Bitvavo vs Finst

Bitvavo en Finst zijn populaire crypto brokers. Investeerders.nl raadt beide Nederlandse spelers aan. Bitvavo komt daarbij nog als winnaar uit de test, maar wij zien de pluspunten van Finst. In dit overzicht vergelijken we ze op aanbod, gebruikersgemak, tarieven en betrouwbaarheid.

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins brengt risicoā€™s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bitvavo vs. Finst: marktleider vs. challenger

De verschillen tusen beide crypto-handelsplatforms zijn klein, ook al bestaat Bitvavo sinds 2018 en is Finst pas in 2023 opgericht. Finst had direct bij de start een sterk en professioneel ontwikkelteam en heeft snel een volledig aanbod gerealiseerd. Ook komt het regelmatig met sterke aanvullingen.

Beide zijn volledig gericht op crypto-handel, professioneel en bieden alles dat je mag verwachten als je wilt investeren op crypto-platforms. Je kunt de keuze dus baseren op jouw persoonlijke voorkeuren. Toch zijn er wel verschillen tussen beide exchanges te vinden.

Bitvavo vs. Finst vergelijken

Aanbod: Bitvavo iets beter

Zowel Bitvavo als Finst zijn in aanbod zeer volledig. Bitvavo heeft met 300+ verschillende cryptocurrencies een iets groter aanbod, maar Finst breidt hierin snel uit. Beide bieden voldoende manieren om te handelen. Zowel als je als beginnende belegger voor het eerst gaat investeren in crypto, als voor zeer gevorderde gebruikers die voor het timen van de markt dagelijks de beste handelsopties zoeken.

Ook werkt Bitvavo internationaal, waardoor het ook producten aanbiedt die onder Nederlandse gebruikers minder populair zijn. Beide hebben auto invest-functies. Finst biedt de optie om automatisch crypto’s over te zetten naar externe wallets. Uniek aan Finst is dat het ook bundels aanbiedt.

In nuances is Bitvavo soms net wat verder. Ook is het meestal net wat sneller met het toevoegen van nieuwe coins. Verder kun je bij Bitvavo naast iDEAL of een overschrijving ook geld overboeken via PayPal of creditcards. Deze partijen zijn selectief en werken vaak alleen met grotere partners samen.

Bundels alleen bij Finst

De bundels bij Finst zijn een soort indexfondsen. Je koopt hiermee direct de top-5, top-10 of top-25 crypto’s. Bundels herbeleggen automatisch, ideaal voor passieve beleggers. Al zijn de kosten van bundels vrij hoog: per maand betaal je 0,1 procent over het uitstaand vermogen voor het herbeleggen. Aangezien de samenstelling van crypto meestal minder fluctueert betaal je hier dus naar verhouding vrij veel voor.

crypto-bundels en andere verschillen tussen Bitvavo en Finst

Staking en lending

Zowel Bitvavo en Finst zijn zeer geschikt voor crypto staking. De vergoedingen hiervoor zijn bij beide platforms goed. Wel is het aanbod groter bij Bitvavo. Finst compenseert dit deels met net iets betere vergoedingen. Daarnaast heeft het plannen om het aanbod in staking sterk uit te breiden.

Bitvavo biedt ook lending-opties, waarmee je rente krijgt als je jouw crypto’s uitleent. Zo krijg je ook vergoedingen op coins die geen staking bieden. Als je vooral de beste vergoedingen zoekt voor de vijf meest populaire crypto’s, is Finst net iets beter.

Finst.com desktop-applicatie met top-5 crypto's

Gebruikersgemak

Finst en Bitvavo zijn zowel geschikt voor kleine nieuwe crypto-investeerders als grotere professionele beleggers. Finst is opgericht door oud-medewerkers van DEGIRO, waardoor het sterk gericht is op exchange-functies en op mensen die de tijd nemen om het platform te leren kennen.

Bitvavo heeft een van de meest geavanceerde exchanges voor crypto-handel, maar in het dashboard biedt het ook al direct simpele koop- en verkoop-knoppen. Zo koop je als starter direct bitcoin of ethereum, zonder enige voorkennis van beleggen.

Maar beide platforms hebben een volledige mobiele app en het gebruikersgemak is daarom meer een kwestie van persoonlijke voorkeur dan dat er een duidelijke winnaar is. Op de redactie van Investeerders.nl vinden we beide platforms eigenlijk wel prettig om mee te werken.

Bitvavo Exchange voor ervaren gebruikers.

Tarieven: Finst iets goedkoper

Beide platforms hebben geen vaste kosten en hebben scherpe transactietarieven. Waar je bij sommige andere platforms soms kosten vanaf 1 procent betaalt, rekent Bitvavo 0,2 procent transactiekosten en Finst zelfs 0,15 procent. Bitvavo heeft al aangetoond hiermee winstgevend te zijn.

Voor de bundels rekent Finst 0,1 procent per maand. Deze tarieven vinden wij vanuit Investeerders wel wat aan de hoge kant. Omdat wij liever onze eigen crypto-investeringen uitzoeken hebben we dit daarom maar beperkt meegenomen in onze reviews.

Beide platforms hanteren scherpe tarieven.

Betrouwbaarheid: beide bieden een veilig platform

Tarieven, aanbod en gebruikersgemak vergelijking.Beide platforms zijn bekend bij de Autoriteit Financiƫle Markten en beide voldoen aan verschillende compliance-voorwaarden. Hierdoor zijn beide platforms betrouwbaar. Op dit vlak zien wij daarom weinig verschillen waarop je echt een keuze kunt maken.

Bitvavo bestaat al wat langer en is ook negatief in het nieuws geweest, omdat het een van de schuldeisers was bij het faillissement van Genesis. Dat bedrijf zelf was failliet gegaan als gevolg van de ineenstoring van FTX, een bekende crypto-exchange. Naar onze inschatting heeft dit geen gevolgen voor gebruikers.

Finst is opgericht door een oud team van DEGIRO. Deze broker is voor aandelen en soortgelijke beleggingen marktleider in ons land en dat zie je aan de robuustheid en snelheid van het platform. Beide platforms zien wij daarom als betrouwbare en veilige oplossing voor de handel in cryptovaluta.

Conclusie: vooralsnog wint Bitvavo

Zowel Bitvavo als Finst zijn een goede oplossing om mee te starten als je in crypto’s wilt gaan handelen of deze wilt aanschaffen als investering voor de toekomst. De platforms zijn volledig, hebben een goede app en bieden alles wat je als belegger nodig hebt.

Het aanbod van Bitvavo is momenteel nog iets groter. Het platform is zelf ook al wat groter en het heeft al meer meegemaakt. Uit de jaarcijfers blijkt dat het miljoenen per jaar winst kan maken, al heeft het door het uitlenen ook slechtere jaren gehad.

Finst is een goede nieuwe challenger. Het is knap hoe dit bedrijf direct in het eerste jaar na oprichting een concurrerend platform neer heeft gezet. Vooralsnog komt Bitvavo bij onze reviews momenteel naar voren als voorkeursplatform. Maar gezien de ontwikkelingen die Finst meemaakt, is de kans zeker aanwezig dat het binnenkort doorgroeit naar ons voorkeursplatform. Dan moet het daarvoor wel eerst nog haar crypto- en staking-aanbod verder uitbreiden.