Geld investeren

Waarin kun je het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Je kunt voorzichtig beleggen in  aandelen of crowdfunding-projecten. Of investeren in vastgoed, startups of crypto. Als je voldoende vermogend bent kun je ook iets risicovoller investeren. De opties en rendementsverwachtingen op een rij.

Inhoud:

Geld investeren

geld investeren: waarin?Heb je voldoende spaargeld en zoek je een beter gemiddeld rendement voor jouw vermogen en wil je investeerder worden? Afhankelijk van je financiële situatie zijn er voldoende mogelijkheden om in te investeren.

Je kunt eenvoudig particulier beleggen in vastgoed, bedrijven of de beurs. Niet genoeg? Je kunt ook in crowdfunding, crypto of duurzame projecten investeren. Wil je er ook tijd in steken? Dan zijn  jonge startups misschien een leuke investeringsmogelijkheid voor jou.

Let op: als je jouw geld investeert dan loop je hiermee risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen in aandelen

Op een online broker beleggen in aandelen van een beursgenoteerde ondernemingGeld beleggen in beursgenoteerde bedrijven is een prima manier om vermogen op te bouwen, en als investeringsvorm populair onder vermogende particulieren. De koers van aandelen schommelt, maar op langere termijn geven de AEX en/of S&P500 gemiddeld tussen de 6 en 8 procent rendement per jaar na inflatiecorrectie.

Online brokers maken het handelen in aandelen, obligaties of etf’s eenvoudig en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.

Terug naar inhoudsopgave

Crowdfunding

crowdfunding in NederlandIn Nederland is crowdfunding een populaire financieringsvorm voor het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites verschilt enorm.

Gemiddeld gezien is het rendement tussen de 5 en 7 procent per jaar. Het blijkt lastig om beursgenoteerde bedrijven te verslaan, maar het heeft het voordeel dat je stabielere (rente-)inkomsten opbouwt. Bekende platformen zijn:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Terug naar inhoudsopgave

Cryptovaluta

Handelen in cryptoSinds 2024 is beleggen in crypto weer volop in het nieuws. Je kunt op verschillende manieren crypto’s kopen. Het is nog onzeker wat de blockchain en een investering in cryptovaluta als bitcoin brengen. Zowel in toepassingen als in rendement. Maar het is een nieuwe industrie en dat biedt kansen.

Financiële organisaties, grote fondsen en beursgenoteerde bedrijven zijn al ingestapt. Dankzij staking kun je er ook een soort rente op verdienen. Bekende brokers of exchanges waarop particulieren kunnen investeren in crypto zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 250 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

Heeft gebruikers over de hele wereld en is een autoriteit in de crypto-industrie. Het biedt een uitgebreid assortiment aan crypto, een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde handelsfuncties. Heeft een sterke nadruk op veiligheid, waaronder verzekering van digitale activa.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 100 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten. Via bundels investeer je eenvoudig in de top-10 of top-25 crypto's.

Terug naar inhoudsopgave

Duurzaam investeren

duurzame projecten

Steeds meer mensen beleggen alleen nog maar geld in bedrijven die duurzaam werken. Via duurzame projecten help je sociale en maatschappelijke organisaties, beperk je jouw ecologische voetafdruk én boek je toch vaak een mooi financieel resultaat. Bekende duurzame platforms zijn:

Een crowdfunding-website waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 5-7% rente op jaarbasis. Investeren kan vanaf 10 euro. Beschikt over de ECSP-vergunning en staat onder toezicht van de AFM. Realiseerde al ruim 160 miljoen aan financieringen.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

DuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2013 heeft het in totaal meer dan €360 miljoen aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag is €250.

Terug naar inhoudsopgave

Geldmarktfondsen

Op een online broker beleggen in aandelen van een beursgenoteerde ondernemingEen geldmarktfonds belegt in kortlopende, zeer liquide en relatief veilige financiële instrumenten. Zoals staatsobligaties, bankdeposito’s en vergelijkbare depositocertificaten. Het rendement is momenteel redelijk in lijn met ECB-rentes: 3-4 procent. Vaak zijn geldmarktfondsen alleen beschikbaar voor grote professionele beleggers, maar enkele brokers bieden vergelijkbare spaarproducten met vaste rentes:

Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.

