Collin

Beleggen in een cryptofonds

Beleggen in een cryptofonds kan een interessante aanvulling zijn op een gespreide beleggingsportefeuille. Als jij niet de tijd of kennis hebt om te bepalen op welke manier of in welke cryptovaluta je wilt beleggen kan een cryptofonds dit uit handen nemen.

Let op: beleggen in een cryptofonds gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn cryptocoins?

Investeren in cryptocoinsEen cryptocoin – ook wel cryptovaluta, cryptocurrency of simpelweg crypto genoemd – is een digitale valuta. Veel mensen beleggen in bitcoins of ethereum. Dit zijn de bekendste cryptocoins waarin ook het meeste geld is belegd. Maar naast deze twee bekende coins zijn er ook enkele nieuwe cryptovaluta het onderzoeken waard. Al is het voor beleggers wel tijdrovend, want lang niet alle cryptocoins hebben een goede strategie, stabiel ontwikkelteam of goede uitgangspunt.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

In welke cryptovaluta ga je investeren?

Investeren in bitcoinBij beleggen is het belangrijk om spreiding aan te brengen in je portfolio. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een specifieke belegging en daardoor is het risico van de belegging lager. Dit is zeker ook het geval bij crypto.

Het gaat dus niet om fysiek geld, maar om een programmeercode op basis van blockchain-technologie. De meest bekende cryptocurrencies zijn bitcoin en ethereum. Maar er zijn genoeg andere, minder bekende cryptocoins, die zeker ook een kans hebben op doorbreken.

Als je interesse hebt in beleggen in cryptovaluta kun je via een broker zelf kiezen welke je wil. Vervolgens moet je op zoek naar een plek om deze te kopen. Een cryptofonds regelt dit voor jou.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.

Welke cryptofondsen zijn er?

Door de populariteit van cryptovaluta zijn in de afgelopen jaren steeds meer cryptofondsen ontstaan. Hieronder bespreken we enkele bekende fondsen en de mogelijkheden een fonds biedt.

Maven11

Beleggen in cryptofonds Maven 11Dit fonds verwacht dat blockchaintechnologie in de komende jaren een grote impact op de economie zal hebben en dat er snel meer toepassingen van crypto verschijnen. Via Maven11 kunnen investeerders die minimaal 100.000 euro inleggen in het fonds direct meeprofiteren van het opgebouwde portfolio. Ze kunnen ook zelf een portfolio samenstellen, maar hebben dan wel kennis nodig van de verschillende systemen. Maven11 koopt zowel bekend coins als ethereum en bitcoin, maar het fonds participeert soms ook mee in seed rondes van (nieuwe) coins en bedrijven.

Crypto Index Fonds

Beleggen in cryptofonds Crypto Index FondsIn 2017 lanceerde het Crypto Index Fonds als eerste in Nederland een indexfonds voor cryptovaluta. Door te beleggen in dit fonds investeer je in de top 30 van cryptomunten qua marktwaarde.

De minimale inleg voor beleggers is bij dit fonds ook een ton en daarnaast rekent zij 4 procent jaarlijkse kosten en eenmalige kosten voor het in- of uitstappen van 0,5%. Deze kosten zijn dus vrij hoog, maar volgens de oprichters wel noodzakelijk voor de markt.

Dit fonds volgt een indexstrategie, vergelijkbaar met trackers of sommige ETF’s. De oprichters geven zelf aan dat de markt erg kan gaan verschuiven en nieuwe spelers kunnen gaan domineren. Met deze beleggingsstrategie vloeit je investering automatisch naar de winnende cryptovaluta.

BlockchainTraders

Beleggen in cryptofonds Blockchain TradersDit fonds is opgericht door Michiel van der Steeg en Justin Kool, die in 2017 veel ervaring opgedaan hebben met het handelen in crypto, het participeren in initial coin offerings en het minen van crypto. Zij hebben in datzelfde jaar de markt met meer dan 30% verslagen en met die opbrengsten besloten ze het fonds van BlockchainTraders op te zetten.

