Geld investeren

Waarin kun je nu het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Als je ervaring wilt opdoen kun je voorzichtig eens beleggen in aandelen of crowdfunding-projecten. Als je meer vermogen kunt missen kun je ook investeren in vastgoed, startups of crypto’s. De verschillende investeringskansen op een rij.

Inhoud:

Geld investeren

geld investeren: waarin?Zoek je een goed gemiddeld rendement voor jouw vermogen? Dat kan! Afhankelijk van je financiële situatie zijn er kansen genoeg. Je kunt eenvoudig particulier investeren in bekende investeringen als vastgoed, bedrijven of de beurs.

Niet genoeg? Je kunt ook in crowdfunding, crypto’s, duurzame projecten of jonge startups investeren. Ook jij kunt investeerder worden.

Als jij jouw geld wilt beleggen in projecten, in ruil voor een mooi rendement, is dat jouw goed recht. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Er komt meer bij kijken dan simpelweg het inzetten van geld in ruil voor rendement. Als je ervan wakker ligt als je de belegging verliest, kun je beter je geld niet investeren.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen in aandelen op de beurs

Op een online broker beleggen in aandelenBeleggen in aandelen op de beurs is als investeringsvorm nog altijd populair onder vermogende particulieren. Online brokers maken het handelen in aandelen, obligaties of een beleggingsfonds eenvoudig en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn DEGIRO of Freedom24. Meer info over geld beleggen of online brokers.

Crowdfunding

crowdfundingIn Nederland is crowdfunding vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites is groot en door de lage instap zijn de risico’s van deze beleggingen te overzien. Bekende platformen zijn Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Meer info op investeren in crowdfunding.

Cryptovaluta

Handelen in cryptoHet is nog altijd onzeker wat de blockchain en cryptovaluta als bitcoins brengen maar het is een nieuwe industrie en daar kun je in investeren. Grote financiële organisaties, beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen zijn al ingestapt. Je kunt op verschillende manieren crypto’s kopen. Particulieren beleggen vaak via bekende brokers of exchanges als het Nederlandse Bitvavo, of internationale eToro. Meer info over beleggen in crypto.

Duurzaam investeren

duurzame projecten

Steeds meer mensen beleggen alleen nog maar in bedrijven die duurzaam werken. Via duurzame projecten help je sociale en maatschappelijke organisaties, beperk je jouw ecologische voetafdruk én boek je toch vaak een mooi financieel resultaat. Bekende platforms zijn Oneplanetcrowd.nl en Lendahand. Meer info over duurzaam investeren.

Goud, goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenEen tastbare investering kan helpen om je vermogen veilig te stellen voor inflatie of financiële instabiliteit. Op Gold Republic investeer je eenvoudig in goud en zilver. Ook andere grondstoffen of goederen als oldtimers, whiskey, postzegels of schilderijen zijn soms waardevaste beleggingen. Meer info over beleggen in goud of andere grondstoffen.

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningIn het buitenland lenen particulieren veel geld via online platforms voor een renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Op grote Europese platforms als Mintos.com of Hive5.com is de rente hiervoor gemiddeld zelfs boven de 10%. Meer info over peer-to-peer lenen en geld sparen in het buitenland.

Startups en bedrijven

Startups en bedrijvenAls je buiten de beurs om wilt investeren in bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal investeren en als business angel aandelen kopen van een startup. Via platforms als Oneplanetcrowd.com of Seedrs.com (UK-based) investeer je eenvoudig in equity-projecten. Meer info op investeren in bedrijven.

Vastgoed

vastgoed-beleggen Investeren in vastgoed kan een goed rendement opleveren. Zowel met maandelijkse huurinkomsten als de verkoopwaarde. Van een eigen vakantiehuis kun je zelf ook genieten. Liever geen gedoe? Op crowdfunding-platforms kun je in zakelijke hypotheken beleggen. Ook met online vastgoedfondsen als Corum Investments of SynVest kun je met relatief kleine bedragen in onroerend goed investeren. Meer info over investeren in vastgoed.

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerdersJe kunt individueel investeren, maar professionele investeerders en zakelijke beleggers werken ook veel samen. Wil jij dat ook? Via georganiseerde presentaties of pitch-dagen kom je er eenvoudig mee in contact. Soms is er ook een collectief fonds. Bijvoorbeeld een kredietunie of venture capital-fonds. Lees verder over investeerders-netwerken.

Wat is de beste investering?

Spreiding in aandelen of vastgoedWat de beste investering is, is vooraf niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, vrijwel altijd loop je als investeerder een risico dat het misgaat. Hoe groot die kans is wisselt per investeringsvorm.

Je kunt het beste investeren in meerdere projecten en zo het geld dat je investeert spreiden. Steek dus niet alles in één investering maar verdeel het zodat je bij één slechte afloop niet al je geld in een keer verliest.

Investeer je geld pas als je voldoende vermogen hebt en je niet in de problemen komt als je een keer de inleg van een investering kwijtraakt. Pas dan kan investeren rendement opleveren tegen acceptabele risico’s. Hierdoor geldt het advies om je vermogen in meerdere beleggingen te spreiden.

De reden achter een gespreide portefeuille is simpel: als je het geld spreidt over twintig verschillende aandelen, obligaties of projecten, en elk project levert jaarlijks minstens vijf procent rendement op, dan compenseer je een eventuele misser met het rendement van de overige 19 investeringen.

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt is veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je al voor enkele honderden euro’s investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten. Wel is investeren vrijwel alleen slim op de lange termijn.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Waar men vroeger anoniem belegde, willen investeerders nu vaak zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun spaargeld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven of projecten. Jij kunt ook zo investeerder worden. Op diverse sites geldt vaak een minimum van honderd euro. Als je een lange tijd duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere projecten.

Geld investeren met aanvaardbaar risico

aantrekkelijk rendement versus aanvaardbaar risicoInvesteren is makkelijker dan ooit. Je bepaalt zelf welke belegging je kiest, maar platforms helpen vaak mee door voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, heeft een bedrijf waarschijnlijk niet jouw geld nodig. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem.

Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek soms gedekt met een onderpand waarvan de onderliggende waarde eventuele risico’s deels kan opvangen. Op online platformen staan vaak projecten waar je wel risico loopt, maar die volgens risico-analisten het investeren waard zijn omdat ze het geld kunnen terugbetalen met (toekomstige) winst.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die voor het eerst gaan investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden en wat een goede investering is hangt ook af van jij ermee wilt bereiken. Investeerders die duurzaam investeren verwachten meer dan alleen een financieel rendement.

En je kunt investeren in bedrijven, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook in p2p-leningen, crowdfunding, crypto of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Als je voldoende geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier maar je kan het ook spreiden in kleine investeringen op online platforms. Is dat niet uitdagend genoeg? Dan kun je het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je graag in een mkb-onderneming investeert is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren, de investering kunnen verkopen en op lange termijn een goed rendement? Dan kun je ook je geld beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Nederland is sterk gereguleerd en aandelenbrokers en crowdfunding-platforms staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Je geld staat daarbij op een bankrekening die valt onder het Europese depositogarantiestelsel. Maar zodra je investeert  betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je geld verliest.

Hoe groot dit risico is hangt af van waarin je het geld hebt geïnvesteerd en welk zekerheden er zijn. Zo is investeren in vastgoed meestal veiliger dan startups of crypto. Welke manier je ook kiest, vrijwel altijd geldt het advies om niet meer in te leggen dan je kunt missen en te kiezen voor voldoende spreiding.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan