Finst-review

8

(onze review)

Finst is een relatief jong Nederlands platform voor crypto-investeringen. In onze laatste crypto-review scoort Finst een 8. We zijn vooral positief over de lage tarieven voor de handel, en hoge vergoedingen voor het staken van crypto’s. Uniek aan Finst.com is de optie om te investeren in crypto-bundels.

Inhoud:

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins brengt risico’s met zich mee. Op Finst.com kun je je inleg (deels) verliezen.

Wat typeert Finst.com?

Logo FinstHet is opgericht in 2022. Het kernteam van Finst, onder leiding van Julien Vallet en Marcel Putina, heeft eerder gewerkt aan DEGIRO. Finst is opgericht als goedkope en snelle broker voor crypto-beleggingen. Het heeft een groot aanbod cryptocurrencies, en een snel en goedkoop platform om hierin te handelen.

Inmiddels staat Finst in de Nederlandse markt vooral bekend omdat je hiermee in crypto-bundels kunt investeren. Met één crypto-bundel spreid je jouw geld direct over meerdere cryptovaluta. Ook biedt Finst crypto-staking aan met relatief hoge vergoedingen. Je kunt zowel losse crypto’s staken, als een hele bundel.

Finst is opgericht als goedkope en snelle oplossing voor de handel in crypto-beleggingen.

crypto-bundels bij Finst

Gebruiksvriendelijkheid

Dat het team van Finst hiervoor heeft gewerkt aan de marktleider voor aandelen, etf’s en obligaties is goed te merken. Er is duidelijk veel ervaring met de handel in beleggingen en er is direct bij de start een zeer professioneel platform opgezet en zeer gebruiksvriendelijke mobiele app.

De handel bij Finst verloopt zeer prettig, zeker voor mensen die al wat ervaring hebben met online brokers. De mobiele app biedt alle functionaliteiten die daarvan mag verwachten. Zonder ervaring met beleggen kan de start wat overweldigend overkomen.

Er is duidelijk veel ervaring met de handel in beleggingen.

Crypto-handel via mobiele app.

Aanbod

Voor mensen die geen advies willen, maar alleen een marktplaats zoeken waarop ze de aan- en verkopen kunnen doen, kunnen hier goed terecht. Door de lage transactie-tarieven is het ook een goede exchange voor actieve handelaars. Het platform biedt meer dan 100 verschillende crypto’s.

Voor passieve beleggers biedt het een Auto Invest-functie. Daarmee kun je geautomatiseerd wekelijks, tweewekelijks of maandelijks crypto aankopen. Ideaal voor mensen die niet zelf willen zoeken naar het ideale koopmoment en handelen met een langetermijn-strategie. Daarnaast biedt het platform sinds het tweede kwartaal van 2024 stop-loss en limit orders.

Crypto-bundels en staking

Finst biedt ook bundels aan. Hiermee investeer je direct in de top-5, top-10 of top-25 van populaire crypto’s. Ook biedt het staking aan op 7 verschillende coins, waaronder ethereum. Door coins te staken krijg je in ruil extra crypto’s. Vergelijkbaar met rente of dividend.

De aangeboden vergoedingen voor staking zijn bij Finst relatief hoog. Dankzij de bundels en staking-vergoedingen kunnen ook passieve beleggers, die het liefst passief geld verdienen, hier een prima aanbod vinden.

Finst.com desktop-applicatie met top-5 crypto's

Rendement en kosten

Finst rekent een vast tarief van 0,15 procent per transactie. Dat zijn de tarieven als je losse crypto’s koopt. Het rekent verder geen kosten voor opnames of storting. Het heeft geen vaste abonnement of bewaarkosten.

Ook voor de aankoop van crypto-bundels rekent het 0,15 procent. Maar daar rekent het ook 0,1 procent per maand voor het herbalanceren. Als de cryptowereld actief in beweging is, kan dat vergelijkbaar zijn met de reguliere transactiekosten bij een top-25. Maar als de verhoudingen van crypto langere tijd gelijk blijven, zijn deze herbalanceringskosten relatief hoog.

Zeker bij de top 2- of top 5-bundels. Als je belegt met een lange beleggingshorizon kun je daarbij beter zelf de crypto’s kopen en handmatig periodiek herbalanceren, indien nodig.

Betrouwbaarheid en risico’s

Finst heeft een zeer ervaren managementteam en het platform is robuust en toekomstbestendig. Finst is geregistreerd als een Crypto Service Provider bij DNB, wat een indicatie is van naleving van bepaalde regelgeving en standaarden.

Ze bieden veiligheidsmaatregelen, zoals gescheiden activa en een crypto-vault, en hebben een bewijs van reserves gepubliceerd. Het werkt met 2-factor-authenticatie, doordat je als gebruiker alleen kan inloggen via biometrische/PIN gegevens van een telefoon, dat gekoppeld is via een geregistreerde email. Inloggen via desktop kan alleen via het scannen van een QR-code met de telefoon.

Online zijn er veel positieve ervaringen van gebruikers te vinden. Ook bij onze eigen review ervaren wij Finst als betrouwbaar platform waar je veilig in crypto kunt handelen. Omdat het werkt zonder minimum transactiebedrag is de instap best eenvoudig. Maar Finst faciliteert de handel alleen, het geeft geen advies.

Je moet zelf op onderzoek naar de juiste investeringen. Finst behoed je niet voor foute beleggingen. Zonder voorbereiding is de handel op Finst zeer risicovol.

Reviewscore 8

In de laatste review van Investeerders.nl kwam Finst op een score van 8 uit 10. Daarbij hebben we gekeken naar zowel de gebruiksvriendelijkheid, het aanbod, de kosten, veiligheid en op basis hiervan het totaalplaatje beoordeeld.

Wij vinden Finst een goed betaalbaar platform, zowel voor actieve als passieve beleggers. De app is zeer gebruiksvriendelijk en het aanbod is voldoende. Ook voor zelfs ervaren gebruikers die ook in onbekendere crypto’s willen investeren, al is die kleiner dan platforms die al langer bezig zijn, zoals Bitvavo of Coinbase.

De kosten van bundels zijn belangrijk om rekening mee te houden. Ondanks het gemak wat ze bieden, zijn de kleine bundels soms relatief duur door de maandelijkse kosten. Ook is het belangrijk om te beseffen dat Finst alleen de handel technisch mogelijk maakt. Het helpt je niet bij het maken van de juiste keuzes.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan