Crypto ETF’s
Crypto ETF’s kopen is heel eenvoudig. Zeker als je al wat ervaring hebt met beleggen en een account hebt bij een broker die deze ETF’s aanbiedt. Je kunt ook crypto’s kopen en opslaan bij cryptocurrency brokers. De kosten en voor- en nadelen van beide opties op een rij.
Inhoud:
- Online brokers
- Welke broker is de beste?
- Welke ETF is de beste?
- Voor- en nadelen van ETF’s
- Zelf je eigen portfolio samenstellen
Let op: beleggen in cryptovaluta of crypto ETF’s gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.
Investeren in een of enkele crypto’s
Dankzij de bitcoin ETF’s, die in januari 2024 in de Verenigde Staten zijn goedgekeurd, is investeren in crypto weer in populariteit toegenomen.
In Europa openen de meeste beleggers hiervoor een account bij een gespecialiseerde crypto broker als Bitvavo, Finst of Coinbase. Maar ook in Europa kun je prima beleggen in crypto ETF’s.
Om in ETF’s te beleggen moet je eerst een beleggingsrekening openen. Je kunt deze openen bij de bank waar je ook bankiert, maar vaak zijn die wat terughoudend rond crypto. Wij raden daarom aan om hiervoor een rekening te openen bij een online broker.
Online brokers
Online brokers zijn een soort marktplaats tussen vraag en aanbod. Bekende brokers zijn bijvoorbeeld:
Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.
Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.
Welke broker is het beste?
Welke broker het beste is hangt af van je eigen beleggingsstrategie. Wil je alleen beleggen in enkele crypto ETF’s, of wil je ook handelen in aandelen en opties? Dan kun je daar je keuze ook op baseren. Over het algemeen zijn brokers als DEGIRO en Saxo vrij populair in Nederland.
Deze brokers hebben een groot aanbod, maar bieden de Amerikaanse ETF’s niet aan. Wel bieden ze de lokale varianten, zoals de crypto ETN’s van VanEck. Die biedt een aardig rijtje aan. Door bij je broker te zoeken op de ISIN-code kun je ze vaak eenvoudig vinden.
- Bitcoin ETN: DE000A28M8D0
- Ethereum ETN DE000A3GPSP7
- Polkadot ETN DE000A3GSUC5
- Solana ETN DE000A3GSUD3
- TRON ETN DE000A3GSUE1
- Avalanche ETN DE000A3GV1T7
- Polygon ETN DE000A3GV1U5
- Algorand ETN DE000A3GWNE8
- Chainlink ETN DE000A3GXNV0
- Crypto Leaders ETN DE000A3GWEU3
Ben je op zoek naar een specifieke ETF die de reguliere Nederlandse brokers niet aanbieden? Kijk dan eens bij internationale beleggingsplatforms zoals eToro, Freedom24 of Easybroker. Die laatste is ook vrij Nederlands, maar de techniek is op basis van Interactive Brokers, een internationale speler.
Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 70 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 300 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.
Welke ETF is het beste?
Bij ETF’s betaal je zowel voor de aankoop als voor de ETF zelf. Zo rekent DEGIRO 3 euro per aankoop, ongeacht de aanbieder van de ETF die je koopt. Bij het Bronze-pakket van Saxo Investor betaal je 0,08 procent van het aankoopbedrag met een minimum van één euro.
Daarnaast rekenen de beheerders van ETF’s zelf kosten. ETF’s zijn streng gereguleerd, waardoor veel zaken vergelijkbaar zijn, en je ze dus zeker ook op kosten mag vergelijken. Zo rekent VanEck 1 procent jaarlijkse kosten voor de Bitcoin ETN. Die van WisdomTree (GB00BJYDH287) en Coinshares (GB00BLD4ZL17) kosten 0,35 procent.
Verschillen in ETF’s
ETF’s verschillen ook in verhandelbaarheid. Een populaire ETF koop en verkoop je sneller en makkelijker. Ook heb je soms te maken met valutarisico’s of extra kosten als ze aan een andere beurs zijn genoteerd. BlackRock rekent 0,25 procent per jaar voor haar Bitcoin ETF, maar die is (officieel) niet te koop in Europa.
Voor andere crypto’s is het aanbod aan ETF’s in Europa vrij beperkt. VanEck heeft een relatief groot aanbod, maar ook relatief hoge kosten. Zo rekent het 1,5 procent per jaar voor de ETN’s van Solana, Polkadot en Tron.
