Collin

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen? Dat kan! Goud, zilver, koper, platina, katoen, tarwe, suiker, cacao, tarwe, rijst, koffie, mais, soja, de lijst van (duurzame) grondstoffen waarin je kunt investeren, is eindeloos. Grondstof-beleggingen kunnen helpen om je risico’s te spreiden, inflatie te corrigeren en bijdragen aan een mooi financieel rendement.

Beleggen in grondstof-derivaten

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?Meestal gebeurt het beleggen in grondstoffen met derivaten. Een derivaat is een contract op een bepaalde grondstof, waardoor je in feite handelt op de onderliggende grondstof en niet op het product zelf.

Op deze manier kun je er gemakkelijk in handelen en voorkom je dat je zelf bijvoorbeeld duizend kilo koffie in huis hebt liggen.

Let op: geld beleggen in grondstoffen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Investeerders die investeren in grondstoffen (beleggen in derivaten) doen dit veelal vanwege de dynamiek rondom de producten. Deels omdat sommige schaarse grondstoffen simpelweg een goed rendement geven. Anderzijds omdat de waarde hiervan vaak een ander verloop heeft dan die van andere aandelen en je hiermee dus je risico’s verder kunt beperken. Derivaten reageren namelijk vaak anders op economische en politieke ontwikkelingen.

Sommige grondstoffen zijn schaars. Zeker bij een slechte oogst kan dit veel invloed hebben op de prijzen.

Daarnaast heb je een interessant spel tussen vraag en aanbod, vooral vanwege de schaarste. Nu betekent dit bij het gros van de derivaten niet dat ze opraken, er wordt mee bedoeld dat de voorraad niet onuitputtelijk is. De beschikbaarheid heeft vaak veel invloed op de handel van grondstoffen. Zeker bij een slechte oogst kan het aanbod beperkt zijn, terwijl de vraag naar deze grondstoffen misschien wel groot is.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Prijzen van grondstoffen afhankelijk van het delven ervan

vraag naar grondstoffen invloed op rendementEen reden waarom beleggers graag beleggen in grondstoffen is omdat deze, in tegenstelling tot bedrijven, niet failliet kunnen gaan. Let daarbij wel altijd op dat je in dat geval echt belegt in de grondstoffen zelf, en dus niet in een mixfonds, ETF of beleggingsproduct die de koersen van delvers volgt.

Natuurlijk kan de waarde van een derivaat dalen, maar los van een eventuele houdbaarheidsdatum zal het niet snel gebeuren dat een grondstof helemaal niets meer waard is. Dit komt omdat de koers ook afhankelijk is van de break even-prijs van de delvers van deze grondstoffen.

Hoewel de verkoopprijs best een tijdje onder dit break even-punt kan liggen, zal het in de praktijk niet voorkomen dat dit altijd het geval is. Dit zou namelijk betekenen dat er talloze delvers omvallen, met als gevolg dat de prijs op lange termijn vanwege de schaarste weer zal stijgen. Máár, voordat je jezelf rijk rekent, het komt wel voor dat bepaalde derivaten jaren achter elkaar slecht presteren op de beurs. In dat geval is het fijn als je een wat langere beleggingshorizon hebt, waardoor je de tijd hebt om te wachten op betere tijden.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

De beurswaarde van grondstoffen bepalen

Beleggen in grondstoffenHet basisprincipe van handelen in grondstoffen is simpel: bij een gering aanbod en een hoge vraag stijgt de prijs van de derivaten van deze grondstoffen. Is het aanbod groter dan de vraag vanuit de markt, dan daalt de prijs. In de praktijk is het echter wel wat complexer.

Dit komt onder meer door speculatieve beleggers, die vaak een alles of niets-methode hanteren. Wanneer ze kansen zien om snel te scoren, zullen ze dit niet onbenut laten. Valt er weinig te winnen, dan is de kans groot dat ze niets investeren. De beurswaarde van een derivaat kan hierdoor ver boven of juist onder de marktwaarde komen te liggen.

Het rendement op derivaten hangt, net als bij het beleggen in aandelen of obligaties, grotendeels af van het risico dat je loopt. Over het algemeen krijg je ook hier het hoogste rendement op de meest risicovolle beleggingen.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Waar je bij edelmetalen in theorie nog een bepaalde hoeveelheid kunt kopen, wordt dit met grondstoffen als graan en olie een stuk lastiger. Via CFD brokers, CFD is een bepaald type derivaat dat voluit voor contract for difference staat, kun je (als particulier) beleggen in grondstoffen zonder deze op te slaan. Op basis van de aan- en verkoopprijs berekenen zij wat de waarde van de grondstoffen in contanten zou zijn.

Via CFD-brokers kun je speculeren op koersen van derivaten.

Je kunt er ook voor kiezen om aandelen te kopen van een bedrijf dat handelt in de gewenste grondstof. Stel dat je wilt beleggen in olie, dan kun je aandelen kopen van bijvoorbeeld Shell. De koers hiervan wordt sterk beïnvloed door de olieprijs.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

In bedrijven beleggen die meeliften op prijzen

verschillende manieren van beleggenAls je wilt meeliften op de prijs van een grondstof kun je ook aandelen kopen waarvan de koers sterk afhankelijk is van een grondstof. Zo kun je aansluiten bij beleggingsfondsen die gericht zijn op olie, goud of andere grondstoffen.

Een andere manier om via een fonds te investeren in grondstoffen is met behulp van een ETF, dat een afkorting is van exchange traded fund. Binnen de wereld van de ETF’s zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je financiële fondsen die zich volledig richten op één grondstof, bijvoorbeeld goud, cacao of koffie, en fondsen die de waarde van meerdere grondstoffen volgen.

Besluit je om te beleggen in een EFT, dan moet je er wel rekening mee houden dat je investeert in bedrijven en niet direct in de grondstoffen. Doen die het goed, dan verdien je meestal geld. Maar presteren de bedrijven slecht, dan betekent dit dat je geld verliest.

Grondstoffen met termijncontracten

Bij bepaalde derivaten van grondstoffen is het gebruikelijk dat ze worden verhandeld via termijncontracten. In deze overeenkomst, ook wel future genoemd, leggen de koper en verkoper vooraf vast welke hoeveelheid van welk product X zij op datum Y verhandelen tegen welke prijs. Op deze manier kunnen bedrijven zichzelf beschermen tegen sterke prijsschommelingen van deze grondstof.

Dit gebeurt zowel aan de vraag- als aanbodkant. Zo zetten vliegmaatschappijen olie-futures in zodat ze niet voor verrassingen komen te staan wanneer de olieprijs sterk stijgt en gebruiken boeren bijvoorbeeld graan-futures voor een stabiele graanprijs.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die in grondstoffen gaan beleggen zijn:

Hoe kan ik beleggen in goud, olie, koffie of andere grondstoffen?

Om te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Je kunt deze openen bij een bank, maar ook kiezen voor  online brokers als Binck of DEGIRO.  Om te investeren in natuurlijke metalen of agrarische grondstoffen kun je vervolgens kiezen voor verhandelbare derivaten via deze handelsplatforms.

Waarom kiezen veel beleggers voor grondstoffen?

De meeste beleggers kiezen eerst voor aandelen of aandelenfondsen. Grondstoffen helpen dan om je risico verder te minimaliseren doordat de koersen hiervan niet alleen worden bepaald door de economie, maar ook afhankelijk zijn van andere invloeden zoals de oogst, of politiek.