Investeren in crypto

Investeren in crypto: bitcoin en ethereum zijn door de pieken en dalen veruit de meest bekende crypto-munten, maar je kunt ook beleggen in andere cryptovaluta. Stappenplan voor starters over hoe je bitcoin of andere digitale munten kunt kopen, veilig opslaat en waarop je moet letten als je erin belegt.

Inhoud:

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is een cryptocurrency?

Investeren in cryptoEen crypto-currency is een digitale valuta. De bekendste zijn bitcoin en ethereum, maar er zijn inmiddels veel verschillende cryptomunten, elk met een heel eigen ontwikkelteam en strategie.

Dankzij de blockchain-technologie kun je transacties van een cryptocurrency – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – gemakkelijk controleren.

Investeren in een of enkele crypto’s

In januari 2024 zijn er in Amerika etf’s gelanceerd. Deze maken het eenvoudiger voor Amerikanen om erin te beleggen. In Europa hebben we dit soort beleggingsproducten al sinds 2017. Als je een account opent bij een gespecialiseerde crypto broker kun je ze ook direct zelf kopen. Voordelen van beleggen via een crypto broker is dat deze ze veilig opslaat, lage kosten rekent, en dat je dan ook kunt staken (soort dividend).

Crypto kopen via een exchange

De meeste crypto-beleggers handelen op een van de crypto exchanges. Enkele bekende platforms waarop je eenvoudig, goedkoop en snel crypto’s kunt kopen zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 250 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

Heeft gebruikers over de hele wereld en is een autoriteit in de crypto-industrie. Het biedt een uitgebreid assortiment aan crypto, een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde handelsfuncties. Heeft een sterke nadruk op veiligheid, waaronder verzekering van digitale activa.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 100 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten. Via bundels investeer je eenvoudig in de top-10 of top-25 crypto's.

Zie ook ons complete overzicht met cryptocurrency brokers.
Handel in meer dan 200 verschillende crypto's.

De waarde van een cryptocurrency

Je kunt erin handelen of internationale transacties uitvoeren, maar veel mensen die beleggen in crypto denken dat toepassingen in de toekomst groter zijn. Ze verwachten bijvoorbeeld dat de technologie en code bestaande financiële producten en waardepapieren gaat vervangen.

Door te beleggen in crypto kun je hiervan meeprofiteren. Vrijwel niemand uit de financiële sector raadt aan om alles in crypto te investeren, maar de waarde is sterk in beweging. Als je van je totale portefeuille maar een paar procent in crypto belegt kan dat toch al een verschil maken.

Al zijn er ook veel specialisten sceptisch. Ze vinden dat dit soort digitale assets meestal geen onderliggende waarde bieden en de waarde enkel afhangt van vraag en aanbod. Als de vraag afneemt kunnen koersen snel instorten. In de essentiële beleggersinformatie krijgen crypto-producten vaak de hoogste risicoklasse.

Ik denk dat crypto een goed onderdeel kan zijn van je totale beleggingsmix. Dus naast aandelen, obligaties, vastgoed, commodities kan ook crypto interessant zijn om toe te voegen aan je portefeuille. In welke mate hangt sterk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Ik investeer persoonlijk zo'n 3-5 procent in crypto, maar dat zal voor sommige beleggers teveel en voor anderen te weinig zijn.
Martijn Rozemuller
Martijn Rozemuller
CEO Europa bij VanEck
digitaal geld

Geld verdienen met koersverschillen

Er zijn cryptomunten waarbij de prijs relatief vast staat, maar de waarde van de meest bekende crypto’s is helemaal afhankelijk van de markt van vraag en aanbod. Bij cryptocoins als bitcoin, ethereum of ripple xrp is de koers sterk in beweging, en dat geeft mogelijkheden voor beleggen.

Koerswisselingen kunnen kansen bieden, maar er staat verder geen ruilwaarde tegenover. Van bitcoins is vooraf bepaald hoeveel coins er in omloop komen maar verder hebben crypto’s vaak geen onderliggende waarde. Hoeveel geld een goede cryptomunt waard is, is helemaal afhankelijk van de kopers en verkopers.

De meest bekende cryptocoins danken hun waarde helemaal aan de markt van vraag en aanbod.

Schaarste kan resulteren in een enorme waardestijging van een crypto. Maar er zijn ook veel cryptomunten waarvan het groepje enthousiaste programmeurs alweer is afgehaakt en de coins compleet waardeloos geëindigd zijn.

Via eToro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in 40 crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 200 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Investeren in bitcoins

Beleggen in bitcoin.
Beleggen in bitcoin is erg populair.

De meeste mensen die cryptocurrencies kopen beleggen in bitcoins. Om te beginnen is bitcoin kopen eenvoudig, en om andere munten te kopen moet je soms betalen met bitcoin. En ook als je je cryptovaluta weer wilt omwisselen naar euro’s, moeten je deze soms eerst omwisselen naar bitcoin.

Bitcoin is niet alleen het meest bekend, maar ook de cryptomunt waarin waarin dagelijks veel transacties plaatsvinden. Dat maakt dat je ze makkelijk kunt kopen of verkopen. Veel mensen die beperkt beleggen in crypto kopen alleen bitcoins.

Mensen die investeren in crypto kopen (ook) bitcoin.

Ook als je veel geld wilt beleggen in digitaal geld, kan het verleidelijk zijn om het hele bedrag dat je in crypto wilt investeren te besteden aan bitcoin. De munt is een belangrijke graadmeter voor het hele fenomeen en veel marktontwikkelingen volgen de koers van deze coin.

Al je geld beleggen in bitcoins?

Op het moment dat de bitcoin stijgt of daalt, heeft dit vaak invloed op de waarde van andere cryptocurrencies. Op die manier kun je de bitcoin dus bijna zien als een tracker of ETF bij aandelen. Of je het meeste geld kunt verdienen met bitcoin of met andere crypto, is erg lastig te voorspellen.

Bitcoin kan in korte tijd snel stijgen, maar de munt is al populair en heeft al impact. Het blijft slechts een enkele cryptomunt die jaren bekend is en al een grote waarde heeft. Er zijn zo’n 17 miljoen bitcoins in omloop en er zullen er in totaal maximaal 21 miljoen ontstaan waardoor de schaarste van de cryptomunt al realiteit is.

Hierdoor is het de vraag of deze cryptocurrency het hardst zal stijgen of zelfs de huidige koers vast kan houden. Aan de andere kant is bij veel nieuwere coins lastig om de levensvatbaarheid vast te stellen. Of spreiding slim is, moet de toekomst dus nog uitwijzen. Net als bij andere beleggingen is het advies om te spreiden, maar hierbij kun je dat advies ook opvatten als dat je niet al je geld moet investeren in crypto.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

bitcoin was de eerste cryptomunt

Een keuze maken tussen alle cryptovaluta

Geld investeren in cryptoBitcoin was de eerste cryptocoin. Alle andere cryptocoins, die hierna op de markt zijn gekomen, worden omschreven als altcoin, oftewel alternatieve coin. Dit zijn zowel de bekendere namen als ethereum en litecoin, maar ook tal van andere cryptovaluta die zich nog amper hebben bewezen.

Er zijn veel bedrijven opgericht waarin dagelijks door veel programmeurs wordt gewerkt. Net als bij reguliere startups is het op lange termijn goed mogelijk dat er enkele doorbreken en werkelijk iets gaan toevoegen aan de wereld. Als je ook hiervan wilt meeprofiteren, kun je naast bitcoins ook andere cryptomunten (altcoins) in je portfolio opnemen.

Investeren in altcoins

beleggen in EthereumVeel beleggers zijn gestart met bitcoin, maar investeren inmiddels ook in enkele andere crypto. Wat de ideale verhouding is als je gaat beleggen in verschillende cyptocurrencies hangt af van hoe jij graag belegt, de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen en de tijd die je hebt om eventuele verliezen te compenseren.