Het fonds hanteert een gespreid investeringsbeleid. Door snel in te spelen op ontwikkelingen binnen blockchain wil het de markt strategisch blijven outperformen met minimaal 25% per jaar. Het gebruikt trading bots om geautomatiseerd te handelen in crypto. Volgens het fonds presteert zij daarom stabieler dan de markt.

Ook hier is de minimale inleg een ton. Daarnaast betaal je als investeerder eenmalig opstartkosten van 845 euro exclusief btw. Ook komen er nog een aantal extra kosten bij, zoals een beheervergoeding van 0,4% per kwartaal. De prestatievergoeding is 15% van het positief behaalde rendement.

Beleggen via de beurs

Cryptovaluta zijn inmiddels ook doorgedrongen tot de aandelenbeurs. Zo biedt VanEck, dat vanuit Amsterdam enkele grote ETF’s aanbiedt, ook een ETN voor bitcoin en ethereum aan. Via brokers als Binck Bank of DEGIRO kun je hierin handelen. Een ETN (Exchange Traded Note) is een belegginsproduct dat voor jou handelt in onderliggende producten. Vergelijkbaar met derivaten op de grondstoffenmarkt.

Het is niet direct een fonds maar eerder een passief schuldbewijs dat het rendement van de markt te repliceert door een index van de prijzen te volgen. Het idee van ETN’s is dat de financiële instelling je uiteindelijk het rendement van een bepaalde index levert. Een bekende speler is VanEck. Dit is een Amerikaans bedrijf voor ETF’s en heeft een Bitcoin ETN en Ethereum ETN genoteerd op de Xetra-beurs.

Waarom investeren via een cryptofonds?

Op grotere platforms als Bitpanda en Coinbase kun je zelf kiezen uit een groot aanbod van cryptocoins. Doordat grote crypto al wat meer gangbaar zijn is er daarover veel informatie te vinden. Echter is het ook interessant om andere crypto te kopen, die op het moment minder waard zijn en naar verwachting flink in waarde gaan groeien. Een cryptofonds helpt je hierbij. Vaak beleg je dan direct in zowel bekende als totaal onbekende coins.

Je kunt dit dus ook zelf doen maar de cryptofondsen zijn vaak wel goed bekend met het wereldje. Van buitenaf is het soms lastig om zelfstandig deze kennis te verzamelen. Zo is er over sommige nieuwere crypto erg weinig informatie te vinden en lang niet elke coin breekt door. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt dat je ver buiten AFM of soortgelijke toezichthouders handelt. De risico’s van cryptovaluta in het algemeen zijn al enorm en die van onbekende coins en ICO’s zijn nog veel groter.

De risico’s van crypto zijn groot. De kans dat je geld kwijtraakt is enorm.

Veel ICO’s hebben investeerders alleen maar geld gekost. De kans dat je bij investeren in cryptovaluta je geld kwijtraakt is – zeker bij nieuwe en onbekende coins – zeer groot. Ook bij een fonds zijn er zeker risico’s, maar die kennen vaak wel de markt. Als je er zelfstandig aan begint moet je veel tijd reserveren om jezelf in te lezen in alle soorten crypto, de juiste te zoeken en te bepalen wanneer en hoe je deze koopt. Om je tijd te besparen en toch veel spreiding te hebben bij je belegging, is het mogelijk om je geld te stoppen in een beleggingsfonds.

Wat doet een cryptofonds?

Een cryptofonds werkt op veel vlakken vergelijkbaar met een regulier beleggingsfonds. Ieder fonds is anders, maar meestal bestaan ze uit meerdere beleggingen. Hierdoor spreid je je risico’s en wordt het risico van een specifieke belegging opgevangen door het collectief. Een fonds houdt de belegging meer in balans. Daarnaast steken zij veel tijd in het uitzoeken van de kansen in deze markt.

Met een fonds beleg je dus indirect in verschillende cryptovaluta. Hieronder vallen vaak de bekende valuta zoals bitcoin, maar ook minder bekende coins. Met de komst van cryptofondsen wordt handelen in cryptovaluta een stuk toegankelijker en makkelijker bereikbaar voor het grote publiek.

Beleggen in bitcoins of een andere cryptocurrency? Handel via Coinbase (Amerikaans) of Bitpanda (Europees - Engelstalig) eenvoudig in alle bekende cryptocurrencies.