Beleggen in een crypto-beleggingsfonds

Beleggen in een crypto-beleggingsfonds kan een interessante aanvulling zijn op een gespreide beleggingsportefeuille. Als jij niet de tijd of kennis hebt om te bepalen op welke manier of in welke cryptovaluta je wilt beleggen kan een cryptofonds dit uit handen nemen.

Let op: beleggen in een cryptofonds gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn cryptocoins?

Investeren in een crypto-beleggingsfondsEen cryptocoin – ook wel cryptovaluta, cryptocurrency of simpelweg crypto genoemd – is een digitale valuta. Veel mensen beleggen in bitcoins of ethereum. Dit zijn de bekendste cryptocoins waarin ook het meeste geld is belegd.

Het gaat dus niet om fysiek geld, maar om een programmeercode op basis van blockchain-technologie. Als je interesse hebt in beleggen in cryptovaluta kun je via een broker zelf kiezen in welke crypto je wil investeren. Vervolgens moet je op zoek naar een plek om deze te kopen. Een cryptofonds regelt dit voor jou.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Beleggen via cryptofondsen

Als je zelf niet in staat bent om voldoende onderzoek te doen naar alle crypto-beleggingen kun je ook kiezen voor een crypto-beleggingsfonds. Door de populariteit van cryptovaluta zijn in de afgelopen jaren ook enkele Nederlandse cryptofondsen ontstaan. Hieronder bespreken we enkele bekende fondsen en de mogelijkheden die een crypto-beleggingsfonds biedt.

Mercury Redstone

Mercury RedstoneMercury Redstone biedt een breed gespreide crypto-portefeuille op basis van indexbeleggen. Instappen kan vanaf 2.500 euro. De index-portefeuille volgt de Digital Assets 25 Index van MVIS: een weergave van de prestaties van de 25 grootste en meest liquide crypto-assets. Zelf handmatig aan- en verkopen is niet nodig en bijstorten of opnemen is eenvoudig.

Maven11

Beleggen in cryptofonds Maven 11Dit fonds verwacht dat blockchain-technologie in de komende jaren een grote impact op de economie heeft en dat er snel meer toepassingen van crypto verschijnen. Via Maven11 kunnen investeerders die minimaal 100.000 euro inleggen in het fonds direct meeprofiteren van het opgebouwde portfolio. Maven11 koopt bekende coins als ethereum en bitcoin, maar het fonds participeert soms ook mee in vroege investeringsrondes van (nieuwe) coins en bedrijven.

Crypto Index Fonds

Beleggen in cryptofonds Crypto Index FondsIn 2017 lanceerde het Crypto Index Fonds als eerste in Nederland een indexfonds voor cryptovaluta. Door te beleggen in dit fonds investeer je in de top 30 van cryptomunten qua marktwaarde.

De minimale inleg voor beleggers is bij dit fonds ook een ton en daarnaast rekent zij 4 procent jaarlijkse kosten en eenmalige kosten voor het in- of uitstappen van 0,5%. Deze kosten zijn dus vrij hoog, maar volgens de oprichters wel noodzakelijk voor de markt.

Dit fonds volgt een indexstrategie, vergelijkbaar met trackers of sommige ETF’s. De oprichters geven zelf aan dat de markt erg kan gaan verschuiven en nieuwe spelers kunnen gaan domineren. Met deze beleggingsstrategie vloeit je investering automatisch naar de winnende cryptovaluta.

BlockchainTraders

Beleggen in cryptofonds Blockchain TradersDit fonds is opgericht door Michiel van der Steeg en Justin Kool, die in 2017 veel ervaring opgedaan hebben met het handelen in crypto, het participeren in initial coin offerings en het minen van crypto. Zij hebben in datzelfde jaar de markt met meer dan 30% verslagen en met die opbrengsten besloten ze het fonds van BlockchainTraders op te zetten.

Het fonds hanteert een gespreid investeringsbeleid. Door snel in te spelen op ontwikkelingen binnen blockchain wil het de markt strategisch blijven outperformen met minimaal 25% per jaar. Het gebruikt trading bots om geautomatiseerd te handelen in crypto. Volgens het fonds presteert zij daarom stabieler dan de markt.

Ook hier is de minimale inleg een ton. Daarnaast betaal je als investeerder eenmalig opstartkosten van 845 euro exclusief btw. Ook komen er nog een aantal extra kosten bij, zoals een beheervergoeding van 0,4% per kwartaal. De prestatievergoeding is 15% van het positief behaalde rendement.

In crypto beleggen via de beurs

Cryptovaluta zijn inmiddels ook doorgedrongen tot de aandelenbeurs. Via brokers als Saxo Bank of DEGIRO kun je hierin handelen. Een bekende speler is VanEck, dat een Bitcoin ETN en Ethereum ETN notering heeft op de Xetra-beurs. Een ETN (Exchange Traded Note) is een beleggingsproduct dat voor jou handelt in onderliggende producten. Vergelijkbaar met derivaten op de grondstoffenmarkt.

