Investeerders.nl
menu
Geldvoorelkaar

Beleggen in grondstoffen

Investeren in grondstoffen is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je wilt beleggen. Toch raken steeds meer (professionele) beleggers geïnteresseerd in deze beleggingsmogelijkheid. Want waar aandelen tijdens economische tegenwind hard kunnen kelderen, stijgen grondstoffen als goud, olie en aardgas regelmatig flink in waarde.

Beleggen in grondstoffenZilver, koper, platina, katoen, tarwe, suiker, cacao, tarwe, rijst, koffie, mais, soja, de lijst van (duurzame) grondstoffen waarin je kunt investeren, is eindeloos. In de meeste gevallen gebeurt het beleggen in grondstoffen met derivaten. Een derivaat is een contract op een bepaalde grondstof, waardoor je in feite handelt op de onderliggende grondstof en niet op het product zelf. Op deze manier voorkom je dat je zelf bijvoorbeeld duizend kilo koffie in huis hebt liggen.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Investeerders die investeren in grondstoffen (beleggen in derivaten) doen dit veelal vanwege de dynamiek rondom de producten. Derivaten reageren namelijk vaak op economische en politieke ontwikkelingen. Daarnaast heb je een interessant spel tussen vraag en aanbod, vooral vanwege de schaarste. Nu betekent dit bij het gros van de derivaten niet dat ze opraken, er wordt mee bedoeld dat de voorraad niet onuitputtelijk is. Zeker bij een slechte oogst kan het aanbod in de grondstoffen beperkt zijn, terwijl de vraag misschien wel groot is.

Een andere reden waarom beleggers graag beleggen in grondstoffen is omdat deze, in tegenstelling tot bedrijven, niet failliet kunnen gaan. Natuurlijk kan de waarde van een derivaat dalen, maar los van een eventuele houdbaarheidsdatum zal het niet snel gebeuren dat een grondstof helemaal niets meer waard is. Dit komt omdat de koers afhankelijk is van de break even-prijs van de delvers van deze grondstoffen.

Hoewel de verkoopprijs best een tijdje onder dit break even-punt kan liggen, zal het in de praktijk niet voorkomen dat dit altijd het geval is. Dit zou namelijk betekenen dat er talloze delvers omvallen, met als gevolg dat de prijs vanwege de schaarste weer zal stijgen. Máár, voordat je jezelf rijk rekent, het komt wel voor dat bepaalde derivaten jaren achter elkaar slecht presteren op de beurs. In dat geval is het fijn als je een wat langere beleggingshorizon hebt, waardoor je de tijd hebt om te wachten op betere tijden.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. Binck is meerdere keren uitgeroepen tot beste broker van NL.

Hoe wordt de beurswaarde van grondstoffen bepaald?

Het basisprincipe van handelen in grondstoffen is simpel: bij een gering aanbod en een hoge vraag stijgt de prijs van de derivaten van deze grondstoffen. Is het aanbod groter dan de vraag vanuit de markt, dan daalt de prijs. In de praktijk is het echter wel wat complexer.

Dit komt onder meer door speculatieve beleggers, die vaak een alles of niets-methode hanteren. Wanneer ze kansen zien om snel te scoren, zullen ze dit niet onbenut laten. Valt er weinig te winnen, dan is de kans groot dat ze niets investeren. De beurswaarde van een derivaat kan hierdoor ver boven of juist onder de marktwaarde komen te liggen.

Het rendement op derivaten hangt, net als bij het beleggen in aandelen of obligaties, grotendeels af van het risico dat je loopt. Over het algemeen krijg je ook hier het hoogste rendement op de meest risicovolle beleggingen.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?Waar je bij edelmetalen in theorie nog een bepaalde hoeveelheid kunt kopen, wordt dit met grondstoffen als graan en olie een stuk lastiger. Via CFD brokers, CFD is een bepaald type derivaat dat voluit voor contract for difference staat, kun je (als particulier) beleggen in grondstoffen zonder deze op te slaan. Op basis van de aan- en verkoopprijs berekenen zij wat de waarde van de grondstoffen in contanten zou zijn.

Een andere manier om via een fonds te investeren in grondstoffen is met behulp van een ETF, dat een afkorting is van exchange traded fund. Binnen de wereld van de ETF’s zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je fondsen die zich volledig richten op één grondstof, bijvoorbeeld goud of olie, en fondsen die de waarde van meerdere grondstoffen volgen.

Besluit je om te beleggen in een EFT, dan moet je er wel rekening mee houden dat je investeert in bedrijven en niet direct in de grondstoffen. Doen de bedrijven het goed, dan verdien je geld. Maar presteren de bedrijven slecht, dan betekent dit dat je geld verliest.

Je kunt er dus ook voor kiezen om aandelen te kopen van een bedrijf dat handelt in de gewenste grondstof. Stel dat je wilt beleggen in olie, dan kun je aandelen kopen van bijvoorbeeld Shell. Een andere mogelijkheid is om je aan te sluiten bij beleggingsfondsen die gericht zijn op olie. Bij de laatste optie dien je er wel rekening mee te houden dat er ook talloze mixfondsen zijn, waarbij olie slechts één van de grondstoffen is waarin gehandeld wordt.

Grondstoffen met termijncontracten

Bij bepaalde derivaten van grondstoffen is het gebruikelijk dat ze worden verhandeld via termijncontracten. In deze overeenkomst, ook wel future genoemd, leggen de koper en verkoper vooraf vast welke hoeveelheid van welk product X zij op datum Y verhandelen tegen welke prijs. Op deze manier kunnen bedrijven zichzelf beschermen tegen sterke prijsschommelingen van deze grondstof.

Dit gebeurt zowel aan de vraag- als aanbodkant. Zo zetten vliegmaatschappijen olie-futures in zodat ze niet voor verrassingen komen te staan wanneer de olieprijs sterk stijgt en gebruiken boeren bijvoorbeeld graan-futures voor een stabiele graanprijs.