Beleggen in grondstoffen
Beleggen in grondstoffen zoals goud, olie, koffie of soja. De lijst van grondstoffen waarin je kunt investeren is eindeloos. Deze beleggingen helpen om risico’s te spreiden of inflatie te corrigeren met een mooi financieel rendement.
Inhoud:
- Online beleggen via brokers
- Beleggen in grondstof-derivaten
- De beurswaarde van grondstoffen bepalen
- Hoe kun je beleggen in grondstoffen?
- Grondstoffen met termijncontracten
Let op: online geld beleggen in grondstoffen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Waarom beleggen in grondstoffen?
Particuliere beleggers die investeren in grondstoffen doen dit vaak vanwege spreiding. Ook grondstoffen kennen prijswisselingen, maar deze zijn vaak op andere gebeurtenissen gebaseerd dan die van koersschommelingen op de beurs.
Olie of goud zijn nog deels afhankelijk van economische en politieke ontwikkelingen. Maar er zijn altijd grondstoffen nodig. Hierdoor heeft de vraag naar andere producten als tarwe, katoen, of koffie een ander verloop dan veel aandelen. Ook het aanbod van fysieke grondstoffen staat hier vaak los van. Met deze beleggingen kun je de risico’s van je beleggingsportefeuille spreiden.
Bij agrarische producten kan een slechte oogst het aanbod beperken, terwijl de vraag misschien wel groot is. Het is meestal niet zo dat grondstoffen echt opraken, maar door schaarste kan de koers wel sterk stijgen. Bij een goede oogst kunnen overschotten ontstaan in de voorraad van een fysieke grondstof. Dat zie je dan ook direct terug in de grondstofprijzen.
Online beleggen via brokers
Enkele brokers waarmee je kunt beleggen in grondstof-aandelen, -futures of -ETF’s zijn:
Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.
Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.
Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Naast beleggen biedt het ook spaarproducten. Ontvang 3,35 procent (EUR) of 4,82 procent (USD) spaarrente zonder vaste looptijd.
Beleggen in grondstof-derivaten
Meestal beleg je in grondstoffen met derivaten. Een derivaat is een contract op een bepaalde grondstof, waardoor je als belegger in feite handelt op de onderliggende grondstof en niet op het product zelf. Op deze manier kun je er gemakkelijk in handelen en voorkom je dat je zelf bijvoorbeeld duizend kilo koffie, soja of zout in huis moet opslaan.
Sommige grondstoffen zijn schaars. Zeker bij een slechte oogst kan dit veel invloed hebben op de prijzen.
Beleggen in goud via fysieke gouden munten of goudbaren? Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Thuisbezorgd, of inclusief opslag.
De beurswaarde van grondstoffen bepalen
Een reden waarom mensen graag beleggen in grondstoffen is dat de onderliggende waarde van andere factoren afhankelijk is, zoals de oogst. Andere beleggingsproducten zijn vaak alleen afhankelijk van de economie. Tenminste, als je echt belegt in de verschillende grondstoffen zelf, en dus niet in een mixfonds, ETF of beleggingsproduct die de koersen van delvers volgt.
Natuurlijk kan de waarde van een derivaat dalen, maar los van een eventuele houdbaarheidsdatum gebeurt het niet snel dat een belegging in grondstoffen de complete waarde verliest. Dit komt doordat de koers ook afhankelijk is van de break even-prijs van de delvers van deze grondstoffen.
Hoewel de verkoopprijs best een tijdje onder dit break even-punt kan liggen, is dit meestal tijdelijk. Anders vallen er delvers om, waardoor de prijs op lange termijn vanwege de schaarste weer stijgt. Máár, voordat je jezelf rijk rekent, het komt wel voor dat bepaalde grondstoffen jaren achter elkaar slecht presteren op de beurs. Dan is het fijn als je een wat langere beleggingshorizon hebt, waardoor je de tijd hebt om te wachten op betere tijden.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
Invloed van speculatieve beleggers
Het basisprincipe van handelen in grondstoffen is simpel: bij een beperkt aanbod en een hoge vraag stijgt de prijs van de derivaten van deze grondstof. Is het aanbod groter dan de vraag vanuit de markt, dan daalt de prijs. In de praktijk is het echter wel wat complexer.
Dit komt onder meer door speculatieve beleggers, die vaak een alles of niets-methode hanteren. Als ze kansen zien om snel te scoren, leggen ze snel veel in. Valt er weinig te winnen, dan is de kans groot dat ze niets investeren. De beurswaarde van een derivaat kan hierdoor ver boven of juist onder de marktwaarde komen te liggen.
Het rendement van beleggen in grondstoffen hangt, net als bij het beleggen in aandelen of obligaties, grotendeels af van het risico dat je loopt. Over het algemeen krijg je op langere termijn ook hier het hoogste rendement op de meest risicovolle beleggingen, maar is dat van veel factoren afhankelijk.
Hoe kun je beleggen in grondstoffen?
Waar je bij edelmetalen in theorie nog een bepaalde hoeveelheid kunt kopen, is dat met grondstoffen als graan en olie een stuk lastiger. Via CFD brokers, CFD is een bepaald type derivaat dat voluit voor contract for difference staat, kun je (als particulier) beleggen in grondstoffen zonder deze op te slaan. Op basis van de aan- en verkoopprijs berekenen zij wat de waarde van de grondstoffen in contanten zou zijn.
Via CFD-brokers kun je speculeren op koersen van grondstoffen.
Als je wilt meeliften als grondstofprijzen stijgen kun je ook aandelen kopen van producenten, delvers of bedrijven die handelen in de gewenste grondstof. Stel dat je wilt beleggen in fossiele brandstoffen als olie, dan kun je aandelen kopen van bijvoorbeeld Shell.
De olieprijs heeft veel invloed op de koers van dit aandeel. Je moet dan wel wat spreiden en ook aandelen kopen van andere bedrijven waarvan de koers sterk afhankelijk is van die grondstof. Je kunt je ook aansluiten bij beleggingsfondsen die gericht zijn op olie, goud of andere grondstoffen.
Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO of Saxo, beide populair onder Nederlandse beleggers, of eToro.com een populaire Europese speler. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.
In bedrijven beleggen die meeliften op grondstofprijzen
Een andere manier om via een fonds te investeren in grondstoffen is met behulp van een ETF, dat een afkorting is van exchange traded fund. Binnen de wereld van de ETF’s zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je financiële fondsen die zich volledig richten op één bepaalde grondstof, bijvoorbeeld goud, cacao of koffie, en fondsen die de waarde van meerdere grondstoffen volgen.
Voor de meest verhandelde grondstoffen zijn er verschillende ETF’s beschikbaar. Besluit je om te beleggen in een ETF, dan investeer je meestal in bedrijven en niet direct in de grondstoffen. Bij hoge grondstofprijzen doen die bedrijven het vaak goed. Al kun je alsnog geld verliezen als de bedrijven toch slecht presteren.
Besluit je om te beleggen in een ETF, dan investeer je meestal in bedrijven en niet direct in de grondstoffen.
Grondstoffen met termijncontracten
Bij bepaalde derivaten van grondstoffen is het gebruikelijk dat de handel loopt via termijncontracten. In deze overeenkomst, ook wel future genoemd, leggen de koper en verkoper vooraf vast welke hoeveelheid van welk product X zij op datum Y verhandelen tegen welke prijs. Zo beschermen bedrijven zichzelf tegen sterke prijsschommelingen van deze grondstof.
Dit gebeurt zowel aan de vraag- als aanbodkant. Zo zetten vliegmaatschappijen olie-futures in zodat ze de risico’s van een stijgende olieprijs beperken, en gebruiken boeren bijvoorbeeld graan-futures voor een stabiele graanprijs.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen van mensen die beleggen in grondstoffen zijn:
Hoe kan ik beleggen in goud, olie, koffie of andere grondstoffen?
Om te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Je kunt deze openen bij een bank, maar ook kiezen voor online brokers. Om te beleggen in natuurlijke metalen of agrarische grondstoffen kun je vervolgens kiezen voor verhandelbare derivaten via deze handelsplatforms.
Waarom kiezen veel beleggers voor grondstoffen?
De meeste beleggers kiezen eerst voor aandelen of aandelenfondsen. Grondstoffen helpen dan om je risico verder te minimaliseren doordat de handel hiervan niet alleen afhangt van de economie, maar ook van andere invloeden zoals de oogst, of het gebruik.