Het is niet direct een fonds maar eerder een passief schuldbewijs dat het rendement van de markt repliceert door een index van de prijzen te volgen. Het idee van ETN’s is dat de financiële instelling je uiteindelijk het rendement van een bepaalde index levert.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Waarom investeren via een cryptofonds?

Investeren in bitcoinBij beleggen is het belangrijk om spreiding aan te brengen in je portfolio. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een specifieke belegging en daardoor is het risico van de belegging lager.

Bij crypto-beleggingen kun je daar wel een kanttekening plaatsen. De meest bekende cryptocurrencies zijn bitcoin en ethereum. Deze bestaan al even en lijken dus bestaansrecht te hebben. Maar lang niet alle cryptocoins hebben een goede strategie, stabiel ontwikkelteam of goed uitgangspunt. Dat betekent niet dat nieuwkomers geen kans maken, maar wel dat je voldoende onderzoek moet doen voor je investeert. Een cryptofonds kan je hierbij helpen.

Risico’s van zelfstandig in crypto beleggen

Op grotere cryptoplatforms kun je zelf kiezen uit een groot aanbod van cryptocoins. Doordat grote crypto al wat meer gangbaar zijn is er daarover veel informatie te vinden. Echter is het ook interessant om andere crypto te kopen, die op het moment minder waard zijn en naar jouw verwachting flink in waarde gaan groeien. Maar die selectie is enorm lastig om te maken.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

De bedrijven en technologie achter crypto zijn zo nieuw en ongereguleerd, dat lukraak spreiden en overal wat in investeren hierbij geen goed idee is. Het is belangrijk dat je weet wat je koopt. Als je bereid bent om er veel onderzoek naar te doen zijn er dus meerdere crypto het investeren waard, maar dat onderzoek is voor beleggers wel tijdrovend. Een crypto-beleggingsfonds helpt je hierbij. Vaak beleg je dan direct in zowel bekende als totaal onbekende coins.

Een cryptofonds kan veel uitzoekwerk besparen

Je kunt je beleggingsportefeuille zelf samenstellen maar de cryptofondsen zijn vaak beter bekend met het wereldje. Van buitenaf is het soms lastig om zelfstandig deze kennis te verzamelen. Zo is er over sommige nieuwere crypto erg weinig informatie te vinden en lang niet elke coin breekt door. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt dat je ver buiten AFM of soortgelijke toezichthouders handelt. De risico’s van cryptovaluta in het algemeen zijn al enorm en die van onbekende coins en ICO’s zijn nog veel groter.

De risico’s van crypto zijn groot. De kans dat je geld kwijtraakt is enorm.

Veel ICO’s hebben investeerders alleen maar geld gekost. De kans dat je bij investeren in cryptovaluta je geld kwijtraakt is – zeker bij nieuwe en onbekende coins – zeer groot. Ook bij een fonds zijn er zeker risico’s, maar die kennen vaak wel de markt. Als je er zelfstandig aan begint moet je veel tijd reserveren om jezelf in te lezen in alle soorten crypto, de juiste te zoeken en te bepalen wanneer en hoe je deze koopt. Om je tijd te besparen en toch veel spreiding te hebben bij je belegging, is het mogelijk om je geld te stoppen in een beleggingsfonds.

Wat doet een cryptofonds?

via fondsen beleggen in crypto als bitcoin of ethereumEen cryptofonds werkt op veel vlakken vergelijkbaar met een regulier beleggingsfonds. Ieder fonds is anders, maar meestal bestaan ze uit meerdere beleggingen. Hierdoor spreid je je risico’s en wordt het risico van een specifieke belegging opgevangen door het collectief. Een fonds houdt de belegging meer in balans. Daarnaast steken zij veel tijd in het uitzoeken van de kansen in deze markt.

Met een fonds beleg je dus indirect in verschillende cryptovaluta. Hieronder vallen vaak de bekende valuta zoals bitcoin, maar ook minder bekende coins. Met de komst van cryptofondsen wordt handelen in cryptovaluta een stuk toegankelijker en makkelijker bereikbaar voor het grote publiek.

Ook bij cryptofondsen komen grote verliezen regelmatig voor.

Al schuilt daarin ook een gevaar. Want een fonds spreidt misschien over meerdere beleggingen, maar vrijwel alle crypto zijn volatiel. Dat betekent dat de koersen dagelijks enorm wisselen. Veel mensen hebben er op de lange termijn grote verwachtingen van, maar op korte termijn kun je van vrijwel alle crypto ook enorme koersdalingen verwachten. Ook bij cryptofondsen komen grote verliezen regelmatig voor. Hierdoor is het slim om slechts een klein deel van je beleggingsportefeuille te laten bestaan uit crypto-beleggingen.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.