Investeerders

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een manier van beleggen waarbij je niet mikt op koerswinst van een aandeel, maar op een winstuitkering (dividend). Op de lange termijn kan dit een redelijk veilige manier zijn om vermogen op te bouwen, hoewel er aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn.

Let op: dividend-beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Inhoud:

Wat is dividend?

hoog dividendbeleggen in Nederland en de VSHet dividend is het geld dat een bedrijf uitkeert aan aandeelhouders. Je hoeft hiervoor alleen in deze aandelen te beleggen op het moment dat ze het dividend bepalen.

Dividenden stegen in 2024 wereldwijd naar een record van 1.620 miljard euro, een groei van 6,6 procent. Vooral in de financiële sector nam het dividend toe. In Nederland zorgde ING voor 74 procent van de dividendgroei, terwijl Heineken het dividend flink verlaagde. In 2024 keerden techbedrijven zoals Meta, Alphabet en Alibaba voor het eerst dividend uit.

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren, en niet elk aandeel levert op deze manier rendement op. Soms gebruiken bedrijven de winst om te groeien of overnames te doen. Toch zijn er ook veel aandelen die wel dividend uitkeren aan beleggers.

Dividend is een (winst)uitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders.

Beginnen met dividendbeleggen

Als je begint met beleggen en dividendaandelen wilt kopen heb je eerst een broker nodig. Dit is een beleggingsplatform waarop je kunt handelen. Drie populaire brokers voor zelfstandige beleggers zijn:

DEGIRO

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Saxo

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en Auto Invest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. In 2024 zijn de tarieven verlaagd.

eToro

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 100+ soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 51% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Hoog dividendbeleggen als strategie

een aandeel zoeken dat een goed dividend uitkeertBij aandelen met een hoog dividend krijg je relatief snel een groot deel van de inleg terug. Dit beperkt het maximale verlies van de investering.

Het kent meer onzekerheid en risico’s dan bijvoorbeeld de rente die je als belegger ontvangt als je in obligaties belegt, maar historisch gezien is het rendement wel groter. Belangrijk voor dividend is dat het bedrijf een gezonde balans heeft en voldoende winst boekt.

Het dividend dat een aandeel uitkeert verschilt per bedrijf. Jonge en groeiende bedrijven keren vaak nog geen dividend uit, maar herinvesteren de winst in groei. Bedrijven met een bewezen trackrecord, die al lang beursgenoteerd zijn, keren soms juist veel van hun winst uit als dividend. Nederlandse voorbeelden hiervan zijn bedrijven zoals ABN Amro, Aegon, Shell en Randstad.

Als je het uitgekeerde dividend steeds opnieuw investeert, groeit je portefeuille. Het belangrijkste om daarbij te onthouden is dat deze vorm van beleggen vermogen opbouwt op de lange termijn. Na een dividenduitkering daalt de koers meestal eerst. Je maakt daardoor pas winst als de koers herstelt.

Bij dividendbeleggen heeft ook de koers van het aandeel een grote invloed.

veilige beleggingen om je vermogen te laten groeien

Manieren van dividendbeleggen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in dividend-aandelen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kiezen van bedrijven die de afgelopen jaren het hoogste dividend uitkeerden. Grote bedrijven kunnen vaak goed inschatten hoeveel winst ze maken en plannen het dividend vooraf al in.

Als de strategie hetzelfde blijft, en er geen onverwachte dingen gebeuren, kun je als belegger elk jaar dividend verwachten. Meestal keren ze niet alle winst uit, maar gebruiken ze ook een deel om in het bedrijf zelf te investeren. Als hierdoor de winst stijgt, kan het dividend per aandeel ook toenemen.

Zoeken naar winstgevende bedrijven

Al zijn er ook beleggers die juist zoeken naar aandelen die nu nog relatief weinig dividend uitkeren maar waarvan de bedrijven wel veel winst maken. Als de investeringsdoelen zijn gefinancierd en reserves zijn aangevuld groeit ook de kans dat ze dividend gaan uitkeren aan aandeelhouders.

Daarmee kan ook de koers stijgen waardoor je zowel rendement maakt met de koersstijging als het dividend. Het is onzeker of dat gebeurt, maar met aandelen die nu al veel dividend uitkeren loop je het risico dat het omgekeerde gebeurt. Als een bedrijf besluit minder dividend uit te keren of het helemaal stopzet, loop je niet alleen dividend mis, maar leidt dat vaak ook tot een koersdaling.

Hoog dividendbeleggen in de Verenigde Staten

Dividendbeleggen als strategie is ontstaan in de Verenigde Staten, waar veel particulieren op deze manier vermogen opbouwen voor hun pensioen. In de VS ligt de focus meer op dividend dan in Nederland, mede omdat de overheid deze manier van beleggen stimuleert.

Het aanbod met bedrijven dat dividend uitkeert is er groter. Voor fondsen liggen de rendementen in de VS vaak ook wat hoger is dan de meeste Nederlandse fondsen. Een ander voordeel is dat Amerikaanse fondsen vaak per kwartaal of zelfs per maand dividend uitkeren, in plaats van jaarlijks zoals in Nederland. Dit biedt beleggers meer regelmaat en enige zekerheid over het dividendinkomen.

Een nadeel van Amerikaanse dividendaandelen is dat je daarbij een valutarisico loopt. Als de waarde van de dollar daalt verlies je rendement. kan dit ook een voordeel zijn, als de dollar het beter doet dan de euro. Verder rekenen brokers soms hogere kosten als je buiten Nederland belegt.

Amerikaanse RIC-fondsen en preferred aandelen

In de Verenigde Staten zijn er RIC-fondsen (Regulated Investment Companies). Deze fondsen zijn vrijgesteld van winstbelasting, op voorwaarde dat ze minimaal 90 procent van de winst als dividend uitkeren aan aandeelhouders.

Daarnaast kun je investeren in preferred shares (voorkeur aandelen). Hierbij heb je als aandeelhouder voorrang bij het ontvangen van dividend, zelfs vóór gewone aandeelhouders. Dit biedt iets meer zekerheid over dividenduitkeringen.

ETF’s en dividend-beleggingsfondsen

ETF's gericht op hoog dividendJe kunt zelf zoeken naar bedrijven die een goed dividend uitkeren maar er zijn ook voldoende ETF’s en beleggingsfondsen die gericht zijn op een hoog dividendrendement. Bekende hoog dividend-beleggingsfondsen zijn die van Robeco of UBS.

Ook vastgoedfondsen richten zich vaak op dividend, maar vooral ETF’s zijn hierin in opkomst. ETF’s zijn aantrekkelijk voor passieve beleggers door de lage kosten en risicospreiding.

Bekende Dividend-ETF’s zijn:

  1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF ISIN IE00B8GKDB10
  2. VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF ISIN NL0011683594
  3. UBS ETF (IE) DJ Global Select Dividend UCITS ETF (USD) A-dis ISIN IE00BMP3HG27

Dividendfondsen en ETF’s zijn populair onder dividendbeleggers omdat ze spreiden. Het dividend is vaak maar een paar procent van je inleg. Na een dividenduitkering daalt de koers meestal eerst. Pas als die herstelt levert het dividend winst op. Dit herstel is onzeker, en aangekondigde verwachtingen komen niet altijd uit. Spreiding over meerdere bedrijven, regio’s en sectoren kan deze risico’s beperken.

Ook beleggen in aandelen die dividend uitkeren kent risico’s. Voldoende spreiding kan deze risico’s beperken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dividendbeleggen zijn:

Wat is dividend?

Dit is een winstuitkering die mensen die in aandelen beleggen soms ontvangen. Niet alle aandelen geven dividend, soms kiest een bedrijf ervoor om te investeren in groei, overnames of reserves. Maar het kan dus ook de aandeelhouders belonen.

Hoeveel rendement geeft dividend?

Lang niet alle aandelen geven dividend en als ze dat wel doen dan is dat vaak afhankelijk van het resultaat en toekomstverwachtingen van het bedrijf. Aandelen aan de AEX geven gemiddeld zo’n vier procent. Dat zijn redelijk volwassen bedrijven en dit gemiddelde is daarom vrij hoog.

Leveren Amerikaanse aandelen meer dividend op dan Nederlandse?

Ja en nee. Historisch gezien geeft de AEX een vrij goed dividend en gemiddeld zelfs meer dan Amerikaanse aandelen. Maar de uitschieters komen meestal wel uit de Verenigde Staten. Als je dus zelfstandig aandelen uitkiest, of specifieke hoog dividend-beleggingsfondsen zoekt kun je in Amerika procentueel soms meer rendement halen met dividendbeleggen.

Al blijft het afhankelijk van het rendement van de bedrijven. Soms zijn die in andere werelddelen beter. Daarnaast heb je bij Amerikaanse fondsen te maken met een valutarisico en de kosten van je broker.

Levert ETF- of indexbeleggen ook dividend op?

Meestal wel. De meeste indexetf– en beleggingsfondsen geven het dividend aan hun beleggers. Er zijn ETF’s of fondsen die puur gericht zijn op mensen die om het dividend beleggen.

Hoe, wanneer en tegen welke voorwaarden ze dit doen verschilt per belegging. Zo keren de meesten het uit per kwartaal maar wel met een minimumbedrag. Als dit niet wordt gehaald sparen ze het op voor de volgende keer.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Alle artikelen van Dirkjan