Bij deze broker kun je vanaf 1 euro beleggen in fractionele aandelen, obligaties of etf’s, handmatig aandelen kopen of automatisch beleggen voor een vast bedrag in een vooraf ingesteld plan. Op onbelegd saldo ontvang je 3,75 procent rente. Hierdoor is dit een fijn platform voor passieve beleggers.

Terug naar inhoudsopgave

Goud, goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenEen tastbare investering kan helpen om je vermogen veilig te stellen voor inflatie of financiële instabiliteit. Verschillende grondstoffen of zeldzame verzamelobjecten als oldtimers, whisky, postzegels of schilderijen zijn soms waardevaste beleggingen.

Zo kan een investering in goud dienen als veilige belegging in tijden van economische onzekerheid of hoge inflatie. Platforms waarop je kunt investeren in goud:

Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Na een aankoop geeft het platform de order door aan een smederij, die een nieuwe baar maakt. je kunt deze thuis laten afleveren of je belegging door Gold Republic laten opslaan in een kluis.

De goud-shop The Silver Mountain bestaat sinds 2008. Je kunt op de website terecht voor de aankoop van de hoogste kwaliteit zilveren en gouden baren en munten tegen een scherpe, marktconforme prijs. Het heeft een real-time prijsgarantie en volgt de actuele koersen van zilver en goud.

Bij Holland Gold koop je goudbaren tegen de actuele koerswaarde. Het is leverancier van LBMA gecertificeerde baren met Good Delivery Status die wereldwijd verhandelbaar zijn. Tegen een vergoeding slaat het bedrijf de goudbaren voor je op, maar je kunt je bestelling ook thuis laten bezorgen.

Terug naar inhoudsopgave

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningIn het buitenland is peer-to-peer lending eem populaire beleggingsvorm. Particulieren lenen geld via alternatieve financiers of online platforms. Bijvoorbeeld voor een renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Op grote Europese platforms is de rente hiervoor gemiddeld boven de 10 procent. Bekende platforms voor p2p-lending zijn:

Europees platform waarop je in p2p-leningen, obligaties, ETF's én in vastgoed kunt investeren. Tussen 2015 en 2023 is in totaal zo'n 10 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van 10 procent en 3,75 procent rente op een direct opneembaar geldmarktfonds.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 7 procent. Het is onderdeel van Creditstar Group, een organisatie dat met ruim 100 medewerkers actief is in 8 Europese landen.

Terug naar inhoudsopgave

Startups en bedrijven

Startups en bedrijvenAls je buiten de beurs om wilt investeren in bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal investeren of als business angel aandelen kopen van een startup. Via platforms investeer je eenvoudig in equity-projecten.

Als je zelf projecten kiest kan het tijdsintensief zijn. Maar als je je aansluit bij clubs of fondsen helpen die bij de selectie. Voorbeelden van private equity-mogelijkheden zijn:

Private equity-beleggingsfonds voor particuliere beleggers dat zelf weer investeert in institutionele fondsen. Omschrijft haar risicoprofiel als relatief behouden en mikt op een netto-rendement van gemiddeld 9.3 tot 12 procent per jaar (na kosten). Minimale inleg 5.000 euro.

Fonds voor particuliere investeerders, dat zelf investeert in private equity-fondsen. Het beoogde rendement ligt tussen de 10-15 procent per jaar (na aftrek van kosten) over het geïnvesteerde kapitaal. Instappen kan vanaf 250.000 euro.

Wealth Management Partners is een onafhankelijke vermogensbeheerder die ook actief werkt met private equity-investeringen. Deze (illiquide) beleggingen zijn gericht op een langere beleggingshorizon en kennen op maat gemaakte voorwaarden, zoals een hoge minimale instap.

Terug naar inhoudsopgave

Vastgoed

vastgoed-beleggen Investeren in vastgoed kan een goed rendement opleveren. Zowel met maandelijkse huurinkomsten als de verkoopwaarde. Het rendement is sterk afhankelijk van het type vastgoed, de locatie en eventuele kosten van het onderhouden, herstellen of financieren van objecten. Van een eigen vakantiehuis kun je zelf ook genieten.

