Investeerders.nl
menu
Collin

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je niet mikt op koerswinst van een aandeel, maar op een winstuitkering. Wij zetten voor je uiteen wat dat inhoudt en waar je op moet letten.

Let op: dividendbeleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is dividend?

dividendbeleggenHet dividend is het geld dat een bedrijf uitkeert aan aandeelhouders. Je hoeft hiervoor alleen in deze aandelen te beleggen op het moment dat het dividend wordt bepaald.

Dividend uitkeren is niet verplicht en niet elk aandeel levert op deze manier rendement op. Veel bedrijven houden het geld liever in kas om groei mee te realiseren of om overnames mee te doen. Gelukkig zijn er ook genoeg aandelen die wel dividend uitkeren aan beleggers.

Dividend is meestal afhankelijk van de winst en als er geen veranderingen zijn in de strategie kun je dit dus elk jaar ontvangen. Het is in feite een beloning aan aandeelhouders voor hun investering. Ook deze organisaties keren meestal niet alle winst uit, omdat ze verder willen groeien. Als dit lukt, en het bedrijfsresultaat groeit, kan het de aandeelhouders ook een groeiend dividend aanbieden.

Dividend is een (winst)uitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders.

Hoe veilig is dividendbeleggen?

Bij dividendbeleggen mikt een belegger op beloningen die gebaseerd zijn op de voorspellingen van de bedrijven zelf. Dat maakt het rendement waarschijnlijker: als er weinig onverwachte dingen gebeuren kun je met dividendaandelen goed geld verdienen.

De bedrijven die het bieden zijn meestal al langere tijd beursgenoteerd en met een bewezen trackrecord. Hierdoor wordt het gezien als een goede manier van beleggen. Veel mensen bouwen op deze manier bijvoorbeeld pensioen op. Al kunnen ook de koersen van deze aandelen flink schommelen. Het is dus niet ongebruikelijk dat de koerswisselingen uiteindelijk meer invloed hebben op je rendement. Je kunt je inzet ook (deels) verliezen.

Veel bedrijven geven vooraf een voorspelling maar dividend is pas een garantie als het zover is. Ook beursgenoteerde ondernemingen maken lang niet altijd winst en indicaties die vooraf gegeven worden komen lang niet altijd uit. Het werkelijke dividend bepalen ze meestal pas vlak voor dit wordt uitgekeerd en soms zetten bedrijven het ook tijdelijk stop. Tijdens de coronacrisis heeft de Europese Centrale Bank de banken zelfs dividend verboden. Het kent dus meer onzekerheid en risico’s dan bijvoorbeeld de rente die je ontvangt als je in obligaties belegt, maar historisch gezien is het rendement wel groter.

Beginnen met dividendbeleggen

Als je nog moet beginnen met beleggen en op zoek bent naar dividendaandelen heb je om te beginnen een broker nodig. Dit is een beleggingsplatform waarmee je kunt handelen op de beurzen. Drie populaire brokers voor de zelfstandige belegger zijn:

Binck Bank

Binck BankOnline broker waar je zelf bepaalt waarin je wilt beleggen. Binck is sinds haar oprichting in 2000 al meer dan tien keer uitgeroepen tot broker van het jaar. Ga naar Binck.

ABN Amro

ABN AmroVia ABN Amro kun je zelf gemakkelijk online beleggen, maar ook makkelijk begeleiding inschakelen. Daarnaast biedt ABN Amro profielfondsen: elk verschilt in risico en rendement. Mede hierdoor wint ABN Amro regelmatig prijzen met haar beleggingsproducten, waaronder de prestigieuze ‘Gouden Stier’-award in 2020.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag laten beleggen. Je kiest de aandelen en obligaties niet zelf maar belegt geld in indexfondsen.

Dividendbeleggen als strategie

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën die zich richten op dividend. Wat je vooral voor ogen moet houden is dat het bij dividend gaat om het opbouwen tot een som, over een langere tijd. Oorspronkelijk komt deze manier van geld beleggen uit de Verenigde Staten, waar veel particulieren op deze manier hun pensioen opbouwen.

Dividendbeleggen is dus gericht is op een lange termijn-strategie, waarbij je jaarlijks dividend uitgekeerd krijgt. Maar de koers van het aandeel heeft wel veel invloed. Als de koers bij aankoop van fonds A 25 dollar is en het jaardividend 2 dollar is, dan is het rendement 8%. Iemand die later instapt, na een kleine koersdaling, zal dan bij hetzelfde jaardividend hetzelfde bedrag uitgekeerd krijgen. Met een kleinere investering heeft hij dan procentueel een beter rendement.

Bij dividendbeleggen heeft ook de koers van het bedrijf een grote invloed.

Strategie gericht op dividendgroei

Het dividend dat aandelen geven kan wisselen. Zo keren jonge en groeiende bedrijven meestal nog geen dividend uit. Andere bedrijven een klein deel van de winst. Bedrijven die al vele jaren aan de beurs genoteerd zijn kiezen soms juist voor een groot deel aan dividend.

Sommige beleggers maken daar een ware sport van. Ze zoeken bijvoorbeeld naar aandelen die nog relatief weinig dividend uitkeren maar waarvan de bedrijven wel veel winst maken. Als deze daar niet direct een investeringsdoel voor hebben, zullen ze reserves aanvullen maar uiteindelijk het ook uitkeren aan aandeelhouders.

Daarbij is de kans groot dat dit nieuwe beleggers aantrekt en de koers stijgt. Beleggers die al waren ingestapt, pakken dan ook die koerswinst mee en hebben procentueel dan een goed rendement.

Andersom kan natuurlijk ook gebeuren. Als een bedrijf besluit zijn dividend te minderen of zelfs stop te zetten mis je niet alleen dividendrendement maar heb je meestal ook een fors koersverlies. Niet alleen het bedrag dat een bedrijf uitkeert aan dividend, maar ook de koers van het aandeel heeft dus veel invloed op je rendement. Ook bij deze vorm van beleggen is voldoende spreiding dus aan te raden!

Ook beleggen in aandelen die dividend uitkeren kent risico’s. Voldoende spreiding kan deze risico’s beperken.

Hoog dividendbeleggen

beleggen in shellMet een hoog dividend-strategie richt je je op aandelen die meer dividend uitkeren. Met een hoog dividend krijgen aandeelhouders snel een relatief groot deel van de inleg terug. Hierdoor wordt het maximale verlies van de investering beperkt. Dit zijn vaak aandelen die al jarenlang beursgenoteerd zijn en dus een bewezen trackrecord hebben.

Nederland heeft best veel van dat type aandelen en dividendbeleggen is in Nederland dus goed mogelijk. Daarbij kun je denken aan aandelen van organisaties als ABN Amro, Aegon, Shell of Randstad. Belangrijk voor dividend is dat het bedrijf een gezonde balans heeft en voldoende resultaat boekt. Een nadeel van hoog dividend is dat deze bedrijven minder geld overhouden om in de eigen groei te stoppen, waardoor dividendgroei minder vaak voorkomt. Daarom kiezen deze beleggers er voor om een kleine investering te doen in veel verschillende fondsen. Dit is een manier om risico te spreiden.

Hoog dividendbeleggen in de Verenigde Staten

Als je interesse hebt in beleggen in fondsen met een hoog dividendrendement, kun je overwegen om van Amerikaanse fondsen aandelen te kopen. Het beleggen draait daar vooral om dividend, meer dan in Nederland. Daarnaast stimuleert de overheid deze manier van beleggen daar ook, waardoor het voor particulieren makkelijker is om mee te doen.

In tegenstelling tot de fondsen in Nederland die jaarlijks dividend uitkeren, keren fondsen in de VS dit vaak per kwartaal uit, soms zelfs per maand. Dit geeft je iets meer zekerheid over het dividend dan een belegging in Nederland. Daarnaast is het rendement in de VS vaak tussen 6-12 procent, wat voor Nederlandse begrippen vrij hoog te noemen is.

Beleggen in Amerikaanse RIC-fondsen en preferred aandelen

Er bestaan in de Verenigde Staten bijvoorbeeld RIC-fondsen, die om geen winstbelasting te betalen, wettelijk verplicht zijn om 90% van hun winst uit te delen als dividend aan aandeelhouders. Daarnaast kun je investeren in preferred shares (PREF), waarbij je als PREF-aandeelhouder voorrang krijgt bij het uitbetalen van dividend. Dit geeft iets meer zekerheid dan andere aandeelsoorten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dividendbeleggen zijn:

Wat is dividend?

Dit is een winstuitkering die mensen die in aandelen beleggen soms ontvangen. Niet alle aandelen geven dividend, soms kiest een bedrijf ervoor om te investeren in groei, overnames of reserves. Maar het kan dus ook de aandeelhouders belonen.

Hoeveel rendement geeft dividend?

Lang niet alle aandelen geven dividend en als ze dat wel doen dan is dat vaak afhankelijk van het resultaat en toekomstverwachtingen van het bedrijf. Aandelen aan de AEX geven gemiddeld zo’n vier procent. Dat zijn redelijk volwassen bedrijven en dit gemiddelde is daarom vrij hoog.

Geven aandelen in de Verenigde Staten meer dividend dan in Nederland?

Ja en nee. Historisch gezien geeft de AEX een vrij goed dividend en gemiddeld zelfs meer dan Amerikaanse aandelen. Maar de uitschieters komen meestal wel uit de Verenigde Staten. Als je dus niet naar een index kijkt maar zelfstandig aandelen uitkiest kun je in Amerika meer rendement halen met dividendbeleggen.

Levert ETF- of indexbeleggen ook dividend op?

Meestal wel. De meeste indexetf– en beleggingsfondsen geven het dividend aan hun beleggers. Hoe, wanneer en tegen welke voorwaarden ze dit doen verschilt per belegging. Zo keren de meesten het uit per kwartaal maar wel met een minimumbedrag. Als dit niet wordt gehaald sparen ze het op voor de volgende keer.