar de doorslag zit ‘m in kleine dingen. Zo heeft DEGIRO geen vaste kosten als je enkele maanden even niet handelt. Aan de andere kant biedt Saxo iets meer opties in het dashboard.

Qua functies, tarieven of het aanbod zijn beide vergelijkbaar. Voor passieve beleggers is de Auto Invest-functie van Saxo een mooie oplossing. Verder kunnen de kinderrekening of gezamenlijke rekening van Saxo het verschil maken. Daarbuiten is het vooral een persoonlijke keuze of Saxo of DEGIRO een betere broker is.