Liever geen gedoe? Op crowdfunding-platforms kun je in zakelijke hypotheken beleggen. Ook met online vastgoedfondsen kun je met relatief kleine bedragen in onroerend goed investeren. Enkele voorbeelden:

Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlands vastgoed. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Boven de 250.000 euro kun je rechtstreeks investeren in woningen. Rente kan oplopen tot 8,5 procent. Download brochure voor meer info.

Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.

Terug naar inhoudsopgave

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerdersJe kunt individueel investeren, maar professionele investeerders en zakelijke beleggers werken ook veel samen. Wil jij dat ook? Via georganiseerde presentaties of pitch-dagen kom je er eenvoudig mee in contact. Soms is er ook een collectief fonds. Bijvoorbeeld een kredietunie of venture capital-fonds. Lees verder over investeerders-netwerken.

Terug naar inhoudsopgave

Wat is de beste investering?

Spreiding in aandelen of vastgoedWat de beste investering is, is vooraf niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, vrijwel altijd loop je het risico dat het misgaat. Hoe groot die kans is wisselt per investeringsvorm.

Je kunt kijken naar een gemiddeld rendement, maar een hoger rendement betekent meestal ook meer fluctuaties. Zo doet de AEX gemiddeld zo’n zeven procent per jaar, maar zitten daartussen ook jaren met verlies en onder sommige aandelen kan die sterk oplopen.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Wel kun je risico’s  beperken. Zo kun je investeren in meerdere beleggingen of projecten en zo je geld spreiden. Als je de inleg verdeelt loop je niet het risico dat je bij een verkeerde belegging al je geld in een keer verliest.

Terug naar inhoudsopgave

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt is er de afgelopen jaren veel veranderd. Zo kun je al voor enkele honderden euro’s beleggen in verschillende bedrijven, onroerend goed of andere projecten.

Andere mensen wachten op het beste instapmoment. Die is vooraf slecht te voorspellen. Om die reden wordt soms het advies gegeven om stapsgewijs in te stappen. Op die manier kun je met een beperkte inleg ervaren wat het betekent om te beleggen. Met duizend euro kun je al investeren in meerdere projecten.

Of dat advies ook financieel het beste uitpakt is lastig te zeggen. Een ander gezegde van beleggers is time in the market beats timing of the market. Wat betekent dat geld dat je niet belegt, zeker niets oplevert.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Terug naar inhoudsopgave

Geld investeren met aanvaardbaar risico

aantrekkelijk rendement versus aanvaardbaar risicoInvesteren is makkelijker dan ooit. Je bepaalt zelf welke belegging je kiest, maar platforms helpen vaak mee door voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, heeft een bedrijf waarschijnlijk niet jouw geld nodig. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem.

Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek meestal gedekt met een onderpand waarvan de onderliggende waarde eventuele risico’s deels kan opvangen.

Terug naar inhoudsopgave

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die voor het eerst gaan investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden en wat een goede investering is hangt ook af van jij ermee wilt bereiken. Investeerders die duurzaam investeren verwachten meer dan alleen een financieel rendement.

En je kunt investeren in bedrijven, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook in p2p-leningen, crowdfunding, crypto of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Als je voldoende geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier maar je kan het ook spreiden in kleine investeringen op online platforms. Is dat niet uitdagend genoeg? Dan kun je het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je graag in een mkb-onderneming investeert is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren, de investeringen eenvoudig kunnen verkopen en op lange termijn een goed rendement? Dan kun je ook je geld beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Nederland is sterk gereguleerd en aandelenbrokers en crowdfunding-platforms staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Maar zodra je investeert betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je geld verliest.

Hoe groot dit risico is hangt af van waarin je het geld hebt geïnvesteerd en welk zekerheden er zijn. Zo is investeren in onroerend goed meestal veiliger dan startups of crypto. Al is daar het potentiële rendement vaak wel weer hoger. Welke manier je ook kiest, vrijwel altijd geldt het advies om niet meer in te leggen dan je kunt missen en te kiezen voor voldoende spreiding.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan