Investeerders

SynVest review

9

(onze review)

SynVest biedt vastgoedfondsen met maandelijkse uitkeringen en focust op panden met stabiele, langdurige huurcontracten. In onze laatste review scoren de fondsen van SynVest een 9. Zowel het rendement als de voorwaarden beoordelen wij positief. Hierdoor is SynVest één van onze voorkeuren voor Nederlands vastgoed.

Inhoud:

Let op: beleggen in vastgoedfondsen kent risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen

Wat typeert de fondsen van SynVest?

SynVest review

SynVest beheert twee eigen vastgoedfondsen: één gericht op Nederland, één op Duitsland. Beide fondsen beleggen in commercieel vastgoed zoals winkels, zorglocaties en bedrijfsruimten.

De fondsen van SynVest zijn gericht op het behoud van vermogen en stabiel inkomen op de lange termijn. De strategie draait om stabiele huurinkomsten via langdurige huurcontracten, vaak met bekende huurders als Kruidvat, Jumbo of Action.

Het rendement is niet gegarandeerd, maar het vastgoed is verspreid over tientallen objecten en meerdere regio’s, wat zorgt voor risicospreiding. SynVest koopt zelf panden en beheert deze actief. Nieuwe beleggingen financiert het met een mix van inleg en vreemd vermogen, waaronder geld van particuliere beleggers.

Beleggers vergelijken SynVest het meest met Corum Investments, Vondellaan Vastgoed of Mogelijk.

Aanbod: vastgoedfondsen

De fondsen zijn niet beursgenoteerd. Je belegt direct via de website van SynVest zelf met een minimale afname van 2500 euro eenmalig, of 100 euro per maand. Daarbij heb je de keuze tussen een Nederlands of Duits fonds:

  • SynVest Dutch Real Estate Fund (Nederland)
  • SynVest German Real Estate Fund (Duitsland)

Het Nederlandse vastgoedfonds belegt (vooral) in winkels en kantoren verspreid over Nederland. Denk aan panden die in een behoefte blijven voorzien zoals supermarkten, gezondheidscentra, en winkels. Vaak met stabiele huurders. Het Duitse fonds is vooral gericht op supermarkten en winkels voor dagelijkse boodschappen, vooral in kleinere steden.

Daarbij is het Duitse vastgoed vaak iets defensiever door het type huurders (zoals Aldi, Lidl), terwijl Nederlands vastgoed soms hogere huuropbrengsten kan geven, maar ook gevoeliger is voor leegstand. De redactie van Investeerders.nl koos voor het hogere rendement, en heeft dus geïnvesteerd in het Nederlandse vastgoedfonds.

Het Duitse fonds is iets defensiever. Wij kozen voor het Nederlandse fonds, om het hoger verwachte rendement

SynVest Kennistoets

Gebruiksvriendelijkheid: hoe werkt het?

Vooraf kun je via de site van SynVest eerst vrijblijvend een brochure downloaden. Bij interesse maak je op de site in enkele minuten een account aan. Deze werkt met 2FA, na het inloggen ontvang je een sms met zes cijfers. In de  afgeschermde omgeving legitimeer je jezelf, doorloop je een korte kennistoets en kun je direct investeren in de fondsen.

Voor het legitimeren vraagt het om je adresgegevens of telefoonnummer, en een kopie van een legitimatiebewijs. Deze heb je nodig, want je kunt het proces niet tussentijds opslaan. Ook de toets kost wat tijd, dus het is slim om bij je eerste investering wat tijd te reserveren voor de intake. Direct hierna kun je investeren.

Elke nieuwe belegging gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Je kunt eenvoudig betalen via iDEAL, of handmatig overboeken. Een handmatige boeking kan wel enkele werkdagen duren.

Bij de intake heb je een kopie van legitimatie nodig en het kost even tijd, doordat je het niet tussentijds kunt opslaan

Na registratie staan je belegging en uitkeringen in het dashboard. Je ontvangt maandelijks een overzicht en jaarlijkse rapportages voor je belastingaangifte. Communicatie verloopt via e-mail en telefoon, en beleggers krijgen regelmatig updates over nieuwe aankopen of belangrijke ontwikkelingen. SynVest organiseert ook webinars en informatieavonden.

SynVest beleggen in vastgoed

Rendement en werkwijze

Je ontvangt maandelijks een voorschot van 6 procent. Bij een belegging van minimaal 5000 euro kun je deze laten uitkeren op je eigen bankrekening, maar je kunt het ook eenvoudig laten herbeleggen. Het bruto rendement ligt historisch rond de 6 tot 8 procent per jaar, afhankelijk van het fonds en instapmoment.

Het fonds heeft al 20 jaar historie en vaste huurcontracten die het rendement relatief stabiel maken. Het vastgoed kan ook in waarde toenemen, al is dat niet het directe doel. Dankzij de focus op de inkomsten uit huurcontracten hoeven waardedalingen ook niet direct het rendement te beïnvloeden. Zolang er weinig leegstand is, kun je een redelijk stabiel rendement verwachten.

Kosten en voorwaarden

Instappen bij SynVest kan vanaf 2.500 euro (eenmalig) of 100 euro per maand. De fondsen rekenen geen aankoopkosten, maar wel een beheervergoeding en onderhoudskosten. Deze worden verrekend in het netto rendement.

Tussentijds uitstappen kan, maar SynVest hanteert hierbij drempels. Zo werkt het met opzegtermijnen. Tot en met 100.000 euro is deze drie kalendermaanden. Ook rekent het uitstapkosten, afhankelijk van de periode waarin je hebt belegd:

  • Jaar 1: 9%
  • Jaar 2: 7%
  • Jaar 3: 5%
  • Na 3 jaar: 2,5%

Los van de opzegtermijn vermeldt SynVest ook dat haar inkoopbeleid afhankelijk is van de marktomstandigheden. Bij dalende prijzen of weinig kopers kan het fonds besluiten tijdelijk geen certificaten terug te kopen (uitbetalingen pauzeren), om te voorkomen dat het gedwongen raakt om vastgoed te verkopen.

Let op: SynVest heeft een opzegtermijn en uitstapkosten

Betrouwbaarheid en risico’s

SynVest staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en beschikt over een eigen AFM-vergunning. De vastgoedfondsen worden juridisch gescheiden gehouden via een onafhankelijke stichting, wat beleggers extra bescherming biedt bij een eventueel faillissement van de beheerder.

SynVest’s vastgoedfondsen zijn momenteel ingedeeld in risicoklasse 6 op een schaal van 1 tot 7. Een score van 6 duidt op een relatief hoog risico, waarbij de kans op waardeverlies groter is dan bij lagere risicoklassen. Open-end vastgoedfondsen vallen standaard in risicoklasse 6. Dit staat dus los van koersschommelingen of beleggingsbeleid.

SynVest bestaat sinds 2005 en heeft al meerdere publieksprijzen gewonnen. Naast het rendement biedt het veel informatie over haar vastgoed. De fondsen publiceren kwartaalrapportages, jaarverslagen en een overzicht van de vastgoedportefeuille. Al blijkt daaruit ook dat de waardering van de panden vaak intern is vastgesteld.

Daarbij geven waarderingen, of huurinkomsten van eerdere jaren, geen garantie op toekomstige resultaten. Net als bij andere vastgoedfondsen loop je risico bij leegstand, economische terugval of dalende vastgoedprijzen.

SynVest bestaat sinds 2005 en won meerdere prijzen.

SynVest-review: 9

In onze laatste review beoordelen wij SynVest met een 9. Het is daarmee een van onze voorkeuren voor lange termijn-vastgoedinvesteringen. Wij zijn positief over het stabiele vastgoedrendement met maandelijkse uitkeringen. Je belegt  breed gespreid in sterke panden, zonder dat je deze zelf actief hoeft te beheren. Het verwachte rendement is aantrekkelijk, de transparantie is goed en de instap is eenvoudig.

Daar staat tegenover dat de fondsen minder liquide zijn en dat ze door de uitstapkosten pas interessant zijn als je zeker weet dat je je geld langere tijd kunt missen. Als je vaste inkomsten belangrijker vindt dan waardestijging, is SynVest een logische optie. Als je snel wil kunnen uitstappen, hoopt op snelle waardestijgingen, kun je beter verder kijken.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Alle artikelen van Dirkjan