Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen als goud, olie, koffie of soja. De lijst van (duurzame) grondstoffen waarin je kunt investeren is eindeloos. Grondstof-beleggingen helpen om risico’s te spreiden of inflatie te corrigeren met een mooi financieel rendement.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?Particuliere beleggers die investeren in grondstoffen doen dit veelal vanwege spreiding. Ook grondstoffen kennen prijswisselingen maar de handel is minder afhankelijk van economische en politieke ontwikkelingen. Met deze belegging kun je dus de risico’s van je beleggingsportefeuille verder spreiden.

Er zijn altijd grondstoffen nodig. Hierdoor heeft de vraag naar producten als tarwe, katoen, of koffie een ander verloop dan veel aandelen. Ook het aanbod van fysieke grondstoffen staat hier vaak los van. Bij agrarische producten kan een slechte oogst het aanbod beperken, terwijl de vraag naar deze grondstoffen misschien wel groot is. Het is meestal niet zo dat grondstoffen echt opraken, maar door schaarste kan de koers wel sterk stijgen. Bij een goede oogst kunnen overschotten ontstaan in de voorraad van een fysieke grondstof. Dat zie je dan ook direct terug in de grondstofprijzen.

Let op: geld beleggen in grondstoffen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Online beleggen via brokers

Enkele brokers waarmee je kunt beleggen in grondstof-aandelen, -futures of -ETF’s zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo Bank

Saxo Bank is in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat in het verleden meerdere awards won als beste online broker. Het bedrijf houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Saxo heeft meerdere kantoren in Europa.

Beleggen in grondstof-derivaten

Meestal beleg je in grondstoffen met derivaten. Een derivaat is een contract op een bepaalde grondstof, waardoor je als belegger in feite handelt op de onderliggende grondstof en niet op het product zelf. Op deze manier kun je er gemakkelijk in handelen en voorkom je dat beleggers zelf bijvoorbeeld duizend kilo koffie in huis moeten opslaan.

Sommige grondstoffen zijn schaars. Zeker bij een slechte oogst kan dit veel invloed hebben op de prijzen.

Beleggen in goud via fysieke gouden munten of goudbaren? Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Thuisbezorgd, of inclusief opslag.

opslag van grondstoffen waar handelaren fysiek samenkomen

Prijzen van grondstoffen afhankelijk van het delven ervan

Een reden waarom mensen graag beleggen in grondstoffen is omdat de onderliggende waarde van andere dingen afhankelijk is dan alleen de economie. Tenminste, als je echt belegt in de verschillende grondstoffen zelf, en dus niet in een mixfonds, ETF of beleggingsproduct die de koersen van delvers volgt.

Natuurlijk kan de waarde van een derivaat dalen, maar los van een eventuele houdbaarheidsdatum zal het niet snel gebeuren dat een belegging in grondstoffen helemaal niets meer waard is. Dit komt omdat de koers ook afhankelijk is van de break even-prijs van de delvers van deze grondstoffen.

Hoewel de verkoopprijs best een tijdje onder dit break even-punt kan liggen, is dit meestal tijdelijk. Anders vallen er delvers om, waardoor de prijs op lange termijn vanwege de schaarste weer stijgt. Máár, voordat je jezelf rijk rekent, het komt wel voor dat bepaalde grondstoffen jaren achter elkaar slecht presteren op de beurs. Dan is het fijn als je een wat langere beleggingshorizon hebt, waardoor je de tijd hebt om te wachten op betere tijden.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

De beurswaarde van grondstoffen bepalen

Beleggen in grondstoffenHet basisprincipe van handelen in grondstoffen is simpel: bij een gering aanbod en een hoge vraag stijgt de prijs van de derivaten van deze grondstoffen. Is het aanbod groter dan de vraag vanuit de markt, dan daalt de prijs. In de praktijk is het echter wel wat complexer.

Dit komt onder meer door speculatieve beleggers, die vaak een alles of niets-methode hanteren. Wanneer ze kansen zien om snel te scoren, zullen ze dit niet onbenut laten. Valt er weinig te winnen, dan is de kans groot dat ze niets investeren. De beurswaarde van een derivaat kan hierdoor ver boven of juist onder de marktwaarde komen te liggen.

