Collin

Geld investeren

Waarin kun je nu het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Om te beginnen door er ervaring in op te doen, dus door voorzichtig eens geld te investeren in aandelen, crowdfunding, of projecten.

Inhoud:

Geld investeren

geld investerenTot ongeveer de financiële crisis was geld investeren in vastgoed, bedrijven of de beurs vooral weggelegd voor professionele investeerders en zakelijke beleggers. Daar is verandering in gekomen.

Geld investeren in crowdfunding en soortgelijke bedrijfsleningen nemen in sneltreinvorm de rol van de bank over op het gebied van mkb-financieringen en ook jij kunt investeerder worden.

Als jij jouw geld wilt investeren in projecten, in ruil voor een mooi rendement is dat jouw goed recht. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Je geld komt in handen van iemand anders en je moet dus het vertrouwen hebben dat diegene het gebruikt voor datgene wat is afgesproken. Bij investeren komt meer kijken dan simpelweg het inzetten van geld in ruil voor rendement. Als je ervan wakker kunt liggen als je je geld zomaar kwijt bent, kun je beter je geld niet investeren.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarin geld investeren?

Wat is een goede investering? Dat is vooraf meestal niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, bij vrijwel alle mogelijkheden loop je een risico dat het toch misgaat. Hoe groot de kans is dat je ook echt geld kwijtraakt is per investeringsvorm verschillend, maar alle vormen hebben het risico dat je geld kunt verliezen.

Je moet daarom investeren in projecten waarin je zelf gelooft en het liefst met niet te veel geld per keer. Een belangrijke regel is dat het verstandig is om het geld dat je investeert te spreiden. Steek dus niet al je geld in één project maar verdeel het zodat je bij een misser niet in een keer alles kwijtraakt.

Beleggen in aandelen op de beurs

Beleggen op de beursHoewel er veel nieuwe manieren bijkomen om te investeren, is beleggen in aandelen op de beurs nog altijd een populaire investeringsvorm onder vermogende particulieren. Dankzij online brokers is het investeren in aandelen, obligaties of een beleggingsfonds een stuk eenvoudiger gemaakt en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn DEGIRO of het Nederlandse BUX Zero. Meer info over geld beleggen of online brokers.

Crowdfunding

crowdfundingIn Nederland is crowdfunding vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer geld investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites is groot en door de lage instap zijn de risico’s zeker te overzien. Bekende platformen zijn Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Meer info op investeren in crowdfunding.

Cryptovaluta

Investeren in cryptovalutaHet is nog altijd onzeker wat de blockchain en cryptovaluta als bitcoins brengen maar het is een nieuwe industrie en daar kun je in investeren. Grote financiële organisaties, beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen zijn inmiddels ingestapt. Je kunt op verschillende manieren cryptocoins kopen en opslaan, al kiezen de meeste particulieren voor bekende brokers als het Nederlandse BUX Zero of internationale eToro. Meer info over beleggen in crypto.

In debiteuren investeren

Investeren in debiteurenLangdurig openstaande facturen kunnen voor bedrijven een enorm risico zijn, want ze leggen veel druk op de liquiditeit. Voorheen werden deze wel eens voorgefinancierd door banken. Deze dienst wordt ook wel factoring genoemd. Tegenwoordig zijn hier ook verschillende online platformen te vinden waarin je in deze vorderingen kunt investeren. Meer info over vorderingen en openstaande facturen.

Goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenGeld investeren in goederen, buitenlandse valuta of goud en andere edelmetalen is altijd al mogelijk geweest. Met de komst van online veilingsites is daar een veelvoud aan keuzes bijgekomen. Denk aan online derivaten, postzegels of schilderijen maar ook oldtimers of andere goederen die volgens jou waardevast zijn of misschien zelfs in waarde zullen stijgen. Meer info over beleggen in grondstoffen.

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningP2p lenen is in Nederland nog klein, maar in het buitenland lenen particulieren veel geld via online platformen voor hun renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Het rendement is op sommige platformen gemiddeld zelfs boven de 10%. In Nederland is Lender & Spender actief, Bondora is een Europees alternatief. Meer info op investeren in leningen van particulieren.

