Net als vorig jaar 2 miljoen cryptobezitters in Nederland

Net als vorig jaar 2 miljoen cryptobezitters in Nederland

Ons land telt op dit moment 2 miljoen cryptobezitters. Dit is gelijk aan het aantal in 2022. Het cryptobezit stagneert dus. De bitcoin blijft wel de meest populaire cryptovaluta, bijna één op de tien Nederlanders bezit de munt.

Dit blijkt uit de derde editie van de Cryptovaluta Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 4.130 Nederlanders. Net als vorig jaar is 14 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder in het bezit van één of meerdere cryptomunten. Gemiddeld investeren zij 11 procent van hun beschikbare vermogen in cryptomunten.

Bitcoin blijft populairste munt

De bitcoin blijft de populairste cryptomunt. Maar liefst 8 procent van de Nederlanders heeft deze in bezit. Toch is het aantal bezitters iets gedaald, namelijk van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023. Op de tweede plek staat net als vorig jaar ethereum (6 procent). Daarna volgen Cardano (4 procent), Ripple (3 procent) en Dogecoin (2 procent).

Vaker gefinancierd met betaalrekening

Vorig jaar gebruikte nog 63 procent van de cryptobezitters geld van hun betaalrekening om te investeren in crypto. Dit jaar gebruikt 72 procent geld van de betaalrekening. Eén op de drie gebruikt spaargeld om crypto’s te kopen, terwijl geleend geld door minder dan 1 procent gebruikt wordt.

Minder dan 1% van de cryptobezitters gebruikt geleend geld om cryptomunten te kopen.

Beleggers tussen de 18 en 34 jaar gebruiken vaker hun betaalrekening (81 procent) dan 35-plussers. Die laatste groep gebruikt vaker spaargeld (meer dan 40 procent).

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten