menu

Geld investeren

Waarin kun je nu het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Om te beginnen door er ervaring in op te doen, dus door gewoon eens voorzichtig geld in enkele projecten te steken. Je hoeft er geen diploma of vergunning voor te hebben.

Inhoud:

Geld investeren

investerenTot ongeveer de financiële crisis was geld investeren vooral weggelegd voor professionele investeerders en zakelijke beleggers. Particulieren spaarden doorgaans bij de bank of handelden op de beurs maar daar is verandering in gekomen. Geld investeren in crowdfunding en soortgelijke bedrijfsleningen nemen in sneltreinvorm de rol van de bank over op het gebied van mkb-financieringen.

Dat is niet zo gek. Investeerder worden is op papier niet moeilijk. Je hoeft er geen diploma of vergunning voor te hebben. Als jij jouw geld wilt investeren in projecten, is dat jouw goed recht. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Je geld komt in handen van iemand anders en je moet dus het vertrouwen hebben dat diegene het gebruikt voor datgene wat is afgesproken. Bij investeren komt meer kijken dan simpelweg het inzetten van geld in ruil voor rendement. Als je ervan wakker kunt liggen als je je geld zomaar kwijt bent, kun je beter je geld niet investeren.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarin geld investeren?

Wat is een goede investering? Dat is vooraf meestal niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, bij vrijwel alle mogelijkheden loop je een risico dat het toch misgaat. Hoe groot de kans is dat je ook echt geld kwijtraakt is per investeringsvorm verschillend, maar alle vormen hebben het risico dat je geld kunt verliezen.

Je moet daarom investeren in projecten waarin je zelf gelooft en het liefst met niet te veel geld per keer. Een belangrijke regel is dat het verstandig is om het geld dat je investeert te spreiden. Steek dus niet al je geld in één project maar verdeel het zodat je bij een misser niet in een keer alles kwijtraakt.

Bedrijven

bedrijvenWil je investeren in bedrijven? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld als business angel een startup gaan helpen. Maar als je er zelf niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn en vooral rendement zoekt, zijn aandelen of leningen aan het mkb, bijvoorbeeld via crowdfunding-projecten, misschien een betere manier om te investeren. Meer info op investeren in bedrijven.

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningP2p lenen is in Nederland nog klein, maar in het buitenland lenen particulieren veel geld via online platformen voor hun renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Het rendement is op sommige platformen gemiddeld zelfs boven de 10%. In Nederland is Lender & Spender actief, Bondora is een Europees alternatief. Meer info op investeren in leningen van particulieren.

Crowdfunding

crowdfundingCrowdfunding en p2p-investeren lijken sterk op elkaar al is crowdfunding in Nederland vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer geld investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites is groot en door de lage instap zijn de risico’s zeker te overzien. Bekende platformen zijn Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Meer info op investeren in crowdfunding.

Beleggen op de beurs

Beleggen op de beursHoewel er veel alternatieve manieren bijkomen om te investeren, is beleggen op de beurs nog altijd een populaire investeringsvorm. Deze wijze heeft ook niet stilgezeten. Dankzij online brokers is het investeren in aandelen een stuk gemakkelijker geworden en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn Binck en Peaks. Meer info over geld beleggen of online brokers.

Vastgoed

VastgoedVastgoed kan naast rendement allerlei extra’s opleveren. Zo kun je een vakantiehuisje kopen op een mooi park, en daar natuurlijk zelf ook gebruik van maken. Daarnaast kun je deze (laten) verhuren voor extra rendement. Als je in verschillende projecten wilt investeren zijn vakantiehuizen natuurlijk wel vrij prijzig, maar via online fondsen kun je soms ook samen met anderen investeren, en zo je risico’s verdelen en toch meeliften als de vastgoedmarkt goed rendeert. Via Corum Investments of SynVest beleg je in een vastgoedfonds. Liever zelf besluiten in welk pand je wel of niet investeert? Dan is Matchingcapital.com een interessant platform. Meer info over Investeren in vastgoed.

Goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenGeld investeren in goederen, buitenlandse valuta of grondstoffen als goud of andere edelmetalen is altijd al een mogelijkheid voor particulieren geweest. Met de komst van online veilingsites is daar een veelvoud aan mogelijkheden bijgekomen. Denk aan online cryptocurrencies, derivaten, postzegels of schilderijen maar ook oldtimers of andere goederen die volgens jou waardevast zijn of misschien zelfs in waarde zullen stijgen.

Investeren in debiteuren

Investeren in debiteurenEen relatief nieuwe investeringsvorm zijn debiteuren van andere bedrijven. Langdurig openstaande facturen kunnen voor bedrijven een enorm risico zijn, want ze leggen veel druk op de liquiditeit. Als enkele grote bedrijven pas laat betalen, kan een onderneming soms zijn lopende rekeningen niet meer voldoen. Voorheen werden deze wel eens voorgefinancierd door banken. Deze dienst wordt ook wel factoring genoemd. Tegenwoordig zijn hier ook verschillende online platformen en marktplaatsen voor vorderingen en openstaande facturen te vinden.

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerders investerenBovenstaande punten zijn allemaal mogelijk op individuele basis en gemakkelijk om mee in te stappen. Op het internet ontstaan ook veel initiatieven waarbij ondernemingsplannen en ondernemers bij elkaar worden verzameld. Vervolgens worden er periodiek presentaties of pitch-dagen georganiseerd. Bij sommige van deze zelf-georganiseerde clubs kun je zelfstandig de presentatie volgen en daarbij individueel investeren, maar soms is er ook een collectief fonds of een kredietunie waarbij je je aan kunt sluiten. Op die manier word je in feite investeerder bij een investeringsmaatschappij.

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren klinkt als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent, maar op dat punt is er enorm veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je tegenwoordig al voor enkele honderden euro’s van start en investeren in bedrijven of projecten is makkelijker dan je misschien denkt.

Waar men vroeger anoniem belegde, wil men tegenwoordig zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun geld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven of projecten die ze een warm hart toedragen. Op diverse sites geldt vaak een minimum van honderd euro. Als je duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere projecten en je risico’s aardig spreiden.

‘Geld investeren met aanvaardbaar risico’

Investeren is makkelijker dan ooit. Moest je voorheen jezelf door allerlei papierwerk heen worstelen om te zien of het plan wel kans van slagen had, tegenwoordig zijn er diverse platformen die voor jou al een risico-analyse maken. Deze analyses worden gemaakt door specialisten en over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

geld investerenNu mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, zou het bedrijf waarschijnlijk geen geld nodig hebben. Als er onderpand is of als het bedrijf veel waard is, is extra krediet meestal niet het probleem. Op online platformen staan daarom vaak projecten waar wel risico gelopen wordt, maar die volgens risico-analisten het geld bij elkaar kunnen halen met (toekomstige) winst.

Investeer je geld pas als je voldoende vermogen hebt en je niet in de problemen komt als je een keer de inleg van een investering kwijtraakt. Pas dan kan investeren rendement opleveren tegen acceptabele risico’s.


Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden. Naast dat je in bedrijven kunt investeren, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor p2p-leningen, crowdfunding of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Zeker! Als je aardig wat geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kun je gewoon doen op een informele manier maar je kan het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je vooral kleine bedrijven zoekt is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren vanwege langdurig rendement? Dan kun je er ook voor kiezen om je geld te beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Als je je geld investeert betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je het kwijtraakt. Er zijn dus risico’s verbonden aan het investeren. Hoe groot dit risico is, is afhankelijk van waarin je investeert. Maar welke manier je ook kiest, vrijwel altijd krijg je het advies om niet al je geld in een investering te steken maar te kiezen voor voldoende spreiding.