Startups en bedrijven

Investeren in startups en bedrijvenWil je investeren in bedrijven? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal investeren en als business angel aandelen kopen van een startup. Als je er zelf niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn zijn aandelen of leningen aan het mkb, bijvoorbeeld via equity-projecten, interessant om in te investeren. Meer info op investeren in bedrijven.

Vastgoed

Vastgoed Investeren in vastgoed, zoals een vakantiehuisje, kan naast rendement allerlei extra’s opleveren. Via online fondsen kun je in zakelijke hypotheken of onroerend goed investeren, en zo je risico’s verdelen. Via Corum Investments of SynVest beleg je in een vastgoedfonds. Liever zelf besluiten in welk pand je investeert? Dan zijn Max Crowdfund of Matchingcapital.com interessante vastgoed-platforms. Meer info over investeren in vastgoed.

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerders investerenBovenstaande punten zijn allemaal mogelijk op individuele basis en gemakkelijk om mee in te stappen. Op het internet ontstaan ook veel initiatieven waarbij ondernemingsplannen en ondernemers bij elkaar worden verzameld. Vervolgens worden er periodiek presentaties of pitch-dagen georganiseerd. Bij sommige van deze zelf-georganiseerde clubs kun je zelfstandig de presentatie volgen en daarbij individueel investeren, maar soms is er ook een collectief fonds of een kredietunie waarbij je je aan kunt sluiten. Op die manier word je in feite investeerder bij een investeringsmaatschappij.

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je tegenwoordig al voor enkele honderden euro’s investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten. Wel is investeren vrijwel alleen slim op de lange termijn.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Waar men vroeger anoniem belegde, wil men tegenwoordig zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun spaargeld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven of projecten die ze een warm hart toedragen. Op diverse sites geldt vaak een minimum van honderd euro. Als je een lange tijd duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere projecten en je risico’s aardig spreiden.

Geld investeren met aanvaardbaar risico

aantrekkelijk rendement versus aanvaardbaar risicoInvesteren is makkelijker dan ooit. Moest je voorheen jezelf door allerlei papierwerk heen worstelen om te zien of het plan wel kans van slagen had, tegenwoordig zijn er diverse platformen die voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, zou het bedrijf waarschijnlijk geen geld van jou nodig hebben. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem. Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek écht gedekt met een onderpand.

Op online platformen staan daarom vaak projecten waar je wel risico loopt, maar die volgens risico-analisten het investeren waard zijn omdat ze het geld kunnen terugbetalen met (toekomstige) winst.

Steek niet al je geld in één investering

investeren met spreiding in aandelen of vastgoed Toekomstige winst is allesbehalve zeker. Als jij een bedrijf financiert en het komt in de financiële problemen, dan loop je dus echt het risico een deel van je inleg te verliezen. Hierdoor geldt het advies om je vermogen in meerdere beleggingen te spreiden.

De reden achter een gespreide portefeuille is simpel: als je het geld spreidt over minimaal twintig verschillende aandelen of projecten, en elk project levert jaarlijks minstens vijf procent rendement op, dan compenseer je een eventuele misser met het rendement van de overige 19 investeringen.

Investeer je geld pas als je voldoende vermogen hebt en je niet in de problemen komt als je een keer de inleg van een investering kwijtraakt. Pas dan kan investeren rendement opleveren tegen acceptabele risico’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden. Naast dat je in bedrijven kunt investeren, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor p2p-leningen, crowdfunding of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Zeker! Als je aardig wat geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kun je gewoon doen op een informele manier maar je kan het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je vooral kleine bedrijven zoekt is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren vanwege langdurig rendement? Dan kun je er ook voor kiezen om je geld te beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Als je je geld investeert betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je het kwijtraakt. Er zijn dus risico’s verbonden aan het investeren. Hoe groot dit risico is, is afhankelijk van waarin je investeert. Maar welke manier je ook kiest, vrijwel altijd krijg je het advies om niet al je geld in een investering te steken maar te kiezen voor voldoende spreiding.