Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je niet mikt op koerswinst van een aandeel, maar op een winstuitkering. Op de lange termijn is dividend een relatief veilige manier van vermogen opbouwen al is dat niet zonder risico’s.

Let op: dividend-beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is dividend?

dividendbeleggen geeft een passief inkomenHet dividend is het geld dat een bedrijf uitkeert aan aandeelhouders. Je hoeft hiervoor alleen in deze aandelen te beleggen op het moment dat het dividend wordt bepaald.

Dividend uitkeren is niet verplicht en niet elk aandeel levert op deze manier rendement op. Veel bedrijven houden het geld liever in kas om groei mee te realiseren of om overnames mee te doen. Gelukkig zijn er ook genoeg aandelen die wel dividend uitkeren aan beleggers.

Dividend is een (winst)uitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders.

Dividend is meestal afhankelijk van de winst en als er geen veranderingen zijn in de strategie kun je als belegger dit elk jaar ontvangen. Het is in feite een beloning aan aandeelhouders voor hun investering. Ook deze organisaties keren meestal niet alle winst uit, omdat ze verder willen groeien. Als dit lukt, en het bedrijfsresultaat groeit, kan het de aandeelhouders ook een groeiend dividend per aandeel aanbieden.

Beginnen met dividendbeleggen

Als je nog moet beginnen met beleggen en op zoek bent naar dividendaandelen heb je om te beginnen een broker nodig. Dit is een beleggingsplatform waarmee je kunt handelen op de beurzen. Drie populaire brokers voor de zelfstandige belegger zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Dividendbeleggen als strategie

een aandeel zoeken dat een goed dividend uitkeertEr zijn verschillende beleggingsstrategieën die zich richten op dividend-aandelen. Wat je vooral voor ogen moet houden is dat het bij dividend gaat om het opbouwen tot een som, over een langere tijd. Door het uitgekeerde dividend telkens opnieuw te beleggen groeit je portefeuille.

Dividendbeleggen is dus gericht is op een lange termijn-strategie, want de koers van het aandeel heeft wel veel invloed. Tijdens een uitkering volgt meestal een dip, waardoor je pas winst maakt als de koers is hersteld van de dividenduitkering.

Bij dividendbeleggen heeft ook de koers van het aandeel een grote invloed.

Het dividend dat een aandeel uitkeert kan wisselen. Zo keren jonge en groeiende bedrijven meestal nog geen dividend uit. Andere bedrijven een klein deel van de winst. Bedrijven die al vele jaren aan de beurs genoteerd zijn kiezen soms juist voor een groot deel aan dividend.

ETF’s en dividend-beleggingsfondsen

ETF's gericht op hoog dividendJe kunt zelf zoeken naar bedrijven die een goed dividend uitkeren maar er zijn ook voldoende ETF’s en beleggingsfondsen die specifiek gericht zijn op een hoog dividendrendement. Bekende hoog dividend-beleggingsfondsen zijn die van Robeco of UBS.

Ook vastgoedfondsen zijn vaak gericht op dividend maar vooral ETF’s zijn hierin in opkomst. Deze zijn sterk gericht op beleggers die passief beleggen: de kosten zijn meestal laag en ETF’s of fondsen zorgen direct voor wat risicospreiding.

Bekende Dividend-ETF’s zijn:

  1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF ISIN IE00B8GKDB10
  2. VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF ISIN NL0011683594
  3. UBS ETF (IE) DJ Global Select Dividend UCITS ETF (USD) A-dis ISIN IE00BMP3HG27

Dividendfondsen zijn populair want spreiding is bij deze vorm van beleggen noodzakelijk: dividend is meestal maar een paar procent van je inleg. Na een dividenduitkering volgt vaak een koersdaling, waardoor de uitkering zelf pas winst oplevert als de koers is hersteld. Of dat gebeurt is onzeker. Ook beursgenoteerde ondernemingen maken lang niet altijd winst en indicaties die vooraf gegeven worden komen lang niet altijd uit.

je vermogen laten groeien

Zoeken naar winstgevende bedrijven

Sommige beleggers maken er een ware sport van om te zoeken naar aandelen die nog relatief weinig dividend uitkeren maar waarvan de bedrijven wel veel winst maken.

Als deze daar niet direct een investeringsdoel voor hebben, zullen ze reserves aanvullen maar uiteindelijk het ook uitkeren aan aandeelhouders.

Ook beleggen in aandelen die dividend uitkeren kent risico’s. Voldoende spreiding kan deze risico’s beperken.

Andersom kan natuurlijk ook gebeuren. Als een bedrijf besluit zijn dividend te minderen of zelfs stop te zetten mis je niet alleen dividendrendement maar heb je meestal ook een fors koersverlies. Niet alleen het bedrag dat een bedrijf uitkeert aan dividend, maar ook de koers van het aandeel heeft dus veel invloed op je rendement. Ook bij deze vorm van beleggen is voldoende spreiding dus aan te raden!

Hoog dividendbeleggen

beleggen in aandelen van shellMet een hoog dividend krijgen aandeelhouders snel een relatief groot deel van de inleg terug. Hierdoor wordt het maximale verlies van de investering beperkt. Belangrijk voor dividend is dat het bedrijf een gezonde balans heeft en voldoende resultaat boekt. Dit zijn vaak aandelen die al jarenlang beursgenoteerd zijn en dus een bewezen trackrecord hebben.