Bitcoin en ethereum bestaan al heel wat jaren en hebben in die periode al veel bereikt. Zowel qua vertrouwen als koersstijgingen. Maar dat zegt eigenlijk alleen wat over de huidige koers. Bij aandelen ETF’s is spreiding soms dempend voor het risico. Of dit bij crypto ook zo is, is nog erg onzeker. In de essentiële beleggersinformatie is elke belegging in crypto er daarom een met een zeer hoog risico. Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst.
Kosten van ETF’s
ETF’s kennen vaak beheerkosten. Deze zijn in de koers doorgerekend. Je ziet ze dus niet, maar ze hebben wel invloed op je resultaat. Daarnaast heb je te maken met de kosten van brokers. Via eToro kun je zowel in de ETF’s als direct in cryptomunten investeren. Als je direct investeert betaal je hier vaste transactiekosten van één procent.
Op lange termijn kun je vaak het goedkoopste in crypto beleggen via speciale crypto brokers als Bitvavo of Finst. Bitvavo rekent alleen transactiekosten van 0,25 procent. Ook Finst werkt alleen met lage transactiekosten bij losse aankopen. Voor de Bundels rekent het een fors hoger tarief van 0,1 procent per maand.
Voor- en nadelen van ETF’s
Bij aandelen is het voordeel van ETF’s vaak dat je direct spreidt. Bij bovenstaande overzicht met ETN’s van VanEck is alleen de Crypto Leaders ETN een spreiding. Hierbij beleg je in de top-10 crypto’s waarbij bitcoin, ethereum en solana samen goed zijn voor ruim 85 procent. De beheerkosten van deze ETF zijn 1,5 procent.
Voor spreiding is het ook mogelijk om te investeren in de bundels van Finst.com. Deze broker is volledig gericht op cryptocurrencies. Naast een groot aanbod met losse crypto’s biedt Finst ook bundels aan waarmee je direct spreiding aanbrengt in beleggingen maar hierbij rekent het beheerkosten van 0,1 procent per maand.
De kosten van crypto ETF’s of Bundels zijn relatief hoog. Je kunt ook passief beleggen door zelf je eigen portfolio samen te stellen. Dan betaal je meestal enkel transactiekosten. De veiligheid is vergelijkbaar. Zo beheert Coinbase bijvoorbeeld alle crypto’s voor BlackRock, de grootste Bitcoin ETF-aanbieder.
De kans dat hier je beleggingen verloren gaan door hacks of soortgelijke gevaren is minimaal, tenzij je zelf de zwakke schakel bent. Bijvoorbeeld doordat je iemand (onbedoeld) toegang geeft tot jouw account. Hiervoor bieden de platforms verschillende adviezen zoals opnamesloten en 2-factorauthenticatie.
Zelf je eigen portfolio samenstellen
De meeste mensen die beleggen in crypto, investeren vooral in de top-3 of top-5. Dat kan via een ETF, maar de waarde verschilt regelmatig en daardoor zijn de kosten daarvan relatief hoog. Als jij vooral op de lange termijn belegt, kun je ook zelf een verdeling bepalen. Een voorbeeld van zo’n portefeuille:
- 50 procent bitcoin
- 30 procent ethereum
- 10 procent solana
- 5 procent binance coin
- 3 procent cardano
- 2 procent polkadot
Met een account bij een crypto broker stel je deze verdeling eenvoudig zelf samen tegen minimale kosten. Vind jij de waarde van bitcoin te hoog of van solana te laag? Dan kun je de verhoudingen zelf aanpassen. Als je transactiekosten wilt minimaliseren kun je ook al je geld in de top-3 investeren. Zo heb je zelf je eigen crypto ETF samengesteld.
Zowel Finst, Bitvavo, Coinmerce en Coinbase bieden allemaal een zeer groot aanbod van cryptocurrencies zonder beheer- of opslagkosten en als je hier zelf je eigen verdeling maakt geeft dit je optimale vrijheid. Zo bepaal je zelf of je coins ook inzet om hiermee staking-rewards te verdienen (een soort dividend), of bepaal je zelf welke coin je op welk moment verkoopt.
De vrijheid van het maken van keuzes kan ook negatief uitpakken. Een voordeel van ETF’s is dat deze de verdeling voor jou bepalen. Of dat beter is, weet je meestal pas achteraf. Maar het kan je wel veel tijd en keuzestress besparen!