Het rendement van beleggen in grondstoffen hangt, net als bij het beleggen in aandelen of obligaties, grotendeels af van het risico dat je loopt. Over het algemeen krijg je ook hier het hoogste rendement op de meest risicovolle beleggingen.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

vraag naar grondstoffen invloed op rendementWaar je bij edelmetalen in theorie nog een bepaalde hoeveelheid kunt kopen, wordt dit met grondstoffen als graan en olie een stuk lastiger. Via CFD brokers, CFD is een bepaald type derivaat dat voluit voor contract for difference staat, kun je (als particulier) beleggen in grondstoffen zonder deze op te slaan. Op basis van de aan- en verkoopprijs berekenen zij wat de waarde van de grondstoffen in contanten zou zijn.

Via CFD-brokers kun je speculeren op koersen van grondstoffen.

Als je wilt meeliften als grondstofprijzen stijgen kun je ook aandelen kopen van producenten, delvers of bedrijven die handelen in de gewenste grondstof. Stel dat je wilt beleggen in fossiele brandstoffen als olie, dan kun je aandelen kopen van bijvoorbeeld Shell. De olieprijs heeft veel invloed op de koers van dit aandeel. Al moet je dan wel wat spreiden en ook aandelen kopen van andere bedrijven waarvan de koers sterk afhankelijk is van die grondstof. Je kunt je ook aansluiten bij beleggingsfondsen die gericht zijn op olie, goud of andere grondstoffen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

In bedrijven beleggen die meeliften op prijzen

verschillende manieren van beleggenEen andere manier om via een fonds te investeren in grondstoffen is met behulp van een ETF, dat een afkorting is van exchange traded fund. Binnen de wereld van de ETF’s zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heb je financiële fondsen die zich volledig richten op één bepaalde grondstof, bijvoorbeeld goud, cacao of koffie, en fondsen die de waarde van meerdere grondstoffen volgen.

Voor de meest verhandelde grondstoffen zijn er verschillende ETF’s beschikbaar. Besluit je om te beleggen in een ETF, dan investeer je meestal in bedrijven en niet direct in de grondstoffen. Bij hoge grondstofprijzen doen die bedrijven het vaak goed. Desondanks kan het voorkomen dat de bedrijven toch slecht presteren, en je dus alsnog geld verliest.

Besluit je om te beleggen in een ETF, dan investeer je meestal in bedrijven en niet direct in de grondstoffen.

Grondstoffen met termijncontracten

Bij bepaalde derivaten van grondstoffen is het gebruikelijk dat de handel loopt via termijncontracten. In deze overeenkomst, ook wel future genoemd, leggen de koper en verkoper vooraf vast welke hoeveelheid van welk product X zij op datum Y verhandelen tegen welke prijs. Zo beschermen bedrijven zichzelf tegen sterke prijsschommelingen van deze grondstof.

Dit gebeurt zowel aan de vraag- als aanbodkant. Zo zetten vliegmaatschappijen olie-futures in zodat ze de risico’s van een stijgende olieprijs beperken, en gebruiken boeren bijvoorbeeld graan-futures voor een stabiele graanprijs.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die beleggen in grondstoffen zijn:

Hoe kan ik beleggen in goud, olie, koffie of andere grondstoffen?

Om te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Je kunt deze openen bij een bank, maar ook kiezen voor  online brokers als Binck of DEGIRO.  Om te beleggen in natuurlijke metalen of agrarische grondstoffen kun je vervolgens kiezen voor verhandelbare derivaten via deze handelsplatforms.

Waarom kiezen veel beleggers voor grondstoffen?

De meeste beleggers kiezen eerst voor aandelen of aandelenfondsen. Grondstoffen helpen dan om je risico verder te minimaliseren doordat de handel hiervan niet alleen afhangt van de economie, maar ook van andere invloeden zoals de oogst, of het gebruik.