Combined Shape menu

Geld investeren

Tot ongeveer de financiële crisis was geld investeren in bedrijven vooral weggelegd voor professionele investeerders en zakelijke beleggers. Particulieren spaarden doorgaans bij de bank of investeerden op de beurs. Vanaf 2010 is daar verandering in gekomen. Geld investeren in crowdfunding en soortgelijke bedrijfsleningen zijn sindsdien sterk in opkomst. Deze nemen in sneltreinvorm de rol van de bank over op het gebied van mkb-financieringen.

Geld investeren in bedrijven Investeerder worden is op papier niet moeilijk. Je hoeft er geen diploma of vergunning voor te hebben. Als jij jouw geld wilt investeren, is dat jouw goed recht. In theorie maakt dat het enorm toegankelijk, in de praktijk is het lastiger dan je denkt. Je geld komt in handen van iemand anders en jij moet toch het vertrouwen hebben dat diegene het gebruikt voor datgene wat is afgesproken. Als je ervan wakker kunt liggen als je je geld zomaar kwijt bent, kun je beter niet gaan investeren.

Investeren vs. beleggen

Bij investeren komt meer kijken dan simpelweg het inzetten van geld in ruil voor rendement. Maar waar men vroeger anoniem belegde, wil men tegenwoordig zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun geld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven die ze een warm hart toedragen.

Investeren in bedrijven klinkt als iets wat je pas doet als je enorm veel geld hebt, maar op dat punt is er enorm veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je tegenwoordig al voor enkele honderden euro’s van start en investeren in bedrijven is makkelijker dan je misschien denkt. Op diverse crowdfunding-sites geldt vaak een minimum van honderd euro per keer. Als je duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere bedrijven en daarmee je risico’s aardig spreiden.

‘Geld investeren met aanvaardbaar risico’

Investeren is steeds gemakkelijker geworden. Moest je voorheen jezelf door allerlei papierwerk heen worstelen om te zien of het plan wel kans van slagen had, tegenwoordig zijn er diverse platformen die voor jou al een risico-analyse maken. Garanties heb je natuurlijk niet, maar deze analyses worden wel gemaakt door specialisten en over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Nu mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, zou het bedrijf waarschijnlijk geen geld nodig hebben. Als er onderpand is of als het bedrijf veel waard is, is extra krediet meestal niet het probleem. Op online platformen staan daarom vaak projecten waar wel risico gelopen wordt, maar die volgens risico-analisten gemakkelijk het geld bij elkaar moeten kunnen halen met (toekomstige) winst.

Geld investerenZeker als je vermogen wat stijgt en je dus wat minder in de problemen komt als je het geld kwijtraakt, kan investeren al snel een redelijk rendement opleveren tegen acceptabele risico’s. Steeds meer particulieren stappen dan ook in deze markt. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden.

1. Crowdfunding

Crowdfunding is momenteel misschien wel de sterkst groeiende investeringsmogelijkheid. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer geld investeren. Crowdfunding werd in de beginjaren veel gebruikt door technologische startups en de creatieve sector, maar heeft inmiddels ook het mkb veroverd. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites is groot en door de lage instap zijn de risico’s zeker te overzien. Zie ook de pagina over investeren in crowdfunding.

2. Goederen

Geld investeren in goud, postzegels of schilderijen is altijd al een mogelijkheid voor particulieren geweest. Met de komst van online veilingsites is daar een veelvoud aan mogelijkheden bijgekomen. Denk aan online geld als bitcoins, maar ook goederen en zelfs vastgoed als een vakantiehuis op een recreatiepark zijn prima via het internet mogelijk.

3. Aandelenhandel op de beurs

Hoewel er veel alternatieve manieren bijkomen om te investeren, is aandelen kopen op de beurs nog altijd een populaire investeringsvorm. Deze wijze heeft ook niet stilgezeten. Dankzij het internet is het investeren in aandelen een stuk gemakkelijker geworden en ook met kleine bedragen mogelijk. Een alternatief voor het mkb is NPEX. Handelen op deze beurs is mogelijk zonder tussenkomst van derden.

4. Investeren in openstaande facturen

Een relatief nieuwe investeringsvorm zijn openstaande facturen. Deze kunnen voor bedrijven een enorm risico zijn, want ze leggen veel druk op de liquiditeit. Als enkele grote bedrijven pas laat betalen, kan een onderneming soms zijn lopende rekeningen niet meer voldoen. Deze werden voorheen dan ook wel eens verkocht aan bedrijven die vervolgens met deurwaarders langs kwamen, maar tegenwoordig zijn er zelfs heuse marktplaatsen voor vorderingen en openstaande facturen.

5. Samen met andere investeerders

Bovenstaande punten zijn allemaal mogelijk op individuele basis en gemakkelijk om mee in te stappen. Op het internet ontstaan ook veel initiatieven waarbij ondernemingsplannen en ondernemers bij elkaar worden verzameld. Vervolgens worden er periodiek presentaties of pitch-dagen georganiseerd. Bij sommige van deze zelf-georganiseerde clubs kun je zelfstandig de presentatie volgen en daarbij individueel investeren, maar soms is er ook een collectief fonds of een kredietunie waarbij je je aan kunt sluiten. Op die manier word je in feite investeerder bij een investeringsmaatschappij.