Nederland heeft best veel van dat type aandelen en dividendbeleggen is hier dus goed mogelijk. Daarbij kun je denken aan aandelen van organisaties als ABN Amro, Aegon, Shell of Randstad.

Een nadeel van hoog dividend is dat deze bedrijven minder geld overhouden om in de eigen groei te stoppen, wat de koersgroei kan beperken. Daarom kiezen deze beleggers ervoor om een kleine investering te doen in veel verschillende fondsen. Dit is een manier om risico te spreiden.

Hoog dividendbeleggen in de Verenigde Staten

Oorspronkelijk komt deze manier van geld beleggen uit de Verenigde Staten, waar veel particulieren op deze manier hun pensioen opbouwen. Als je interesse hebt in beleggen in fondsen met een hoog dividendrendement, kun je zeker overwegen om van Amerikaanse fondsen aandelen te kopen.

Het beleggen draait daar vooral om dividend, meer dan in Nederland. Daarnaast stimuleert de overheid deze manier van beleggen daar ook, waardoor het voor particulieren makkelijker is om mee te doen. In tegenstelling tot de fondsen in Nederland die jaarlijks dividend uitkeren, keren fondsen in de VS dit vaak per kwartaal uit, soms zelfs per maand. Dit geeft je iets meer zekerheid over het dividend dan een belegging in Nederland. Daarnaast is het rendement in de VS vaak tussen 6-12 procent, wat voor Nederlandse begrippen vrij hoog te noemen is.

Amerikaanse RIC-fondsen en preferred aandelen

Er bestaan in de Verenigde Staten bijvoorbeeld RIC-fondsen die geen winstbelasting hoeven te betalen. Deze hoog dividend-beleggingsfondsen moeten daarvoor verplicht 90% van hun winst uitkeren als dividend aan aandeelhouders. Daarnaast kun je investeren in preferred shares (PREF), waarbij je als PREF-aandeelhouder voorrang krijgt bij het uitbetalen van dividend. Dit geeft iets meer zekerheid dan andere aandeelsoorten.

Hoe veilig is dividendbeleggen?

veilig beleggenBij dividendbeleggen mikt een belegger op beloningen die gebaseerd zijn op de voorspellingen van de bedrijven zelf. Dat maakt het rendement waarschijnlijker: als er weinig onverwachte dingen gebeuren kun je met dividendaandelen goed geld verdienen.

De bedrijven die het bieden zijn meestal al langere tijd beursgenoteerd en hebben een bewezen trackrecord. Dat maakt het relatief veilig. Veel mensen bouwen bijvoorbeeld pensioen op door te beleggen in aandelen met hoge dividend-uitkeringen.

Al kunnen ook de koersen van deze aandelen flink schommelen. Zeker op korte termijn is het niet ongebruikelijk dat de koerswisselingen meer invloed hebben op je rendement. Je kunt je inzet ook (deels) verliezen. Op lange termijn kan dividendbeleggen wel stabiele inkomsten genereren.

Vooral op langere termijn heeft dividend veel invloed. Veel mensen bouwen op deze manier pensioen op.

Soms zetten bedrijven het dividend ook tijdelijk stop. Tijdens de coronacrisis heeft de Europese Centrale Bank de banken zelfs dividend verboden. Het kent dus meer onzekerheid en risico’s dan bijvoorbeeld de rente die je als belegger ontvangt als je in obligaties belegt, maar historisch gezien is het rendement wel groter.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dividendbeleggen zijn:

Wat is dividend?

Dit is een winstuitkering die mensen die in aandelen beleggen soms ontvangen. Niet alle aandelen geven dividend, soms kiest een bedrijf ervoor om te investeren in groei, overnames of reserves. Maar het kan dus ook de aandeelhouders belonen.

Hoeveel rendement geeft dividend?

Lang niet alle aandelen geven dividend en als ze dat wel doen dan is dat vaak afhankelijk van het resultaat en toekomstverwachtingen van het bedrijf. Aandelen aan de AEX geven gemiddeld zo’n vier procent. Dat zijn redelijk volwassen bedrijven en dit gemiddelde is daarom vrij hoog.

Levert beleggen in aandelen in de Verenigde Staten meer dividend op dan in Nederland?

Ja en nee. Historisch gezien geeft de AEX een vrij goed dividend en gemiddeld zelfs meer dan Amerikaanse aandelen. Maar de uitschieters komen meestal wel uit de Verenigde Staten. Als je dus zelfstandig aandelen uitkiest, of specifieke hoog dividend-beleggingsfondsen zoekt kun je in Amerika procentueel soms meer rendement halen met dividendbeleggen.

Al blijft het afhankelijk van het rendement van de bedrijven. Soms zijn die in andere werelddelen beter. Daarnaast heb je bij Amerikaanse fondsen te maken met een valutarisico en de kosten van je broker.

Levert ETF- of indexbeleggen ook dividend op?

Meestal wel. De meeste indexetf– en beleggingsfondsen geven het dividend aan hun beleggers. Er zijn ETF’s of fondsen die puur gericht zijn op mensen die om het dividend beleggen.

Hoe, wanneer en tegen welke voorwaarden ze dit doen verschilt per belegging. Zo keren de meesten het uit per kwartaal maar wel met een minimumbedrag. Als dit niet wordt gehaald sparen ze het op voor de volgende keer.