Om een goede selectie te maken tussen de duizenden verschillende digitale munten die er inmiddels in omloop zijn, kun je kijken naar sites als CoinMarketCap. Hierop kun je bijvoorbeeld het koersverloop zien, of ontdekken welke munten al een relatief goede basis hebben en hierdoor minder risicovol zijn.

Al is de markt nog altijd jong en grotendeels ongereguleerd. Zowel bitcoin als alle andere crypto’s fluctueren soms sterk in waarde en bij elke belegging is de kans groot is dat je een deel van je inleg verliest. Tegenover het hogere risico van andere cryptocurrencies staat mogelijk een hoger rendement.

Naast bitcoin zijn er nog zeer veel cryptocoins waarin je kunt investeren.

Stablecoins vs. coins met marktwaarde

Als je wilt beleggen in altcoins zijn er twee mogelijkheden. Stablecoins, en crypto’s waarvan de waarde afhangt van vraag en aanbod. De meeste mensen die beleggen in cryptovaluta doen dat in coins waarvan de markt de waarde bepaalt. Maar ook met stablecoins kun je geld verdienen.

De waarde van stablecoins is vooraf bepaald of afhankelijk van bijvoorbeeld de waarde van bestaande valuta als de dollar. Bijvoorbeeld bij een stablecoin die een hoeveelheid goud vertegenwoordigd. Ook zijn er coins waarbij de uitgevende partij dividend uitkeert. Hiermee kun je een passief inkomen genereren.

Crypto staking is zo’n vorm van dividend: je bewaart de coins in ruil voor een vergoeding, een soort rente.  De meeste coins die staking aanbieden zijn overigens geen stablecoins, maar coins op basis van marktwaarde. Daarmee kun je dus geld verdienen met zowel staking als koersverschillen.

Crypto staking kan een passief inkomen genereren.

Beleggen in crypto-NFT’s (non-fungible tokens)

Met crypto beleggen kun je ook handelen in digitale kunst, video’s of muziek. Voor verhandelbare crypto’s is met NFT’s (non-fungible tokens) een oplossing bedacht. Elk NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen. Je kan deze daarmee zien als een digitaal verzamelobject. De koper krijgt een digitaal bestand, een NFT blijft altijd in de blockchain.

Dit is anders bij andere cryptovaluta’s. Een bitcoin of ether is wél op te delen in stukjes en elke bitcoin of ether is  altijd evenveel waard als een andere bitcoin of ether. Let wel op: unieke digitale kunst is gevoelig voor (gegenereerde) hypes. Een NFT kun je daarom momenteel zien als een zeer riskante belegging.

Een NFT is een digitaal verzamelobject. Deze objecten zijn niet in kleine stukjes op te delen.

Beleggen in cryptocurrencies via etf’s of fondsen

fondsen, etf's en blockchain-bedrijven
Je kan ook investeren in blockchain-bedrijven.

Via online brokers als DEGIRO, Saxo Bank of andere beleggingsrekening kun je ook beleggen in exchange traded notes (ETN’s). Bijvoorbeeld in de Bitcoin ETN van VanEck, de CoinShares Physical Bitcoin of de WisdomTree Physical Bitcoin.

Hierbij hoef je zelf geen wallet of keys aan te maken, maar staat tegenover jouw belegging een investering in crypto. Vergelijkbaar met de handel in derivaten. Ook kun je beleggen in aandelen die profiteren van de cryptowereld.

In Nederland zijn er ook verschillende fondsen actief waarbij je kunt beleggen in (de top van de) cryptocurrencies. Meestal hanteren deze fondsen een hoge toegangsdrempel. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 100.000 euro inleggen om te mogen beleggen.

Het voordeel van deze crypto-fondsen is dat je investeert in meerdere munten, waardoor je direct een spreiding aanbrengt binnen je portefeuille. Als je participeert in een fonds is het niet nodig om zelf alle nieuwe coins te leren kennen of cryptomunten aan te schaffen. Het fonds belegt voor jou volgens de vooraf afgesproken investeringsstrategie. Cryptofondsen werken (vooralsnog) zonder AFM-vergunningsplicht en staan dan niet onder toezicht.

Risico’s en rendement van cryptovaluta

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar met cryptogeld zijn de risico’s echt hoog. Successen en verliezen liggen in de cryptowereld niet ver uit elkaar vandaan. Beleg nooit meer in crypto dan je echt kunt missen. Waar de beurs je de ene dag snel kan stijgen, kan het de dag erop totaal instorten.

Een belegging in crypto is er eentje voor de lange(re) termijn. Dit komt onder meer doordat de technologie nog nieuw is en zich nog moet bewijzen. Bovendien is het lastig om de markt te timen. De waarde van een munt kan snel stijgen, maar kan ook heel hard weer dalen. Daardoor zijn er investeerders met rendementen van duizenden procenten, maar ook investeerders die hun hele inleg hebben verloren.

Beleg maximaal vijf procent van je vermogen in crypto

Naast de algemene beleggersrisico’s heb je te maken met speculaties rondom de groeiverwachting van de technologie. Tot slot is het lastig te voorspellen hoe de ontwikkelingen wereldwijd zullen uitpakken op het gebied van wet- en regelgeving.

Beleggen in cryptogeld betekent meestal dat je belegt buiten het toezicht van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, centrale banken of andere toezichthouders. Dat het een risicovolle belegging is, blijkt ook uit het feit dat toezichthouders het afraden, en crypto-kenners adviseren om maximaal vijf procent van je vermogen te beleggen in cryptovaluta. Ter vergelijking: bij reguliere beleggingen is dit tien procent.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over crypto-beleggingen zijn:

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is te omschrijven als digitale valuta. Al is een cryptomunt – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – eigenlijk geen geld, maar een soort programmeercode op basis van een nieuwe technologie (de blockchain). Deze is zo ontwikkeld dat je bepaalde stukjes kunt verplaatsen en deze gemakkelijk kunt controleren.

Hierdoor kun je de code onder meer gebruiken om mee te handelen. Maar de toepassingen van een cryptocurrency zijn mogelijk omvattender dan dit. Veel specialisten verwachten bijvoorbeeld dat op termijn de technologie achter cryptovaluta ook andere waardepapieren vervangen.

Hoe kan ik geld verdienen met mijn crypto-investering?

Je kunt het kopen en verkopen van cryptomunten zien als beleggen in digitaal goud. Je kunt geld verdienen door op de juiste momenten te handelen in jouw favoriete crypto’s en zo koerswinst maken. Andere beleggers zien bitcoin of ethereum als een manier om hun vermogen minder gevoelig te maken voor inflatie.

Hoe risicovol is beleggen in crypto?

Beleggen in cryptocoins gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg verliezen en hebt weinig wettelijke bescherming. Beleggen valt meestal niet onder het depositogarantiestelsel van de Europese Centrale Bank. Via een crypto-broker is de kans groot dat je zelfs belegt buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Toezichthouders raden het meestal af om te beleggen in crypto.

Hoe zit het met investeren in ICO's?

De aanschaf van nieuwe crypto’s via ICO’s (Initial Coin Offering) is (zeer!) risicovol. Een ICO lanceert een nieuwe digitale valuta. Soms als doel om nieuwe technologie te brengen maar meestal als alternatief voor aandelen, obligaties of zelfs van een IPO (beursgang).

Er zijn inmiddels veel digitale cryptomunten in omloop gekomen en de waarde hiervan is meestal beperkt gebleven. Heel soms staat er een bestaande waarde tegenover de nieuwe coins van een ICO, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, maar juridisch gezien doneer je meestal je geld in ruil voor een belofte.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten