Bitvavo vs Coinbase

Bitvavo en Coinbase zijn twee populaire crypto-exchanges. Investeerders.nl raadt beide platforms aan. In onze review wint Bitvavo de test. Toch komt Coinbase internationaal vaak naar voren als beste exchange. In dit overzicht vergelijken we beide op aanbod, gebruikersgemak, tarieven en betrouwbaarheid.

Inhoud:

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoin brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bitvavo vs. Coinbase: nationaal vs internationaal

Beide platforms zijn 100 procent gericht op crypto-handel, professioneel en bieden alles dat je mag verwachten als je wilt investeren op crypto-platforms. Je kunt de keuze dus baseren op jouw persoonlijke voorkeuren. Toch zijn er wel verschillen tussen beide exchanges te vinden.

Vooral in Amerika heeft Coinbase een leidende positie in de cryptomarkt en de financiële dienstverlening rond cryptocurrencies. Het krijgt de voorkeur van enkele van de grootste institutionele beleggers. Zo werken BlackRock en andere ETF-aanbieders samen met dit platform.

Bitvavo vs. Coinbase: vergelijking beste crypto-exchanges.

Bitvavo: aanbod gelijk en tarieven lager

In Nederland is Bitvavo marktleider, maar qua aantallen medewerkers of balanstotaal komt het niet in de buurt van Coinbase. Toch betekent dat niet dat het particuliere beleggers minder te bieden heeft. Het aanbod in cryptovaluta is ongeveer gelijk, staking-rewards zijn vaak beter en tarieven zijn lager.

Coinbase wint het vooral op aanvullende diensten voor institutionele beleggers. Die betalen lagere tarieven en kiezen het platform vanwege de hoge handelsvolumes, bewaardiensten en hoge compliance. Ook biedt Coinbase extra opties zoals het accepteren van crypto als betaaldienst, of extra rapportagediensten.

Bitvavo Exchange voor ervaren gebruikers.
Bitvavo Exchange voor ervaren gebruikers.

Gebruikersgemak

Beide platforms hebben zowel een simpel dashboard voor beginners, als een zeer volledige exchange voor de ervaren handelaar. Daardoor zijn zowel Coinbase als Bitvavo geschikt voor kleine nieuwe crypto-investeerders als grotere professionele beleggers.

Daarnaast bieden de platforms een volledige mobiele app. Het gebruikersgemak is daarom meer een kwestie van persoonlijke voorkeur dan dat er een duidelijke winnaar is. Op de redactie van Investeerders.nl vinden we beide platforms eigenlijk wel prettig om mee te werken.

Aanbod: vergelijkbaar

Ondanks dat Coinbase qua handelsvolume of aantal medewerkers een veelvoud is van Bitvavo, doet die laatste eigenlijk niet onder qua aanbod. Beide hebben zo’n 200 verschillende cryptocurrencies waarin je kunt handelen.

Ook bieden beide platforms een eenvoudige manier om cryptocoins als bitcoin, ethereum of solana te kopen via het dashboard. Daarnaast hebben ze een zeer geavanceerde exchange met verschillende handelsopties, waarin je ook direct kunt zien hoe het sentiment van handelaren er op dat moment uit ziet.

Coinbase Exchange
Coinbase Exchange.

Staking en lending

Zowel Bitvavo als Coinbase staan bekend om de opties voor de actieve handel, maar zijn ook zeer geschikt voor crypto staking. Vergoedingen zijn bij beide platforms goed. Met zo’n 20 coins tegenover zo’n 9 coins is het aanbod voor staking iets groter bij Bitvavo dan bij Coinbase.

Beide platforms bieden ook lending-opties, waarmee je rente krijgt als je jouw crypto’s uitleent. Daardoor kun je ook vergoedingen krijgen op coins die geen staking bieden.

Coinbase Earn-programma

Coinbase biedt ook crypto-earning. Hierbij verdien je crypto’s door een soort quizjes te doen over verschillende crypto-activa. Je krijgt eerst wat informatie, daarna moet je er enkele vragen over beantwoorden. Zo verdien je extra crypto’s.

Bij onze review werden hierbij geen bekende crypto’s aangeboden, maar werden er vooral nieuwe coins gepromoot. Leuk voor als je het platform wilt testen en wat dummy-coins kunt gebruiken om mee te handelen, maar wij zien het eerder als een reclame-afdeling dan een educatief programma.

Coinbase studiebeloningen

Tarieven: Bitvavo meestal goedkoper

Coinbase biedt enkele abonnementen met vaste tarieven. Zonder abonnement rekent Coinbase 1 procent bij transacties in het beginscherm. In de exchange, Coinbase Advanced, zijn transacties goedkoper. Hier werkt het met staffels. De startkosten zijn 0,6 procent voor verkoop-, en 0,8 procent voor kooporders.

Coinbase One: 24,99 per maand

Coinbase-reviewDaarnaast is er de optie om een abonnement te nemen op Coinbase One. Dit kost 24,99 per maand, maar daarna betaal je geen transactiekosten bij aan- of verkopen tot 10.000 euro per maand. Spreadkosten zijn hier een uitzondering op. Coinbase One-leden krijgen ook hogere staking-vergoedingen.

Op Bitvavo betaal je alleen transactiekosten van 0,2 procent. Dit geldt zowel in het dashboard als in de exchange en zonder abonnement. De tarieven van Coinbase One komen daar dichtbij in de buurt maar dan moet je maandelijks minimaal voor 10.000 euro verhandelen en zelfs dan is Bitvavo nog altijd iets goedkoper.

Betrouwbaarheid: beide bieden een veilig platform

Tarieven, aanbod en gebruikersgemak vergelijking.Beide platforms zijn bekend bij de Autoriteit Financiële Markten en voldoen aan verschillende compliance-voorwaarden.

Coinbase is een beursgenoteerd platform en valt daarmee ook onder toezicht van de Amerikaanse SEC. Bitvavo is ook negatief in het nieuws geweest doordat het een van de schuldeisers was bij het  faillissement van Genesis. Genesis was failliet gegaan als gevolg van de ineenstorting van FTX, een bekende crypto-exchange.

Naar onze inschatting heeft dit geen gevolgen voor gebruikers. Beide brokers bieden een betrouwbaar platform. Op dit vlak zien wij daarom weinig verschillen waarop je echt een keuze kunt maken.

Conclusie: vooralsnog wint Bitvavo

Zowel Coinbase als Bitvavo zijn een goede oplossing om mee te starten als je in crypto’s gaat handelen of deze aanschaft als investering voor de toekomst. De platforms zijn volledig, hebben een goede app en bieden alles wat je als belegger nodig hebt. Investeerders.nl heeft een voorkeur voor Bitvavo.

Deze voorkeur is gebaseerd op de lagere tarieven voor transacties en striktere voorwaarden voor staking. Vooral de hogere kosten in het openingsdashboard van Coinbase ervaren wij als negatief. Verder lijken de vertalingen niet overal correct. Bitvavo heeft als Nederlands platform vaak betere teksten.

Ook heeft Bitvavo minder afleiding in het dashboard. Als je weinig te besteden hebt en crypto echt nog wilt leren kennen, dan kan het Earn-programma van Coinbase voor jou misschien wel meerwaarde geven, maar in onze score ervaren wij deze dienst niet als pluspunt.