Geld investeren

Waarin kun je nu het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Als je ervaring wilt opdoen kun je voorzichtig eens investeren in crowdfunding, crypto’s of losse projecten. Als je meer vermogen kunt missen kun je ook beleggen in aandelen, vastgoed of startups. De verschillende investeringskansen op een rij.

Inhoud:

Geld investeren

geld investerenWil je investeren en zoek je een goed gemiddeld rendement? Dat kan! Naast professionele investeerders en zakelijke beleggers kun je ook eenvoudig particulier investeren.

Bovenop bekende investeringen als vastgoed, bedrijven of de beurs kun je ook geld investeren in crowdfunding, crypto’s, p2p-leningen of jonge startups.

Afhankelijk van jouw financiële situatie zijn er kansen genoeg. Ook jij kunt investeerder worden. Als jij jouw geld wilt investeren in projecten, in ruil voor een mooi rendement, is dat jouw goed recht. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Bij investeren komt meer kijken dan simpelweg het inzetten van geld in ruil voor rendement. Als je ervan wakker ligt als je de belegging verliest, kun je beter je geld niet investeren.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarin geld investeren?

Wat is de beste investering? Dat is vooraf niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, vrijwel altijd loop je een risico dat het toch misgaat. Hoe groot die kans is wisselt per investeringsvorm. Je kunt het beste investeren in meerdere projecten en zo het geld dat je investeert spreiden. Steek dus niet alles in één investering maar verdeel het zodat je bij een slechte investering het niet in een keer verliest.

Beleggen in aandelen op de beurs

Op een online broker beleggen in aandelenHoewel er veel nieuwe manieren bijkomen om te investeren, is beleggen in aandelen op de beurs nog altijd een populaire investeringsvorm onder vermogende particulieren. Online brokers maken het investeren in aandelen, obligaties of een beleggingsfonds eenvoudig en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn DEGIRO of Freedom24. Meer info over geld beleggen of online brokers.

Crowdfunding

crowdfundingIn Nederland is crowdfunding vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer geld investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites is groot en door de lage instap zijn de risico’s van deze beleggingen te overzien. Bekende platformen zijn Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Meer info op investeren in crowdfunding.

Cryptovaluta

Investeren in cryptoHet is nog altijd onzeker wat de blockchain en cryptovaluta als bitcoins brengen maar het is een nieuwe industrie en daar kun je in investeren. Grote financiële organisaties, beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen zijn al ingestapt. Je kunt op verschillende manieren crypto’s kopen. Particulieren beleggen vaak via bekende brokers of exchanges als het Nederlandse Bitvavo, of internationale eToro. Meer info over beleggen in crypto.

In debiteuren investeren

factoring: openstaande debiteurenLangdurig openstaande facturen kunnen voor bedrijven een enorm risico zijn, want ze leggen veel druk op de liquiditeit. Voorheen werden deze soms voorgefinancierd door banken (factoring). Tegenwoordig zijn er verschillende online platformen waarop je in deze vorderingen kunt investeren. Meer info over vorderingen en openstaande facturen.

Goud, goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenEen tastbare investering kan helpen om je vermogen veilig te stellen voor inflatie of financiële instabiliteit. Op Gold Republic investeer je eenvoudig in goud en zilver. Ook andere grondstoffen of goederen als oldtimers, whiskey, postzegels of schilderijen zijn soms waardevaste beleggingen. Meer info over beleggen in goud of andere grondstoffen.

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningIn het buitenland lenen particulieren veel geld via online platforms voor een renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Op grote Europese platforms als Mintos.com of Hive5.com is de rente hiervoor gemiddeld zelfs boven de 10%. Meer info over peer-to-peer lenen en geld sparen in het buitenland.

Startups en bedrijven

Investeren in startups en bedrijvenWil je investeren in bedrijven? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal investeren en als business angel aandelen kopen van een startup. Wil je samen met andere angels investeren? Via platforms als Oneplanetcrowd.com of Seedrs.com (UK-based) investeer je eenvoudig in equity-projecten. Meer info op investeren in bedrijven.

Vastgoed

vastgoed-beleggen Investeren in vastgoed kan een goed rendement opleveren. Zowel met maandelijkse huurinkomsten als de verkoopwaarde. Van een eigen vakantiehuis kun je zelf ook genieten. Liever geen gedoe? Dan is investeren in zakelijke hypotheken misschien een optie. Op crowdfunding-platforms besluit je zelf in welke panden je investeert en hoe je de risico’s verdeelt. Ook met online vastgoedfondsen als Corum Investments of SynVest kun je met relatief kleine bedragen in onroerend goed investeren. Meer info over investeren in vastgoed.

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerdersBovenstaande investeringen zijn allemaal individueel mogelijk en gemakkelijk om mee te starten. Daarnaast ontstaan ook initiatieven die ondernemers aan investeerders koppelen. Bijvoorbeeld via georganiseerde presentaties of pitch-dagen. Vaak kun je zelfstandig de presentatie volgen en individueel investeren, maar soms is er ook een collectief fonds of een kredietunie waarbij je kunt aansluiten.

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt is veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je al voor enkele honderden euro’s investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten. Wel is investeren vrijwel alleen slim op de lange termijn.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Waar men vroeger anoniem belegde, willen investeerders nu vaak zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun spaargeld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven of projecten. Jij kunt ook zo investeerder worden. Op diverse sites geldt vaak een minimum van honderd euro. Als je een lange tijd duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere projecten en je risico’s aardig spreiden.

Geld investeren met aanvaardbaar risico

aantrekkelijk rendement versus aanvaardbaar risicoInvesteren is makkelijker dan ooit. Je bepaalt zelf welke belegging je kiest, maar platforms helpen vaak mee door voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, heeft een bedrijf waarschijnlijk niet jouw geld nodig. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem.

Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek soms gedekt met een onderpand waarvan de onderliggende waarde eventuele risico’s deels kan opvangen. Op online platformen staan vaak projecten waar je wel risico loopt, maar die volgens risico-analisten het investeren waard zijn omdat ze het geld kunnen terugbetalen met (toekomstige) winst.

Steek niet al je geld in één investering

investeren met spreiding in aandelen of vastgoedToekomstige winst is allesbehalve zeker en een onderneming kan ook in waarde dalen. Als jij een bedrijf financiert en het komt in de financiële problemen, dan loop je echt het risico een deel van je inleg te verliezen. Hierdoor geldt het advies om je vermogen in meerdere beleggingen te spreiden.

De reden achter een gespreide portefeuille is simpel: als je het geld spreidt over minimaal twintig verschillende aandelen, obligaties of projecten, en elk project levert jaarlijks minstens vijf procent rendement op, dan compenseer je een eventuele misser met het rendement van de overige 19 investeringen.

Investeer je geld pas als je voldoende vermogen hebt en je niet in de problemen komt als je een keer de inleg van een investering kwijtraakt. Pas dan kan investeren rendement opleveren tegen acceptabele risico’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over geld investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden en wat een goede investering is hangt ook af van jij ermee wilt bereiken. Investeerders die duurzaam investeren verwachten meer dan alleen een financieel rendement.

En je kunt investeren in bedrijven, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook in p2p-leningen, crowdfunding, crypto of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Zeker! Als je voldoende geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier maar je kan het ook spreiden in kleine investeringen op online platforms. Is dat niet uitdagend genoeg? Dan kun je het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je graag in een mkb-onderneming investeert is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren, de investering kunnen verkopen en op lange termijn een goed rendement? Dan kun je ook je geld beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Er zijn risico’s verbonden aan het investeren. Als je je geld investeert betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je het kwijtraakt. Hoe groot dit risico is hangt af van waarin je het geld hebt geïnvesteerd en welk zekerheden er zijn. Zo is investeren in vastgoed meestal veiliger dan startups of crypto. Welke manier je ook kiest, vrijwel altijd geldt het advies om niet al je geld in één investering te steken maar te kiezen voor voldoende spreiding.